Hoppa till innehåll

Jaga fågel från havskajak


Älgflugornas Herre

Recommended Posts

En florerande minkstam?

Vissa arter såsom bl.a svanen är så pass helig, att de har ett möjligt ränteuttag i form av jakt spelar ingen roll. Undrar om en sådan jakt är nåt SJF lobbat för, för att de påverkar i sin miljö med sin starka revirhävd är jag övertygad om.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

svanen står som spön i backen i mina trakter i sthlms skärgård , och dom e vissa år helt bänga i huvet och dränker ejderungar  å har sig ..

Häger har jag åxå helt sjukt mycket av  förutom skarven då förstås , den sistnämda lär väl bli sveriges Nationalfågel då det är så många som kramar skarv ..

 

/ P

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...

Nja, det är några år med rejält minskande antal som är problemet, bara lite extremt i år. Tycker miljön verkar kanon för simänder men det kan ju vara något med käk och vattenkvalité som man själv inte märker. Jag och en kompis ska när jag kommer hem nästa vecka ta en ren paddeltur efter bäcken som leder från sjön för att kolla lite mikrosjöar längre ned i systemet där det också tidigare varit mycket gräsänder som aldrig jagas. (Ett träsklandskap flera kilometer från närmsta väg och där bäcken tidvis är så igenväxt att man får dra sig fram istället för att paddla)

Kan återkoppla såhär en bra stund efteråt och säga att turen ner efter bäcken var om möjligt än mer deprimerande. 1! gräsand på ett sjö-/bäck-/träskområde som tidigare innehållet massor. Däremot väldigt gott om svan... På en sträcka av ca 1 mil bäck/sjö såg vi betydligt fler svanar än andra sjöfåglar totalt. (Övrigt några knipor)  :sad:

 

Ändå gjort två jaktturer tillbaka till orginalsjön eftersom jag älskar att bara paddla runt om inte annat och jag saknar alternativa platser för tillfället. Ruggigt vad fåglarna lär sig snabbt. Låtit de få gräsänderna som finns vara för att istället panga på nån enstaka knipa eller kricka men efter första skottet gått på morgonen är det i princip omöjligt att smyga på något med kajaken. Nån slumpmässig knipa som virrat sig in i någon vik när de flytt för att sen vända rätt utåt har iallafall fått stryka med. Kniporna är lite dumma på det sättet. De verkar hellre flyga mot en istället för att lyfta över träden, krickorna däremot flyger alltid nån annan väg.

 

Var för övrigt med om en väldigt underlig sak, satt mig på lur i en vik och fick ned en liten kricka 2-3 meter från stranden. Då den var uppenbart stendöd och det var vindstilla så lät jag den ligga och fortsatte passa med uppmärksamheten på annat håll. Helt plötslig hör jag hur det prasslar till och jag ser vingslag i gräset vid strandkanten där krickan låg. Väldigt konfunderad paddlar jag direkt dit då jag funderar på om krickan ändå levt och tagit sig in. Upp ur gräset kommer en uggla!!! med krickan i klorna. Kan ugglor plocka saker i vattnet? och mitt på dagen... För dålig på ugglor för att kunna artbestämma men huvudet var omisskänligt uggla/uv, den var relativt ljus och inte allt för stor iallafall. 

 

Jag tror jag lyckats optimera mycket av utrustningen nu jämfört med fjolåret. Så för er som inte testat den underbara kajakjakten kan jag ge en del tips. En stabil kajak är A och O, du måste kunna lyfta bössan i mindre vågor och ändå känna balansen, det räcker inte att du känner dig trygg paddlandes. Tänk på att initial balans inte är densamma som den totala, som ovan paddlare så känns smågungningarna som alla kajaker har ostabilt till att börja med, ge den en kvart eller två.  Annars så vill du ändå inte ha allt för långsam sak och gärna lite kursstabilitet även utan roder (paddlar man ut och in i vass vill man inte ha rodret nere) så lite längd är ingen nackdel.

