Hoppa till innehåll

30 & fet. Träning/kosttips


marcus.söderlund

Recommended Posts

11 hours ago Urban sa:

Men vore det så enkelt att bara bränna mer energi än man stoppar in, så vore det ju inga problem.....

 

Det är så enkelt.

Kan du föra motsatsen i bevis kommer du att bli mångmiljadär, för då har du funnit lösningen på evighetsmasinen och i och med det lösningen på alla framtida energiproblem. ?

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På ‎2018‎-‎05‎-‎31 at 08:42 detstorabla sa:

OK! Jag är en fanatiker ☺️. Vi som äter LCHF blir lätt fanatiska. Varför?  Jo vi har sett "ljuset" och förstått att gamla sanningar som
säger att så länge energi in < energi ut så går vi ner i vikt helt enkelt inte stämmer.  Den gamla sanningen som känns som en så klockren analys av hur man går ner i vikt är helt enkelt alldeles förenklad.  Ät mindre och motionera mer skallar ropen. Men det funkar inte i längden....

Det stämmer som du säger att LCHF:are ofta blir lite fanatiska, men naturlagarna gäller även för dessa.

Jag bor i hop med en (dock är hon inte fanatisk) som ätit LCHF i 5år och det funkar av som jag ser det av två anledningar.

1. Motivation= Man får äta mat som man är van med och tycker är gott och inte bara lihgtprodukter och vetegroddar som gör att man snabbt tröttnar.

2. IN/UT= Man minskar kolhydrater som kan ses som lättupptagligt "bränsle" för kroppen och äter i % mer kroppsuppbyggande protein och fett och kan sådeles tycka ner totalt mindre för kroppen upptagbara kalorier genom halsen och ändå må bra.

Det är det totala för kroppen upptagbara kaloriintaget och som vad som förbränns som styr här med.

 

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På 2018-05-29 at 12:03 Arctic sa:

Jag hör till de som inte tror på dieter, och har aldrig varit på en själv. 

Det gäller att se till att röra sig tillräckligt för att göra av med det du stoppar i dig. 

Den enda träning som blir av för mig är den som jag tycker är rolig, och som kan bli en del av vardagen. Jag cyklar t.ex. till jobbet, vilket ger en hel del träning som jag inte skulle fått annars. Sedan försöker jag se till att inte köpa hem godis, chips och andra onyttigheter. Det hjälper i alla fall min bristfälliga karaktär -- jag har väldigt svårt för att vara hungrig, men är för lat för att åka och handla något när jag är sugen. ?

Den enkla sanningen. Att späka sig till något funkar aldrig då psyket är som en muskel; väl det  blir trött så tappar du det & faller in i samma vanor som tidigare, Denna gång lite fetare & med ännu ett misslyckande..

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Enklaste receptet för en balanserad vikt och god hälsa är daglig motion och bra mat. Daglig motion är minst 30 minuters simning, cykling, jogging eller rask promenad. Bra mat är både gott och billigt. Handlar om att minimera halvfabrikat/färdigmat och ersätta med bra råvaror. Halva tallriken skall vara grönsaker. Gör goda sallader, blanda upp med majs/paprika och dressing så att salladen blir god. 

För mig är ovanstående en belöning och inte en begränsning. Gör det gott och trivsamt att leva väl. 

Ett enkelt steg är att lägga om gottigheterna. Köp bättre och godare saker. Köp hellre en ask med vindruvor än en påse chips. Köp hellre än finöl än två Carlsberg. Går att spara mycket kalorier på detta sätt utan att känna att man snålar.

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

16 deltagare i biggest loser 2008. 1 håller fortfarande vikten. övriga väger lika mycket som innan eller mer idag . Dålig karaktär eller?

https://mobile.nytimes.com/2016/05/02/health/biggest-loser-weight-loss.html

metod: ät mindre och motionera mer...

resultat: ämnesomsättningen minskade 

Reflektioner?

 

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

I takt med att kroppsvikten minskar kommer mängden celler som behöver energi minska => ämnesomsättningen minskar. 

