Hoppa till innehåll

Rådjursförvaltning


MarkusR

Recommended Posts

Detta är ett ämne som berör och engagerar. Väl värt en egen tråd, det blev en diskussion i en jaktdagbok som iofs var bra men det kan vara värt att lyfta för fler att ta del i.

Hur tänker vi kring förvaltningen av våra rådjursstammar? Det är stora lokala variationer i hur mycket rådjur vi har, några har vårjakt, andra inte.

På bockjakten kan vi vara utpräglat selektiva, men på vilket sätt? Jagar vi för att hänga på väggen eller stoppa i frysen?

Personligen tycker jag att de finaste bockarna gör sig bäst genom handkikaren, skjuter gärna småbockar.

Hur selektiva är vi när vi jagar med hund? Är vi över huvud taget selektiva då?

 

Kan man applicera tänket från älgförvaltning att man ska skjuta 50%kid, 25% getter och 25% bock för att få en sund stam?

Det är en modell som väl får anses relativt etablerad och väl underbyggd med forskning från SLU/jägareförbundet. Riksjägarna jobbar för att släppa älgförvaltningen helt fri, med motiveringen att det funkar med rådjursstammarna. Gör det verkligen det, har vi en bra förvalting av rådjur i hela landet?

(Låt nu inte detta barka iväg till en diskussion om jägarförbunden, det är inte min mening.)

 

Är det mindre försvarbart att skjuta getter sent på säsongen, de är ju faktiskt dräktiga redan i augusti?

Vi sätter oss gärna på piedestal och fördömer Danskar som jagar bock under högbrunsten. Är det rätt, fel eller bara ett annat sätt att tänka?

Det finns fler aspekter av detta, kör hårt:thumbsup:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Mina tankar och åsikter om ämnet:

Jätte rolig och viktig tråd, med rovdjurstammar som ökar och sprider sig så tror jag att detta kommer att bli väldigt viktigt !

Det första och det viktigaste om man vill öka/behålla en kraftig rådjurstam, är Predator kontroll. En eller ett par rävar som specialiserat sig på att ta rådjurskid kan göra helt soprent i vissa områden. Lodjuren och varg är med duktiga på att decimera antalet rådjur, men iom att vi inte har någon förvaltning på dessa så är det inte mycket att göra åt den saken.

Älg tänket vet jag inte om det är rätt modell. Men det är nog åtminstone inte en dålig utgångs punkt. Möjligt att andelen kid kunde höjas ännu lite till kanske 60-65% ? 

Selektiv bockjakt för att få fram fina troféer  är väldigt enkelt egentligen, Enligt det jag har fått lära mig så finns det bara ett sätt och det är att endast skjuta äldre bockar som antingen är på sin absoluta topp eller som har slagit över på retur.
Att man skjuter en liten bock och kallar det en avskjutnings bock är helt fel. Man kan aldrig säga det för en liten klen 1 åring kan blomma ut och bli väldigt fin 2a, eller kanske 3e året.

Jagar man mycket rådjur med hund så är det väldigt svårt att ta hänsyn till trofé bockar. Det man kan göra då är att endast skjuta kid och smaldjur, eller så får man helt enkelt välja att inte fokusera på trofe bockar och skjuta rakt över oavsett stor eller liten bock.

Angående hondjur så bör väl utgångsläget vara att man aldrig skall skjuta produkiva getter, Man skall försöka skjuta smaldjur . Detta är dock jäkligt svårt att avgöra och det blir fel ibland för alla. Ett bra sätt att få folk att tänka till lite innan man skjuter ett hondjur, är att man kommer överens om ett litet straff för den som skjuter hondjur över en viss vikt Tex. en extra arbetsdag för skytten eller något.

Vårjakten tycker jag är skit. Mest för att många skjuter ett par bockar på våren och lika många sen i augusti, känns som att det lätt blir ett väldigt stort uttag av bockar. Men skjuter man sin vårbock och sen ger fan i det på hösten så är det väl helt okej. Jag tycker dock att de förtjänar att ha det lungt på våren, men det är ju endast personligt tyckande.