 

När det gäller bössan så är halvautomaten överlägsen bocken i kajaken, de spelar inte alls i samma division enligt min mening . Halvautomaten är lättare att hantera laddningsmässigt i det trånga utrymmet  och det tredje skottet är väldigt nyttigt för fågel som dyker vid skada och nedslag, man skjuter sällan helt optimalt förstaskott från kajaken. Men det som gör den stora skillnaden är rekylen, med halvautomaten kan jag svinga fullt i alla riktningar utan att oroa mig det minsta för balansen. Vadarbyxor (andande) är ruggigt bekvämt, utan kapell så kan man lätt bli blöt annars och väldigt skönt när man eneklt kan kliva ur och in i kajaken med all utrustning oavsett strandläge. Ett snöre med snabbfäste för bössan är också införskaffat så den inte kan komma på avvägar (vanligt snabbfäste för rem på bössan och en liten karbinhake på snöret).

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nice!

Trevligt väder gör det trevligare också med jakt o fiske ute till havs. :thumbsup:  :smile:

 

Så sant som det var sagt!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 year later...

Såg detta ämne, har fått för mig att jag skulle vilja pröva att jaga sjöfågel från kajak. Men det första frågan som uppkom är hur kommer man förbi kravet på apporterande hund?

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 hour ago wankelfåne sa:

Såg detta ämne, har fått för mig att jag skulle vilja pröva att jaga sjöfågel från kajak. Men det första frågan som uppkom är hur kommer man förbi kravet på apporterande hund?

 

I öppet hav finns det inget krav på apportör. /C

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har många danska kamrater som utövar jaktformen, dom är i full gång med jakten nu. Kallt som fasen, svårt att skjuta och bössorna tar stryk nåt fruktansvärt.. Men tydligen värt det.:D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 7 months later...

Otroligt bra tråd, kul med bilder och rapporter från era turer.

Jag är sjukt sugen på att prova själv. Bor i Göteborg och har tittat på möjligheterna att komma ut via Jakt på allmänt vatten samt Jakt på Kronoholmar. Är det nån som jagar till sjöss via nån av dessa möjligheter. Jag tycker det är klurigt att veta var man får jaga, 100 m ut från "fastighet" är lite svårtolkat då inte alla kobbar och skär verkar vara fastighet, sen har man vissa bestämmelser kring sund etc. Länsstyrelsen i Kalmar har en karta där de visar var jakten får ske men VGötalands länsstyrelse har ingen sån karta.
Kollar man på Kronoholmarna finns vissa av dem reggade i Gbg hamninlopp, vågar man brassa på där eller kommer länsman och tar en då?

Nån med erfarenhet?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Årets första två turer avklarade. I fredags blev det en em-tur i regnet på ett nytt område tillsammans med en vän och vi fick ner tre gräsänder. Tyvärr måste några andra gjort en seriös satsning på morgonen (vi hittade flera gömslen och båtar) så det var nästan tomt på fågel.

På lördagen drog jag själv till min "vanliga" lilla sjö och gjorde en runda. Inte mycket fågel nu heller men rejäl skytteträning i sommar (>1 gång i veckan) och framförallt ny kajak har gjort underverk. Nu faller de fåglar man tycker borde falla :). Blev tre gräsänder, 1 bläsand och 6 krickor, något jag är mycket nöjd med. Även en ringduva flög förbi lite överraskande.

IMG_20170826_192811.jpg.f3b5c9f7a44967a081e6539c539d30b8.jpg

 

Nya kajaken är som sagt ett stort lyft. Skaffat en fiskekajak från nya zealand som är gjord för havsfiske:

59a41341175b5_VIKINGKAYAKSPROFISHRELOAD0108.jpg.cc2636890ed25bc07d7aa4f304a887b9.jpg

http://www.vikingkayak.com.au/shop/kayaks/profish+reload+-premium+fishing+kayak++1306au

Om vi tar nackdelarna först så är den betydligt jobbigare att transportera då den är rätt tung (34kg utan sits och "mittenpod", 5 kg tyngre än spec som var 29kg när jag köpte den :( ) Vadarbyxor är också givetvis ett måste i en öppen kajak för blöt blir man. Men sen är det som natt och dag då man sitter i den och jagar. Man sitter skönt och stabilt utan de minsta krampkänningar, kan stå i denna om än inte skjuta stående. Ja med halvautomaten sköt jag såväl 90-gradersskott åt sidan som snett bakåt utan att känna mig det minst otrygg. Man hoppar lätt in och ut med vadarna om man måste dra den där det blir trångt med sjögräs och vass. Jag skaffade en lång båt som gör att jag ändå inte tappar allt för mycket fart framåt trots den är bred.

