Jump to content

Tillräckligt bra kikarsikte, tips tack!


Anders Johannesson

Recommended Posts

Anders Johannesson

Säkert tusende tråden i ämnet men jag vill ha en egen. Jag vet att det inte finns några billiga och bra kikarsikten det är liksom utgångspunkten var man än läser. Men jag är ute efter tips på några märken som iallafall inte suger stenhårt.

Söker nåt i stil 3-9x40 till en .308 Budgeten tillåter max 2000. Tips på begagnat önskas EJ då jag vet att "det är bättre att köpa ett bra begagnat" om man orkar leta och vänta tills rätt dyker upp ja.

Jag har funderat och det måste finnas någon mer än jag som handlat på en tajt budget. Vad har ni köpt och var det iallafall OK?

Inom alla andra branscher så blir ju lågprisgrejer från framförallt Asien bättre och bättre (bilar,datorer,hemelektronik osv) så varför skulle just kikarsikten vara så speciellt?!?

Men som sagt tips på nåt som duger, jag förväntar mig inga underverk.

Link to post
Share on other sites
 • Replies 106
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Christian N

  12

 • Dr Krall

  9

 • Anders Johannesson

  8

 • Hipshot

  8

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Men allvarligt... LITE respekt för frågeställningen bör visas.   Frågan var vilken pålitlig kikare man kan handla ny i prisklassen runt två papp. Såna finns, och svaren bör reflektera detta istället

Om nån fortfarande bryr sig om ursprunget till tråden så kan jag meddela att det löst sig. Jag har lyssnat, värderat det som skrivits och tagit ett beslut. Vad beslutet blev tror jag det är lugnast at

Staffan och Lena borde alla träffa en gång!  Om inte annat så berikar dom den grå vardagen   /Mike

Posted Images

ÅlandsFilip

Vortex Diamondback eller ett Burris av billigare sort. Det är dom 2 vettigaste alternativen kan jag lova dej.

Link to post
Share on other sites

Säsongen slut för de flesta nu, spara ihop några tusenlappar på några månader och köp nåt bättre,om du nu inte orkar söka på Leupold på blocket.......

Kanske generaliserar,men är du snålare kanske du inte heller har råd att övningsskjuta.......

Glöm inte BRA klackar och fästen!

Link to post
Share on other sites
Anders Johannesson

Så lösningen fortsätter att vara "spara och köp nåt dyrt". Säkert klokt men så tråkigt!! Inte sparandet, men jag tycker inte att det känns rimligt att ett kikarsikte ska kosta som en bättre begagnad bil! Funderar starkt på att köra old school med öppna riktmedel. En fråga till som dyker upp till er som rekommenderar dyrare kikare. Är det av egen erfarenhet av dåliga kikare som ni nu väljer dyrare eller har ni som jag bara hört från andra att "man ska köpa ett dyrt kikarsikte" och så fortsätter vi hålla en gammal sanning levande fast den kanske skulle avlivas...

Link to post
Share on other sites

Det kan ju diskuteras vad som är dyrt.........det är ju upp till var och en att ha olika uppfattning av.

Den viktigaste egenskapen ett kikarsikte har är att vara mekaniskt pålitligt. Det är levande varelser vi ska ta av daga och då ska vi kunna lita på grejjerna, visst det kan bli fel på ""bättre" märken med,men det är mera sällsynt. Du kan ju hitta ett hyggligt Leupold för 2000:-, är det så jobbigt att kolla tex Blocket? Så varför inte ett beg? Du får väldigt mycket mer för pengarna??? Bättre begagnad bil skriver du...........för 20000:- får du ett jävligt bra sikte, men inte en så värst bil.....

Och ja, jag har egen erfarenhet av sämre sikten som inte fungerat tillförlitligt, och dessutom litar jag på folk på forumet som skrivit om egna erfarenheter här.

Link to post
Share on other sites
Mad Mike

Jag har och använder kikarsikten från 2000:- klassen upp till 30 000:- kronors nivån.

 

Det är skillnad på dom framförallt optiskt men även mekaniskt.

 

Håller man sig bara till kända namn i budgetklassen så nog funkar dom,inga generationssikten direkt och inga optiska underverk.

 

Burris har jag använt mycket och har inget att anmärka på för det priset.

 

/Mike

Link to post
Share on other sites

Köp en Burris Fullfield II.

 

Funkar skitbra,du kan köpa en här i lämplig förstoring mellan 150-300$.

 

http://theopticzone.com/products-page/rifle-scopes/burris/burris-fullfield-ii-rifle-scopes/

 

/Mike

Bra tips kolla runt lite på den sidan om det bara är nytt som gäller.Även Leupold VX1 fungerar utmärkt till all jakt dagtid

Link to post
Share on other sites
Mad Mike

Jag kan förstå oviljan att köpa begagnat kikarsikte,vet man inte vad man ska titta efter så finns risken att man gör en riktigt dålig affär,hellre ny budget av känt fabrikat då.

