Hoppa till innehåll

hjälp med val av första bössa.


AntonL

Recommended Posts

Nej jag kände så också.. dessutom var det de bästa han hade skjutit nånsin sa han. Har typ 60+ mil enkel resa så är inte jätteaktuellt att åka mer å prova nått i den prisklassen då bara resa går på 1500.. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Om du bestämmer dig för winchester 70, så kom ihåg att den tillverkades med kolvhalssäkring ett tag. Så dubbelkolla den detaljen om du köper på distans.

(Det är mer som skiljer, men rent användarmässigt är det väl en av de större)

/Patrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 hour ago AntonL sa:

Okej! Stort tack för tipset! ?

Bara för att klargöra, för jag inser att det inte riktigt framgick: Kolvhalssäkringen är INTE att föredra i mina ögon. Bara det faktum att man slutade med den och gick tillbaka till föregångaren säger väl allt som behövs.

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Skulle definitiv primärt och först och främst titta på begagnade som tex Sako/Tikka/Remington/Winchester/Browning i 6.5x55 alt. 308win med din budget.

"Billiga" kalibrar att skjuta med och träning behöver man. Alla skjuter dessutom bättre med minsta möjliga rekyl.

Känna och klämma är bra och nödvändigt, sen är det kul dessutom.

Som nån skrev, hur känns det att lägga an, hur passar kolven, balans etc.

Även om det känns dyrt att köra 60mil till Torsbo, så är det inte alls omöjligt att du sparar in de pengarna på att få det rätt från start. Att välja 6.5 alt. 308 före 9,3x62 kommer finansiera resan fortare än en gris blinkar ?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det brinner absolut inte i knutarna, men drivet att få komma ut den här säsongen är enormt.

Var in på Jaktia i Sundsvall precis och tjingade en c-g 3000 i 30-06 som var i jättefint skick. Perfekt anläggning, skön tyngd och tilltalade mig allmänt. Slutstyckesgången var ju enormt trevlig. Prislappen på 4k med sikte kändes rätt och flörtade med en rem också. 

Blir upp till bevis om det var ett bra beslut eller inte? vet att jag kommer vara öm i axeln ett tag efter en dag på skjutbanan men jag hoppas det blir värt de. 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Stående skytte ska nog inte vara några större bekymmer, men om du sätter dig i en bänk kommer det nog blir mer smärtsamt! Har en 30-06 med montecarlo kolv, funkar kanon vid stående skytte, men lägga sig ner är inte rekommenderat.. :P

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Heymen som barrels föreslår skulle jag verkligen titta närmare på.

Är närmast att likna med en hva 1900, fast bra mycket bättre finish

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

7 hours ago Dansken sa:

 

Jag har för övrigt serverat guldklimpar för folk här på forumet en bra bit under din föreslagna budget gräns- men dom har haft tid att vänta, och har haft pengarna redo.

 

Nu när du nämner det...tack för en bra affär. 

M55 jag köpte av dig fick en rejäl omgång av sandpapper  och olja samt blev av med allt gammalt fett. För pengarna och de få timmarna jag lagt blev den fin och känns riktigt pålitlig. Toppades med en begagnad zeiss 2,5-10x48 i fasta weaver-ringar. 

Kostnad inkl frakt för bössa och sikte samt nya ringar, 8000 kr. 

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Stort tack för allt engagemang av alla!

Jag är ju helt med på vad dansken säger, men samtidigt så är det lätt att man flyger iväg med prislappen om man inte sätter en budget, hade jag hittat en riktig dröm för 6k hade jag självklart slagit till. Men ca 5k var ett riktmärke. 

Läst rätt mycket blandade tankar om cg 3000 modellen men vad jag förstått så är det inget större fel så länge man är noga med rengöring och skötsel? Verkar skjuta väldigt fint allmänt och slutstyckesgången är ju somsagt grymt trevlig.

