Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
www.anglavakter.com


Sign in to follow this  
Gbg1

Jaktledarens rätt till att bestämma

Recommended Posts

Gbg1

Jag är medlem i ett jaktlag där vi alla arrenderar våra jakträtter. Vid årsmötena röstar vi fram en jaktledare, vice jaktledare och vilka bestämmelser som ska gälla för jakt på berörd mark. En sådan sak som vi bestämmer gemensamt är avskjutning på marken, alla har rätt att lägga fram sina åsikter och sedan röstar vi om bestämmelsernas utformning.

 

Nu har det visat sig att jaktledaren har på eget bevåg lättat på avskjutningsreglerna på rådjur och infört hårdare på hare. Detta har resulterat i att jaktledaren tillsammans med en medlem skjutit hondjur när det var bestämt att det enbart skulle skjutas kid utan att fråga övriga laget eller för den delen informerat oss andra att hondjur var lovliga. Vi har jagat kid och släppt hondjur, precis som vi bestämt medan jaktledaren  och en medlem skjutit även hondjur.

 

Han har även infört en begränsning för stövarjägarna att enbart skjuta en hare/person men skjuter samtidigt hare för deras drivande hundar vid rådjursjakt.

 

Jaktledaren har även sålt vilt utan att fråga jaktlaget om någon velat ha detta.

 

Vad kan en jaktledare bestämma utan att ha en majoritet bakom sig? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
greyling

Tyvärr är det väl som så att en del jaktledare är det för att de inte får bestämma nån annanstans. Särskilt då de som sitter ensam på ett arrende/mark och kan agera lite av gudfader (sett hela serien precis igen - fan vad bra den är) och diktator. Har testat den typen av jaktlag och aldrig igen. Nu var det ju illa det han gjort er jaktledare men kanske inte värt uteslutning kan jag tycka, om han nu fattar att det han gjort är fel. Annars är det såklart game over.

 

 

Sorry - gick in via genväg och såklart skulle det vara en fråga med... Har jägareförbundet månde förslag till jaktlagsstadgar? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Outdoorsman

Tycks ha fått en våldsam massa kollegor, med tanke på hur många som nu svarar i forumet där bara vi från SJF ska svara... Typisk fråga för Ola.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mr Fiberclass

Hej - du skriver att ni alla arrenderar era jakträtter. Då undrar jag ju vad du menar? Om ni alla är jakträtthavare på en egen plätt och sedan går med i en klubb där ni alla upplåter jakt till andra, så kräver detta markägarnas samtycke. Om ni sedan vill bli av med någon som missköter sig så måste ni för det första ha grund för uteslutning enligt stadgarna i själva jaktklubben, sedan måste alla andra säga upp jakträttsupplåtelsen man gjort med aktuell person. Och detta ska ske skriftligt och delges personen...

 

Vad jaktledaren kan göra beror på vad som står i era stadgar och årsstämmobeslut. Det är ju detta som ger honom eventuella befogenheter, så kolla upp det.

 

Och på vår hemsida finns såklart standardmallar för jaktklubbar!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gbg1

Ok, jag uttryckte mig klumpigt. 

 

En person i jaktlaget äger en liten del av marken. Jaktlaget står för arrendekontrakten och vi är medlemmar i jaktlaget. Finns inga stadgar, däremot protokoll från årsmötena där vi tar upp avskjutning osv. Vad som har bestämts på årsmötena har vi följt medan jaktledaren har på eget bevåg ändrat vad vi kom överens om vid mötena och dessutom inte förmedlat ut förändringarna till övriga i jaktlaget.

 

Vi har försökt få till stadgar men dessa har "trollats" bort vid mötena, beslut ska tas senare men det har aldrig kommit upp igen.

 

Om man nu antar stadgar och skapar en styrelse, får ordföranden ta nya beslut för att ändra avskjutning eller krävs det att hela styrelsen är med på det eller hela jaktlaget via ett extra möte?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mr Fiberclass

Det beror på vilka stadgar ni antar, vad årsstämman fattar för beslut och vad styrelsen väljer att delegera ut eller inte...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...