Hoppa till innehåll

Diskussioner runt taktiskt skytte


Fredde_piteå

Recommended Posts

Jag kräver att du ordnar banor och håller en veckas kurs nästa år!! ;)

Mycket god idé tycker jag!

Jag var hemma hos en kille igår kväll och trots att vi har ganska regelbunden kontakt så har ingen av oss yppat våra tankar om att bygga en långhållsrigg, så igår fick vi plötsligt ett nytt samtalsämne och planeringen kom igång rejält. Vet inte om det var diskussionen eller de 6 kopparna kaffe som gjorde mig mest speedad  ;D

Hur som helst är tanken för oss båda att ragga tag i var sin begagnad kort låda typ Rem 700, alternativt nån Sako eller Tikka. Sen får en smed (Stigge kanske) sätta på en fet Waltherpipa och rikta systemet. Pipan avslutas förberedd för rekyl- eller ljuddämpare. Väl hemma ska en tumhålskolv i laminat vänta från Boberg. I denna pelarbäddar vi sen systemen och sen putsar man till kolven tills den passar en perfekt, varvid lackering följer. Större mängder DuraCoat för en diskret "taktisk" finish på metalldelar givetvis. Sen fundera på lämplig kikare. Det finns många fler detaljer att roa sig med såsom att ändra slutstyckshandtag och customisera detta för bästa känsla och funktion.

Patron blir något för kort låda, med största sannolikhet 308 Win, men 260 Rem känns ganska intressant den med.

Första steget blir nu att få tag i en låda och sen fundera på kaliber, pipa, piplängd, stigning, profil, och smed som ska göra jobbet. Jag har sett en sån här bössa där det verkar som ägaren behållt originalprofilen på Waltherpipan, dvs drygt 1,2". Bössan väger 7,5 kg och är sannolikt ganska framtung  ;)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • Svar 228
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

  • eskimo1

    45

  • exabit

    36

  • Henrik

    31

  • Mad Mike

    25

Senaste nytt för min del är att det finns möjlighet att få tag i ny Schultz & Larsenpipa i entumsdimension, men vet inte riktigt om de håller måttet. Har haft viss kontakt med Henrik om detta, och S&L är inte längre det självklara valet för precisionspipor som det var på 70-talet(?), men rent spontant känns det som ett acceptabelt alternativ.

Vad gäller patronval så ville jag från början hålla det till 308, men jag gjorde "misstaget" att ställa några frågor om detta till ett par initierade individer (bl.a. Henrik samt en mycket meriterad bänkskytt), och plötsligt seglar 6CX, 6BR, samt 6,5x47 upp som heta kandidater, där den sistnämnda känns mest intressant för egen del. Jag fick hem en 6,5x47-hylsa idag och den gav viss mersmak ska jag erkänna. Klar PPC-varning på utformning samt gullig och nätt  :-*

Tikka M558 eller M55 blir det antagligen om jag får tag i nån sån låda nån gång. Eller får tag på och får tag på - det är inte problemet. Svårigheten ligger i att få tag i bössa till ett acceptabelt pris. Det känns lite onödigt att köpa en fullt funktionell bössa och slakta bara för lådans skull, men om detta är enda alternativet - so be it.

Problemet (möjligheten, menar jag!) annars är att hitta en smed som helst har en 6,5x47-brotsch hemma och som kan ta hem en 6,5-pipa till mig, samt kan rikta lådan, brotscha pipan, och fixa rekyl- och ljuddämpargängor - allt inom en överskådlig och rimlig framtid. Nån som har tips på vem den personen skulle kunna vara?  ???

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

hitta en smed som helst har en 6,5x47-brotsch hemma

Kari Lindström bygger väl sin "Big Bertha" på 6.5X47? Hör med honom om du får "hyra" hans brotsch.

Ang. smed så har väl Stigge ett riktigt bra rykte från precisionsbyggen.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kari Lindström bygger väl sin "Big Bertha" på 6.5X47? Hör med honom om du får "hyra" hans brotsch.

Ang. smed så har väl Stigge ett riktigt bra rykte från precisionsbyggen.

Jo, fast Kari har en brotsch som heter 6,5x47 Lindström. Det är nåt special med den brotschen, sen minns jag inte om det bara är throaten som är annorlunda.

Stigge går nog bort tror jag iom osäkra leveranstider. Nu fick jag dock kontakt med Stefan Karlsson som kunde åta sig jobbet, så det verkar lösa sig  :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu fick jag dock kontakt med Stefan Karlsson som kunde åta sig jobbet, så det verkar lösa sig  :)

Härligt! Hoppas du då lägger ut bilder och text under byggets gång :)

Vad har du för ideer runt ditt bygge? Berätta gärna!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Vad har du för ideer runt ditt bygge? Berätta gärna!

