Hoppa till innehåll

Hund för ensamjakt


JaktGripen

Recommended Posts

Ozzian: en vorsthe brukar inte hålla i så ini baljan, självklart skiljer det sig åt..

Oneshot: har jagat med en drös wachtel blandraser, lika många dåliga hundar där som i "renrasiga"...

Vi kan diskutera rondellhundar hur mycket som helst men bör nog ta det i en egen tråd isådantfall ^_^

 2000 ha i södra Sverige är inte speciellt vanligt... Sen igen titta vad TS skriver i början " rådjur, gris och småvilt"...

Och som slutkläm så ser du kanske att jag har själv ett par tyskar och en laika, rekommenderar ingen av dom raserna i det här fallet..

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har en spaniel som uppfyller dom flesta kraven på din lista. Han ståndar älg, gris och grävling om om det nu väljer att stå still... Men oftast använder jag honom till att jaga småvilt under hagelbössan. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

3 hours ago ECjakt_ sa:

Härliga bilder! Hur jobbar dessa hundar då? Antar att de håller i lite längre? Driver de? Stöter de viltet?

Som alla raser så finns det ett brett spektra och ingen regel utan undantag, försöker bena upp det lite med exempel.

Vi körde 5(tror jag) vorstehrar för ett par helger sedan och vi hade ett längsta förföljande på 550m på rådjur, nu med astron så tänker jag aldrig på tid utan det blir alltid m man ser.

I lördags orkade en get med 2 kid hoppa över vägen framför hundarna när vi brutit och ena kiddet slog ner på arslet 10m framför min tik, då bröt korthåret efter 600 och strävhåret vid 800m. Årets längsta och då samjagade dom ändå. Korthåret är ju lite charmig också då hon gärna står för både rådjur och annat och det blir som att gå på en tjäderlöpa, vilket hon är duktig på f.ö.

Sedan är det väldigt olika med stånd och ståndtider, det är såklart inga spetsar och en del får aldrig till det. Har också vid tillfällen haft regelrätta "fågelstånd" på gris, vilket är rätt fränt. Men hanen jag har nu har nog spetsblod i sig och jobbade 1 å 45 med grisen ovan och ett förföljande på några km, nu var det en mindre gris och den var förmodligen roligare än en folkabuss. Även om han verkar gå igång på motstånd just. Rådjur har jag bestämt att inte skjuta för honom i år i ett försök att få honom kortare på dom, vilket dom normalt brukar bli oavsett.

En egenskap som är bra är om dom jobbar längre sträckor på löpor, vilket ökar chanserna betydligt att få vilt på sig. Normalt 200-300m men ända upp emot km i vissa fall.

Bror min har nu en hane rätt nära idealet kan jag tycka, ett sök på 3-400m och ett förföljande på ungefär lika långt oavsett vilt.

Som Oneshot fråga så är det aldrig fel att först få till fågelbiten och f.fa apporten, men där är jag den första att fela :rolleyes:

Och ja, mina sträva driver med skall så det hörs rätt bra när de hamnar efter och kollrat bort sig. 

 

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Spännande att det kom igång lite här. Många bra idéer. Mycket riktigt skapade jag tråden för att få lite inspiration men jag var nog ändå lite otydlig. Ville egentligen inte ha lösningar på min specifika situation utan mer på vad ni hade skaffat. Räknade upp viltarter inte för att hunden skulle jaga allt utan mer för att det finns tillgängligt här (inga hjortar än tyvärr och älg endast samjakt). Så absolut inget krav att hunden jagar allt - har full förståelse för att många hade skaffat specialist tex rå eller spets. Så fortsätt med idéer - har själv varit inne på vorsteh, men undrar om det går att jaga ofta med så snabb hund för det lär ju mest bli rå, eller???? Münster har ingen nämnt än. Har även funderat på nobs, gråhund som bandhund på allt, tax, gw etc och nu ligger nog tax närmast. Stora nackdelen där är att vi har många drivande hundar som prioriterar rå i laget så kan jaga mycket rå ändå. Men ni behöver inte lösa mina problem utan vad hade ni valt? :)

Har själv tillgång till runt 500ha normalt men vill helst hålla mig på lite mindre än det om det är ensamjakt. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kan tillägga att grå eller jämte som rena löshundar går bort för mig personligen då vi endast jagar älg på 700ha.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Fan, nu vart jag sugen på ett strävhår..

FAN,FAN,FAN....FAN!
Jag vet att det borde jag ha skaffat en för länge sen.. Men då hade jag juh sällskap, och jag hade lyckats förtränga rätt bra, fram till för några helger sen.. Då en tik som heter Hera, förtrollade mig igen..

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

5 hours ago ozzian sa:

ursäkta om jag är dum, men hobbe och teffek.

 

teffek säger 1-2 km , hobbe säger ett par minuter?

 

eler var det nått jag missförstod.

Det är dels lite skillnad på Vorsterh och Vorsterh men så går det rätt snabbt då dom drar, det kan också skilja på vilt som på min. Men säg att den är borta max 10 min så får du med även långvändorna för längre än så är dom inte iväg utan att det blir ståndskall och jag tror jag tappat min på pejlen två ggr under hans liv (har 2-.3 km räckvidd på pejlen beroende på terräng)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.








×
×
  • Skapa ny...