Sedan vad det gäller dessa människor som varit extremt överviktiga är förutsättningarna svårare men ekvationen är densamma.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 hour ago trumpetarn sa:

takt med att kroppsvikten minskar kommer mängden celler som behöver energi minska => ämnesomsättningen minskar. 

men då borde ju ämnesomsättningen öka när de går upp i vikt... 

istället fortsätter de att öka förbi sin ursprungliga vikt.  

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ämnesomsättning och vikt följer inte varandra linjärt. Dock är det som regel som så att större massa kräver mer energi och vice versa.

Problemet med quickfix är att inget har i grunden förändrats. Om programmet hade handlat om att hjälpa dessa människor i sin vardag med att skapa en långsiktig trend mot en mer hälsosam livsstil och kroppsvikt - då hade uppföljningen troligen visat detsamma. Nu handlar det om viktnedgång under extrema förhållanden under begränsad tid. Att kastas från en livsstil som skapar extrem övervikt till en livsstil som främjar extrem viktnedgång är ingen lätt sak att anamma. Bättre med ordet lagom och långsiktighet. Problemet är att det inte blir någon "bra" tv.

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

tror vi är överens om att själva programiden suger. Men på många sätt är det här kanske en av de bäst kontrollerade studierna. 

Tyvärr så funkar inte konceptet  med lite mat och mycket motion i längden. har jojobantat i en stor del av mitt liv. så insikterna man får när man testar lågkolhydratkost är verkligen att se "ljuset".  Att sen lågkolhydratkost visar sig vara en bättre metod för viktnedgång än lågkalorikost i undersökning efter undersökning stärker oss lchf fanatiker.

Därför är det sorgliga att se alla dessa hårt jobbande och hungriga människor i biggest loser som kommer att gå ned i vikt men som med all sannolikhet också går upp efteråt. 

Vad jag säger är, om du redan har provat lite mat och mycket motion och misslyckas att hålla vikten gång på gång så kanske lchf är något att testa. Framförallt för att det faktiskt är mer en livsstil än en diet. Men börjar man äta för mycket kolhydrater så går man upp igen.

finns en bra föreläsning på tuben om hur man kan äta sig frisk genom att äta riktig mat. 

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På 2018-06-02 at 23:10 Urban sa:

Har alltid varit av uppfattningen att det bara är att göra av med mer kalorier än man stoppar in.

Har dock de senaste månaderna insett att det inte riktigt är så enkelt.....

Jag springer för tillfället ganska mycket mer än genomsnittssvensken. Under april snittade jag 10,4 km/ dag. Höll något mer under maj, men tappade tyvärr 2 veckors träning pga en muskelbristning.

Likförbannat går jag inte ner de 3kg övervikt jag släpar runt på. Gissar att salt är en stor bov.....tror man binder upp en hel del vätska i kroppen genom saltet i maten. Sen är jag ju barnsligt förtjust i öl..... Men vore det så enkelt att bara bränna mer energi än man stoppar in, så vore det ju inga problem.....

Jag inbillar mig att o/lågprocessad mat, i kombination med en allsidig träning är lösningen om man vill gå ner i vikt.

Själv har jag lagt ner vikttankarna helt, då löpning är så tacksamt att man enkelt kan mäta utvecklingen...Har som mål att ha en grym kvot snabbhet/ölmage istället.

Löpning är visserligen den aktivitet där du momentant kan förbränna mest energi, men den förhöjda förbränningen upphör strax efter du stannat. Dessutom har kroppen en fantastisk förmåga att anpassa sig efter vad du kräver av den och din träningsdos blir då svår att öka. Både för att det tar mer tid att springa en längre sträcka, men också för att du blir bättre på att springa och gör av med mindre energi när du gör det. Dessutom ökar skadefrekvensen ju mer du springer och det är svårt att träna löpning när du inte kan.

10 hours ago detstorabla sa:

16 deltagare i biggest loser 2008. 1 håller fortfarande vikten. övriga väger lika mycket som innan eller mer idag . Dålig karaktär eller?

https://mobile.nytimes.com/2016/05/02/health/biggest-loser-weight-loss.html

metod: ät mindre och motionera mer...

resultat: ämnesomsättningen minskade 

Reflektioner?

Bortsett från det urbota dumma upplägget att ta feta personer och låta dem börja tokträna?

