Jump to content

Trebent älgkviga 20130309


Foxtrot Echo
 Share

Recommended Posts

Polisen ringde precis när jag skulle gå från jobbet i går kväll (vet inte varför de ringde direkt till mig och inte till kontaktman...). En tjej som just köpt ett hus i utkanten av min egen jaktmarak hade enligt polisen set en ensam älgkalv halta förbi. När jag pratade med henne visade sig både hon och hennes man vara jägare och det var enligt dem en ko med kalv som gått förbi och kalven hade haltat riktigt rejält på vänster framben.

 

Jag behövde inte fundera så länge för att förstå att jag och min beagle kunde spåra de där ekipaget rätt många dagar utan att komma i kapp. Ringde jaktgrannen som också är eftersöksjägare med duktiga grå hundar, och vi bestämde oss för att gå på kl 08.00 i morse.

 

Den korta historian är sedan att den sista snön som ligger kvar är skapligt krispig... Hundföraren hade kontakt med ekipaget 2 ggr och kalven var helt klart mycket halt. Jag var inne fyra gånger, som närmast 70 meter, men utan att kunna komma till skott. Hade kunnat skjuta ett dåligt nackskott vid ett tillfälle men hade då inte koll på hunden och fick stå över.

 

Femte gången, fyra timmar efter släpp, struntade jag i att göra rätt och småjoggade i fel vind för att försöka genskjuta längs en traktorväg, och förhoppningsvis stöta ekipaget mot kollegan som stod på pass längre ner i såten. Plötsligt stod kon på vägen 60 meter framför mig, hon klev av och kalven upp och bang så small det. Skottet kändes dåligt och kalven försvann av vägen, så jag repeterade och drog mig av vägen för att försöka genskjuta igen, men hörde strax att hunden skällde kvar vid vägen. Smällen hade tagit lite lågt men mosat hela hjärtat så älgen hade bara gått 5 m av vägen. Det visade sig vara en fjolårskviga, men inte större än att två rätt klena män med möda kunde lyfta upp den i pakethållarlådan på fyrhjulingen.

 

Skadan då: på insidan av vänster framben, i höjd med underkant på bröstkorgen fanns ett varigt sår, inget blod. På framsidan en kal hudfläck. Gammal skottskada? Ja, vad säger expertisen? Ska dra upp ett par bilder strax.

 

När vi flådde av konstaterade vi att benet inte verkade brutet, eller kanske snarare ihopläkt. Däremot var den seriöst inflamerad i muskulaturen och släppte från sig ca en halv liter majonäsliknande var. Vi kasserade hela frambenet rätt av. Resten av kroppen verkade mager men i övrigt OK. Hade ni oroat er för köttkvaliteten?

Link to comment
Share on other sites

Här kommer bilderna på skadan, vad tror ni?

post-13786-0-48459900-1362864586_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Och utsidan...

post-13786-0-64880200-1362864897_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Här är en bättre bild på insidan. Skott eller trafikskadad?

post-13786-0-72696800-1362865362_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Besiktning verkar vara anbefalld... Hur får man tag på någon som kan besiktiga då? Är det hjärta och lever de tittar på förutom kroppen?

Link to comment
Share on other sites

Är väl vetrinär som kollar, för att säljas så ska röda organ va med.

De intressanta med denna älgen är väl körtlarna.

Har infektionen spridit sig så ska det väl synas på dem.

Link to comment
Share on other sites

Och utsidan...

Det där såg illa ut, bra jobbat av dig/er :smile: !..ja besiktning vore inte helt fel som så många andra redan påpekat :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

 En tanke till ni får rätta mig nu""

 

 Vi sköt i höstas en  mager älgko som gick på tre ben där var det från licensområdet direktiv att vetrinär ska besikta älgen vilket vi-

 Gorde,,  då betalade licensområdet kostnaden för vetrinär ,,,

 

 Denna älg dömdes ut o vi grävde ned djuret,,

 Är det inte samma sak här   älgen har skottskada jaktvårdsområdet-licensområdet står för kostnaden för besiktning!

Link to comment
Share on other sites

Jaha, det blev rävmat av den älgen! Knappt 70 kg vägde för övrigt slaktkroppen Inte mycket för en älg som snart skulle blivit 2 år.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Similar Content

  • Potster
   By Potster
   Hej, jag är på jakt efter en jakthund som är enbart till för eftersök. Både jakteftersök och trafikeftersök. Vill ha en hund som kan spåra och sedan hålla fast/avliva rådjur och dovhjort. Det skulle vara jättekul om den kunde ställa älg och/eller gris men förstår att det blir svårt att avfånga och ställa med samma hund. Helst en ganska lätthanterlig också som inte kräver jakt konstant för att må bra.
   En jaktlabbe med bra linjer tror jag fungerar utmärkt men vad tycker ni?
   Vad har ni för hundras som kan spåra och hållafast/avliva rådjur och dovhjort, ev också kunna ställa älg/gris?
   Har era vänner eller bekanta nåt liknande?
  • Tobdala
   By Tobdala
   Hej!
   Är ute efter en lampa till skyddsjakt och eftersök. Vill gärna ha möjlighet till grön belysning i vissa lägen. 
   Har tittat på Nextorch p5g och jaktkit L2.
   Någon som har erfarenheter eller andra tips?
   /Tobias 
  • Xokkuo
   By Xokkuo
   Om Skogsstyrelsens förslag på att kraftigt minska älgstammen för att freda tallskogen och markägarna. Viltspecialisten Christer Kalén anser Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet inte vill se sanningen i vitögat.
   http://www.ostrasmaland.se/kalmar/skogsstyrelsen-jagarforbundet-vill-inte-se-sanningen-i-vitogat/
  • JaktOscar
   By JaktOscar
   Hej!
   Har en hund som jag tänkt använda till bl.a. eftersök. Han jagar bra och spårar noga. Vad krävs för att jag ska få använda honom vid trafikolyckor? Vad krävs för att polisen ska anlita mig med hund för eftersök på rådjur, räv eller hjortar?
   Tack för svar och skitjakt!
   /O
  • Gurkangc
   By Gurkangc
   Då var det dags igen. Byter ut min hva 46:a mot en t3 lite, 8x57JS med Stalon w110. Har i nuläget en aimpoint H1. Trivs ganska bra med det men saknar förstoring ibland då jag mest går rådjurseftersök. Vad har ni andra som har Tikka t3? 
   Fråga nr 2.
   Behöver byta piplampa då min sett sina bästa dagar. Vad rekommenderar ni? Vill ha riktigt bra skjutljus.
   Montering? Stalons fäste till dämparen eller skruva fast en klack i sidan på kolven? 
   Vill även sätta rembygelfäste på sidan av kolven för o få bössan tightare mot kroppen. Sjukt trött på alla jävla grenar bössan fastnar i med 30kg ivrig #orsteh som draghjälp.. någon som gjort nåt liknande och har tips?
    
   Mvh
   Gustaf 

×
×
 • Create New...