Då den som tidigare nämts har en lätt utbytbar "mittenpod", den svarta behållaren mitt i kajaken så köpte jag två sådanna, en för fiske och en för jakt. Den för jakt så har jag monterat ett bösställ på så jag kan ha bössan stabilt vilande med pipan snett framåt/uppåt, viktigt för säkerheten med laddad bössa, speciellt om det finns annat folk i närheten.

Frontfacket är nog lång för att rymma kulbössan och tripod (bläsanden sköts med kula från stranden) och utrymmet bakom sitsen rymmer en mindre apportör.

Ska ta ett foto på min fullt utrustad nästa tur!

 

 

 

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

2 hours ago Malx sa:

Lite bilder från senaste turen. På tok för fint väder för att kunna få så många skjutchanser men alltid härligt att vara ute. Bösstället är ihopskruvat av träbitar från "skräphögen". Då det är relativt svårt att rita av alla runda konturer hit och dit och rita ihop något seriöst så byggde jag en enkel prototyp som får fungera i år. Till nästa år blir det att bygga ett ställ i svart aluminiumprofil.

IMG_20170831_071449.thumb.jpg.797015a75f55ded33176ccd60f0cf743.jpg

IMG_20170831_094214.thumb.jpg.7fb8aa861f06f024141f1a77dc03cebd.jpg

IMG_20170831_094234.thumb.jpg.7238b475809f6163f932d2dff0cdcc15.jpg

Så jäkla läckert!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...
På 9/4/2017 at 15:21 strävhår sa:

Så jäkla läckert!

 

På 9/4/2017 at 16:05 PAS sa:

Måste upplevas antar jag. Blir till att skriva upp på 'att göra listan'. /P

Tack, det kan vara en rätt häftig upplevelse. Man paddlar runt i godan ro och njuter av vädret och känslan brukar vara att alla fåglar är rädda och lyfter på flera hundra meter så man tappar fokus litegrann. Så helt plötsligt startar  några  gräsänder 5 meter från kajaken i vassen och man hoppar nästan till, brukar kunna ta nån sekund innan man fattat vad/var det händer och fått upp bössan :). (Aktiva hörselskydd hjälper för att höra vad men brukar inte göra "var"-känslan bättre direkt då ljudet från vind och paddling i vassen stör en del).

Självklart skulle det vara skitskoj att testa jaktformen någonstans det finns betydligt mera fågel än den enda sjön jag normalt har tillgång till men det har en viss charm just ovissheten och de långa pauserna.

 

Varit ut några svängar till och tog ett foto hur det ser ut med hund. Hunden tillför en dimension till då den givetvis tycker uppflogen också är intressanta och gärna ändrar tyngdpunkten på kajaken samtidigt som man lyfter bössan... :) (Hon hoppar inte i men förflyttar sig gärna från en sida till den andra)

Inte alltför pratglad gammaldansk hönehund så jag har inte fått något voffigt godkännande att publicera bilden men hoppas att hon inte misstycker alltför hårt.

Kajakjakt med hund

 

Insåg för övrigt att jag inte visade hur kajaken demonteras för transport, på denna bild ser man tydligt den utbytbara mittenpodden med hål rakt genom kajaken för ekolodsmontering (vid fiske).

IMG_20170905_085147.thumb.jpg.e35be52460d10a0d944b30ea001e092e.jpg

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 hour ago Malx sa:

 

Tack, det kan vara en rätt häftig upplevelse. Man paddlar runt i godan ro och njuter av vädret och känslan brukar vara att alla fåglar är rädda och lyfter på flera hundra meter så man tappar fokus litegrann. Så helt plötsligt startar  några  gräsänder 5 meter från kajaken i vassen och man hoppar nästan till, brukar kunna ta nån sekund innan man fattat vad/var det händer och fått upp bössan :). (Aktiva hörselskydd hjälper för att höra vad men brukar inte göra "var"-känslan bättre direkt då ljudet från vind och paddling i vassen stör en del).

Självklart skulle det vara skitskoj att testa jaktformen någonstans det finns betydligt mera fågel än den enda sjön jag normalt har tillgång till men det har en viss charm just ovissheten och de långa pauserna.

 

Varit ut några svängar till och tog ett foto hur det ser ut med hund. Hunden tillför en dimension till då den givetvis tycker uppflogen också är intressanta och gärna ändrar tyngdpunkten på kajaken samtidigt som man lyfter bössan... :) (Hon hoppar inte i men förflyttar sig gärna från en sida till den andra)

Inte alltför pratglad gammaldansk hönehund så jag har inte fått något voffigt godkännande att publicera bilden men hoppas att hon inte misstycker alltför hårt.

