Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


 • Similar Content

  • Richard Jonsson
   By Richard Jonsson
   Tjo på er,
   Jag har nyligen skjutit in första kulgeväret och mer eller mindre införskaffat alla de viktiga sakerna.
   Nu letar jag efter en bra & billig väg in i jakten, jag har många känningar och bönder med massvis med mark i hemtrakten (dock verkar de svåra att dela med sig xD), men sen så verkar det inte vara så mycket gris här (Sydöstra blekinge) just nu, så letar därför efter en annan väg in i jakten också. Jag ställer mer än gärna upp för andra och bidrar med handkraft ifall det skulle krävas, och har inget emot att köra en bit om tid finns. Jag letar efter nån eller några som skulle kunna tänka sig att ta sig an en ny kille och låta mig för följa med och känna på hur jakten fungerar, och i slutändan kanske leda till att man har tillgång till en bit mark att sitta eller smyga på. Är intresserad av allt, fälla vilt, ta hand om det, kunskap om allt runt omkring osv osv.
   Hör gärna av er här eller på mail & telefon.
   Mvh Richard
   rj_icke@hotmail.com
   0733143806
  • Hunt86
   By Hunt86
   Hej!
   Jag är en kvinna som ska snart ta jägarexamen , förra veckan var jag övade kulskytte och hagel för första gången.
   Vill ha lite koll på vapenhantering och sånt innan själva jägarexamen. Så man inte verkar helt bakom flötet..

   Men 3 problem som jag behöver svar på.

   1: Jag har problem att blunda med vänstra ögat vid kulskytte. Tvärtom går hur bra som helst men när jag ska blunda med vänster öga så kisar jag med höger.
   Så när jag sköt kula så tejpade jag igen ögat. Så min fråga får man ha ögonlapp vid uppskjutningen och på jakten?


   2. När jag skjuter med hagel så får jag fan mig dubbelseende. För mitt vänstra öga är det som är dominant och dominerar ut höger öga.
   Har frågat vänner och dom säger att jag måste ha båda ögonen öppna vid hagel. 
   Så jag gjorde ett test. Först sköt jag mot lerduvan med båda öppna och skottet gick för långt åt vänster( alltså missade duvan med flera meter ), andra gången tejpade jag igen vänster öga och satte duvan på första skottet.
   Så hur ska jag göra? Går det att träna bort dubbelseendet^^?

   Trots att vänster öga är dominant så har jag inga problem att sikta med höger. För som sagt förra veckan när jag testade kulskytte för första gången. Hade en lätt klass 4 vapen.
   Och jag prickade mitt i målet på 50 meters avstånd. Det var lekande lätt att träffa mitten.
   Har testat att skjuta ifrån vänstersida men jag är högerhänt så blir dubbelt så svårt att ladda med vänster hand och jag träffar inte rätt när jag siktar med vänster öga^^. Det känns helt felvänt liksom.
   Så jag försöker få mitt höger öga att bli dominant.

   3: Hur känns rekylen på ett klass 1 vapen? När man ser typ jaktfilmer så verkar det vara en bra rekyl i vissa. 
   Om man jämför det med hagel med den grövsta haglet 12. hur mycket mer rekyl är det på ett klass 1 vapen?
   Vet att det är olika beroende på vilken kaliber och så. Jag är så jävla rädd att inte klara av rekylen ifrån ett klass 1 vapen..typ att jag ska trilla baklänges haha.
   För när man skjuter med 12 på hagel så ger det en viss rekyl ändå. Jag var väldigt väldigt öm i axeln dan efter mitt hagelskytte och ett gigantiskt blåmärke haha. Och jag insåg om man står fel med föttera så tappar man balansen när rekylen kommer.
    
