Jump to content

järpe


revper

Recommended Posts

Hej.

Är det någon som vet om en bra järppipa.

Tycker de man kan köpa i kromat utförande i jaktbutiken är dåliga.

Link to post
Share on other sites

Köpespiporna har jag aldrig haft problem med, däremot brukar folk envisas med att försöka imitera tuppvisslingar med trudelutter och skit. Må så vara att vissa kanske anser att homosexuella järptuppar inte har en plats i vår natur och således bör skjutas i första hand, men enligt min erfarenhet så blir det mer kött på tallriken om man lockar på de heterosexuella tupparna med hjälp av hönans entoniga visslingar..

Hur låter hönan då?

Är ju mycket trudelutter som du skriver i det man kan lyssna på.

Link to post
Share on other sites

Hur låter hönan då?

Är ju mycket trudelutter som du skriver i det man kan lyssna på.

Hönan låter som pipan, utan trudelutter. Bara entoniga visslingar.

 

Jag lockar på följande vis:

 

TUUUUUT - TUUUUUT - TUUUUUUUUUUUuuuut

 

Normal andningsrytm. Första två ca 2 sek långa. Tredje drar jag ut på några sekunder till och tonar ut.

 

Lägger då och då in ett:

 

TUUUUUT - TU TUUUUUUUUUUuuuut

 

Har du fel ton (blåser för hårt eller saliv i pipan) brukar det märkas på småfåglarna runt i kring som börjar föra ett jävla oväsen. Nötskrikor brukar bli upprörda, vilket ibland kan ge bonus-skottillfällen .

Link to post
Share on other sites

Jo nu funka det.

Fick mig en järpe idag.. Med hjälp av hönlock :thumbsup:

Har nu bett trappern nilsson att göra en riktig pipa åt mig.

 

Järpe he e gött de.

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Ett tipps.

lyssna hur de låter när de varnar efter att du skrämt upp dem.

Väldigt vasst pip med trudilutt på slutet. Om du skrämmer Järpe och vet ungefär var de sitter så är det väldigt ofta de avslöjjar sig och svarar om du härmar det lätet. Funkar ofta för mig som gärna kombinerar lock och att trampa runt i kända biotoper...

Link to post
Share on other sites

jo du.

Nu är det så att jag skjutit nåt hundratal rävar o grävlingar i gryt UTAN hörselskydd :sick:

Så jag hör dem intejärpan  på håll.

Int lätt o va gammal :verymad:  :verymad:

Link to post
Share on other sites

Ett tipps.

lyssna hur de låter när de varnar efter att du skrämt upp dem.

Väldigt vasst pip med trudilutt på slutet. Om du skrämmer Järpe och vet ungefär var de sitter så är det väldigt ofta de avslöjjar sig och svarar om du härmar det lätet. Funkar ofta för mig som gärna kombinerar lock och att trampa runt i kända biotoper...

Fast även där är trudelutten onödig. Det gör det bara onödigt svårt eftersom det är rätt knivigt att få till. Stöter man en hel kull är hönans läte definitivt att föredra, de tenderar att komma tillbaka på löpande band..

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Hejsan. 

Lyckades skjuta mina första järpar i veckan tag vara era tips! Tusen tack för det! :)

Nu återstår bara tillagningen :) 

Har ni några bra recept på lager, och hur tar ni tillvara på fåglarna? Flår och tar brösten bara eller kan det vara värt att pocka och sveda? 

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Hejsan. 

Lyckades skjuta mina första järpar i veckan tag vara era tips! Tusen tack för det! :)

Nu återstår bara tillagningen :) 

Har ni några bra recept på lager, och hur tar ni tillvara på fåglarna? Flår och tar brösten bara eller kan det vara värt att pocka och sveda? 

 

Grattis!

 

Skär ut bröstfileerna, sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra. Bryn dem snabbt i smör runt om till rätt kulör, släng sen in dem i ugnen i ca 10-15 min tills köttet är lagom rosa.

 

Ät och njut.

Link to post
Share on other sites
millgard

Järpe är inget att plocka. Jag brukar med fingrarna flå runt bröstet och ut mot vingarna, sedan knäcka i vingknogarna och liksom dra ut skrovet ur fågeln. Likaså halsen drar man lätt av med fingrarna. Tar någon minut bara innan skrovet ligger rent och snyggt bredvid fågeln. Sedan kan man förstås skära ut fileerna om man vill, men jag tycker att det är trevligare att tillaga först och lossa från bröstbenet sedan.

