Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


 • Similar Content

  • Two Smoking Barrels
   By Two Smoking Barrels
   Söker kråkjaktsmöjlighet(er) i eller i närheten av Eskilstuna.
   Förhoppningvis kan kanske någon som inte är intresserad av denna jaktform, tänka sig att upplåta/arrendera ut en lite plätt för detta ändamål?
   Är snart 45 år och har jagat sedan 93/94 då jag tog jägarexamen.
   Jagar företrädelsevis kråkor, räv, rå och vildsvin i Småland och älg Västerbotten.
   Har nu bott i Eskilstuna sen 2012 utan tillgång till jaktmark och börjar vara lite less på att åka 1000-1500mil per år för att kunna jaga.
   Brinner mycket för kråkjakten, men 70mil tur och retur för 1-2 kråkjaktsmornar känns lite drygt.
   Se det som hjälp med viltvården😉
   Inledande kontakt via PM.
   Mvh Johan
    
    
  • Skaunepaug
   By Skaunepaug
   Efter att flera hört av sig och undrat hur man lyckas med bulvanjakten på kråkor framförallt så tänkte jag dela med mig hur jag som själv är novis i ämnet har lyckats helt okej. 
    
   För att göra allting väldigt klart så är jag långt ifrån någon expert och tar därför emot kritik mer än gärna och ska försöka svara på samtliga frågor så kanske vi tillsammans kan hitta ett fantastiskt bra sätt att lura gråkapporna på.
    
   Jag delar upp det i olika kategorier så blir det enklare för er att förstå hur jag menar.
    
   Del 1: Tidpunkt
    
   Att höst och vår är bäst för kråkjakten har jag alltid hört från alla håll, jag vill faktiskt inte riktigt hålla med till 100%. Anledningen till att just dessa årstiderna kommer på tal är p.g.a kråkorna sträcker söderut/norrut. MEN!
   Jag själv som jagar rätt ofta på ett hönseri har märkt att det faktiskt är rätt klokt att jaga dem på vintern då de flockat sig runt matställena. Denna vintern är inte ett så bra exempel då maten har flödat och de inte varit lika bundna till kycklingbajset. 
    
   Sommaren däremot anser jag vara bäst, inte bara för att man skjuter avsevärt fler fåglar då utan för att kråkorna som ÄR ett otroligt intelligent djur inte hunnit bli så intelligenta. Ungkråkorna gör inte så stor skada som revirkråkorna gör men å andra sidan är det ungkråkorna som senare på året blir just revirkråkor. 
   Slutsats kring tidpunkten, jaga oftare på höst och vår men glöm inte sommarjakterna och en väl inåtlad jakt på vintern.
    
   Del 2: Vapen och ammunition
   Alla vapen duger, inget suger förutom bössor som inte passar en så bra.
   Jag jagar mest med en Beretta Perennia III i kaliber 12, använder den oftare än mirokun då mirokun har kluddat en del + att jag har utbytbara choker i Berettan. Just att kunna byta choker har en liten roll men absolut ingen nödvändig tingest för att lyckas med jakten.
    
   Är det sommarjakt på kråkor kör jag oftast kvart och halvborrning medans jag på resten av året gärna skruvar i fullt trångt och halv. Anledningen är ganska enkel, majoriteten av fåglarna jag skjuter för bulvaner är på 25-40 meter, skulle jag bara nå ut till 25-35 som max hade jag tappat ett stort antal fåglar då de inte blir så grundlurade när de börjar bli lite äldre.
   Är risken stor för att jakten inriktas på trut så är fullpipan given av samma anledning.
    
   Ammunitionen har jag kluddat ganska mycket med, jag har också kommit fram till efter ett litet test att till skräpfågel (Trut, kråka, kaja, råka samt mås) fungerar allt mellan US3-US9 fullgott till 25meter.
   MEN!
   US9 på trut är känsligt, jag har skjutit på 35 och en trut singlade ner (ej död)
   Samma sak gäller på kajor och du har us5 och neråt, det är ofta inte helt döda fåglar som faller till marken då haglena är för glesa för att ta död på fåglen.
    
   "Så hur fan ska jag då veta vad som kommer framför en just denna dagen" har jag tänkt ofta!!
   Därför stoppar jag gärna en 28grams 7,5a i halvtrång pipa och en 30/32grams 7a/6a i fulltrånga pipan därför att då är jag rustad för det mesta.
    
   När jag väl är inne och snurrar på vilken ammo så har jag haft en liten förkärlek till Rio och Gamebore, båda är fantastiskt jämna mellan batcher till priset deras. Rios 7or (30g) kostar 1.99 och biter förvånansvärt bra på trut och Gamebore behöver ingen närmre förklaring.
    
