Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


 • Similar Content

  • Nils l
   By Nils l
   Dags för en ny tråd med nytt år i lockjaktens elfte timme. Fruktansvärt trögt år i år. Lyckades få in en pytteliten tik nu på morgonen. Den kom längs en sjökant efter att ha förförts av smäktande toner från HS strut,s raspy old hen membran. Fruktansvärt effektiv sak om man tar sig tid att lära sig den. Dessutom så får man oftast respons med ljud från intresserade rävar. Så också denna gång även om det mera lät som en stressad lavskrika än en räv som svarade. Hann rikta om och göra mig beredd fem minuter innan den visade sig. Skottet tog lite högt då jag hade en liten buske precis i vägen och var tvungen att skjuta ovanför några kvistar. Den dog absolut omedelbart och hörde aldrig smällen.

  • Kevin från finland
   By Kevin från finland
   Jag är en ny jägare som inte vet ngt om kalljakt (lockjakt). Jag vill ha lite tips tack!
  • vildmark
   By vildmark
   Har det tittat fram några rävvalpar på era marker? Hemma vid tornet verkar det tämligen dött.. bara två vuxna rävar som besöker åteln.. Som väl är har jag flera åtlar...

  • Hildingsson101
   By Hildingsson101
   Hej nu vill jag ha lite hjälp med att välja hund. Jag har rätt höga krav på min hund så därför vill jag ta hjälp. Jag bor i norr med stora marker mycket rådjur räv hare och älg och jag vill att min hund ska jaga så mycket olika som möjligt, jag vill ha bra lydnad och kontakt under jakten och hemma, jag vill ha drev tider på minst 30 min upp till 1 timme och det ska vara lite sök på den. Vilken ras ska man välja?
   tacksam för seriösa svar
  • vildmark
   By vildmark
   Byggde ett småländskt rävbås idag.. Virket var begagnat men en fälla räckte det till ändå. Först byggdes golv.. sen väggar.. fångstluckan lades på plats och taket fixerades.. sen gjorde jag en täckt gavel och en lös lucka till taket. Ett hål i gaveln för gillertråd.. En hävarm monterades på fångstluckan och en stolpe slogs ner i backen vid gaveln. Jag slog i 2st spikar som fångsluckans tråds ögla kan fästa i.. sen slog jag fast några brädlappar för att räven inte ska kunna gå och putta på tråden och utlösa fällan från utsidan. De brädlapparna funkar även för att motverka att pinnen glider ur marken. Innanför hävarmens tråds ögla sattes ännu en ögla och vars tråd gick in genom hålet i fällan.. och i fällan knöts en höna fast. Luckan spärras i avgillrat läge utav ett fjädrande plåtbleck på var sida luckan. På insidan luckan sattes en extra bräda på golvet för att verka som rymningsskydd..På golvet kastade jag in hönsströ från hönshuset och fjolårsgräs... och en grantopp sattes på var sida ingången.. Måttet på fällan är ungefär 2500x800x800mm
https://www.AUTOdoc.SE
Sign in to follow this  
vildmark

Skandulvs forskning

Recommended Posts

vildmark

Skandulv har forskat kring älgkadaver, rester av vargens bytesdjur. De skall tydligen vara viktiga för rävars och mårdars överlevnad vintertid då det finns ont om mat.. Rävar är i mina ögon överlevnadskonstnärer och jag har aldrig vart med om en mager och utsvulten räv, ju kallare och jäkligare vinter desto mer mat finner den..pga alla betesdjur som dukar under. Tillgång på sork,möss,slaktrester,åtel,trafikdödat,mänskliga sopor ,mm finns det också gott om.

Likaså för mården..skogsfågel bland annat nötskrikor finns i tusentals och småfåglar...och samma här sork,möss. Att de dessutom äter bär,frukt..

Att vargens bytesdjur är viktiga känns bara som propaganda för varg, varken mård eller räv har några problem med överlevnad.. Möjligen kan rovfåglar ha hjälp av kadavret för överlevnad...

Vad tycker ni?

Share this post


Link to post
Share on other sites
millgard

Att det finns kadaver i magen på dessa djur när det finns kadaver är inte konstigt...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teffek

Antar att du också läst denna artikel?

http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/10/ny-forskning-vargdodade-algar-viktiga-for-rav-och-mard/

 

Vad den säger är ju att räv och mård har högst besöksfrekvens vid kadavren under våren och att det KAN ge större överlevnad för kullarna inte att rävarnas överlevnad står och faller med att varg lämnar kadaver efter sig.

 

Nyttan för räven och mården ligger alltså i extra föda under en känslig period, vuxna djur svälter knappast under den perioden som du påpekat så är dom inte direkt dåliga på att finna föda visst tror jag att asätare öht gynnas av vargförekomst. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Christian N

Det står inget om att kadavren även utgör en källa för vargmat iom att räv, lo och ev även mård ingår i vargens kosthåll!?

 

Nu måste en artikel/undersökning av förklarliga skäl vara begränsad i sin omfattning, det är tolkningen av den som inte kan tillåtas vara ensidig eller begränsad, då är det inte längre adekvat akademisk nivå på hanteringen. /Christian

Share this post


Link to post
Share on other sites
Outdoorsman

Samma sak som med utfodring. Det är få om några arter som kommer att dö ut om vi slutar utfodra, men överlevnaden för unga och svaga individer kommer gå ned. Dessutom får man förmodligen effekter på reproduktionen. Och de individer som svälter lider självklart.

 

Forskningen ger ökad förståelse för viltekologin, vilket är bra, men jag ser den inte som något argument för eller mot varg. Lika litet som vi motiverar älgjakt med att korp och räv gynnas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Christian N

Nja är rätt övertygad om att dovhjorten inte kommer att finnas kvar på många platser, alternativt att skogsskadorna blir sådana att den inte får vara kvar om man tvingas att upphöra med viss stödutfordring. 

 

Men de är ju å andra sidan inte en skyddsvärd art. /Christian

Share this post


Link to post
Share on other sites
vildmark

Jag läste artikeln i svensk jakt..missade dock att det stod april-maj.. I april-maj finns väl mängder med fågelägg,groddjur mm att äta..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Outdoorsman

Få Christian, inte inga. Delar helt din bedömning om att det kommer gå dåligt för dov inom stora delar av dagens utbredningsområde.

Share this post


Link to post
Share on other sites
henke67

Jag skulle vilja säga att en art som behöver "fallvillt" och kadaver för att överleva är Fjällräven.

Den spillran vi har kvar i Sverige idag är i stor grad påverkad av den stödutfodring som finns. Men jag har lite svårt att se att det är avsaknad av Varg som är problemet. Snarare är problemet att renen domesticerats och renarna skyddas bättre och bättre av sina skötare i kombination med rödrävens frammarsch varmare klimat osv.

En teori jag varken kan bekräfta eller falsifiera är att även skyddandet av Korpen har en negativ effekt på fjällrävens möjlighet att ta för sig av fallna renar.

 

// Henrik

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mirva

Korpen har väl en negativ effekt på det mesta, att den skulle vara skyddsvärd är lika idiotiskt som att säga att vargen är utrotningshotad. När jag flyttade till byn för 34 år sedan såg och hörde man nån enstaka korp långt från människor i skogen, nu dräller det av otyget över hela skogen och till och med ses dagligen inne i byn.Hur många harungar och fågelungar tar ett korppar/år? Skulle vara intressant att höra.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...