Jump to content

Kikarsikte på gammal mauser 6.5x55 - Forumets input önskas :)


Recommended Posts

Patrik_LTR

Hej!
Hjälper en polare med nytt sikte på sin ärvda gamla CG i 6.5x55 och tänkte höra om det finns lite visdom när det gäller montage på denna typ av bössor.
Vad jag kan se så sitter det gamla Weaver-klackar (aluminium gissar jag) med ett riktigt sket-sikte från tasco.

 

Tanken är att sätta på ett S&B Zenith 1.5-6x42 LM FD#7 (eller ev ett Zeiss Victory HT 1.5-6x42 #60) med Quick Release ringar från tex Warne.

 

Mina funderingar:

1. Är det vanliga Weaver klackar som sitter?

2. Vilken höjd på Warne QRW ringar kan vara lämpliga (vill slippa kamhöjningar etc)

3. Brukar ögonavstånd bli bra på kikarmontage på gamla CG´s av denna typ? (kommer gluggen tillräckligt långt bak?)

4. Finns det risk att slutstycket kommer för nära okularet på CG´s? Det ska på linskydd också. (bör man ej ta låga ringar kanske?)

5. Nött annat att tänka på?

 

Bonus: vilken modell är det på bössan?
Bonus 2: Erfarenheter på de två siktena (skall användas till all sorts jakt)

 

1_3.jpg

 

Tacksam för all input!
/P

 

Link to post
Share on other sites

1. Ja det ser så ut

2. Beror ju helt på hur hög kolven är, hur man svetsat slutstyckshandtaget och okularets diameter......

3. Beror på kolvlängden och ögonavståndet, dock är det lämpligt med kikare med långa mellanrör på gamla vapen med långa lådor så man har lite justermån. Kolla avståndet mellan ringarna i dag och sedan hur långa mellanrören är på de du tittar på.

4. Ja, stora okular är besvärliga då slutstyckshandateget sitter rakt upp, eller rättare är vinklat 90 ut från slutstyckskroppen. Så det styr tillsammans med okularets diameter, inte kolvryggens mått som skytten vill ha.

5. Det är en gammal 96:a som någon byggt om, okänt vem och med vilket kunnande. Kronopipan är kvar i alla fall. Så den ska inte matas med klass1 ammunition......

 

Bonus: m/96
Bonus 2: Bra sikten, men på en 96:a? Kolla att slutstycket går fritt även om man trycker stlutstycket uppåt i repeteringen.....

Link to post
Share on other sites
Christian N

Värnamo vapen, skulle jag tänka mig att gissa. En sak till, det där slutstycket, säkring/trycken på de där är luriga o helt beroende av attt stockbultarna är dragna och att stocken inte sviktar med risk för vådaskott. Christian

Link to post
Share on other sites

Ja, jag skulle med gissa på Värnamo, men det är många som byggde på gamla 96:or. Delarna fanns att köpa över disk mer eller mindre, så det där med kortad slaglängd och annan tändstiftsmutter är knappast unikt för Värnamo Vapen. Skulle det stå "TNN" i pipkanalen är det en av mina.

 

/T

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


 • Similar Content

  • t00l91
   By t00l91
   Tjenare. Jag tänkte bara höra med er om någon möjligtvis här använder Helia Kahles 2-10x50i och kan svara på om det går att lossa på top-cappen (cappen du snurrar på för att ändra träffbilden i höjdled) för att skruva av och sätta den på nollan (0an) så man vet att om man skulle röra till skiten så är det bara att snurra till nollan. 
    
   Aldrig haft detta bekymmer förrän detta siktet, förstår fan inte hur det är gjort då det känns omöjligt att lossa på skruven för att kunna göra detta samt att man inte kan "trycka upp" för att sedan snurra som på de flesta andra modeller. 
    
  • jaktchefen
   By jaktchefen
   Hej! Jag slår inte på rödpunkten på kikaren annat än vid älgjakten och jag sitter på pass, så den är mestadels av pga automatsläckningen när bössan står i tornet. Men nu verkade batteriet på min V6:a som jag haft sedan 2018 vara slut, så jag bytte batteriet. När jag skruvade tillbaka locket så fick jag hela belysningsvredet i handen. Snacka om snopen jag blev! Kan dock inte förstå hur det kunde lossna då jag är väldigt försiktig med grejorna. Jag drar bara ut vredet försiktigt så mycket som krävs när jag slår på rödpunkten. Försökte se hur det sitter fast och gissar på att det pressas fast. Jag tordes dock inte försöka pressa med våld så nu sitter det fasttejpat med eltejp :-). Så här ibörjan av toppjaktssäsongen törs jag ju inte lämna in det då jag inte vet hur läge jag blir av med det då denna kikare dessutom har ASV som jag älskar ...
   Är det nån annan som har varit med om detta?
   Mvh JeCe
×
×
 • Create New...