Hoppa till innehåll
https://www.Reservdelar24.SE


 • Liknande innehåll

  • JaktOscar
   Av JaktOscar
   Tjena!!
   jag har tänkt att så en Viltåker. Jag har redan plöjt men undrar om det går att så fodervete. Har fodervete kvar sen i vintras (stödutfodring) och skulle vilja så detta. Är det möjligt? Samt har du några förslag på vad man kan så. Samt var man kan få tag i det. Tack, Skitjakt!!!
  • Kallel
   Av Kallel
   Finns många bra tips på viltåker, men kan man direktså på hygge? Håller på med ett våtmarksprojekt och ta fram gammal åkermark. Det kommer ske i etapper och ett hygge kommer orört vara några år. Finns det något man kan direktså på gammal granskogsförna? Huvudsyfter är att gynna fältviltet, men om några klövar förser sig så är det ok. Någon som har några ideer eller tips?
  • JaktOscar
   Av JaktOscar
   Hej!
   undrar om ni har tips på vad man kan plantera på sin Viltåker och hur man gör för att hållla vildsvin borta medan de gror i marken så dom inte bökar upp allt. 
   Tacksam för svar. Skitjakt!!
  • JaktOscar
   Av JaktOscar
   Hej!
   Jag undrar om det finns någon sort äppelträd som passar viltet bra och växer snabbt!?! Samt om man kan köpa en växt på ca 2m och sedan plantera den?!?
  • Ramnor
   Av Ramnor
   Tjenare alla jägare därute!
   Jag tog jägarexamen när jag var 15 och jagade i fem år på mina föräldrars markplätt men drömde hela tiden om att få komma ut på riktigt, kunna följa ett djur mer än 500 meter. Nu i somras lyckades jag få in en fot på småviltjakten i Våmhus norr om Mora i Dalarna och fick äntligen komma ut, men det blir dyrt att åka fram och tillbaka och därför blir det inte så ofta.
   Därför letar jag efter någon som vill ha hjälp med jakten på sin mark, något barmhärtigt jaktlag eller någon markägare som bara vill nyttja viltet, närmare mina hemtrakter mellan Sala och Uppsala. Men kan utan problem åka en timme eller kanske till och med två! Min ekonomi är inte så stark så jag kan tyvärr inte betala mig till en jaktmark. Det senaste jaktlaget jag pratade med ville ha 40 000 kr per säsong – som om det inte redan var en dyr hobby. Även om jag sa att jag bara kunde jaga vad och när de ville att jag skulle jaga.
   Jag låter djuren gå före allt, vilket innebär lugna, ostressade djur och en snabb, värdig död. Jakt utan viltvård är inte jakt. Det finns inte på kartan att jag skjuter utan kulfång. Om det finns andra jägare på marken så spelar det ingen roll, ni lägger upp schemat efter ert behov av att få bort skadedjur eller önskemål om kött.  
   Ni får också om ni vill få en uppskattning av hur starka stammarna är av olika vilt, möjliga/blivande trofévilt, problem och möjliga åtgärder, skogens generella hälsa, svampställen med mera.
   Alltså, om ni vill att jag bara skjuter kråkor ojämna dagar med fullmåne så är det det jag gör! Beroende på hur ni vill ha det så kan jag ringa när jag planerar att komma till marken, eller så kan ni ringa när ni ska på semester och vill ha ut minken ur hönshuset! Vill ni ha köttet så är det inga problem.
   Om det här låter det minsta intressant så tveka inte att ringa! Eller, om ni redan arrenderar ut jakten eller känner någon som skulle kunna vara intresserad så får ni gärna förmedla kontakt med jaktledaren/markägaren.
   OBS: Marker längre bort kan också vara intressant om det finns tillgång till något... medelspartanskt boende!
    
   Tack på förhand!
Floen

Lantmäteriet dränerar Viltvårdsfonden och fiskevårdsföreningar på pengar

Recommended Posts

Floen

Verkar som staten inte bara slänger lystna blickar på viltvårdsfondens kassakista, de slår nu upp hål efter hål i denna kassakista som nu tyvärr dräneras på pengar till allt fler verksamheter som inte har någonting alls med viltvård att göra. 
Ett exempel på ett stort hål som uppstått är när viltvårdsområdeslagen tillkom ( förmodligen medvetet ) är att
Lantmäteriet  sitter och upprättar markägarförteckningar för ägarna inom viltvårdsområden, de sitter sedan och föreslår uteslutningar ur områdena. Länsstyrelsernas viltvårdsenheter sitter sedan i sin tur och handlägger dessa uteslutningar.  Allt med stöd i den nya viltvårdsområdeslagen för att komma åt dessa pengar.
 Länsstyrelsen fakturerar sedan viltvårdsfonden både för den egna kostnaden samt för Lantmäteriets kostnad.
Kostnaden för att ta fram en sådan lista vid Lantmäteriet skall ligga omkring 60 000kr enligt uppgift. Vad sedan Länsstyrelsen själva debiterar är okänt.   De här listorna upprättas ofta kontinuerlig.
Ett räkneexempel: 
Säg att ett jaktlag består av 17 personer:  Dessa betalar in avgifter för statliga jaktkortet för totalt 
17 * 300kr = 5100kr om året vilket går direkt in till Viltvårdsfondens kassakista.
Hur många år måste jaktlaget betala in denna årliga avgift för att finansiera Lantmäteriets markägarförteckning?
Detta låter sig enkelt beräknas:   60 000kr/ ( 5100kr/år) = 11,8 år.
Dessutom tillkommer okänt antal år för Länsstyrelsens egen handläggningskostnad.
Under denna tid så har garanterat nya markägarförteckningar tagits fram med  ny handläggning vid Länsstyrelsen.  
Det är lätt att inse att med denna modell kommer viltvårdsfonden att dräneras mer och mer  för varje år som går.
Större delen av jägarkåren tror säkert att deras avgifter faktiskt gör nytta i form av viltvård.  Så är tyvärr inte fallet!
Pengarna går nu även till att finansiera verksamheter som det aldrig tidigare funnits något behov av. 
Viltvårdsfonden verkar tyvärr alltmer fungera som en kuliss för medborgarna i vars skydd staten ska kunna 
smygbeskatta desamma för helt andra ändamål. 
Jag tycker det är hög tid att klippa av alla dessa obehöriga sugrör i kassakistan som parasiterar på den ursprungliga avsikten med viltvårdsfonden.
Än värre är det med fiskevårdsföreningar runtom i landet som i stor utsträckning drivs på ideell basis. Dessa tvingas  själva finansiera liknande markägarförteckningar med samma orimliga kostnader vilka sedan ska göda Lantmäteriet.
Hur främjar detta fiskevården? Några pengar till fiskevård blir det knappast kvar när Lantmäteriet fått betalt. Statens olika upplägg för att håva in pengar till den ofantliga sektorn blir allt mer makabra och medborgarfientliga samt nu även naturvårdsfientliga.
Frågan är också varför Lantmäteriet dyker upp som gubben i lådan på allt fler områden. 
Lobbyism?  P.g.a. vinstkrav som de får hjälp på traven med att uppfylla?  Vad besitter Lantmäteriet för jaktliga kunskaper?
Lantmäteriet känns faktiskt alltmer som en främmande makt som ställer till mer oreda än de gör någon nytta alls för de enskilda medborgarna.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

 • Användare som läser detta    0 medlemmar

  Inga registrerade användare tittar på detta sida.

×