Jump to content

jakt på dovvilt


Risarn
 Share

Recommended Posts

så har det hänt...för första gången i historien så har vi dovvilt på marken,de har länge haft en stark stam typ 2 mil bort men nu nått hit

9 st har setts i en grupp för en kort tid sedan,med allt besvär de har med dov på andra ställen anser jag att beskattning kan ske ganska omgående

en och annan vill vänta tills de blir fler i antal innan jakt sker,faktum är att de verkar svårjagade och är verkliga trädgårdsmarodörer

det vore intressant att höra folk med erfarenhet av dovjakt,hur går ni tillväga ?

 

Link to comment
Share on other sites

Hej,

Nu vet jag inte var du bor men läget hos oss i Uppland är detsamma, dock lyckades vi skjuta bort motsvarande etablering för ca 25 år sedan utan större problem.

Dovhjort har ett lite högre R-tal än exempelvis älg och alla vet hur svårt det varit att reglera älgarna i relation till födoresurser de senaste 100 åren. Älgen är en nationalsymbol, tyvärr har detta inneburit en överjävlig byrokrati där jägarna hand på hjärtat bestämt för mycket vilket idag ger denna hetsjakt via markägarnas nya vetoverktyg.

Men vi pratar ett oreglerat vilt med generösa jakttider, ganska lättjagade och dessutom med hög dödlighet om de inte får hjälp svåra vintrar. Ställ det i relation med exempelvis svinens anpassningsbarhet och reproduktionstal så finns knappast skäl för oro. 

Visst kan doven i stora numerärer orsaka skada i jordbruket, men inte storskaligt i skogsbruket. Tyvärr får älgen bära skulden för allt som sker i skogen, oftast för att de har längst ben och tar betet slut på marken kan de beta längre upp. Således kan täta hjortstammar få älgskadorna att öka, rätt logiskt.

Vi väljer att vänta lite med storskalig jakt, finns en bred överenskommelse mellan jägare och markägare och olika jaktlag runtom. Att sen börja skjuta ränta dvs kalv och spets sker i nästa läge. Tyvärr är ett hjorthorn värt en del för klåfingrade individer men vi anser att det finns plats för ett vilt till, vår älgstam är rätt svag dessutom.

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago MKJ sa:

Vi väljer att vänta lite med storskalig jakt, finns en bred överenskommelse mellan jägare och markägare och olika jaktlag runtom.

Så gjorde vi för tio år sen i Östergötland och nu ångrar många av oss att vi inte höll ner stammen från början.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...