Hoppa till innehåll

Eftersökshund???


Tore

Recommended Posts

51 minutes ago Flintbüchse sa:

Hört att drevrar är lynniga och biter familjen. :) En finngubbe i jaktlaget sade att han haft flera drevrar under sitt liv och alla har bitit hans fru och eller barn. Nästa hund skulle bli tax sade han. Hehe

Familjen hade säkert gjort något för att förtjäna det. 

38 minutes ago kkjon sa:

Skojar du nu eller???

Satte kaffet i vrångstrupen när jag läste det,gå och vaccinera dig?

Vaccinerade mig mot tax när jag började jaga med drever :)

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

40 minutes ago JPA sa:

Jag satt och funderade på hur länge det skulle ta innan "taxmaffian" skulle dyka upp och försvara sina små hundar.... tog den vanliga minuten? 

Haha ja och än har vi inte sett av den fulla styrkan av Wachtel-hatare :laugh:

Men ska man summera lite för Ture så får man väl ändå säga att det finns ett stort utbud om du börjar fokusera dig till jakten och då främst småvilt. Alla hundar som listats i tråden har ju en tendens att vilja driva småvilt även om alla kanske inte är avlade för just detta.

Vidare vill jag bara understryka att om du vill ha kortdrivande så skulle jag undersöka alla tillgängliga alternativ enligt Teffeks lista ovan. Som sagt finns dåliga hundar i varje ras (har jagat med dåliga wachtlar och münster t.ex. men aldrig jagat med en vorsteh). Hör dig för och se om det inte är någon som du jagat med som har en av raserna som du kan åka och hälsa på för att se om det är en typ av hund som du gärna skulle vilja ha i ditt hem. För man får inte glömma att du inte bara skaffar en viltsnokande jaktmaskin utan den blir även (hur mycket man än håller dem i hundgården) en del av familjen.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu ska vi inte förstöra tråden med att framhålla Tax eller Drever. Båda är utmärkta och säkra jakthundar det som avgör anser jag är vilken mark du jagar på. Har du som vi mycket mossmark och nyröjda Gudrunhyggen är en Drever att föredra, taxarna har helt enkelt svårt att komma fram. Sedan tycker jag att Drevrarna för tillfället går lite bättre och kan var ett säkrare kort. Däremot kan det vara svårt att få tag i en Drever stor efterfrågan för tillfället. Vet inte hur det är med Taxarna.

Har ägt både Tax och Drever och dömt, dömer båda raserna. Även dömt SM för båda raserna.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

18 hours ago Tore sa:

Tjenare! Jakt delen är ju viktigast absolut. Och vilten som ja vill fokusera mest på är räv, rådjur, hare, men skulle nog isåfall ha den mest som en slaskhund och skjuta de mesta för den(fågel, kron, gris grävling .etc). Jag vill inte ha en hund som driver mer än en 1 timma och då är det ju en kortdrivare som gäller antar jag? 

Är det lättare att få tag på en duglig münsterländer än en duglig wachtel menar  du?(förstår att de hänger mycket på hundföraren oxå såklart)

Ok känner att jag måste halta tax/drever diskussionen något då trådskaparen efterfrågar en kortdrivande hund.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Taxar finns det massor av på Östermalm?. Men nu var det väl en kort drivare som Ts var ute efter.

PS. Puck tvåa?.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Någon skrev att  det är svårt att skjuta för en kortdrivare själv, och då jag kommer jaga en del ensam så kanske en långdrivare är ett bättre val? Jag jagar i väldigt kuperad terräng med ett par hyggen o lite mossar och annat. Ca 450 hektar stort. Varför jag var sugen på kortdrivare var för att jag inte vill springa runt och leta efter hunden på grannmarken 10 på kvällen. Det absoluta optimala hade ju vart en hund som driver i ca 1 timme(kanske beagle eller någon basset kan vara något istället?). Sen så är det ju det här med eftersöks biten.. Men dom flesta hundar borde ju funka för dödsök eller? 

(Stövare är jag inte intresserad av då jag vill kunna jaga rådjur och eventuellt kron)

Tack för alla svar, jätte roligt verkligen!!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det här med att hämta hunden sent om kvällarna långt från släpplatsen hänger mycket ihop med inkallning, om du direkt när du får hem valpen börjar träna inkallning så får du betydligt färre sena kvällar.