   På sommaren när jag märker att hagelskåpet börjar tömmas går jag gärna över och använder en billig ståltrap som duger på allt utom trut om man drar in maxhållet 10meter.
   Nackdelen är att några får man avliva inne i gömslet.
    
   Del 3: Gömsle
    
   Det är inte något speciellt svårt att snickra ihop ett gömsle, det kluriga är att bygga så det är bekvämt, bra sikt samt helt osynligt för fåglar.
    
   Därför gör jag så att jag bygger ofta ett gömsle som jag döljer väl med skrot (kvistar bl.a) vecka innan jag tänkt att jaga så att fåglarna som eventuellt stannar på området längre än en vecka hinner vänja sig vid synen.
    
   Jag föredrar att sitta ner när jag väntar på fågel, men ibland när möjlighet finns gör jag så pass stort gömsle att jag kan sitta ner men även stå hukad och vänta på fågel om det inte dröjer så länge mellan var fågel.
    
   Del 4: Bulvaner och bulvanbild
    
   Detta problemet är klurigare än vad jag klarar av, jag har aldrig satt bulvanerna likadant två gånger. Jag har c.a 15 bulvaner med mig, samtliga är flockade eller hemmaknackade med strumpa och målarfärg. Jag tycker att det har bättre resultat framförallt på just kråkor.
    
   Försöker sätta som en halvmåne eller ett L, ganska vid båge så intrycket att det är fler fåglar ges. 
    
   Sedan har jag en kråksnurra som har en fantastisk effekt på framförallt kajor och råkor, har märkt på sistone att äldre kråkor har lite svårt att godkänna snurrandet så när det vankas vanlig kråkjakt lämnar jag den hemma men den är given på sommarhalvåret.
    
   Sedan har jag blivit ganska lat av mig och har ännu inte hunnit med att preparera en jakt som jag själv tror kommer vara optimal. 
    
   Åtla med kadaver i en veckas tid, ett riktigt välbyggt gömsle som smälter in som stått där under hela intåtlingen, tillräckligt mycket skott med mig och ett skytte som jag är nöjd med.
    
   Men den bästa kråkjakten är alltid den nästa!
    
   Skriv gärna kommentarer så jag kan förklara otydligheter eller idiotsaker för somsagt, jag är fortfarande en lekman i ämnet.
    
   Lycka till!
  • Minken88
   By Minken88
   En upppimpad plastlimpa som består av Pärlhöns, Stadsduva, fasan+rådjurspäls..bara lite mera Orangea ögon skall sättas på=)
https://www.AUTOdoc.SE
Sign in to follow this  
sjöqvisten

Kråkjakt . Portabel Uvstång

Recommended Posts

sjöqvisten

Halloj ska i morgon skaffa någon form av pinne stång till Uven. Gejen är att den måste vara typ 6m och den måste åka bil till jakt marken så det vore vara bra om den var två eller tre delad. någon som har tips om hur man bygger eller införskaffar en bra sådan? drömmen vore någon form av teleskop stång som ett metspö fast styvare. tacksam för alla svar. Mvh Sjövisten

Share this post


Link to post
Share on other sites
killer_mouse

är så lite så 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hipshot

Några kompisar fick tag på någon slags amatör radiomast, tror den var typ 15 meter eller något, riktigt lång verkligen! Lite rappligt men helt klart funktionellt faktiskt.. Synd att de valde att montera den uppe i en gran som sedan höggs ned  :sad:  Bye Bye masten..

 

Mvh!

Share this post


Link to post
Share on other sites
killer_mouse

kom på en sak bara

 

hur har du tänkt fästa den vid trädet ?? 

 

jag fick en halvkass idé att ta en plaströrsstump som man fäster ett spännband vid så man kan droppa i nederänden av stången i så man kan ha lite mindre att roa sej med medans man låser fast den på mitten

Share this post


Link to post
Share on other sites
MartiN-N

http://www.jula.se/snoraka-for-tak-2-6-4-m-706019 har jag.

 

Klart funkis att använda, önskar bara att den var en bra bit längre...

