Hoppa till innehåll
https://www.Reservdelar24.SE


Atina

Garva fågelskinn

Recommended Posts

Atina

Hej, jag är helt ny i detta forum och tänker att här kan jag få bra tips. Har någon tips på hur man kan garva fågelskinn (utan kemikalier) och behålla fjädrar i skinnet, det handlar om lårskinn från en ormvråk

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Patrik L

Ingen egen erfarenhet av att garva just fågel, men kollade en av mina referensböcker (Skinn, garvning och beredning med traditionella metoder. Lotta Rahme) och där stod följande:

"Pälsar av fågelskinn har förekommit i arktiska områden. Dessa pälsar är lätta och varma, men ej särskilt slitstarka. Fåglarna har främst varit ejder och kom. Skinnen har inte varit garvade utan enbart befriade från fett genom skrapning eller genom att fettet sugits ut med munnen. Tvättning i urin och mjukgörning med pimpsten har förekommit."

Två saker slår mig, för det första så är det rätt ovanligt att man garvade fågelskinn och för det andra så är det gamla ordspråket "det finns inget som är så äckligt att en garvare inte kan använda det" fortfarande giltigt.

Är du intresserad av gamla garvningsmetoder så är boken värd att kolla upp. 

Jag hade provat med någon sorts garvningsmetod för pälsskinn, men det blir ren gissningslek ärligt talat.

Sen vette tusan hur det är med just ormvråk egentligen. Den är fridlyst och jag har för mig att man inte ens får använda skinn och fjädrar från självdöda djur... Bättre att prova med kråka eller tamhöns eller något sådant ;)

 

Lycka till och berätta gärna hur det gick för dig sen.

/Patrik

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
vildmark

Skrapa bort fett och kött.. salta rikligt... torka bort saltet efter någon dag.. salta på nytt..vänta ytterligare någon dag... torka bort saltet igen.. Använd sågspån eller mjöl till att dra ur vätska.. Nu är skinnet konserverat (saltimpregnerat)och behöver bara torka.. Salt drar åt sig vätska så därför tar man bort överflödigt salt.. 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Atina

Ja, denna stackare var en "roadkill" (inte jag) 😥. Tack för tipsen!

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
turtola

Är flugfiskare och har hållit på med flugbindning där man hanterar mycket fjäder. Har för mig att jag läst i en artikel i tidningen Flugfiske I Norden (FIN) att man använde alun för behandling av fågelskinn. Annars skrapar vi ju bara bort fett och torkar materialen. Vi fryser oftast materialet i två omgångar för att ta bort ohyra. Det kan vara ide att kolla in på grannforat edgeflyfishing.com

Konservatorerna som stoppar upp djur bör ju veta. Kolla Eniro

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    Inga registrerade användare tittar på detta sida.

×