Link to post
Share on other sites
millgard

Hittade bilder från förra veckans snabbsyssla.

Här framgår ju också att det inte är extremt mycket kött på en järpe. Soppa är nog inte så dumt.

post-316-14128054074609_thumb.jpg

post-316-14128054177597_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Järpe är inget att plocka. Jag brukar med fingrarna flå runt bröstet och ut mot vingarna, sedan knäcka i vingknogarna och liksom dra ut skrovet ur fågeln. Likaså halsen drar man lätt av med fingrarna. Tar någon minut bara innan skrovet ligger rent och snyggt bredvid fågeln. Sedan kan man förstås skära ut fileerna om man vill, men jag tycker att det är trevligare att tillaga först och lossa från bröstbenet sedan.

 

Nackdelen med att behålla bröstbenet är att den yttre hinnan på fileerna drar ihop sig vid tillagning. Renskurna fileer böjs bara lite när hinnan krymper, men sitter fileerna kvar på bröstbenet kan de inte böjas, varpå vätska pressas ur köttet och det tenderar att bli torrare. Därav anledningen att man brukat späcka helstekt skogsfågel för att minska vätskeförlusten..

Link to post
Share on other sites

Det hade inte jag heller förrän svärmodern bjöd in sig själv och närmaste släkten på tjädermiddag, medförandes råvaran i form av samma tjädertupp som jag två dagar tidigare lite smidigt donerat till henne för att själv slippa tillagningsvåndan. Med barndomens svårtuggade fågelmiddagar i färskt minne så uppstod med ens ett kraftigt incitament för att gräva djupare i konsten att tillaga skogsfågel..

 

Middagen blev dock synnerligen lyckad.

 

Skroven kan för övrigt användas till att koka fond på för den som vill slippa Knorr-touchen på såsen..

Link to post
Share on other sites
henke67

Gammal tjädertupp är definitivt bland de värre råvarorna att handskas med i köket.

Vore kul att se hur div Kock program på TV skulle sluta om man gav dem varsin "gammtupp" att tillaga. Min egen lösning brukar bli att röka eller göra en gryta som får koka lääänge. Men nu gällde det Järpe. Vill ni testa något annorlunda så testa att "Confitera".

Nästa fågel att tillaga blir då Orren. Den skär man halvfrusen i riktigt tunna skivor. Bankar ut tills man ser igenom... Parmesan, lite bra olja, flingsalt, svartpeppar, rostade pinjenötter och några blad bladspenat. (Rucola blir för pepprigt).

Jaha nu blev man hungrig också... 

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Nåja, börjar bildas en bild av möjliga recept att laga järparna till. Tror dock att blir att satsa på ganska back to basic den här gången. Har aldrig ätit järpe förut så det ska bli intressant att bara smaka hur köttet smakar, så vet man lite mera vad man har att göra med tills nästa gång :)

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Broder Tuck

Gjorde snabblunch i helgen på järpe och morkulla.

Tog ett paket bacon som jag finhackade. Stekte i stekpannan just innan bacon var klar la jag ner finhackat bröstkött från morkulla och järpe och stekte lätt. Tack vare de små bitarna behövs inte så lång tid i pannan. Hällde på en skvätt grädde och lite svartpeppar. Sen en liten redning med mjöl inte så det blev så mycket sås utan mer att det blev lite krämigt. Serverades med spaghetti. Snabbt, enkelt och väldigt gott!

 

Gammal tjädertupp. (vi är ändå ot nu) brukar jag skava och lägga i marinad ett dygn eller två i kylen. Sen steker man det hastigt i Muurikka ute och serveras med antingen klyftpotatis eller pommes. Kaj P Original och Santa Maria Chili marinad i lika delar. Blir kanon gott med viltsmaken i bakgrund och väldigt mört också. Barnens favoritmat tillsammans med pommes från fritösen. Ja förövrigt är det min och frugans favorit mat också utan tvivel! (fungerar lika bra med orre) Just chilimarinaden gör sig riktigt bra med orre och tjäder. Vi brukar köra samma på älg ibland men det blir inte lika gott även om inga middagsgäster klagat utan de brukar äta tomma fat.

 

Nä nu måste jag visst ta nåt att äta också...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
  • Create New...