Kajakjakt med hund

 

Insåg för övrigt att jag inte visade hur kajaken demonteras för transport, på denna bild ser man tydligt den utbytbara mittenpodden med hål rakt genom kajaken för ekolodsmontering (vid fiske).

IMG_20170905_085147.thumb.jpg.e35be52460d10a0d944b30ea001e092e.jpg

 

Jagar lite ifrån kanot, den där lite toppranka farkosten, framför allt med ett strävhår i fram. Men sucktar efter en Hobie, men dom är ju så jäkla billiga. Jäkligt skoj oavsett!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

5 hours ago strävhår sa:

Jagar lite ifrån kanot, den där lite toppranka farkosten, framför allt med ett strävhår i fram. Men sucktar efter en Hobie, men dom är ju så jäkla billiga. Jäkligt skoj oavsett!

Min ligger väl i prisklass strax under en Hobie utan trampor då frakten från närmsta importland (Frankrike) blev dyr men det finns ju betydligt billigare alternativ med paddel. Trampor skulle tyvärr aldrig ens vara i närheten av att fungera för min jakt även om det vore kul till fiske. Om man inte absolut ska ha trampor så skulle jag faktiskt inte rekommendera Hobie alls, på tok för dyr och inte bättre än många alternativ.

Begagnat finner man massor av fina kajaker i 10k-klassen och under då kajakfiske inte är för alla... kajakfisketorget på facebook är ett tips. På begagnatmarknade så märker man även att Hobie tappar mycket i värde så ska man absolut ha en sådan är det begagnat som gäller även där.

Värt att tänka på när du köper en fiskekajak för jakt:

  • Lång eller kort? Kort är smidigare men också betydligt långsammare och mindre kursstabil. En av största anledningarna till min var att jag ville ha en relativt "snabb"-paddlad fiskekajak men jag känner även folk som föredrar betydligt kortare då de rör sig kortare sträckor i trånga vassar och bäckar.
  • Finns möjlighet att konstruera ett vettigt vapenställ som samtidigt inte hindrar ur- och igång samt transport? Ett vapenställ ska givetvis placera bössan stabilt inom smidigt skjutavstånd och se till att den laddade pipan är i ofarlig riktning.
  •  Vad har du tänkt ha med i övrigt? Jag hade krav på en vattentät lucka som rymmer kulgeväret då jag gärna smyger i land lite då och då. Mitt andra krav var plats för hund.
  • Vikt! En hel del fiskekajaker är så tunga att du kan behöva hjälpmedel eller extra person för att smidigt få upp den på takräcket. En nackdel med rubustheten och dubbelskrovet. Men extra vikt ger även extra balans med lägre tyngdpunkt på hela ekipaget.
  • Sits, den måste vara bekväm och tillåta bra skytte. Min är ok men det finns bättre.
  • Färg, kammo är ingen direkt fördel mot fåglar man trycker upp men med min så har jag väldigt lite chans på fåglar som är i luften, även när jag sitter still i vassen så uptäcker de mig oftast för tidigt.
  • Räkna med ett par vadarbyxor i budgeten om du inte äger sådanna. Mer eller mindre ett måste i Svensk höstmiljö med en sitontopkajak.
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

6 hours ago Malx sa:

Min ligger väl i prisklass strax under en Hobie utan trampor då frakten från närmsta importland (Frankrike) blev dyr men det finns ju betydligt billigare alternativ med paddel. Trampor skulle tyvärr aldrig ens vara i närheten av att fungera för min jakt även om det vore kul till fiske. Om man inte absolut ska ha trampor så skulle jag faktiskt inte rekommendera Hobie alls, på tok för dyr och inte bättre än många alternativ.

Begagnat finner man massor av fina kajaker i 10k-klassen och under då kajakfiske inte är för alla... kajakfisketorget på facebook är ett tips. På begagnatmarknade så märker man även att Hobie tappar mycket i värde så ska man absolut ha en sådan är det begagnat som gäller även där.