I korthet: Ta en person med ordentlig övervikt. Sätt den på en diet som inte på något sätt kan kompensera det energiuttag som krävs. Resultatet kommer bli att kroppen bryter ner sig själv för att reparera det träningen bryter ner. Vad försvinner förutom fett? Jo muskler. Sänkt ämnesomsättning? Konstigt...

Då har man efter genomgången kur en person med mindre möjlighet att göra av med energi som dessutom blir belagd med skuld för att de går upp i vikt igen. Mycket bra idé när personen uppenbarligen söker tröst i att äta...

Jag blir irriterad över att för många innebär det att försöka göra något åt sin vikt per automatik innebär att man går all in. Det är en kortsiktig lösning med en potentiell vinst, men oftare en stor förlust. Gör en liten enkel förändring som är verksam och hållbar.

Viktändring handlar om psykologi vare sig man pratar fetma, anorexi eller andra missbruksbeteenden. Det är visserligen extrema orsaker och inte riktigt vad TS frågade om, men det tangerar. Vi är vanestyrda. Vi vill i grunden inte behöva ändra något som fungerar och övervikten är inte något de flesta planerar. Den finns helt plötsligt där en dag.

Lika snabbt som man uppfattat viktökningen vill man ha bort den. Då börjar man leta snabbfixar, allahanda dieter och inser inte att det tagit femton år att lägga på sig, och att det kommer att ta betydligt längre tid än de två till sex månaderna en normal person klarar av att leva utanför sin komfortzon.

Ät bättre och rör dig mer. Inte träna och ät som en elitidrottare (om du inte är det).

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

7 minutes ago JohanL73 sa:

Ät bättre och rör dig mer.

och då är frågan vad äta bättre innebär?

lite kalorier och fettsnålt

eller

lite kolhydrater och med mer fett

?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

5 hours ago detstorabla sa:

och då är frågan vad äta bättre innebär?

lite kalorier och fettsnålt

eller

lite kolhydrater och med mer fett

?

Äta bättre är att inta hälsosammare kolhydrater, proteiner och fetter. En generell fördelning mellan kolhydrater, fett och protein som är "bäst" finns säkert men den är inte fastställd. Jag tror dock att en avvikelse från den "bästa" fördelningen är ett mindre problem än att avvika från bra mat. 

Google 'blå zoner' så finns det mycket läsvärt. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

7 hours ago trumpetarn sa:

Äta bättre är att inta hälsosammare kolhydrater, proteiner och fetter. En generell fördelning mellan kolhydrater, fett och protein som är "bäst" finns säkert men den är inte fastställd. Jag tror dock att en avvikelse från den "bästa" fördelningen är ett mindre problem än att avvika från bra mat. 

 Google 'blå zoner' så finns det mycket läsvärt. 

Man kan säga att en av dieterna som härrörs sig från de s.k. blå zonerna är medelhavskost 
Men gemensamt för de som bor i blå zoner är att så fort man börjar äta vitt mjöl och stärkelsrik mat så går även dessa människor upp i vikt.  Medelhavskost är klart bättre än lågkalorikost. Men återigen så är LCHF sammantaget vinnare i alla studier av metoder för långvarig viktnedgång. Men helt klart så är medelhavskost ett alternativ. Gemensamt med LCHF är tanken på "riktig mat".

Att jag är fanatisk....

2011 vägde jag 127 kg
2013 vägde jag  102 kg efter att testat LCHF

Sen av olika anledningar följde jag inte riktigt LCHF. Mest pga av att jag inte lyckades variera mig i kosten.
Så juli 2017 vägde jag 109 kg och fick Diabetes typ 2. Körde direkt igång LCHF lite mer motiverat.

Idag väger jag 93 kg, har som långsiktigt mål att gå ned 10 kg till men känner ingen press.
Mina långtidsblodsocker är som en normal person. Mitt blodtryck har gått ned. Mina blodfetter är ok...

Jag är aldrig hungrig. Äter god mat  i princip bara två gånger per dag. Tar gärna ett glas rött till maten.
Motionerar lite för lite. 