Borde det inte gå att skarva två av denna modellen? 8m smidig uvstång vore förjävla fint! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
hs_merkel

Finns de inge träd du kan ta? Känns som de brukar vara nog med grejer att bära ändå! :o

Share this post


Link to post
Share on other sites
BAC

Jag har alltid kört med en teleskopisk uvstång. Tycker det funkar klockrent. För att inte riskera att fåglar blir skrämda av ev. reflektion från stången så är bottenstången limmad med ett matt brunt tyg och över de utskjutande delarna har jag en "strumpa" i samma tyg. I mitt fall så blir det dessutom lättare att klättra upp med uven. Jag skjuter ut hela längden på stången nere på marken och monterar uven. då jag kan hänga uven i dess klor på en gren högre upp, klättra upp och sedan flytta uven hela stånglängden igen, tills att jag nått toppen. Detta har även funkat på mina plastuvar, då dessa i regel kan "hängas" mellan stjärtfjädrarna och kroppen/stången. 

 

Tror min är 5 eller 6 meter, alla längder över dessa är i mitt tycke meningslösa, så länge man inte är extremt höjdrädd, men då kanske jakt med kråkbulvaner på en åker är lämpligare!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Freddan78

Kompisen har en teleskopisk flaggstång. Tror den är till för camping :biggrin: Den är ruskigt stabil och ca 5m 1,5 ihopffälld. Funkar klockrent.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nuke

http://biltema.se/sv/Kontor---Teknik/TV-ljud-och-bild/Fasten-och-montering/Mastror-24070/

4 st så har du 6 m stång. Har köpt men inte provat, tänkte måla dom först. Någon typ av markfäste liknande det som sitter på duvsnurran vore bra också när trädfäste inte är aktuellt.

En annan tanke var att modifiera snurran så att jag kan fästa stången på den. Sugen på att testa reaktionerna på en roterande uv/hök...

Får se om jag hinner med det och prova konstellationen i år...

/Markus

Share this post


Link to post
Share on other sites
PeterC

Använder en sån här:

9164520.jpg

Tredelad teleskopstång för grensåg, 5 meter i längsta läget, mycket lämpligt att klättra upp i trädet och sedan mata ut vartefter när man kommit i rätt position. Fördel att den är lätt att ta med i bilen.

http://eshop.dahl.se/webapp/wcs/stores/servlet/Product2?catalogId=10002&storeId=10551&productId=75229&langId=46&categoryId=19820&topCategoryId=&errorViewName=ProductDisplayErrorView

 

Har kamouflerat den nedre teleskopdelen med tejp, men de andra delarna går inte att på vettigt sätt  dölja metalglansen eftersom det är så tajt passning i teleskopfunktionen. Vet ärligt talat inte hur noga det är att dölja stången, vad säger ni som har mer kunskap i ämnet?

Share this post


Link to post
Share on other sites
BAC

Använder en sån här:

9164520.jpg

Tredelad teleskopstång för grensåg, 5 meter i längsta läget, mycket lämpligt att klättra upp i trädet och sedan mata ut vartefter när man kommit i rätt position. Fördel att den är lätt att ta med i bilen.

http://eshop.dahl.se/webapp/wcs/stores/servlet/Product2?catalogId=10002&storeId=10551&productId=75229&langId=46&categoryId=19820&topCategoryId=&errorViewName=ProductDisplayErrorView

 

Har kamouflerat den nedre teleskopdelen med tejp, men de andra delarna går inte att på vettigt sätt  dölja metalglansen eftersom det är så tajt passning i teleskopfunktionen. Vet ärligt talat inte hur noga det är att dölja stången, vad säger ni som har mer kunskap i ämnet?

En lång strumpa i diskret färg funkar för mig. Bara att plocka fra symaskinen!

Share this post


Link to post
Share on other sites
hs_merkel

Andvände sådana förra säsongen. Nu kör jag bara träd. Björk på ena stället och gran på de andra. har huggit två nya granstänger som ska barkas. Ena är ca 8 m andra 7m.

Share this post


Link to post
Share on other sites
PeterC

En lång strumpa i diskret färg funkar för mig. Bara att plocka fra symaskinen!

 

 

 

 

Har faktiskt funderat i dom banorna, men tänkt att det blir lite fippligt i trädet med ytterligare detaljer som kan trassla in sig. Jag har förmodligen fel! :smile:

...och så var det ju det där med symaskinen då...  :tongue:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ijahman

Ett tips i en gammal tråd istället för att skapa en ny tråd bara för det.

Köpte ett teleskopskaft på JULA förr 199:-
Faktiskt riktigt stabil. Särskilt om man inte drar ut varje sektion till sitt ändläge, utan sparar 10 cm inne i stången.
150-400 cm
Det kommer räcka till mig på de tre ställen jag tänker sätta en uv på min mark.
Nu ska jag bara fixa en lång "strumpa" att sätta över den för att camouflera.

https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/farg-och-fog/malarverktyg/teleskopskaft/teleskopskaft-709059/

Med vänlig hälsning John

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...