Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


 • Similar Content

  • sven1019
   By sven1019
   Jag funderar på att skaffa en precisions träningsgevär i .223 enbart för träning och målskytte på över 100m. Jag försöker bestämma mellan att skaffa en färdigbyggt produktionsgevär eller att få en gevär byggt av en vapensmed. Jag har inte en förmögenhet att spendera men inser att, för precision, får jag det jag betalar för. Kan någon rekommendera en produktionsgevär eller en bra tillverkare? När det gäller specialbyggda gevär, känner någon till en bra vapensmed i Sverige, helst i Stockholmsområdet? Har någon erfarenhet av att beställa en gevär internationellt? Jag känner till många bra vapendelar som tillverkas i USA och mycket bra vapensmeder där. Eftersom jag åker ditt ett par gånger om året går det för mig att få en gevär byggd där. Vad tycker ni? All hjälp och information är välkommen. Tack
  • Richard Jonsson
   By Richard Jonsson
   Tjo på er,
   Jag har nyligen skjutit in första kulgeväret och mer eller mindre införskaffat alla de viktiga sakerna.
   Nu letar jag efter en bra & billig väg in i jakten, jag har många känningar och bönder med massvis med mark i hemtrakten (dock verkar de svåra att dela med sig xD), men sen så verkar det inte vara så mycket gris här (Sydöstra blekinge) just nu, så letar därför efter en annan väg in i jakten också. Jag ställer mer än gärna upp för andra och bidrar med handkraft ifall det skulle krävas, och har inget emot att köra en bit om tid finns. Jag letar efter nån eller några som skulle kunna tänka sig att ta sig an en ny kille och låta mig för följa med och känna på hur jakten fungerar, och i slutändan kanske leda till att man har tillgång till en bit mark att sitta eller smyga på. Är intresserad av allt, fälla vilt, ta hand om det, kunskap om allt runt omkring osv osv.
   Hör gärna av er här eller på mail & telefon.
   Mvh Richard
   rj_icke@hotmail.com
   0733143806
  • Richard Jonsson
   By Richard Jonsson
   Hej,
   Är på jakt efter mitt första egna vapenskåp, har sett att gubbens norlux gti12 plus har fina mått och känns varken för stort eller för litet för mig. Dock så behöver han det själv tyvärr :(.

   Så jag letar efter ett i storleken om minst 150x38x38cm, vikten spelar ingen roll, ej heller om hur det låses.
   Bor i östra Blekinge, men kan köra en sväng för rätt pris, max 3000kr (då man kan få ett nytt för någon krona mer)
   /Richard
  • Berlud
   By Berlud
   Edit 190527: Sänkt pris till 2.000kr.. Det är ju nästan vad 86 skott är värt, få en fin bössa på köpet  
   Edit 190517: Var mer svårsålt än vad jag räknade med, kan därför skicka bössan med Postens värdetjänst, köparen står då för alla fraktkostnader.
   Bössan jag tänkte köpa istället försvann, så eventuellt kan ett byte mot 22lr vara intressant!

    
   Behöver göra plats i skåpet och säljer därför en Winchester 70 XTR (klass1) med ett Leupold (4x) kikarsikte (ej belyst). Vapenrem på bild ingår. 

   Även den ammo jag har kvar ingår,
   68st Norma Jaktmatch
   18st Norma Nosler 11,7g 180gr Soft Point
   Pris: 2.500 2.000kr om du kommer från forumet (pris på Blocket är 3.000kr, 2.500kr). Om bössan inte blir såld så sänks den även på Blocket inom kort
   Vapnet kräver licens. Vid affär betalar du 25% på plats (swish), resterande 75% när du fått din licens och hämtar vapen/ammo. 
   Avhämtning i centrala Göteborg eller skickas, postens avgifter tillkommer isf på priset. Fler bilder finns på annons, https://www.blocket.se/goteborg/Winchester_70XTR_30_06_7_62x63_ink_sikte_ammo_85018375.htm?ma=1

  • Östlaika21
   By Östlaika21
   Hej! Sköt in min kongsberger 9,3x62 men ville bara avfyra vissa skott och vissa inte, dom skotten bössan inte avfyra blir märken på hylsorna. Så min fråga är om det går och justera slagstiftet? 
   På slutstycket finns det en skruv med en sprint i, är det den man justera på? 
https://www.AUTOdoc.SE
Sign in to follow this  
Emelie Eriksson

Tips på klass 1 vapen

Recommended Posts

Emelie Eriksson

Jag har ännu inte hunnit skaffa mig ett eget klass 1 vapen och är ganska så nybörjare som "ensam" jägare idag.

Jag är inne på att förhoppningsvis kunna skaffa ett eget klass 1 vapen som ska vara lätt,smidigt, lätt vid repetera i nytt skott, hundförare kommer jag också vara så de är mycket viktigt det inte är för tungt också. Jag har funderingar på en 9,3a eftersom jag kommer att vilja använda det till allt från älg till björn. Därför vill jag ha ett lätt och "säkert" vapen utan att de just nu inte kostar allt för mycket eftersom inkomsten inte är på topp idag.