Dags för lite frukost. Idag är jag på hotell i USA. Så det blir äggröra med extra smör + bacon och en kopp kaffe....

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Instämmer angående kaffet,  men det går alltid att köra två påsar med instant C i det vanliga kaffet för att göra det drickbart.

Jag har inga invändningar mot vissas LCHF diet eller deras propagerande för det men jag anser att alla val av diet skall vara efter omfattande läsning, för egen del anser jag att viktminskning skall ske genom motion och bra mat, viktbebehållanden är en myt, man får hela tiden flytta runt fokus i träningen, lite mer löpning här, lite mer viktträning här för att hela tiden hålla kroppen i gång och beredd på nya äventyr.

Träning är det bästa medlet/medicinen och metoden. :) /C

  • Like 1
  • Thanks 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

40 minutes ago Christian N sa:

Instämmer angående kaffet,  men det går alltid att köra två påsar med instant C i det vanliga kaffet för att göra det drickbart.

Jag har inga invändningar mot vissas LCHF diet eller deras propagerande för det men jag anser att alla val av diet skall vara efter omfattande läsning, för egen del anser jag att viktminskning skall ske genom motion och bra mat, viktbebehållanden är en myt, man får hela tiden flytta runt fokus i träningen, lite mer löpning här, lite mer viktträning här för att hela tiden hålla kroppen i gång och beredd på nya äventyr.

 Träning är det bästa medlet/medicinen och metoden. :) /C

Vill bara förtydliga. Träning är absolut viktigt. Det jag menar är att träning i kombination med lite mat helt enkelt är en dålig metod för att uppnå viktminskning. Speciellt om man har en stor övervikt.  Träning är däremot riktigt bra för god hälsa.
Men det funkar helt enkelt inte när man är kraftigt överviktig att börja springa. Tro mig! Jag har testat ( i kombination med traditionell bantning) och det funkade inte för mig.  Jag kämpade och gick ner några kilo sen blev jag tex förkyld och på nolltid var kg tillbaka.  

Man måste göra något annat. Man måste som alla förstår förändra vad och hur man äter långsiktigt. Spelar ingen roll om du går ner 10 kg och sen slutar du med dieten (oavsett diet) vilket innebär att du omedelbart går upp.  Du måste hitta en förändring som fungerar långsiktigt. En förändring som du är beredd att genomföra och som  inte innebär att du ger upp så fort du får en motgång. Om det sen är medelhavskost eller LCHF är sak samma.

Jag håller med om att man bör läsa på.  Det är dock oerhört svårt att, även som ingenjör, sortera ut och förstå relevant information.
I slutänden, är man rejält överviktig så lyssna på föreläsningen ovan jag länkade till.  Väg dig och testa i två veckor... Det kanske inte är något för dig men det är knappast så att man har något att förlora på att testa LCHF i två veckor (LCHF utmaningen) och se vad som händer. För mig var resultatet dramatiskt redan efter en vecka.

Tillhör du de som knappt har någon övervikt och redan tränar, eller tom aldrig varit rejält överviktigt så kan du ju fortsätta som du gör... 

Kaffet suger...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har länge varit sugen på att testa LCHF diet, men är skeptisk till att det funkar med min löpträning.

Vet att många ultralöpare kör LCHF, men hur funkar det om man både vill springa långt, samtidigt som jag har som mål att återigen krypa en bit under 40min på milen.....?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

3 hours ago detstorabla sa:

Det är dock oerhört svårt att, även som ingenjör, sortera ut och förstå relevant information.

Vad har en utbildning med saken att göra? Annat än om den är relevant för ämnet, till exempel dietist eller liknande...

1 hour ago Urban sa:

Vet att många ultralöpare kör LCHF, men hur funkar det om man både vill springa långt, samtidigt som jag har som mål att återigen krypa en bit under 40min på milen.....?

Teoretiskt kan det fungera, men eftersom vi alla är individer behöver du prova för att se om det fungerar för dig. Din längd och ålder är sannolikt två faktorer som spelar större roll i möjligheten att pressa tiderna än vilken typ av bränsle du vill driva kroppen med.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

15 hours ago detstorabla sa:

Att jag är fanatisk....