 

/Mike

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
ÅlandsFilip

Jag har ett Bushnell Trophy XLT 3-12x56(billigt) och har provat sightron III och leupold 3-9x40 m.fl. och jag skulle säga att även om det är sprillansnya kikare är dom inte ens nära mina Swarovski Habicht! Optiskt kanske Sightron gjorde sin grej men Swarovskimekanik eller Sightronmekanik... Vilken är pålitligast? Och verkligen inte ens diskutabelt någonsin i närheten av mitt Zeiss 6-24x72.. Sightron var dock bra nog. Skulle kunna tänka mig såna för långhållsskytte ändå men det är off din budget. Kör på ett FF2 eller Diamondback du :) Det går nog så bra så!

Link to post
Share on other sites

Vortex crossfire II o  sen finns Redfield  inom din budget nya.

Bägge ska hålla så vitt jag vet, dessa sikten går o jaga med dagtid, men inget annat. Förvänta dig inga optiskta under.

Annars så kolla in beg, antingen här eller grannforat. Brukar dyka sikten till bra priser. Annars som det skrivit burris ff II.

Link to post
Share on other sites

Var i samma sits som dig för inte så länge sen TS, kom fram till att följande är helt ok köp när man har en tight budget (nu kostar ju några av dessa lite mer än 2k):

Burris Fullfield II, Leupold VX-I, Nikon Prostaff II, Vortex Diamondback, Redfield Revolution

Link to post
Share on other sites
Anders Johannesson

Kan mycket väl tänka mig att köpa begagnat av en vapenhandlare monterat och klart och med någon form av funtionsgaranti. Men jag har inte tid att åka land och rike runt för att hitta rätt. Skulle det däremot när jag står i butiken finnas ett begagnat kvalitetssikte i samma prisklass som det nya jag egentligen tänkt mig så väljer nog även jag det begagnade.

Tack för svaren såhär långt.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Leupold är utan tvekan bland de bästa beg. köpen.

30 års garanti, inga kvitton behövs, och du kan vara vilken ägare som helst i nummerordningen.

Framför allt så görs all service här i Sverige.

 

Jag hade lätt valt en beg. Leupold VX2 före alla nya budgethistorier...

Alternativt, möjligen en ny Burris.

Link to post
Share on other sites
Christian N

A.J- ditt ifrågasättande ovan av billigt vs dyrt som snarare är opålitligt vs pålitligt är väldigt normativt för en ny jägare/ny skytt, oklart om du är i det facket men mycket talar för det,

 

i sak kan anges att oaktat hur mycket andra försöker förklara för dig att skit är skit och ok kvalité kostar en slant så kommer du att hålla kvar i tanken att du blir lurad på pengar när du betalat för pålitlighet, kvalité, garantiåtaganden mm.

 

Du är kanske den 112 eller den 466 personen som kommer in på forat och ställer exakt samma fråga, med exakt samma gensvar, nästan helt till punkt och pricka förutsägbara repliker.

 

För egen del som noterar de utmärkta råd du har fått om sikten vill jag förmedla rådet att du faktiskt lär dig mer om optik på egen hand, så ingen kan "berätta" för dig hur det är, förvånande nog är det kunskap som enbart kan erhållas genom praktisk hantering av optik och skytte, inte via en upplyst skärm.

 

Jag har ägt mer skitsikten i mina dagar än vad du kommer att köpa och resans mål är för mig rätt klart, det krävs dock en egen tydlighet om det annars hamnar man på det stadiet att ett no-name skitsikte för 5000 kr pryder pangen och man är för stolt för att erkänna att det suger.

 

Just det, den form av garantiåtaganden du talar om från en vapenhandlare, det existerar inte och även om de gjorde det så skulle de sakna värde. /Christian 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Burris Fullfield II, Leupold VX-I, Nikon Prostaff II, Vortex Diamondback, Redfield Revolution

 

Det blir väl den kompletta listan över möjliga budgetköp i Sverige, om jag inte missat nån - vilket är osannolikt.

 

Burris är den optiskt bästa, därefter (ett ordentligt hopp) kommer Nikon och Vortex - sen blir det ett nytt hopp ned till de "amerikanska". De kan dock alla anses pålitliga och det är allt som behövs för jakt.

 

-- Mats

Link to post
Share on other sites
Hipshot

De är lite roliga dessa trådar iaf  :biggrin:

 

Christian var väl inne på det, detta är en lärande resa som alla mer eller mindre har att göra. Under rätt många år sköt jag en j-la massa rådjur, räv och några älgar med budgetsikten.. Tasco och Bushnell.. Det fungerar faktiskt trots att vissa gör gällande att så icke är fallet  :biggrin: Av dessa sikten tyckte jag nog Bushnell var näst sämst eller vad jag ska säga, bättre optik än Tasco och bättre ljus. Som sagt, det fungerar faktiskt. Vad det kostade, märkte jag ngr år senare, var att inskjutningen var rätt mycket krångligare och vid en kontrollskjutning veckan innan älgjakten så havererade sista Bushnell tuben.