Har ni några tips på ett bra och "snällt " nybörjare vapen till en tjej? Gärna vad det skulle kosta att köpa och vad de har för bra egenskaper och gärna nackdelar med det. All tips mottages varmt! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sako_Finnbear

Kan varmt rekommendera en begagnad Sako, allt från Finnbear till 75. Man får en sådan för en vettig peng

i dag, och du kan få pipan kortad och vettiga "snabb" riktmedel monterade så har du en fin hundförarbössa.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
aasenheim

cz 557 Lux är ett fint vapen i mellansegmentet. Smidigt och har fina fasta riktmedel. Cz 550 är en äldre variant som fortfarande säljs. Har sett den på xxl i 9,3 för under 10 000.

Sen finns ju mycket bra begagnat också!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
BoB

Jag skulle nog påstå att en Tikka T3 är ett klokt val, antingen en Battue Lite -  om du vill ha öppna riktmedel - eller en T3 Lite. Vapnet skjuter i regel bra direkt ur kartong, lätt och oöm. Den förstnämnda säljs väl under 10 000,  om man klarar sig med järnsiktet. Den senare finns i paket hos någon handlare där kikarsikte (tror det var ett rätt sunkigt Burris, men ändå) och ljuddämpare ingår, tillsammans ca 15K.

Nackdelar som brukar nämnas är att de kan kännas en aning rappliga, med magasin i plast t ex, men du hör sällan någon klaga på vare sig funktion eller prestanda. Kanske inte så vackert vapen heller, men plastkolven är praktisk om man traskar omkring i ris och snår. Dock ger ett lättare vapen snärtigare rekyl, om/hur det påverkar skyttet är individuellt men en dämpare tar bort mycket av den.

Å andra sidan kan du besöka en välsorterad handlare och fråga vad de har stående begagnat, det går att göra fynd - men du bör då förvissa dig om att det är en säljare du har förtroende för som inte bara vill bli av med någon hyllvärmare...

 

/B

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
faxe

Du har fått ok tips på vapen. Men varför just 9,3x62. Jag har 9,3 och 308 w, och jag skulle aldrig tveka på att ta med 308 w på björn jakt.

Jag säger inte att den kalibern inte skulle passa dig och ditt skytte. Men personligen så skjuter jag lite bättre med den snälla 308:an, och jag skjuter rätt så mycket. Om du köper ett beg vapen oavsett kaliber, så begär att få provskjuta med det. Helt enkelt för att se om det vapnet passar till dig, då det kan vara stor skillnad beroende på hur man är byggd.

Lycka till med vad du än väljer :smile:.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Emelie Eriksson

Tack för alla svar! Anledningen till 9,3 är tror jag är mest för min egen de att känna mig "säker", liksom den har en ju en större kaliber och de känns bra för min del att ha något liknande iaf på björn. Sen kanske det inte spelar någon roll vilken kaliber så men för mig iaf i början vill ha någon liknande kaliber. :) Ska kolla lite på de ni har tipsat om tack igen!:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sako_Finnbear

Jag hade också känt mig säkrare med en 9,3 faktiskt, även om det kanske inte har någon större praktisk betydelse. 

Men en grövre kaliber spär i alla fall på självförtroendet om nu det skulle gå galet och björnen anfaller.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Emelie Eriksson

Jag hade också känt mig säkrare med en 9,3 faktiskt, även om det kanske inte har någon större praktisk betydelse.

Men en grövre kaliber spär i alla fall på självförtroendet om nu det skulle gå galet och björnen anfaller.

Ja men precis de är så jag tänker.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Johan_85

Nu kan jag ha missförstått det här men att börja sin karriär med en 9,3x62 och dessutom i ett lätt vapen tror jag är dåligt om inte rent ut sagt riktigt dåligt.

 

Har du inte stor erfarenhet av kulskytte med klass 1 kalibrar så finns det enligt mig bara ett rimligt alternativ och det är 6,5x55. Billigast övningsammunition och trevlig att skjuta med. 

 

Jag personligen känner mig mycket tryggare med ett vapen och en kaliber som jag vet att jag skjuter bra med än ett med grövre kaliber som jag vet att jag skjuter sämre med. Jag vet nämligen att jag skjuter sämre med grövre för att jag började min karriär i fel ände och är nu tillbaka till 6,5x55 där jag skulle ha startat.

 

Jag vågar nästan påstå att alla skjuter sämre med grövre kaliber än med klenare.