  • Emelie Eriksson
   By Emelie Eriksson
   Jag har ännu inte hunnit skaffa mig ett eget klass 1 vapen och är ganska så nybörjare som "ensam" jägare idag.
   Jag är inne på att förhoppningsvis kunna skaffa ett eget klass 1 vapen som ska vara lätt,smidigt, lätt vid repetera i nytt skott, hundförare kommer jag också vara så de är mycket viktigt det inte är för tungt också. Jag har funderingar på en 9,3a eftersom jag kommer att vilja använda det till allt från älg till björn. Därför vill jag ha ett lätt och "säkert" vapen utan att de just nu inte kostar allt för mycket eftersom inkomsten inte är på topp idag.
   Har ni några tips på ett bra och "snällt " nybörjare vapen till en tjej? Gärna vad det skulle kosta att köpa och vad de har för bra egenskaper och gärna nackdelar med det. All tips mottages varmt!
  • Anders Johannesson
   By Anders Johannesson
   Mitt namn är Anders är 35år gift och har två småbarn. Som titeln säger är jag på jakt efter(ursäkta uttrycket) en "mentor" som kan tipsa och guida lite på vägen mot att bli en god jägare. Kommer snart att vara klar med jägarexamen, uppskjutning i slutet på mars. Det som skulle behövas nu är lite praktik i naturen.
   Jag skulle vara mycket intresserad av att få möjlighet att följa med någon rutinerad jägare på jakt eller med praktiskt viltvårdsarbete osv. Har inga förväntningar på att skjuta själv utan är i första hand ute efter att hjälpa till, röja pass, bygga torn se och lära.
   Som nybörjare är jag naturligtvis nyfiken på de flesta jaktformer men efter att ha läst böcker och tidningar och tittat på mängder av tv-program etc. har jag kommit fram till att det som lockar allra mest är smyg/vaktjakt på rådjur och gris samt jakt på skogsfågel. Men ingen jaktform skall avskrivas innan den är testad.
   Jag bor i Västerås men har inga problem med att åka en bit för en lärorik upplevelse. Om någon skulle känna att de vill föra vidare lite kunskap så skriv här i tråden eller skicka ett meddelande.
  • Emelie Eriksson
   By Emelie Eriksson
   Hej!
   Jag är en tjej som har sedan flera år vart grymt intresserad av just björnjakt och min ålder börjar närma sig till att få ta egna licenser och sånt som krävs för att ens få jaga. Min familj jagar bara älg och vilket ja har vart med på i flera år. Men eftersom ingen i min släkt jagar just Björn så är jag intresserad av att få tips från erfarna björnjägare eller av de som har erfarenheter angående detta. Om tex vart kan ja få mark för få jaga Björn, pris på markerna, vad bör ja tänka extra mycket på när det gäller björnjakt, kaliber och typ av vapen?
   Ja vill ha ett vapen som inte är känt för att krångla på någotsätt. Eftersom det inte är rätt tidpunkt att krångla om ja skjuter mot en Björn.
   Ja är jätte intresserad av att få massor av tips av er som kan mer i ämnet så ja vet vad ja ev har att vänta mig när det ev blir dags för mig att jaga.
   Stort tack på förhand!
https://www.AUTOdoc.SE
Sign in to follow this  
treepath

Nybörjare med djurkranium, behöver hjälp!

Recommended Posts

treepath

Hej!

 

Jag har många vänner som jagar men som inte kommit ut på jakt ännu, så därför beslutade jag mig för att beställa ett grishuvud från min lokala mataffär att öva på.

Tanken är att jag ska lära mig att ta fram kraniumet på bästa tänkbara vis och det verkar finnas lite delade meningar om hur man ska gå tillväga.

 

Jag kommer få ett huvud som är flott men som har allt kött kvar. 

Vad jag har förstått det så ska man först och främst lägga huvudet i en stor kastrull med kokande vatten, vissa säger att det ska vara tvättmedel i, och andra inte.

 

Sedan så ska man rensa bort köttet när det kokat tillräckligt länge, och sedan eventuellt fortsätta koka om allt inte lossnar.

 

När allt kött är borta så ska man låta det torka, och sedan när det torkat pensla på väteperoxid. Fast vissa säger att man ska lägga ner det i väteperoxid i flera timmar, andra säger att det ligga i det i några minuter.

Några säger även att man ska vara försiktig med tänderna och INTE låta de bli utsatta för för mycket blekning, eftersom det då ska spricka? Stämmer detta?