2011 vägde jag 127 kg
2013 vägde jag  102 kg efter att testat LCHF

Sen av olika anledningar följde jag inte riktigt LCHF. Mest pga av att jag inte lyckades variera mig i kosten.
Så juli 2017 vägde jag 109 kg och fick Diabetes typ 2. Körde direkt igång LCHF lite mer motiverat.

Ditt huvudargument mot ät-mindre-träna-mer-metoden är ju att det inte funkar för att man går upp igen när man slutar träna och äter som innan. Med samma argument så visar du ju i det jag citerar att lchf inte fungerar heller. Du gick ju upp igen när du slutade. 

Jag tror alla kan vara överens om att för att få långsiktiga resultat så måste man hitta en livsstilsförändring som går att hålla. Det är ju inte rimligt att tro att man resten av livet ska leva på vatten och kokt ägg och träna tre pass om dagen. Om man däremot  t.ex äter yoghurt till frukost varje dag och byter ut den mot fil och sedan börjar parkera längst bort på jobbparkeringen så man får gå lite längre varje dag så känns ju det som något mer överkomligt. 

Problemet är ju att det så jäkla bråttom att gå ner. Man lämnar ett nyårslöfte, köper gymkort 1/1 sedan tränar man en gång och skiter i det fram till typ maj när man inser att man snart ska ligga på stranden. Då börjar man träna för hårt och för mycket och äter för ”tråkig” mat. Efter en vecka skadar man sig och lägger ner hela satsningen och tröstar sig med chips och öl. 

Satsa på beach-2019 istället. Gör en liten livstilsförändring varannan vecka så kommer du se långsiktiga resultat. 

Jag skulle gärna se länkar till de där studierna du refererar till där lchf är så överlägset. Det här är ju väldigt svårt att bedriva seriös forskning runt och det finns ju många scharlataner med ekonomiska intressen som sysslar med all sorts bantning. Vad jag minns fritt ur minnet så finns det väl inga långsiktiga studier på hur kroppen (framför allt hjärta och kärl) mår av lchf. 

Till sist så tror jag att det är just fanatismen som gör att lchf funkar. Tror man på det man sysslar med är det ju större chans att man håller i den dieten. Det finns ju väldigt övertygande ”ledare” inom lchf som gladeligen proklamerar ut alla fantastiska fördelar. Ser man då resultat första veckorna (som man gör med alla dieter) så är det ju lättare att fortsätta. Sedan är ju nätet fullt av vittnesmål om allt från viktminskning, att man blir frisk från sjukdomar och att man håller trollen borta med hjälp av lchf så är man inte så källkritisk så är det ju lätt att bli fanatisk. 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

14 hours ago Urban sa:

Jag har länge varit sugen på att testa LCHF diet, men är skeptisk till att det funkar med min löpträning.

Vet att många ultralöpare kör LCHF, men hur funkar det om man både vill springa långt, samtidigt som jag har som mål att återigen krypa en bit under 40min på milen.....?

Min uppfattning, glöm det, oförenliga krav och matintag, bra tid på milen, som är att ses som en kortare distans kräver mer snabba muskler, mer muskler, mer syratålighet och helt enkelt en mer kolhydratbaserad tillvaro.

ultralöpningen kräver optimal/minimerad muskling, uthålliga och tåliga muskler, en långsammare ämnesomsättning som fortsätter att fungera under belastning.

Man kan vara ok på det ena och bra på det andra men inte båda sakerna enligt mig.

LCHF har enligt del uppgifter medfört att personer som är glutenkänsliga har blivit intoleranta under det att intaget upphört. 

Inte omöjligt att det skulle skett ändå men nu har i varje fall dietandet påskyndat/utlöst det hela. 

I övrigt så vidhåller jag min uppfattning om träning/aktivitet som livsval som lösningen till god fysik och hälsa, vilket inte nödvändigtvis är samma sak som magrutor och stora biceps. C

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

8 hours ago Sun Flower sa:

Ditt huvudargument mot ät-mindre-träna-mer-metoden är ju att det inte funkar för att man går upp igen när man slutar träna och äter som innan. Med samma argument så visar du ju i det jag citerar att lchf inte fungerar heller. Du gick ju upp igen när du slutade. 

