Jump to content

Pelaren
 Share

Recommended Posts

Idag har jag och min fru en Curly coated retriever, jag jag klövvilt och fågel med henne. tyvärr skäller hon ej vid drev, utan jag har en pingla på henne. Min fru har lyckats ta upp henne till bruksspår Elit, som första Curlyn i Sverige! Vilket är ingen liten bedrift då rasen överlag är mycket svårmotiverad och gör inget utan att de ser en nytta med det.... om det inte infattar jakt.... Då vår tik nu är 9 år har vi börjat fundera över vad vi ska ha som nästa hund. Jag vill ha en som skäller när den driver klövvilt och även funkar vid fågeljakt, och min fru vill ha en hund som hon kan träna och tävla i bruks och lydnad. Det vi är ute efter är en hund som är mycket allround och med mycket will to please... 

Alla tipss på ras och eventuell uppfödare mottages tacksamt. De raser vi diskuterat är Jaktspaniel, Wachtel, Münsterländer, JaktGolden, JaktLabbe.

post-17373-0-68489900-1452229041_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Mmmm, den hunden KANSKE finns men det är lite som att önska sig en liten stadsbil för shopping som samtidigt funkar fullt ut både som jaktbil och landsvägsätare i 200 km/h på autobahn... Men lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Jakt spaniel då den vill vara till lags.

Och har bra motor.

Finns skalldrivande.

Hade de inte varit för lydnad hade jag sagt wachtel;-)

Link to comment
Share on other sites

När du ändå har med labbe och golden så antar jag att skallen inte är ett absolut krav, den ända i raden du nämner med garanti på skall är nog wachteln.

Link to comment
Share on other sites

Allround var önskemålet, då är det Wachtel som gäller :yes: . Men du har även med Munster och Spaniet på din lista, men då är inte 100 att du får en skalldrivande.

Link to comment
Share on other sites

Vad är kraven på skall? Om den skall skälla i löpan, även om hunden är en bra bit efter drevdjuret blir du nästan tvungen att titta på wachtel. Om kravet på skall är vid nära kontakt/synkontakt skulle jag rekommendera münster. I tredje hand hade jag valt ESS efter föräldradjur som är duktiv på klövvilt. 

Link to comment
Share on other sites

Som skrivits ovan är det bara wachteln som har meningsfullt drevskall för bra klövviltjakt.

 

För KLM, Vorsteh och ESS är skall på löpan mer en förhoppning än förväntan. Skallar dom så gör dom senare, vilket kanske uppmärksammar passkyttarna men viltet stöts inte sällan av kontakten och då behövs ändå pingla....

 

Apportegenskaperna hos Wachtel/vorsteh/KLM är likvärdiga. Duger utmärkt för jakt, men i klass med retrievers är dom inte. Överlag hårdare i mun än spaniel och retriever, vilket iofs är en dressyrfråga.

 

Finns wachtlar som gått till LCH.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Som flera har varit inne på, det är svårt att kombinera fler än två av tre önskemål (apportör, skalldrivande, will to please).

 

Beroende på hur långa drev man vill ha så lutar det åt Wachtel eller strävhårig Vorsteh. De Wachtlar jag har jagat med har överlag haft längre drevtider än Vorstehrarna, som mer förefallit vara på gränsen till stöthundar. Dessa hundraser har ju mer egen vilja än ett inbyggt will to please i alla lägen.

 

Jag skulle säga att Wachtlarna har mer will to please än Vorstehrarna - men jag har träffat för få hundar för att dra några mer långtgående slutsatser.

 

Som inbiten taxjägare så bär det mig emot att skriva det här, men det förefaller nästan som att en Wachtel är den ras som passar bäst in på din kravlista (som jag uppfattade den i alla fall).

 

MVH
Alias

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Similar Content

  • JaktOscar
   By JaktOscar
   Hej!
   Undrar om du/ni har några förslag på hur man ska jaga in en Wachtel. Har tänkt att jaga in den på rå, dov, kron och vildsvin. Tacksam för svar! Skitjakt!
  • AlmkullensEamon
   By AlmkullensEamon
   Halloj! Nu är det så att jag har slut på idéer på olika övningar man kan göra UTAN levande fågel. Vi har tränat mycket på basic-övningar men jag vill ha mer olika saker att göra. Så nu vill jag ha hjälp! Skriv alla övningar ni kommer på gällande stanna, inkallning, apport osv osv
  • hundföraren
   By hundföraren
   Så här liten och go var vilma när jag åkte och tittade på henne första gången
  • hundföraren
   By hundföraren
   Spårade gris med vilma, hon är ca 4 månader på bilden
  • hundföraren
   By hundföraren
×
×
 • Create New...