ozzian Publicerat December 9, 2019 Share Publicerat December 9, 2019 Jag hittade en väldigt trevlig rökkåta på utube 180 hög x 130 bred i botten, 50cm i toppen funkar en sådan endast till varmrökning? kan man ev ställa in en kallröknings plåt och kallröka? har ingen backe eller slänt, men man kaske ska mura en förugn 3m ifrån o leda in röken? Tips? vad vinner mest på kallrökning om vi pratar vilt o fisk, ev fläsk? får man sälja en del, lagligt eller vad gäller? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Per2 Publicerat December 12, 2019 Share Publicerat December 12, 2019 På 2019-12-09 at 15:38 ozzian sa: Jag hittade en väldigt trevlig rökkåta på utube 180 hög x 130 bred i botten, 50cm i toppen funkar en sådan endast till varmrökning? kan man ev ställa in en kallröknings plåt och kallröka? har ingen backe eller slänt, men man kaske ska mura en förugn 3m ifrån o leda in röken? Tips? vad vinner mest på kallrökning om vi pratar vilt o fisk, ev fläsk? får man sälja en del, lagligt eller vad gäller? Jag uppfattar att kallrökning innebär mkt större bakterierisker med riktigt farliga elakingar. 8-12 timmar i 70-100grader i rökugnen ger fin smak med enris på alved. El köttermometer i största biten som tjuter när köttbiten är 72 grader och det är klart.. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
ozzian Publicerat December 14, 2019 Författare Share Publicerat December 14, 2019 tack men björkved funkar väl? sen ska ju det vara enris och kanske någon rökspån på plåten. funderar, är det svårt att hålla temperaturen? Jo hur räknar man ut arean på denna, tänker på brådåtgång 130x185x50 cm, ja sen 4a väggar o tak. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Per2 Publicerat December 14, 2019 Share Publicerat December 14, 2019 5 hours ago ozzian sa: tack men björkved funkar väl? sen ska ju det vara enris och kanske någon rökspån på plåten. funderar, är det svårt att hålla temperaturen? Jo hur räknar man ut arean på denna, tänker på brådåtgång 130x185x50 cm, ja sen 4a väggar o tak. Nja utan bark/ näver. Lägger enriset blött/hugget på glödbädden. Jo temperaturen åker upp och ned. Undvik tokhöga temperaturtoppar eftersom köttet bränns. Men jag har en billig plåtugn, spirorör 1,5-2 meter till en rökbehållare på stativ för köttet och en annan till fisk. Vissa säger att den ska vara i trä.. det funkar nog med plåt oxå Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
ozzian Publicerat December 14, 2019 Författare Share Publicerat December 14, 2019 ok, typ som en förugn, ritningen jag länkade till så är ju elden i samma låda. sen lägger man en plåt över elden och lägger enris mm på plåten. men blöta det? är risken ej att börja koka köttet då? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
killer_mouse Publicerat December 14, 2019 Share Publicerat December 14, 2019 Vanlig spontad 21x195 säg 12 st på minst 4 meter sen säg 6 st 45x45 4 meter som stomme Märk väl grovt och högt räknat på panelen och gissar på stomvirket Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Per2 Publicerat December 15, 2019 Share Publicerat December 15, 2019 23 hours ago ozzian sa: ok, typ som en förugn, ritningen jag länkade till så är ju elden i samma låda. sen lägger man en plåt över elden och lägger enris mm på plåten. men blöta det? är risken ej att börja koka köttet då? Nä däremot mindre risk att få tokhöga temperaturer och torrt kött. Skulle du även rulla in köttet i linnedukar slipper du även sotigt kött och får fin yta. Gml Linnehandukar hittar man på loppisar eller hos nån gammal faster.. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
ozzian Publicerat December 15, 2019 Författare Share Publicerat December 15, 2019 Ska linnedukarna vara blöta? Var hittade du den billiga plåtugnen? för grönsaker så verkar 70 grader vara max,, och det känns svårt utan en förugn som du har. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Silver Publicerat December 15, 2019 Share Publicerat December 15, 2019 Tillexempel Skogma och Eldmark har små plåtkaminer som kan användas som eldstad till rök, praktiskt då man bara genom att byta längd på rör kan röka svalare eller varmare. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Per2 Publicerat December 16, 2019 Share Publicerat December 16, 2019 Jo den från skogma är samma som jag har. jag använde torra linnedukar. Man vill ju liksom att ytan på köttet torkar/tätar lite så det håller köttsaften och inte rinner ur för mkt. Man eldar i början med luckan på rökugnen på glänt så det torkar ur ytan på köttet. Då utan enris under torkningsfasen. Man ser på termometern i ugnen om röret är av rätt längd. Röker man på vintern kan man behöva kortare rör, alternativt hänga en gammal trasmatta över rökugnen. Jag behövde kapa röret för att slippa elda så hårt. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Per2 Publicerat December 16, 2019 Share Publicerat December 16, 2019 Det där med röka grönsaker har jag inte provat Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
ozzian Publicerat December 16, 2019 Författare Share Publicerat December 16, 2019 kanon,, hittade en annan efter dina tips,,,, liksom hur ska man googla,, men kanske svetsar en själv. men tack Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.