Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
www.anglavakter.com


lsjonsson

Jägareförbundet: Licensjakt ska reglera björnstammen

Recommended Posts

lsjonsson

I en gemensam satsning agerar Jägareförbundet i de tre länsföreningarna Norrbotten, Västerbotten och Mitt Norrland för en förändrad syn på björn och främst jakten på björn. Förvaltningen av björnstammen sker idag i ökad grad genom skyddsjakt på våren, vilket oroar medlemmar och förtroendevalda.
– Vi vill i mesta möjliga mån förvalta björnstammen via ordinarie licensjakt, skriver företrädare för Jägareförbundet.

Årets licensjakt på björn är avslutad. Under några intensiva jaktveckor har 291 björnar fällts i sju län.
Jägareförbunden i Region Norr konstaterar att det är en speciell jakt på ett omskrivet och respekterat vilt med krav på hög etik i jakten och tillvaratagandet av bytet.

Mål i förvaltningen
Myndigheter, ortsbefolkning, samer och jägare har alla ett intresse av att reglera björnstammens storlek.
”Jägarna ser också på många håll ett behov av att begränsa björnstammen då den tar ett större antal älgkalvar under försommaren. Det finns alltså en samsyn mellan många intressen att ha en stark men inte överstor björnstam,” skriver företrädarna i ett pressmeddelande.
Så långt drar alla åt samma håll, men det finns i Jägareförbundet en stark och växande oro över att allt mer av förvaltningen styrs mot skyddsjakter på våren.

Ett växande problem

VS5FX2JKBA1DQL0-e1560412406887-120x150.jpg


Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland.
I Jämtlands län med landets högsta tilldelning under licensjakten på björn ser Jägareförbundet Mitt Norrlands ordförande Gun Fahlander ett växande problem.

– Det är olyckligt med skyddsjakterna, och även om vi i Jämtland har ett relativt stort utrymme för licensjakt så ser vi att vi ligger långt över förvaltningsmålen för björnstammen. Myndigheterna har både hängslen och livrem i förvaltningen, säger Gun Fahlander.

Med en licensjakt som fredar honor med ungar ökar andelen reproducerande honor i björnstammen.

– Det ser man. Möter man en björn i skogen så är det oftast en hona med en eller flera ungar, och det måste man ta med i beräkningen för björnstammens tillväxt, säger Gun Fahlander.Ingen bra utveckling

20171130_103852-e1516108254698-120x158.jpg


Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent, Jägareförbundet Norrbotten.
I Norrbotten är jaktvårdskonsulent Björn Sundgren oroad över utvecklingen.

– I Jämtland och Västerbotten finns det ändå en grundinställning att björnstammen ska förvaltas genom licensjakt, men i Norrbotten håller sig länsstyrelsen till en striktare tolkning och ser skyddsjakten som ett lämpligt förvaltningsverktyg. Det är ingen bra utveckling, säger Björn Sundgren.

Forskning har visat att licensjakt på hösten är ett bra sätt att kontrollera och förvalta björnstammen, på ett sätt som effektivt minskar skadorna på bland annat renkalv under våren.

– Vi är för en licensjakt som håller nere björnstammen på nivåer som minskar predationen på både älg- och renkalvar, säger Björn Sundgren.Stötande hantering

AF98Y13ORBM2NVG-e1601897093357-120x165.jpg


K G Abramsson, ordförande, Jägareförbundet Västerbotten.
K G Abramsson, ordförande i Jägareförbundet Västerbotten, ser de återkommande och ökade skyddsjakterna på björn som etiskt tveksamma.

– Det är stötande när djur som skyddsjagas därefter förstörs. Vi tycker att det är viktigt att vi istället genom ökad licensjakt tar höjd för de skador som björn bland annat orsakar rennäringen, säger K G Abramsson.

Källa: Svensk Jakt webbupplaga.

Nu får vi hoppas att det mynnar ut i något bra! Det är fel tycker jag att så mycket björn ska skyddsjagas och där skinn och kött går till spillo. I Norrbotten har LST och samebyarna skjutit 60 björnar bara i skyddsjakt och 20 björnar har vi jägare fått jaga.

Share this post


Link to post
Share on other sites
karelsk blandning

Huvudsaken det skjuts björn om det sen är skyddsjakt eller licensjakt spelar mig ingen roll. Finns alldeles för mycket av dom.

Sen många som klagar att det blir skyddsjakt på våren är folk som deltar i älgjakten några veckor och sitter på pass för några kött lådor, mycket bara för att ha mera att gnälla i.

Share this post


Link to post
Share on other sites
strävhår

Som sagt, licensjakt på våren vore nåt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...