Ska man dra ut tänderna innan man kokar eller lägger ner huvudet i väteperoxid?

Några säger att man ska doppa tänderna i peraffin? När ska i så fall detta ske? Och ska man dra ut tänderna först och göra detta då?


Som ni ser så känns det lite rörigt och jag skulle behöva få hjälp med att räta ut dessa frågor. Mitt huvud kommer på onsdag och jag tänkte sätta igång då.

Tack på förhand!

Share this post


Link to post
Share on other sites
killer_mouse

först och främst välkommen till forumet

 

2 vart i svea rike finns du ?

 

hur jag gör

 

jag börja med att skära bort så mycket kött som jag kan på huvudet även så börjar jag ta ut hjärna och annat som jag får ut lätt sen börjar jag koka/sjuda skallen ett tag så köttet lossnar pillar bort kött och hinnor  och eventuellt så tar jag högtrycken till hjälp

byter även vattnet i grytan och har i tvättmedel och kokar bort det fett som jag inte fått bort vid första koket  

 

behövs inte blekas heller egentligen på mitt sätt då tvättmedlet bleker skallen

 

hur man bleker med väteperoxid vet jag inte säkert men det beror mest på styrkan på medlet  

 

paraffin har man i betarna/tänder som är ihåliga

Share this post


Link to post
Share on other sites
treepath

först och främst välkommen till forumet

 

2 vart i svea rike finns du ?

 

hur jag gör

 

jag börja med att skära bort så mycket kött som jag kan på huvudet även så börjar jag ta ut hjärna och annat som jag får ut lätt sen börjar jag koka/sjuda skallen ett tag så köttet lossnar pillar bort kött och hinnor  och eventuellt så tar jag högtrycken till hjälp

byter även vattnet i grytan och har i tvättmedel och kokar bort det fett som jag inte fått bort vid första koket  

 

behövs inte blekas heller egentligen på mitt sätt då tvättmedlet bleker skallen

 

hur man bleker med väteperoxid vet jag inte säkert men det beror mest på styrkan på medlet  

 

paraffin har man i betarna/tänder som är ihåliga

 

Hej och tack! :)

 

Just nu så befinner jag mig i Töreboda! Fullkomligt älskar djurkranium så jag känner att jag måste lära mig detta nu!

Bra att höra från så många som möjligt hur jag ska gå tillväga, ett grishuvud är ganska stort så jag hoppas att det inte blir allt för meckigt att få ut allting från huvudet, men jag antar att desto längre man kokar desto lättare faller köttet av. Har inte tillgång till högtryckstvätt så det får nog bli mycket kokande och skrapande.

Vet du om det luktar väldigt illa? Eller är det som att koka vad som helst?

Nu har jag köpt väteperoxid så kommer nog testa att använda det ändå, men nästa gång kanske jag ska prova att ha tvättmedel i kokvattnet.

Okej, då är jag med hur paraffinet fungerar.

Tack så jättemycket för svar! Hjälper mycket.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
treepath

Hej

Om du läser igenom tråden som är fastnålad lite ovanför din tråd så finns det mycket att hämta där.

http://www.jaktsidan.se/ipb/topic/9296-tillvaratagandet-av-trofeer/page-2#entry713832

Okej! Perfekt! Det var ju faktiskt samma situation som jag är i. Dock så slipper jag att flå huvudet eftersom jag bad om att få det borttaget i beställningen. Men det ska bli riktigt spännande detta! Lovar att slänga upp bilder på mitt galleri om det blir bra.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard

Om du läser om blekning med väteperoxid betänk då att man då oftast pratar om en betydligt mer koncentrerad lösning än den man kan köpa olicenserat i dag.

 

Jag brukar bleka med väteperoxid om jag vill ha det helt vitt och med en svagare lösning stoppar jag lite bomull i ögonhålorna och sen lindar jag in hela skallen med hushållspapper.