 

   

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Där jag jagar finns en vältrafikerad landsväg. Den tar ungefär tio gånger så många rådjur som vi skjuter på ett år.
En bock hit eller dit framför bössan gör nog varken från eller till.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

json: det där är verkligen superintressant och det hade varit en dröm (få förunnat) att kunna göra så där :)

Pudelns kärna står dock på din första rad text: "vad man vill med sin rådjursstam". Har du ett gods är det "din" rådjursstam; i övrigt är det en gemensam rådjursstam och du har inte kontrollen att göra detta och det blir bara en onödig lektion i frustration att försöka "spara" bockar etc. som rör sig mer på grannmarkerna än på din egen.

Ursäkta om jag låter bitter :D men jag försöker vara realist och inte drömmare.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hemöver ser det såhär å ha varit i måånga år. De flesta rådjuren finns i skogarna runt byarna å det är Vvo:n på rätt stora arealer vi pratar om. Om inte jag skjuter den bock jag får läge på så gör garanterat nån annan det... Det som gör att det trots allt är skapligt med rådjur är att det inte är så jättemånga personer som jagar rådjur. Finge jag välja som jag ville skulle jag gärna byta bort vårjakten mot södra Sveriges stammar där det många gånger inte ens verkar vara jakt utan bara gå ut å skjuta sig ett rådjur då man ha tid. Känns som att mest begränsande faktorn är kulfång... Visst raljerar jag en aning här men det gör även dom som säger att vårjakt bara är att gå ut å sätta sig vid vilken åkerkant som helst å skjuta en bock. Nog borde jag skjutit något rådjur till sen 94 då jag sköt de senaste om de vore så enkelt... Men att det är betydligt större stammar rådjur  söderut å därmed lättare att komma till skott är väl de flesta överens om. 

Appropå hunnjakten efter rådjur så tycker jag att den kunde börja 1/9. Killingarna ha inga problem att skutta undan kortbeningarna då heller anser jag å dom är ju lovliga att jaga utan hunn. Ta bort det också i så fall kan jag tycka. Dessutom kan de va slut med föret 1/12 här så även mot detta skulle jag gärna byta vårjakten för även om jag lägger ytterst få dagar/år till rådjursjakt... Vi ha ju dock fördelen att betala struntsummor för stora arelaer jämfört med hur det ser ut söderöver... 

Lite tankar sådär bara... :)

Edit: Appropå de exabit skrev... De funkar alltså inte med såna där förvaltningsplaner på 5000+ha heller om du inte är i princip ensam markägare...

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

41 minutes ago json sa:

Absolut förbjudet med hundjakt efter rådjur då det ger slumpmässig avskjutning.

Detta är ju också högintressant på många sätt faktiskt.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 minute ago JPA sa:

Jag har funderat på en grej. Vad är det dom säger att den bocken med störst horn är genetiskt bäst. Man säger ju ofta att man ska skjuta bort bockar med små horn.  Men om man bortser från hornen så kan ju en bock med mindre horn vara större och starkare än en guldbock. Ska man prata om att spara dom med bäst gener så blir det ju egentligen bara bäst gener för en fin trofé som man sparar. Inte den bocken som har bäst genetik kroppsligt. Pratar man förvaltning för stammens skull så borde man ju då strunta i hornen och försöka spara dom med bäst genetik för överlevnad. 

 

Vilket jäkla svammel det blev men någon kanske förstår min tanke. :D

 

 

Du sammanfattade det inlägget väl på egen hand. :)

Främst är det väl jägarens fåfäng som avgör, men det saknas inte forskningsunderlag på sambandet mellan stor trofé och goda gener. De har bättre revir, får betäcka fler getter är överlevare helt enkelt.

Sen är det störst trofé när bäraren är på topp som är avgörande.  Att bedöma ålder på frilevande rådjur är marigt. En kroppsligt stor bock kan ju vara flera år äldre än en med bra trofégener.

 

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

6 minutes ago Dansken sa:

Det är likaså med älgarna: När man till exempel fredar tjurar mellan 6 och 10 taggar i ett skötselområde är det för att folk som är i skogen en (älgjakts)vecka om året ska kunna ha något att räkna på :
En stor fin 4 taggare på väg att kunna bli något: kraftig, stor tung och svart i kroppen, 4 taggar med brett utlägg- han får man skjuta- men en halvskraltig spretig "udda 8" som är mycket tanigare i kroppen får man lov att släppa- när det var han som skulle i grytan och den andra som skulle få lov att växa sig ännu större.

