Jump to content

Labrador som stötande hund?


Ekalfus

Recommended Posts

Jag har precis ställt mig i valpkö för att köpa en jaktlabrador. Planen är att främst använda hunden som apportör och eftersökshund, men jag tycker väldigt mycket om stötande småviltjakt och undrar därför om en jaktlabrador kan användas för denna typ av jakt. Såvitt jag förstår är det främst spaniels som används för stötande jakt/jakt under bössan. Det jag avser med stötande jakt är småviltjakt där hunden arbetar inom hagelavstånd och stöter vilt vilket ger skottchans på uppflog/uppsprång och där hunden därefter stannar upp och på kommando apporterar). Är det någon som har erfarenhet av labbar som kan arbeta på detta sätt? I så fall, hur tränar man bäst detta? Tack!

Link to post
Share on other sites
Hipshot

Mmm du vill ha en labbe att jobba som en spaniel. Det fungerar, hänger på två saker, dels dej som förare och dels vad du får för hund. Rätt hund kräver mindre jobb men det är görbart utan tvekan. Det magiska ordet för dej och din hund heter "närsök". 

 

I normala fall används närsök när man dirigerar hunden ut i ett område där man vet att det ligger en fälld eller skammad fågel. Du kör ut hunden i området och väl där ger du en sk söksignal, hunden ska då fatta att den ska börja jobba. Nu ska du få hunden att jobba på samma sätt dvs intensivt på liten yta men då nära dej i stället. Det brukar fungera rätt väl, jyckarna är inte dummare än att de lär sig ganska snart. 

 

Det kan bli trassel, du måste vara väldigt uppmärksam på hunden, för ligger den och jobbar i utkanten av hagelbössans räckvidd och får vind av vilt längre ut så lär du få svårt att stoppa hunden. Är det sen tex fasaner så är risken stor att de kutar för glatta livet dvs du måste hänga på. När du närmar dej så kutar fasanerna ännu mer  :biggrin:

 

Sen är detta lite galet, labben jobbar med vinden i högre utsträckningen medans spanilen i princip gräver fram viltet. Sett labbar ta vind av vilt på 30-talet meter och är det en jycke med bra drag så lär du få svårt att få stopp på hunden :biggrin:

 

Men det brukar kunna lösa sig, får du bara jaga och jobba mycket med hunden så lär den sig.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Att få hunden att "söka" inom hagelhåll kan inte vara spec svårt, håll hunden kopplad och ta en skogspromenad :wink: Tror tyvärr att du får bättre jaktlycka med pyrschjakt och ett kulvapen.

Men alltid kul att testa något nytt :smile:

Link to post
Share on other sites
killer_mouse

jag sekunderar hippens inlägg

 

jag rekommenderar att befästa stanna hårt iom labbar kan hoppa högt  

Link to post
Share on other sites

Är inte risken att man får en retriever med ett snävt fritt sök vid ren apportering?

 

För på nått sätt måste ju hunden bibringas dressyr att inte söka ut mer än 20-25 meter i sida.

 

Men den kanske kan skilja på arbete före och efter skott?

 

/Må

Link to post
Share on other sites
Kias Husse

Gick ett antal år med en labbe som stötande mest på skogshöns men även till viss del sjöfågel.

Funkade väl sådär......

Det hände helt klart att hunden stötte upp fågel, men iom att hunden var rätt nära och oftast stötte på väg ut från mig. Så blev det uppflog som gick från mig och var tämligen snabbt ur skotthåll. Har skjutit betydligt fler skogshöns när stövaren stött fågel på mig. 

 

Iom att stövaren jobbar betydligt längre bort så är det mer vanligt att stöten kommer när stövaren är på väg in och uppfloget går rakt på mig.

Ibland är uppfloget som så långt bort att fågeln träar igen strax intill där jag står och jag kunnat klippa till med hagelbössan på sittande fågel.

Link to post
Share on other sites
killer_mouse

Är inte risken att man får en retriever med ett snävt fritt sök vid ren apportering?

 

För på nått sätt måste ju hunden bibringas dressyr att inte söka ut mer än 20-25 meter i sida.

 

Men den kanske kan skilja på arbete före och efter skott?

 

/Må

är du orolig för det så lägg in ett kommando för just stötandet  jag kör "vart är älgen" så drar nelly ut och lägger sej och jobbar på dryga 100 m från mej vill jag att hon ska jobba nära mej så går jag bara då slår hon ungefär knappt 30 m som max

Link to post
Share on other sites
Hipshot

Är inte risken att man får en retriever med ett snävt fritt sök vid ren apportering?

 

För på nått sätt måste ju hunden bibringas dressyr att inte söka ut mer än 20-25 meter i sida.

 

Men den kanske kan skilja på arbete före och efter skott?

 

/Må

 

Nja.. det är det jag menar med att jobba mycket med hunden. De lär sig snart vad man vill ha ut av situationen, skickar du dem på apport så väljer jag hundens namn som kommando och då får jycken lösa uppgiften efter eget huvud dvs storsökt om de inte markerat.

 

De är ju ganska följsamma så i rätt terräng torde det inte vara svårt att fixa det. 

Link to post
Share on other sites

Tack alla för era svar. Känns som att det borde gå att få till stötande jakt (tänker främst fasan och hare) med labbe men att man nog får vänta med det tills hunden är mogen och klarar apportering utan anmärkning. Vad tror ni förresten om att jaga ripa med labbe? Något som kan funka eller helt otänkbart?

