Jump to content

Recommended Posts

En "subladdning" är en subsonisk laddning, alltså att kulan aldrig går snabbare än ljudet. När ett skott med ett gevär avlossas består ljudet till största del av två delar: Dels krutgasen som expanderar vid mynningen, dels chockvågen som uppstår från en supersonisk (snabbare än ljudet) kula. En ljuddämpare tar bort en stor del av mynningsknallen men chockvågen beror på kulans hastighet och kan inte dämpas.

Det finns generellt sett inget laddata för subsoniska laddningar utan det är något man måste arbeta fram själv, helst då med ett snabbt pistolkrut med ovanligt stor volym som Trail Boss eller Vihtavuori N32C Tin Star och en hel del erfarenhet av handladdning.

Tänk också på klassindelningen om jakt är syftet: En 9,3x62 kan laddas subsoniskt att klara klass två med tunga kulor men du måste också säkerställa att dina kulor expanderar i den låga farten.

Link to post
Share on other sites
Mad Mike

Jag har laddat och skjutit en del subladdningar och om man inte har ett specialbygge för det utan ett standardvapen med standardräffelstigning så är det för kalibern i regel tunga kulor som behövs för bra resultat.

Tunga kulor i låga farter ger väldigt krokiga kulbanor så om bössan skottställs på 50m så är det bra att testa träffläget på alla avstånd bortom det för att säkerställa maxavstånd, mitt maxavstånd var 65m då det redan på 70m var för stort dropp.

Mike

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
  • Create New...