Visst är det komiskt när folk med ibland väldigt tveksamma gener ;)  ska försöka leka Gud och styra över viltets gener? Jag var med på en jakt nere i Kalv som gäst då tjurar med 4-8 taggar var fredade. På mitt pass på ett hygge kommer en jättefin 4-taggare ut och ställer sig med bredsida och tittar ut över hygget i vart fall i en minut. Jag har hårkorset bakom bogen på den med Tikka M65 300 Win Mag:en i säkert en halv minut men skjuter inte då det känns som klart obra mtp vad som just förklarats vid samlingen på morgonen.

När vi åter samlas och jag berättar om mitt äventyr utbrister JAKTLEDAREN: "Jag hade skjutit om jag var du" :ph34r:

Är numera ultracyniker och misstror de flesta och framförallt när det gäller att hålla vad man "lovar" kring jakten...

  • Confused 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

11 minutes ago Dansken sa:

Jaktledare är inte utsedda av Gud- tvivelaktiga exemplar kan röstas bort vid årsmötet ;)

Breaking news ;) det finns jaktlag som inte har några årsmöten eller stadgar eller nånting, där ingen annan vill vara jaktledare. Då får man ta skeden i vacker hand - framförallt som gäst...

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

10 minutes ago Dansken sa:

Jaktledare är inte utsedda av Gud- tvivelaktiga exemplar kan röstas bort vid årsmötet ;)

Det är nog många ställen det inte fungerar så. 

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 minute ago MarkusR sa:

Det är nog många ställen det inte fungerar så. 

Sant. Jag har varit med om båda ytterligheterna då jag även var med i arrende som sköttes av Ericssons Jakt- och Viltvårdsklubb i Göteborg. De arrenderar 480 ha i Sexdrega av Sveaskog. Det laget sköttes som ett börsnoterat företag ungefär, med lite väl många stadgar, möten och en och annan besserwisser. Båda ytterligheterna har sina för- och nackdelar dock.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

11 minutes ago exabit sa:

Breaking news ;) det finns jaktlag som inte har några årsmöten eller stadgar eller nånting, där ingen annan vill vara jaktledare. Då får man ta skeden i vacker hand - framförallt som gäst...

Men om ingen annan vill ta ansvar eller göra arbete då får man räta in sig i leden.

Jag har sett jaktledare- särskilt en, som genom utmanövrering på bästa "Expedition Robinson" sätt tillskansade sig ALL makt i ett jaktlag och kontrollerade ALLT och sköt och gjorde som han ville..
Det fanns 2 sorters regler i laget: ett regelsett för hans r**slickare och ett för vi andra

Det var inget kul

 

  • Confused 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 hour ago exabit sa:

Frågeställningen kring selektiv jakt tycker jag är extremt enkel att svara på baserat på mina egna erfarenheter. Ibland får man intrycket av att var och varannan forist är godsägare modell Silfverschiöld men så kan det väl knappast vara?

Den dagen jag jagar på (äger) 5000+ ha kan jag tänka mig att upprätta en förvaltningsplan och ta hand om stammen för att en dag få fram en bock som slår Carl-Georg Stjernswärds rekordbock - absolut!

Men, nu är verkligheten en annan. Om jag inte skjuter den fina sextaggaren så kommer antingen grannen eller nån annan i jaktlaget att göra det - det är den krassa verkligheten (och en del av problemet med småmarker). Dock skjuter jag förstås små "skräpbockar" om de visar sig - de är ju dessutom enklare att komma åt i regel än de skyggare storbockarna.

I ordet förvaltning ingår givetvis att man har KONTROLL över det man avser förvalta. Jagar man på 50 hektar så har man ingen kontroll alls över rådjurspopulationen. Man skapar då bara problem för sig själv genom att TRO att man förvaltar "sina" bockar för att sen blir tvärförbannad när grannen skjutit den där bocken man trodde man förvaltade.

Jag håller med om att vissa personer tenderar att överdriva jakten på medalj bockar, Själv är jag nöjd om det har varit en spännande jakt, oavsett storlek på bocken.

Dock håller jag inte med om det andra,
Jag tror det är fasen så mycket viktigare att ha bra koll på sin förvaltning/avskjutning om man har en liten mark. 