Link to post
Share on other sites

Allting går om man har rätt nivå på förväntningarna men jag hade nog inte åkt upp på fjället med bara labben. Att den ska reviera lika bra som en pointer är nog att begära för mycket.

/Markus

Link to post
Share on other sites
Skånepåg

Var på fasanjakt i söndags, EN cocker 6 labradorer som stötande hundar. Så visst fungerar det!

 

Men det kräver lite mer jobb från ägaren innan labbarna gör ett bra jobb till just den typen av jakt. Precis som det kräver lite mer av spanielägaren innan den apporterar som en labrador. Anlagen finns så det är träning som krävs. Labradoren har en liten tendens att undvika dom tätaste snåren, men igen med rätt träning så kryper dom igenom dom också. 

 

Dert var en förnöjelse att se hundarbetet från hundar och förare i söndags!

Link to post
Share on other sites
strävhår

Kolla tuben på rough shooting ifrån Brittiska öarna så kommer du se att det går alldeles utmärkt, men räkna med att du får gå en bit på fjället vid dåligt ripår :smile:

Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...
Sun Flower

Låter superbra. Kommer bli mycket övning men det ser jag bara fram emot!

Hur har det gått med detta? Jag har använt min labbe som stötande lite. Jag hade nog mest tur med individen för vi har just inte tränat på det. Hon håller sig gärna inom hagelhåll av egen vilja.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


 • Similar Content

  • Jakob Levenkrans
   By Jakob Levenkrans
   Tjena, jag funderar på att skaffa min första jakthund om något år men jag har problem att välja ras. Den jakt jag kommer kunna bedriva kommer främst vara på småvilt, fågel och klövvilt så det optimala vore en hund som klarar av att apportera och stöta.
   Jag vet om raser som passar syftet men har aldrig sett någon in action så att säga, då jag tar jägarexamen nu i år. Tänkte att det skulle vara kul med åsikter från erfarna jägare kring ämnet. Mvh Jakob 
  • vandraren
   By vandraren
   Tjena!
   Startar ytterligare en tråd här, då frågeställningarna skiljer sig, och för att vi nu haft vår Jackie ett tag. Nu har jag hunnit observera några saker, som även det medför frågor.
   Vad menas med gundog? Vad gör de?
   Jag har nu haft Jackie ett tag, och vill berätta två saker särskilt, som ser riktigt lovande ut:
   1. Vi var ute och gick och passerade då stället där barnfamiljer och pensionärer matar änderna. Änderna lyfte så det dånade: taxarna ville fram och nypa dem, Jackie satte sig som om svansen vägde 200 kg!!!! Satt hur stadigt som helst!
   2. Vi gick ut på ett fält, ifrån en kortände, och jag släppte Jackie. På väg ifrån mig så höll hon till höger, alltså från mitten och ut till muren på höger hand, och slog fram och tilbaka. Vid fältets ände så höll hon sig på vänster sida, och slog från kantremissen till mitten, på vägen tebax. Väl tebax så rundade hon mig och gick rakt iväg ut i ytan hon sökt av och tog en löpa som ledde henne över muren till höger... Då blev frun nervös och kunde inte hålla tyst, så hon började tjoa och kalla på Jackie... Lesson learned: ta inte med frun nästa gång Jackie skall få känna sig fram...
   De två observationerna/upplevelserna känns mycket lovande! Hoppas nu bara att det inte bara var slump att hon uppförde sig så....?
   p.
  • simu
   By simu
   Hallå!
   Säkerligen ställs denna fråga tusentals gånger men jag måste ändock ställa den. Jag behöver nämligen lite hundhjälp!

   Senaste tiden har jag kommit i kontakt med jaktlabradorer där jag tränat med dessa i form av dummysökning med dirigering och markering. Jag är oerhörd nybörjare på detta men kände att det var tammefasiken otroligt roligt! Sen vilken fart, lycka och intresse hund sen har; det var fantastiskt att se. Jag har erfarenhet av hundar och skall ha en hund men jag har avvaktat lite tills jag känner klicket, mycket väl kom detta klick. Det är en jaktlabrador jag vill ha!

   Men nu kommer det stora kruxet, det råder inte bara tudelade åsikter om detta men sjudelade åsikter. Frågan är: måste man vara jägare för att skaffa sig en jaktlabrador? Så som jag ser det (kanske är det helt åt skogen) så tänker jag att dessa hundar är retrievers och skall apportera, det märker man väl på deras sätt när de apporterar än det ena och andra. Så om jag, som ägare av en jaktlabbe, skulle aktivt arbeta med dessa i form av apportering av dummy (stundvis måhända även riktiga änder och kråkor) men inte själv bedriver jakt. Är detta ok? Ursprungssyftet försvinner alltså inte för hunden - nämligen att retrieva. Om det då mestadels är dummies, är det ok?

   Jag anser mig själv vara väl mån om hund, att dess syfte skall uppfyllas och att jag skall hjälpa denne till detta. Men om mitt intresse inte är att jaga, vad sker då? Visserligen är jag öppen för att följa med på jakt med hund, någon enstaka gång, men inte själv bedriva det. Om så är fallet. Jag tar mer än gärna åsikter om detta! Jag har tittat runt på forum och anser denna sida/forum vara likväl intressant, lärorik men främst seriös (jmfr vovve.net). Varav varför jag vänder mig till Er!   

   Med vänlig hälsning,
   simu
×
×
 • Create New...