 

Då köpte jag mitt första Zeiss sikte som jag har kvar än idag och detta var väl.. 15 år sen? Det var en helt sjuk upplevelse på skjutbanan, två skott så var inskjutningen klar.. udda.. men det upprepade sig varje gång så där fanns vinsten. 

 

Men.. Bushnelltuben.. Buckhorn eller vad det hette 3-9x40 hängde med flera år faktiskt och jag var rejält nöjd med det faktiskt så budget kan visst fungera ett tag. Tror faktiskt att kompisen som jag jagade med då har kvar sitt bushnellsikte fortfarande och tja det var ju 15 år sen. Hur mycket det används vet jag dock inte..

 

Edit: Glömde!! Trots att jag inte har ngr problem med budgetsikten så.. Testade ett 3-12x56 fr Shirestone.. DET var mög bigtime och om jag då kunde acceptera och leva med Tasco och Bushnell så säger det en hel del om just Shitstone.. Fy fan! Torskade totalt på 56 öppningen, släpper in mer ljus.. linser från zeiss bla bla bla.. Usch!

Link to post
Share on other sites
defransson

. Fy fan! Torskade totalt på 56 öppningen, släpper in mer ljus.. linser från zeiss bla bla bla.. Usch!

Köpt i Uppsala?  :biggrin:

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Tasco var väl ändå något bättre förr? Farsgubben har en Tasco "made in japan" 3-9x40 på älgbössan som han köpte i början på 80-talet, den är helt ok förutom att det är kinkigt med ögonavståndet. 

Link to post
Share on other sites
Christian N

Mabo- nej den är inte helt ok, det är 30 år gammal skitoptik som bara inte har gått sönder än, men med lite tur klarar sig din far från skadeskjutningar än en tid. /Christian

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Hipshot

Men deras Titanmodell är avgjort bättre än WorldClass och det andra möget.. Kan vara just Titanmodellen som sitter på den är bössan..

Link to post
Share on other sites

Mabo- nej den är inte helt ok, det är 30 år gammal skitoptik som bara inte har gått sönder än, men med lite tur klarar sig din far från skadeskjutningar än en tid. /Christian

 

Skitoptik och skitoptik... Duger i dagsljus, skottfast och har gjort sitt jobb i 30 år - det kallar jag ändå "helt ok". 

Link to post
Share on other sites
Christian N

Fast det är fortfarande 30+ år gammalt och frågan är hur många gånger har det servats under tiden, har det ens underhållits en gång, två gånger, osv, det är iofs rätt märkesoberoende men ju mer budgetbetonat något är, desto mer underhåll. 30 år med toapapper/hushållspapper på linsen under fuktig jakt och torra inomhusklimat  osv.

Titan serien var något bättre än budget men det är också enbart en grad i frågan om "inte bra".

 

Vid en googling på ämnet framkommer att en titan tub kostade nästan 5000 kr 2004, ett sjukt överpris enligt mig, en Zeiss Diavari 3-12 kostade 10 000 kr, det är ett sikte som fortfarande idag har ett egenvärde och ett bruksvärde.

 

Mabo- alla har vi våra egna värdemätare, hur klarar det lite motljus, lite ströljus, skottfast säger, du, har vapnet det sitter på sådan precision att man kan göra det klart att så är fallet, osv. Jo då det är rätt mycket så lågt man kan gå och fortfarande klara ribban för etisk jakt.  /Christian

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.


https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


 • Similar Content

  • t00l91
   By t00l91
   Tjenare. Jag tänkte bara höra med er om någon möjligtvis här använder Helia Kahles 2-10x50i och kan svara på om det går att lossa på top-cappen (cappen du snurrar på för att ändra träffbilden i höjdled) för att skruva av och sätta den på nollan (0an) så man vet att om man skulle röra till skiten så är det bara att snurra till nollan. 
    
   Aldrig haft detta bekymmer förrän detta siktet, förstår fan inte hur det är gjort då det känns omöjligt att lossa på skruven för att kunna göra detta samt att man inte kan "trycka upp" för att sedan snurra som på de flesta andra modeller. 
    
  • Robin Johnsson
   By Robin Johnsson
   Hej jag går i tankarna att skaffa mig ett belyst kikarsikte.
   jag kommer använda den mkt till åtel/vakjakt
   har varit inne på Zeiss conquest v4 3-12x56. Är den värd pengarna eller finns det mer prisvärda sikten? 
×
×
 • Create New...