Borde jag hålla tex den nämnda finnbearen med dämpare för en tusenlapp till men osedd högre ändå?

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

CG3000 som egentligen är en Sauer 80 är ett litet mekanisk underverk. Det finns ingen i hela världen som kan krångla till ett trycke som Tyskarna kan- just bara för att dom kan. Håller du det rent och smord lätt med tunn fin olja är det förmodligen världens finaste trycke.
Låsklackarna sitter bak på slutstycket, så den sträcker hylsorna något grymt- inget bra val för handladdare. Slutstycksgången är också bland det finaste i världen.
Från fabriken levereras den med plast tryckpunkter i pipkanalen som pipan ska vila mot. Många har taget bort dom för att få friliggande pipa. Vad som är rätt vet jag inte.
Den bakre lådskruven drar inte ihop i homogent trä: Lådan vilar på 2 smala "lister" på varsin sida om lådans bakkant. Det brukar sätta sig i träet när "världsmästrar" drar bakre låd skruven för hårt. Då börjar krånglet, för dom är svåra att plastbädda på ett bra sätt.

Antingen skjuter dom Guddomligt bra- annars skjuter dom "inte så bra" och kan vara lite finurliga att reda ut varför...….

Be om att få se den ur stocken för att se hur trycket ser ut, och för att undersöka om det finns sprickor i kolven. Allra bäst är att be om att få provskjuta den innan köp.

Sakon's trycke är också fint, men aningen grövre i sin konstruktion. Finnbear'n är lite som andan i hela Finland och hos Pekka själv: Inget finlir, men funktionellt och stryktåligt. När Karhu anfaller och Pekka har skjutet tomt i magget slår han björn i huvet med kolven till han dör och släpar hem han med bössan som handtag. 
Och det blir den inte något vidare sämre av- och den skjuter lika bra efteråt ;)

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för en redig genomgång!

Slutstycket och trycket kändes riktigt bra vid första anblicken igår, stocken såg riktigt fin ut också men ska absolut be om att få se det isärplockat och kolla om det finns möjlighet till provskjutning! 

Med andra ord så bör c-gn fungera ypperligt för mig så länge jag ger den kärleken som behövs och inte vanvårdar den på något sätt? 

Hade jag inte fått känna på den så hade jag utan tvekan köpt sakon troligtvis men iom att den blir osedd isåfall så känns ju detta smartare rent spontant

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Sen att 30-06 kanske inte är det optimalaste heller för liggande skytte vid toppfågel får jag väl ta, kan jag få på en ljuddämpare utan att tycka det blir för långt så kanske det blir funktionabelt iallafall? Vet ju somsagt inte hur mycket toppfågel jag kommer ut på heller men möjligheten finns absolut. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Okej, skönt att höra! Nej jag utgick helt och hållet från vad jag läst när jag uttalade mig nu. Jag resonerade som så att hade den varit så stygg att det inte var hållbart hade ingen velat ha 30-06 men den säljs ju fortfarande vilket ändå måste visa på att den fungerar bra. 

Stort tack och skitjakt! ?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Du har ju fått jättemånga bra råd redan, kan bara tillföra att jag anser både begagnade SAKO och

Winchester 70 vara riktigt bra bössor generellt. Likaså tycker jag 30-06 är en väldigt fin och

mångsidig patron, har själv en SAKO 75 Deluxe 30-06 och den kommer aldrig lämna mitt skåp.

Det var mina tankar om det hela...

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Håller med om att du fått goda råd av erfarna forumister så har inget övrigt att inflika - här har du dock kalibern du söker i bössan som dansken rekommenderar. Case closed ?

https://www.blocket.se/annons/norrbotten/tikka_t3_lite/87490256

Har dock ingen aning om vart du bor så hoppas det är i närheten om du vill titta på den. 

Jag har personligen köpt många bössor osedda/oklämda och de har i regel varit till belåtenhet.

Mvh Joacim 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...