Jagar du mycket själv och vill köra rådjur och hjort så tycker jag du ska kika på dom kortbenta, bjud in lite sådana hundar och gå med hundföraren så du får lite känsla för hur dom olika raserna jobbar.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Min pettit jag hade körde ca 45min med en stunds vila 45till, vet inte om detta beror på att hon jagades in på Gotland med många påstick och inkallningar. För att få hundarna att räcka längre där så jagar vi 1-1.5 timmes pass. Vissa hundar lärde sig vissa inte och dom fick man hämta. Jagade mycket själv med henne och sköt ganska ofta. Hon va däremot ingen hund som gick ikapp och höll ner vilt. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

27 minutes ago Tore sa:

kanske beagle eller någon basset kan vara något istället?)

Beagle, då får du ta bilen till bortre gränsen på grannmarken. Tro mig jag vet, jag har en sån också. Det är som en liten stövare. ?

Jag kommer hålla mig till taxar i framtiden. Grymt nöjd med taxen. Ensamjakt är inga problem, det buktar skitbra runt runt. Att bryta honom är då lätt när drevet snurrar nära hela tiden.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Att hämta hunden efter mörkrets inbrott säger mer om hundföraren kondition än om dressyr!

Jag har koll inkallning på mina hundar. Gråhunden händer det att jag missar en såt med....vad gäller drivande hundar så är det ju bara att springa ikapp dom och koppla!

Jag jagar numer endast med kortjagande hundar, då läget tycker det ska vara så....även om min gråhund ligger på gränsen hela tiden.....?

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Min Beagel jag hade jagade i ca 45 minuter sen kom hon tillbaka.

2 gånger under hennes 14,5 åriga liv försvann hon och jag fick gå och hämta henne..

Om hon jagade i backar med fält runt om så kom hon tillbaka när rådjuren sprang ur backen så vi kunde plocka upp ett nytt rådjur.

Jag tränade mycket inkallning och gick både personspår / blodspår innan jag började jaga in henne.

Saknar den hunden fruktasvärt mycket.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

När jag var sugen på att skaffa hund igen (vilket jag inte längre är av olika anledningar), då hade jag ungefär samma kravspec som dig, med undantaget att jag ser ställande egenskaper som en "bonus". De raserna som fångat min nyfikenhet är dels Tysk jaktterrier och dels Basset fauve de bretagne. Här finns ju ett antal användare på forumet med stort kunnande om båda raserna så du kan säkert få mer matnyttiginfo av dom angående det jaktliga. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Du får nog fundera ett tag och prioritera vad som är viktigast för dig. 

Det är rätt osannolikt att du får tag på en kortdrivare som driver på ett sätt som optimerar skottchanserna för hundföraren, och samtidigt klarar av att ta ner ett skammat rådjur. 

Prioriterar du drevjakten, speciellt en drevjakt som fungerar när du är ensam, så är någon mindre hund, typ tax, tysk jakterrier, fauve etc bra val. Det finns rätt många drivande hundar att välja mellan, och en del av valet beror på var och hur du jagar -- men väldigt mycket på vad du vill ha. 

Vill du ha en hund som går ikapp skadat vilt så ska en bra Wachtel, KLM eller Vorsteh klara av det. Dock är oddsen att en KLM eller Vorsteh driver vilt framför hundföraren relativt låga. I alla fall om de fungerar rastypiskt. 

Sedan får du komma ihåg att ofta är variationen inom en ras större än variationen mellan raser. Får du en KLM som driver länge kan den mycket väl hålla i längre än en Wachtel som driver kort. Bägge är då utanför rasstandarden, vilket händer...

I slutändan brukar mycket tid i skogen göra att det går att jaga med de flesta hundar. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Angående blandraser -- det kan gå bra, det kan gå mindre bra.

Jag har jagat med många blandraser som fungerat utmärkt. Det är dock lite av ett lotteri om vad du får.

Jag skulle själv aldrig skaffa en blandras, eller rekommendera någon att göra det. Oddsen är trots allt högre att du får en vettig jakthund om du köper en erkänd rashund med kända linjer som visat sin duglighet genom många jaktprov genom åren. 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På ‎2018‎-‎04‎-‎25 at 13:23 robban.jagaren sa:

Min jämte är normalt rådjursren. Men om jag har eftersök och rådjuret går upp så släpper jag henne utan tvekan på rådjuret och hon stoppar det åt mig.

Hon kan skilja på rådjur som är friska och som är skadade. Hon väljer alltid ut skadade framför övriga.

Låter kanon, men det är förmodligen undantaget som bekräftar regeln.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

2 hours ago strävhår sa:

Låter kanon, men det är förmodligen undantaget som bekräftar regeln.

Skulle tro det också. Hon kan sätta fart på rå men inser ganska snabbt att det är meningslöst efter 100-300m. Växlar över till något roligare som står still.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.








×
×
  • Skapa ny...