Jag tror alla kan vara överens om att för att få långsiktiga resultat så måste man hitta en livsstilsförändring som går att hålla. Det är ju inte rimligt att tro att man resten av livet ska leva på vatten och kokt ägg och träna tre pass om dagen. Om man däremot  t.ex äter yoghurt till frukost varje dag och byter ut den mot fil och sedan börjar parkera längst bort på jobbparkeringen så man får gå lite längre varje dag så känns ju det som något mer överkomligt. 

Problemet är ju att det så jäkla bråttom att gå ner. Man lämnar ett nyårslöfte, köper gymkort 1/1 sedan tränar man en gång och skiter i det fram till typ maj när man inser att man snart ska ligga på stranden. Då börjar man träna för hårt och för mycket och äter för ”tråkig” mat. Efter en vecka skadar man sig och lägger ner hela satsningen och tröstar sig med chips och öl. 

Satsa på beach-2019 istället. Gör en liten livstilsförändring varannan vecka så kommer du se långsiktiga resultat. 

Jag skulle gärna se länkar till de där studierna du refererar till där lchf är så överlägset. Det här är ju väldigt svårt att bedriva seriös forskning runt och det finns ju många scharlataner med ekonomiska intressen som sysslar med all sorts bantning. Vad jag minns fritt ur minnet så finns det väl inga långsiktiga studier på hur kroppen (framför allt hjärta och kärl) mår av lchf. 

Till sist så tror jag att det är just fanatismen som gör att lchf funkar. Tror man på det man sysslar med är det ju större chans att man håller i den dieten. Det finns ju väldigt övertygande ”ledare” inom lchf som gladeligen proklamerar ut alla fantastiska fördelar. Ser man då resultat första veckorna (som man gör med alla dieter) så är det ju lättare att fortsätta. Sedan är ju nätet fullt av vittnesmål om allt från viktminskning, att man blir frisk från sjukdomar och att man håller trollen borta med hjälp av lchf så är man inte så källkritisk så är det ju lätt att bli fanatisk. 

Ja nu är det väl så att oavsett vilken livstilsförändring du gör map kost eller motion för att gå ned i vikt så går du tillbaka till den gamla livstilen så går du upp igen.

Alltså LCHF fungerar absolut så länge du följer den. Sen finns det olika nivåer (strikt,liberal etc).
Man kan väl säga att ät-mindre-träna-mer-metoden fungerar så länge du följer den. 

Frågan är vilken metod som håller i längden. Och att tro att det räcker med att byta yoghurt till fil och gå 300 meter istället för 30 meter är väl ganska naivt.  Om du käkar en magnum glass så måste du springa 23 minuter för att förbränna den.  Äter du då tex snabba kolhydrater så kommer sockersuget som ett brev på posten när blodsockret droppar.  Så att träna varannan vecka kommer inte att göra något för viktnedgången överhuvudtaget. Inte ens på lång sikt. Det är bra att träna men i den dosen gör det ingenting.

Men vi är överens om att det krävs en varaktig livsstilsförändring om man ska gå ner i vikt varaktigt.  Det finns ingen motsättning att
motionera mera med LCFH. 

När det gäller långsiktiga studier på LCHF så kan man säga att det finns faktiskt inte några långsiktiga studier på någon kost.
Om man inte räknar s.k. observationsstudier. Kontrollerade studier när det gäller kost är helt enkelt svårt att genomföra. 
Och de slutsatser som man drar av observationsstudier är ofta felaktiga eller i bästa fall tveksamma. Låt mig ta ett exempel:
"en observationsstudie visar att viktväktare är tjockare än andra". Rätt eller fel?  Vilken slutsats ska vi dra av det? Naturligtvis söker överviktiga till viktväktarna.  Det man kan se i olika undersökningar map LCHF:

  • Större långsiktigt viktnedgång än LCD (Low Calorie Diet)
  • Förbättrade kolerestol värden (HDL ökar vilket är det goda koleresterolet)
  • Förbättrat långtidsblodsocker för diabetiker typ2
  • Förbättrat blodtryck.

Vi vet vad lågfettdieten gjort sedan 1984. Se föreläsningen ovan.

