Hoppa till innehåll

Varför är det så få som röntagar sina hudnar?


Guest nito

Recommended Posts

Settra Englaise naturligtvis  :D Nu ska ponken i avel.... :o

Grattis niak! :D Kul för gubben att få komma ut på avel nu och lämna ifrån sig goda gener till sina avkommor. :D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

en reflektion över att stövarklubben vill lämna röntgenprogrammet: har dom läst sitt eget avelsprogram?

Det är nog för att det kommer bort för många duktiga hundar pga HD fel från aveln ::)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 year later...
Det är nog för att det kommer bort för många duktiga hundar pga HD fel från aveln ::D

Det är pga att minst en av raserna får en helt absurt stor skillnad i HD mellan gamla och nya metoden. Tror att Schillern låg bra till med gamla metoden typ 10-15% men helt plötsligt då man började avläsa A-E var det 20-30% som hade HD fel.. Hur är det möjligt att det skiljer så mycket annat än att rasens grundvinklar inte stämmer överens med en internationell standard?? Och varför finns det inte en standard för varje ras? hur dom ska se ut för att vara så tåliga och friska som möjligt..

Då säger ju många att man istället kan använda hundar med grad C i aveln helt enkelt.. Iofs men då det inte baserar sig på hur lederna ser ut alls utan endast på vinklar så kan ju hundar med dåliga leder hamna i aveln. Allt detta och det faktum att det nästan kommit att bli en häxjakt på HD-fel hundar har gjort att många väljer att inte ens bry sig om att röntga. Att sen avläsning, sedering, hur hunden ligger osv gör att resultaten blir helt sjukt ojämna gör ju inte att folk blir mer intresserade av att röntga...

För finsk stövare skiljde det nästan inte alls mellan metoderna att avläsa, ligger kring 10% i båda avläsningarna, att det skiljer så pass mycket mellan raserna kan nog ha en stor del i att stövarklubben vill gå ur.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Helt klart att man bör röntga sina hundar. Har tagit bort 5 hundar för hd fel 3 schäfrar och 2 amerikanska bulldoggar. Hade mastiff ett tag där kravet var röntgen men att man fick avla på c och d. min tik hade b och hanen a vilket är ovanligt. Röntgade karelartiken med c resultat här hemma och det var katasrofalt att se hur de gjorde. åkte sen upp till Karin Landin i Hede och det blev b för hanen och c för tiken, men denna gång hade hon b på ena höften. efter denna jakt gör vi sista försöket 3 gången gillt. En snäv ras med få starka jagande tiklinjer så jag ska kämpa. men blir det c så blir det.

Då får jag nog fundera på sterilisering i stället, men då går tankarna kan man göra det med en tik som är alfa hemma och borta?

en schäfer uppfödare som har bra resultat parar bara a och b höfter. Aldrig a och a eller b och b. Hans tro att det blir bäst har gett ett otroligt resultat. han har fött upp dom sen -78. Alla har ju sina ideer. Varför ska jag hjälpa den jävla uppfödaren får man höra. Det är ju rasen vi hjälper eller? :rolleyes:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.








×
×
  • Skapa ny...