Värt att tänka på när du köper en fiskekajak för jakt:

  • Lång eller kort? Kort är smidigare men också betydligt långsammare och mindre kursstabil. En av största anledningarna till min var att jag ville ha en relativt "snabb"-paddlad fiskekajak men jag känner även folk som föredrar betydligt kortare då de rör sig kortare sträckor i trånga vassar och bäckar.
  • Finns möjlighet att konstruera ett vettigt vapenställ som samtidigt inte hindrar ur- och igång samt transport? Ett vapenställ ska givetvis placera bössan stabilt inom smidigt skjutavstånd och se till att den laddade pipan är i ofarlig riktning.
  •  Vad har du tänkt ha med i övrigt? Jag hade krav på en vattentät lucka som rymmer kulgeväret då jag gärna smyger i land lite då och då. Mitt andra krav var plats för hund.
  • Vikt! En hel del fiskekajaker är så tunga att du kan behöva hjälpmedel eller extra person för att smidigt få upp den på takräcket. En nackdel med rubustheten och dubbelskrovet. Men extra vikt ger även extra balans med lägre tyngdpunkt på hela ekipaget.
  • Sits, den måste vara bekväm och tillåta bra skytte. Min är ok men det finns bättre.
  • Färg, kammo är ingen direkt fördel mot fåglar man trycker upp men med min så har jag väldigt lite chans på fåglar som är i luften, även när jag sitter still i vassen så uptäcker de mig oftast för tidigt.
  • Räkna med ett par vadarbyxor i budgeten om du inte äger sådanna. Mer eller mindre ett måste i Svensk höstmiljö med en sitontopkajak.

https://www.hobieshop.se/produkter/hobie-mirage-outback-md180-drive.html

Har läst men framför allt tubat en massa och kommit fram till en sådan, visst har jag varit nära att falla för en betydligt billigare feel free. Men är övertygad om att jag skulle ångra mig bittert emellanåt, även om den skulle funka för 80% av det till jag tänkt.

Men ser för många fördelar med att kunna köra paddelöst, att kunna ta sig in på både gäss och änder utan att vifta med paddel, tänker mig efterlikna mig en vassrugge efter lite jobb. 

Vill även kunna använda den till att manövrera i rinnande vatten med kula efter bäver, något som inte funkar med paddel.

Sedan har jag ställen där det är svårt att ta sig fram med kanot och där inte fenor aldrig kommer funka, men då har man ju fortfarande alternativet med paddel.

Att sedan snabbt och enkelt kunna trampa sig längre sträckor utan att vara olympiad ser jag som en stor fördel, letar efter vatten efter sjöfågel i skärgården där det skulle vara bra.

Köttpriset för 20000:- extra kommer jag aldrig tjäna in, men tillfredsställningen den tillfredsställningen :thumbsup:

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

5 hours ago strävhår sa:

https://www.hobieshop.se/produkter/hobie-mirage-outback-md180-drive.html

Har läst men framför allt tubat en massa och kommit fram till en sådan, visst har jag varit nära att falla för en betydligt billigare feel free. Men är övertygad om att jag skulle ångra mig bittert emellanåt, även om den skulle funka för 80% av det till jag tänkt.

Men ser för många fördelar med att kunna köra paddelöst, att kunna ta sig in på både gäss och änder utan att vifta med paddel, tänker mig efterlikna mig en vassrugge efter lite jobb. 

Vill även kunna använda den till att manövrera i rinnande vatten med kula efter bäver, något som inte funkar med paddel.

Sedan har jag ställen där det är svårt att ta sig fram med kanot och där inte fenor aldrig kommer funka, men då har man ju fortfarande alternativet med paddel.

Att sedan snabbt och enkelt kunna trampa sig längre sträckor utan att vara olympiad ser jag som en stor fördel, letar efter vatten efter sjöfågel i skärgården där det skulle vara bra.

Köttpriset för 20000:- extra kommer jag aldrig tjäna in, men tillfredsställningen den tillfredsställningen :thumbsup:

 

En kompis har tandemvarianten med segel och utliggare och jag måste säga att pedalfenorna är helt underbart smidiga och energieffektiva.

Han köpte till större fenor som ger lite mer pulver och då är det inte svårt att på två pers komma upp i vad som känns som lämplig maxfart för skrovet vad gäller vattenskvätt. Med segel blir man rejält blöt om man sitter fram.

Förutom priset och vikten så skulle jag vilja ha mer plats för hunden men det ser ut att vara lite mer plats i fiskeversionen.

Tyst är den också när man inte plaskar eller råkar slå i skrovet med en paddel.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...