Sen häller jag på väteperoxid och pappret/bomullen håller nu väteperoxiden mot skallen och nu får man vänta tills det blir rätt färg. En del bitar kan vara gulaktiga ganska länge medans andra bitar blir vita snabbare.

Detta får man snabbt kläm på.

 

Jag brukar koka mina skallar med maskindiskmedel då det löser fett utomordentligt. Hjärnan är ju en enda stor fettklump egentligen och de små bitarna som är kvar efter kokningen petar jag sönder med en strumsticka och blåser rent med tryckluft - men gör detta försiktigt för annars får du ett pussel av små benbitar i värsta fall. Området kring nosen skall du vara extra försiktig med då flera små bitar enbart sitter fast med brosk.

 

Är det horn på skallen måste du skydda dessa under kokning/blekning för horn är naturligt benvita och har endast sin färg från fejning och naturlig "nedsmutsning" från naturen, sol och vind. Vita rosenkransar ger inte en fin trofé om jag säger så ;)

 

Jag tycker djurkranier är vackra som de är och har monterat några som inte har några horn alls men här finns det olika preferenser beroende på vem man pratar med. Gör det du tycker är vackert!

 

En trofé är i mina ögon ett sätt att hedra djuret och att minnas jakten så behandla det med vördnad, det är min filosofi i alla fall.

Önskar jag hade tagit troféer när jag var yngre men då brydde jag mig inte om dem alls utan var bara intresserad av köttet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
turtola

Det finns ju även ett biologiskt sätt att rensa kranier/skellett,  men det kräver väl kontakter eller rejält med förberedelser. Tror att museerna använder "skadeinsekter" typ fläskängrar/museiängrar/pälsängrar för att ta bort kött och bindväv dvs mjukdelarna från kranium mm. Kräver dock tillgång till de små krypen (vet inte om de går att köpa) men de lär göra ett fantastiskt bra jobb. Kan utföras I ett terrarium (typ). Har ju själv odlat maggot och mjölmask till fiskbete så allt går ju.

DT

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard

Det finns ju även ett biologiskt sätt att rensa kranier/skellett,  men det kräver väl kontakter eller rejält med förberedelser. Tror att museerna använder "skadeinsekter" typ fläskängrar/museiängrar/pälsängrar för att ta bort kött och bindväv dvs mjukdelarna från kranium mm. Kräver dock tillgång till de små krypen (vet inte om de går att köpa) men de lär göra ett fantastiskt bra jobb. Kan utföras I ett terrarium (typ). Har ju själv odlat maggot och mjölmask till fiskbete så allt går ju.

DT

Vet inte hur det är med er andra men sådana kryp skulle inte jag vilja ha i mitt hus i alla fall... Tänk om man glömmer stänga dörren till deras terrarium en dag  :ph34r:

 

Förr var det ganska vanligt att man lade en skalle på en myrstack och lät naturen göra jobbet. Det funkar nog även i dag men då får man inte göra skada på myrstacken bara!

Share this post


Link to post
Share on other sites
killer_mouse

Hej och tack! :)

 

Just nu så befinner jag mig i Töreboda! Fullkomligt älskar djurkranium så jag känner att jag måste lära mig detta nu!

Bra att höra från så många som möjligt hur jag ska gå tillväga, ett grishuvud är ganska stort så jag hoppas att det inte blir allt för meckigt att få ut allting från huvudet, men jag antar att desto längre man kokar desto lättare faller köttet av. Har inte tillgång till högtryckstvätt så det får nog bli mycket kokande och skrapande.

Vet du om det luktar väldigt illa? Eller är det som att koka vad som helst?

Nu har jag köpt väteperoxid så kommer nog testa att använda det ändå, men nästa gång kanske jag ska prova att ha tvättmedel i kokvattnet.

Okej, då är jag med hur paraffinet fungerar.

Tack så jättemycket för svar! Hjälper mycket.

 

för mej så luktar det som kokat kött bara men andra tycker det stinker illa så det varierar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Saax

Hej kompisen bereder skallar ganska ofta han bor i lidköping e du sugen går de säkert å lösa så du kan va me där nån gång å lära dig /mvh samuel

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...