Jump to content

Behöver hitta en väg till mitt drömyrke


Recommended Posts

Hej mina vänner

 

Jag har under en tid undersökt yrket Viltmästare bland annat genom att tala med viltmästare för att se vad de gör och liknande.

 

Detta på grund av att jag är mycket intresserad av viltvård, biotoparbete och vilt/jakt i allmänhet. Jag har gått i tankarna att jag skulle utbilda mig till viltmästare men ville vara helt säker på vad jag ger mig in på innan eftersom utbildningen är väldigt lång.

 

I måndags åkte jag runt på Kiplingebergs ägor och talade med deras viltmästare och nu har jag bestämt mig: viltmästare är mitt drömyrke och jag är beredd att jobba hårt för att nå det målet (någonting jag förstår att jag kommer få göra).

 

Jag har dock ett problem, i egenskap av Katolik är jag förhindrad att utföra icke nödvändiga sysslor på söndagar och helgdagar.

 

Exempel på icke nödvändiga sysslor kan vara:

Plantera viltåkrar

Plantera träd och buskar

Skotta

Klippa gräs (Om det är någonting en viltmästare gör)

Laga stängsel

Rengöra utrustning

Meka med utrustning (som fodermaskiner, traktorer eller liknande)

Snickra, hamra och banka i största allmänhet

Jakt - både egen och andras

 

Ni förstår.

 

Exempel på sysslor som skulle kunna vara nödvändiga om man inte kan komma runt dem:

Utfodring

Sjukvård

Jakt om det handlar om ett stort mått lidande (till exempel om det inträffat en skadskjutning på lördagen och eftersöket inte är klart innan söndagen)

Jag har ingen aning om hur fågeluppfödningen ser ut, det glömde jag fråga om ute på Kiplingeberg men jag kan tänka mig att kläckningen behöver ett visst mått av översyn.

Utsläpp och insläpp av fåglar ska visst göras varje dag (misstänker att det kanske inte blir så bra att ha 15000 fåglar inomhus i 36 timmar även om det för min del hade varit det bästa).

 

Alltså kan man säga att allt som handlar om djurens överlevnad och välbefinnande är okej, allt annat kan man syssla med de övriga sex dagarna i veckan.

 

Denna uppdelning kompencerar jag en aning genom att inte ta betalt för den tid jag arbetar på en söndag då även detta går emot min religion, eller åtminstonde mitt samvete som baseras på min religion.

 

Ni har säkert redan listat ut vart mitt problem ligger. Om jag säger detta till praktik- och jaktelevsplatserna runt om i Sverige så är det antagligen inte många som skulle acceptera mig under ett år.

 

 

 

Min fråga till er: Finns det någon här som skulle kunna rekomendera jaktelevplatser där det finns hyggliga handledare som eventuellt skulle kunna gå med på någonting sådant eller anstränga sig att hitta en lösning som passar oss båda?

 

Tacksam för många svar.

 

På återhörande

Link to post
Share on other sites
strävhår

Ett ord i all välmening i din strävan, Konventera !

 

Går stängslet i hägnet sönder....en söndag

 

Många jakter läggs på...söndagar

 

Foderautomater går oxå sönder på...söndagar

 

Fågeluppfödning kräver din uppmärksamhet 24/7

Link to post
Share on other sites
Outdoorsman

Om din fråga är allvarligt menad så får du nog fundera på vem som definierar "nödvändigt". Som jaktelev är det nog på många håll så att det per definition är nödvändigt att du jobbar alltid med allt... något överdrivet, men inte jättemycket. Enligt ovan- tippar helt uteslutet. Dock kan man förstås få jobba med väldigt olika saker, beroende på gårdens inriktning. Fågel är väl arbetsmässigt värst, men om det är OK så...

Link to post
Share on other sites
Superfly01

Jag måste bara fråga, hur gör du om du har ett jobb som krävs jobb på söndagar? Säger du upp dig då?

Har faktiskt väldigt svårt att se någon som driver ett företag som under något sätt är öppet/igång på söndagar skulle ge någon form av dispens att vara ledig pga religion.. Jag hade inte kunnat göra det på i mitt bolag för det sätter ju andra människor i en sits som inte är rättvis.. Dömmer ingen, bara undrar.

Link to post
Share on other sites

Jobbar man med jakt i någon form så blir det ett livsstilsyrke.... Och livsstilsyrken har bara en veckodag hela veckan lång: måndag....

Så antingen köper du att allt du "måste" göra på söndagar är nödvändigt ( inkluderande att städa slaktrummet efter söndagens jakt, laga fodrautomaten, fylla på foderautomaten, vara med som apportör på söndagens ankjakten eller vad det nu vara månde) eller så får du ge upp antingen Gud eller din dröm. Taskigt men så är det krasst sett.

För den "betalande massan" jobbar 8 till 17 måndag till fredag, och jagar på helgen. Och då blir det samma sak för dig..... För det är de som betalar dig för ditt arbete.

T

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Kias Husse

Så som samhället idag ser ut..... Det är arbete dygnet runt, varje dag. Ledig dag kan vara en tisdag osv. 

Det är mycket få i samhället vi lever i idag som har förmånen att få arbeta endast dagtid mån-fre.

Jag är nog ateist.... Men som jag ser religionen så är det viktiga att faktiskt avsätta tid till att dyrka sin gud och ägna sig åt eftertanke.... Det kan göras vilken dag som helst! .... Eftertanke, jo det skulle nog alla må bra av att avsätta lite tid varje vecka till, även om man inte är troende.

 

Sen är religionen en paradox..... Präster(religiösa företrädare)  har ju sin huvudarbetsdag under den dagen som dom inte får arbeta...... :sleep:

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


 • Similar Content

  • INHWAN-Wannabe
   By INHWAN-Wannabe
   Hej alla!
    
   I morgon börjar min jägarexamenskurs på Malmö Viltvårdsförening. Så spännande. Kanske är det fler som ska gå sin utbildning just nu, eller någon som just gått. Då kanske vi kan inspirera varandra och hjälpa varandra att få en så bra utbildningstid som möjligt. Tips, ideér, frågor och svar som rör denna grundutbildning.
    
   /Martin
  • Mallwitz
   By Mallwitz
   Jag letar efter en kurs i att lära sig fällfångst av bäver. Har helt misslyckats. Någon som vet någonting om saken?
×
×
 • Create New...