Argumentet att om inte jag skjuter så gör någon annan det. Det blir jäkligt farligt för vilt stammarna när allt för många endast tänker med pekfingret.
Har man inte tillräckligt stor mark för att hålla en eller ett par bockar, ja då ska man helt enkelt inte ska skjuta någon bock. Eller så kan man ju prata med sina jaktkamrater/grannar och kanske komma överens om att denna bocken kan vi väl försöka spara. Eller att man turas om och skjuter en bock vartannat år.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

6 minutes ago Dansken sa:

Men om ingen annan vill ta ansvar eller göra arbete då får man räta in sig i leden.

Jag har sett jaktledare- särskilt en, som genom utmanövrering på bästa "Expedition Robinson" sätt tillskansade sig ALL makt i ett jaktlag och kontrollerade ALLT och sköt och gjorde som han ville..
Det fanns 2 sorters regler i laget: ett regelsett för hans r**slickare och ett för vi andra

Det var inget kul

 

Jag har också varit med i ett sånt jaktlag, och när jag hade åsikter om rådande avskjutningspolicy så blev jag och en till utröstade med omedelbar verkan.

Av vad jag sett av dryga 30 års jagande så är det bortsett från gods och större privatägda egendomar omöjligt att få ett jaktlag att enas  eller följa en specifik förvaltningsplan eller avskjutningspolicy.

/Mike

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 minute ago 19Henke94 sa:

Jag håller med om att vissa personer tenderar att överdriva jakten på medalj bockar, Själv är jag nöjd om det har varit en spännande jakt, oavsett storlek på bocken.

Dock håller jag inte med om det andra,
Jag tror det är fasen så mycket viktigare att ha bra koll på sin förvaltning/avskjutning om man har en liten mark. 

Argumentet att om inte jag skjuter så gör någon annan det. Det blir jäkligt farligt för vilt stammarna när allt för många endast tänker med pekfingret.
Har man inte tillräckligt stor mark för att hålla en eller ett par bockar, ja då ska man helt enkelt inte ska skjuta någon bock. Eller så kan man ju prata med sina jaktkamrater/grannar och kanske komma överens om att denna bocken kan vi väl försöka spara. Eller att man turas om och skjuter en bock vartannat år.

Jag förstår hur du tänker men jag tycker du är en smula naiv. Det vore fantastiskt förstås om det fungerar som du skriver. Min erfarenhet är dock att det inte är på det sättet. I den perfekta världen - visst. Men i verkligheten fungerar det inte så.

Menar inte att man ska meja ner allt för att man har en liten mark, men man kan inte spara bockar som man tror är "sina" som man "förvaltar".

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

10 minutes ago exabit sa:

Menar inte att man ska meja ner allt för att man har en liten mark, men man kan inte spara bockar som man tror är "sina" som man "förvaltar".

Klart man kan.

Revir och hemområden gör att det inte krävs orimliga arealer i bra biotop för att förvalta "egna" rådjur.

Revirhävdandet minskar också risken för att den travar in hos granne och bli skjuten är mindre.  Risken minskar om bocken slipper ha en drever i hasorna varje helg också.

Sen kan han ju ha otur i trafiken eller i någon revirstrid. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag fattar inte varför det är fult att skjuta storbocken på smygjakten när man kan skjuta samma bock hornlös på drevjakten utan problem. Om det inte finns någon glädje överhuvudtaget i att fälla en storbock så kan man ju strunta i den selektiva avskjutningen på bockar.


Även om det kan uppleves som tråkigt med restriktioner så kan man ju ha som krav att en räv ska ligga i backen innan man får ge sig ut och smyga på bock. Det kan ju trigga igång predatorjakten om den annars är eftersatt/saknar engagemang. 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

39 minutes ago exabit sa:

Jag förstår hur du tänker men jag tycker du är en smula naiv. Det vore fantastiskt förstås om det fungerar som du skriver. Min erfarenhet är dock att det inte är på det sättet. I den perfekta världen - visst. Men i verkligheten fungerar det inte så.

Menar inte att man ska meja ner allt för att man har en liten mark, men man kan inte spara bockar som man tror är "sina" som man "förvaltar".

Jag misstolkade ditt inlägg, trodde du menade just att det bara var att meja ner.
Vi har haft väldigt goda samarbeten med grannar, kanske därför det uppfattas som naivt. Men på en liten jaktmark eller på en mark med klen rådjurstam så har förvaltningen lika stor (om inte större) betydelse som på en stor mark.   

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...