MarWat Publicerat November 22, 2020 Share Publicerat November 22, 2020 Sköt mitt första klövvvilt idag! ?En fin hjort som kommer hänga bra på väggen. Dock var det 2 knölar innanför pälsen på vardera sida av bogen (inte vid skotthålet). Knölarna var fyllda med bruna klumpar och ena sidan av djuret var lite mer gulaktigt än andra. Vet någon vad detta kan vara och går det att äta köttet? Bilder nedan: Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
kkjon Publicerat November 23, 2020 Share Publicerat November 23, 2020 Välkommen till jaktsidan. Grattis till den fina hjorten. Ätbar eller inte kan jag inte avgöra, men det sitter inte några stora knölar där i vanliga fall. Färgen på fettet/hinnorna är inte som dom brukar vara heller. Om det har med brunsten att göra eller om den har en skada/sjukdom är svårare att avgöra. Jag skulle troligen kastat den, men svårt att säga utan att ha varit i slaktboden. Men då har jag ett överflöd av dov. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Maichel Publicerat November 23, 2020 Share Publicerat November 23, 2020 Välkommen till sidan! Jag har inte sett en så "gulnad" slaktkropp tidigare, och har sett en hel del genom åren. Såg du tendens till stångskador eller sticksår, läkta sådana skador där knölarna fanns? Avlivade en trebent dovhind för några år sedan som var gulaktig då jag flådde, men inte i den utsträckning som din hjort visar - Foto kan skilja i färg beroende av ljus förvisso. Vackra horn! Ta vara på dessa Annars får jag nog hålla med kkjon i inlägget ovan i att kassera slaktkroppen - Nu direkt efter brunst kan dovhjortarna vara avmagrade med små eller inga fettreserver. Men om detta gör slaktkroppen gul vet jag inte. Hur var fettreserven vid filéerna? Det jag sett på dovvilt i hägn i några enstaka fall, som haft stångskador eller varit i sämre skick, så har dessa varit lite gulaktiga i området nära skada eller där det funnits synlig infektion. Kontakta ett viltslakteri och be att få kontakt med den veterinär som besiktigar slaktkroppar, eller fråga någon på slakteriet som hanterar dovvilt frekvent innan du kasserar slaktkroppen. /M Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
HuggyBear Publicerat November 23, 2020 Share Publicerat November 23, 2020 Välkommen hit å grattist till både premiärklöv å vacker trofé! Jag skulle absolut INTE ära det där köttet! Vi kasserade en hel älg i höst med liknande knölar du beskriver men inte alls sådär gult kött! Då fick vi dessutom köttet besiktat å utdömt! Bara färgen i sig på din gjort skriker "ÄT INTE!" Men det är min personliga åsikt... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
charlie Publicerat November 23, 2020 Share Publicerat November 23, 2020 Hur var lukten på djuret? Med tanke på färgen på hinnorna å knölen skulle jag tippa på infektion orsakat av exv sår eller gammal skada. Hur var lukten på kroppen (inte din utan hjortens ?) och även på knölen å det som var i den? Olämpliga infektioner brukar ha en rätt distinkt doft (både hos människa å djur ?). Jag hade kollat med nån viltundersökare på förbundet eller ett slakteri mest för lärdoms skull ? men inte käkat den. Grattis å välkommen oxå M Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
hs_merkel Publicerat November 23, 2020 Share Publicerat November 23, 2020 Infektion/gått länge med skada. Trafikat vilt har jag sätt det på. Som om de är fallet denna gång vet jag inte. Brukar lukta starkt. Prova en bit i micron. Jag skulle ge räven mat. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
charlie Publicerat November 23, 2020 Share Publicerat November 23, 2020 Hittade några bilder från älg för nåt år sen. Syns dåligt på bilderna men färgen på hinnorna var ungefär samma. Knölen i fyrkanten öppnades (av ren nyfikenhet ?) och innehållet syns på tredje bilden. Luktade inte hallon kan man lugnt säga - å med tanke på det civila yrket är jag hyggligt van vid diverse snusk som kommer ut ur kroppar ? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MarWat Publicerat November 23, 2020 Författare Share Publicerat November 23, 2020 5 hours ago charlie sa: Hur var lukten på djuret? Med tanke på färgen på hinnorna å knölen skulle jag tippa på infektion orsakat av exv sår eller gammal skada. Hur var lukten på kroppen (inte din utan hjortens ?) och även på knölen å det som var i den? Olämpliga infektioner brukar ha en rätt distinkt doft (både hos människa å djur ?). Jag hade kollat med nån viltundersökare på förbundet eller ett slakteri mest för lärdoms skull ? men inte käkat den. Grattis å välkommen oxå M Tack så mycket för gratulationen! Själv luktade jag väl inte vackert efter en heldag ute med motorsågen och släpande av en dovhjort. Men kroppen luktade som den ska men knölarna luktade inget vidare. Framförallt inte när man stack hål på dem. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MarWat Publicerat November 23, 2020 Författare Share Publicerat November 23, 2020 10 hours ago Maichel sa: Välkommen till sidan! Jag har inte sett en så "gulnad" slaktkropp tidigare, och har sett en hel del genom åren. Såg du tendens till stångskador eller sticksår, läkta sådana skador där knölarna fanns? Avlivade en trebent dovhind för några år sedan som var gulaktig då jag flådde, men inte i den utsträckning som din hjort visar - Foto kan skilja i färg beroende av ljus förvisso. Vackra horn! Ta vara på dessa Annars får jag nog hålla med kkjon i inlägget ovan i att kassera slaktkroppen - Nu direkt efter brunst kan dovhjortarna vara avmagrade med små eller inga fettreserver. Men om detta gör slaktkroppen gul vet jag inte. Hur var fettreserven vid filéerna? Det jag sett på dovvilt i hägn i några enstaka fall, som haft stångskador eller varit i sämre skick, så har dessa varit lite gulaktiga i området nära skada eller där det funnits synlig infektion. Kontakta ett viltslakteri och be att få kontakt med den veterinär som besiktigar slaktkroppar, eller fråga någon på slakteriet som hanterar dovvilt frekvent innan du kasserar slaktkroppen. /M Fettreserven var inget jag reflektera över.. detta låter ju inte bra.? Blir nog att kassera kroppen.? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MarWat Publicerat November 23, 2020 Författare Share Publicerat November 23, 2020 8 hours ago HuggyBear sa: Välkommen hit å grattist till både premiärklöv å vacker trofé! Jag skulle absolut INTE ära det där köttet! Vi kasserade en hel älg i höst med liknande knölar du beskriver men inte alls sådär gult kött! Då fick vi dessutom köttet besiktat å utdömt! Bara färgen i sig på din gjort skriker "ÄT INTE!" Men det är min personliga åsikt... Låter ju inte bra... Tack för gratulationen!? 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MarWat Publicerat November 23, 2020 Författare Share Publicerat November 23, 2020 1 hour ago charlie sa: Hittade några bilder från älg för nåt år sen. Syns dåligt på bilderna men färgen på hinnorna var ungefär samma. Knölen i fyrkanten öppnades (av ren nyfikenhet ?) och innehållet syns på tredje bilden. Luktade inte hallon kan man lugnt säga - å med tanke på det civila yrket är jag hyggligt van vid diverse snusk som kommer ut ur kroppar ? Väldigt likt knölarna som var på min hjort. Vad gjorde du av älgen?? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat November 23, 2020 Share Publicerat November 23, 2020 Vi har haft liknande på 2-3 älgar inom vårat vvo i Kalix och då har vi tillkallat vet. direkt som har fått ta dom prover som behövs för att fastställa ev. sjukdom. Proverna har skickats till SVA. Vi har fått ett intyg och fått den avräknad på licensen genom att skicka in intyget till LST BD och grävt ner den. Vi har den förmånen att ha en vet. boende i byn. Hon är skånska och trivs väldigt bra här uppe. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MarWat Publicerat November 23, 2020 Författare Share Publicerat November 23, 2020 3 hours ago charlie sa: Hittade några bilder från älg för nåt år sen. Syns dåligt på bilderna men färgen på hinnorna var ungefär samma. Knölen i fyrkanten öppnades (av ren nyfikenhet ?) och innehållet syns på tredje bilden. Luktade inte hallon kan man lugnt säga - å med tanke på det civila yrket är jag hyggligt van vid diverse snusk som kommer ut ur kroppar ? Väldigt likt knölarna som var på min hjort. Vad gjorde du av älgen?? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MarWat Publicerat November 23, 2020 Författare Share Publicerat November 23, 2020 Tack för all hjälp och alla gratulationer! Blir att mata räven. Ha det bra.?? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat November 23, 2020 Share Publicerat November 23, 2020 53 minutes ago MarWat sa: Tack för all hjälp och alla gratulationer! Blir att mata räven. Ha det bra.?? Hej & välkommen hit! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
charlie Publicerat November 23, 2020 Share Publicerat November 23, 2020 3 hours ago MarWat sa: Väldigt likt knölarna som var på min hjort. Vad gjorde du av älgen?? Den blev rävmat om jag inte minns fel? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.