Idag finns det massor av hjärtläkare som varnar för lågfettdieterna (det finns förstås läkare som varnar för LCHF oxå).
Men lågkolhydratkost rekommenderas idag som första metod för diabetiker av socialstyrelsen.

Tron kan försätta berg. Det är sant. Men ärligt talat var jag väldigt skeptisk till LCHF när min syster ändå tyckte att jag skulle prova.
Visst mådde jag så där efter två dygn. Men efter tre dygn var mitt sockersug borta.  Fanatismen kommer när man inser att 
man blivit lurad hela sitt liv.   Sen att viktnedgången går väldigt fort i början triggar det hela oxå.

Att LCHF hjälper många mot andra sjukdomar kommer väl mer som vittnesmål från många. Allt från allergi till magproblem som blivit mycket bättre.

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

21 hours ago Urban sa:

Jag har länge varit sugen på att testa LCHF diet, men är skeptisk till att det funkar med min löpträning.

Vet att många ultralöpare kör LCHF, men hur funkar det om man både vill springa långt, samtidigt som jag har som mål att återigen krypa en bit under 40min på milen.....?

ok, vad är långt för dig? Många maratonlöpare och skidåkare kör LCHF.  Björn Ferry som körde skidskytte körde LCHF.
Nu finns det flera sorter av LCHF: strikt liberal . Så beroende på vad du vill uppnå så kan du ju välja nivå.

Det är bara att googla på löpning och LCHF så tror jag du får en balanserad bild.
Här är bara några länkar jag fann:
http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2011/10/5/funkar-lchf-och-traning-ihop/

http://www.runnersworld.se/blogs/hjarnfysik/lchf-och-lopning.htm

https://www.expressen.se/halsoliv/sa-kommer-du-i-form-med-lopning--lchf/

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

2 hours ago detstorabla sa:

ok, vad är långt för dig? Många maratonlöpare och skidåkare kör LCHF.  Björn Ferry som körde skidskytte körde LCHF.
Nu finns det flera sorter av LCHF: strikt liberal . Så beroende på vad du vill uppnå så kan du ju välja nivå.

Det är bara att googla på löpning och LCHF så tror jag du får en balanserad bild.
Här är bara några länkar jag fann:
http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2011/10/5/funkar-lchf-och-traning-ihop/

http://www.runnersworld.se/blogs/hjarnfysik/lchf-och-lopning.htm

https://www.expressen.se/halsoliv/sa-kommer-du-i-form-med-lopning--lchf/

 

Långt för mig är +50km. Men jag tror inte det är dom långa passen som blir problem med LCHF, då kommer man oavsett bränna fett. 

Det jag tycker verkar som problem är dom korta passen, där man raktigenom går på glykogen. Fett som bränsle är supereffektivt, men relativt "lågoktanigt" jämfört med glykogen. Lite som att jämföra en etanolmotor med en diselmotor.....

Vet att det finns flera idrottsutövare som kör LCHF.....liksom många är veganer.....men det finns inget som visar att dom blivit bättre genom kosten!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

26 minutes ago Urban sa:

Långt för mig är +50km. Men jag tror inte det är dom långa passen som blir problem med LCHF, då kommer man oavsett bränna fett. 

Det jag tycker verkar som problem är dom korta passen, där man raktigenom går på glykogen. Fett som bränsle är supereffektivt, men relativt "lågoktanigt" jämfört med glykogen. Lite som att jämföra en etanolmotor med en diselmotor.....

Vet att det finns flera idrottsutövare som kör LCHF.....liksom många är veganer.....men det finns inget som visar att dom blivit bättre genom kosten!

Som sagt, det beror på vad du vill uppå.  Kroppen kommer ju att omvandla fett till glukos (ketos) vilket borde innebära att det går bra att köra korta intensiva pass precis som vanligt. Gissar på att om man måste prestera en maximal prestation att man kanske måste tillföra lite extra kolisar. Men det är ju det enkla :-).

 
Men ärligt talat, jag är ju ingen större idrottare...

Enklast är väl att du provar själv. Det verkar ju vara lite individuellt... 

Ingen konst att avbryta...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...