 

Jag är dock ingen skyttetalang och tränar inte så mycket men jag tycker jag håller ganska rimlig nivå med den träning jag kör nu. I år är det snart eller är 5000 skott varav ca 750 är med hagel och den biten kommer öka eftersom jag precis köpt mig ett hagelgevär. Blir inte så mycket träning när jag lagt ner tävlandet men jag landar säkert på 6000-7000 skott i år.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sako_Finnbear

Givetvis måste man kunna hantera kalibern på ett bra sätt om det inte ska vara förkastligt. Men med mycket

träning anser jag att det går. Skjuter själv lika bra med min 375H&H som med min 30-06, men jag har också

skjutit mycket bana med båda.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mad Mike

Helt med Johan här,att börja sin karriär som jägare och kulskytt med en lätt 9.3x62 är direkt kontraproduktivt.

 

6.5x55 är absolut ingen dum kaliber och om det är något som de långa projektilerna i 6.5 gör så är det att penetrera djupt.

med en 6.5a så kan du träna tills skotten är slut varje gång,inte fullt lika roligt med en 9.3x62.

 

Sen med handen på hjärtat så är de flesta björnar som skjuts i sverige inga monsterbjörnar,lika lite som att de flesta vildsvin som skjuts är monstergaltar som kräver minst 375 för att dö :wink:

 

/Mike

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Emelie Eriksson

Okej men nu är det såhära. Jag har inte ännu fått färdig min högvilt och nu när den snart är färdig har jag 6,5 som jag får ta över men inget jag vill jaga björn med. Men utöver den vill jag ha typ 9,3 för de lite större vilt. Exempelvis björn. Jag har skjutit med 9,3,308,6,5 redan förut så då har jag valt att kolla på en 9,3a inför kanske nästa års björnjakt. Den 9,3an jag har provskjuter med ibland med och utan dämpare utan problem och den är väldigt lätt och smidig men kostar då ist över 20.000. Kan tillägga att 9,3an är det vapnet jag skjuter bäst med av dem alla. Där funderar jag ifall ni har erfarenheter av liknande men billigare vapen? Jakt och vapen har funnits i min uppväxt så där är jag inte ny men ny som "ensam" jägare. Hoppas ni förstår bättra nu!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sako_Finnbear

I början av min jägarkariär tyckte många att mitt val av 30-06 inte var någon bra nybörjarkaliber, speciellt

då jag jagar med 13g Oryx. Men efter en del tränande på banan så började jag skjuta väldigt bra med den.

Så visst kan man vänja sig med rekyl. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mad Mike

Har inget direkt tips då jag skyr grovkalibriga lätta vapen som pesten men go for it :cool:

 

/Mike

Share this post


Link to post
Share on other sites
19Henke94

Har inte skjutit några mängder med 9,3 bössor, men tikka, husqvarna, och sako har jag skjutit och ingen av dem har varit "hemska". dock skulle jag inte köpt en tikka t3 battue lite på grund av att jag tycker den kändes för lätt och (vinglig) men tycker dom andra t3 modellerna varit trevliga. även mauser m12 extreme tycker jag verkar väldigt trevlig och den ligger ju rätt hyfsat i pris. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
HuggyBear

Varför just 9,3×62? X57 är ju både potent å trevlig att skjuta med. En Hva 146:a i 9,3×57 är ju inte nån tungviktare heller.

Annars ha du ju Tikka T3 Battue light i 8x57 att klämma på. Med en Havana 175 å ett Meopta 1-4 på bli de inte så vispigt tror jag.

Lycka till...

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
patbu

En Sako Finnwolf i 308 kan ibland hittas riktigt billigt även om det kan krävas lite letande (Kan pipas om till 358w vi behov). Smidig, trevlig och snabbrepeterande :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Giobbi

6.5x55 absolut. Annars 308

Share this post


Link to post
Share on other sites
tagge

Ingen 9,3'a, sparkar alldeles onödigt! gå på en 308'a, dödar allt i svenska skogar och snäll att skjuta med. Sedan är en rak stock, bra bakkappa, ljuddämpare och ett bra sikte värt att satsa på. Bössan behöver inte vara dyr för att göra jobbet, nästan ingen skjuter så dåligt att det är ett problem, oberoende av fabrikat och ålder. Själv har jag en gammal Brno ZG 47 köpt för 900 spänn, skjuter som en gud. Däremot har jag ett Trijikon sikte och ljuddämpare som jag satsat på. Min har kalibern 30.06 som också sparkar lite onödigt mycket men ljuddämparen fixade detta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sako_Finnbear

Jag kan inte riktigt hålla med om 30-06, tycker faktiskt det är en väldigt behaglig kaliber att skjuta med. Dessutom kan den hantera ett väldigt spann av kulvikter, är en jäkligt bra kaliber i mitt tycke. Även gamla Husqvarna i 30-06 tycker jag går fint att skjuta med. Ska jag vara helt ärlig märker jag inte stor skillnad mellan kompisens .308Win  och min 30-06 rekylmässigt. (Båda Sako 75)  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
doenitz

Skall du köpa begagnat så skulle jag nog rekommendera två klass I:or, en Hva 146 9,3X57 med Aimpoint och bibehållen flaggsäkring samt en Tikka M55 eller M65 i 308W. eller 6,5X55 med en bra german på som komplement. Bra kvalitet till billig peng..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...