Det står en del i mina två inlägg ovan, om än halvflummigt  ;)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag hade kontakt med smeden igår och nu är ett pipämne beställt. Det blir ett Lothar Walther i .264", 26" långt, 1,26" i diameter  ;D, och stigningen är 1-9". Stigningen innebär att pipan inte kommer stabilisera de allra tyngsta kulorna, men det är inte heller intressant eftersom den lilla patronen inte får iväg dem med någon respektabel hastighet ändå. Och nu kan jag dessutom slå alla klass 1-tankar ur hågen iom detta, vilket jag ser som positivt. Pipan kommer däremot stabilisera upp t.o.m. Scenar 123 grains och skicka iväg den med "konkurrenskraftig" hastighet.

Vilken är den lilla patronen då? Jo, det blir en 6,5x47 Lapua.

308_65x47_65x55.jpg

308 Win - 6,5x47 Lapua - 6,5x55

Nu börjar jakten på en lämplig låda till skapelsen. Jag kanske startar en separat tråd om bygget lite senare istället för att skriva sönder den här tråden. Dock vill jag komma en bit på väg först så jag inte målar in mig själv i ett hörn och sen har en halvfärdig projekttråd på samvetet...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Exabit,

kul att du fått en flygande start med din långhållsbössa ;D Som du vet har min rekommendation hela tiden varit 6.5x47 och jag tror att du kommer att bli väldigt nöjd med skapelsen när du väl är klar.

Stefan är nog helt rätt kille till den här typen av projekt ur många olika aspekter. Där kan du få bra input både vad det gäller neck och throat vilket alltid är positivt.Hur ser erat tidsschema ut?

Ett tips är att kolla Bergers 130 grains VLD kula som jag har fått riktigt fina rapporter om ur 6.5x47, det verkar som att det är den kulan och Scenar 123 grain som "gäller" för kalibern.

Jag skall försöka få till ett fylligare inlägg senare men just nu är det lite hektiskt med födelsedagar och en nära förestående nedkomst som du känner till ;)

Men återigen, kul att du kommit igång och att du verkar vara på rätt spår!

MVH

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tja, jag har inte så värst mycket koll på läget och pipbeställningen blev tyvärr gjord i brådrasket, även om det kanske inte är hela världen. Nu valde jag en fruktansvärt maffig pipa och ska jag vikta ner bössan baktill för anständig balans så kommer tingesten landa på ganska många kg, uppåt 8 skulle jag tippa. Vet inte om det är så "taktisk" bössa egentligen, men jag ser inga problem med hög vikt. Pipan kommer dock vara 1.1" vid mynningen så den är rejält biffig...

Vad gäller throatar o.s.v. så har vi inte diskuterat det än. Kari har samma stigning och rapporterar god precision med 108 grains Scenar. Rob i artikeln du länkade till hade dock 1-8" stigning vilket fixar lite tyngre kulor.

Tidsschemat är ganska flummigt än så länge. Det kommer ta drygt 6 veckor att få hem piporna. Under tiden letar jag efter låda och annat.

Jo du Henrik - 6,5x47 läste jag gott om i länkarna du skickade till mig och även Kari har ju satsat på den i sin Unlimitedbössa. När jag fick hylsan i näven igår var det ingen tvekan längre. Tillgång på förstklassiga hylsor från Lapua gör inte saken sämre  :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu är det lådvalet som spökar  :-

Jag är helt inne på en Tikka M590 men de verkar vara riktigt svåra att uppbringa. Antagligen är ägarna både nöjda och kloka  ;)

Även om jag hittar en lämplig Tikkalåda (läs: bössa) så kommer den gå på runt 6000 kr. Det känns tråkigt att behöva lägga ut de pengarna då jag kommer stå där med en pipa och stock som inte går att sälja, eftersom jag bara är ute efter lådan.

Remington 700 hittar jag för nedåt 3000 kr men jag gillar inte utdragaren och sen har de inte löstagbart magasin. Jag antar att man kan sätta på en Sakoutdragare och pula med nåt så att man får ett löstagbart magasin, men problemet är då att man antagligen är uppe i samma pengar som en Tikka?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Maybe, but it's "not available for export"  ??? :-

Vad fäster magget i, i så fall? Om jag inte har en AICS alltså.

Vanligtvis Rem 700 och de vanligaste klonerna.

Men Henriks vän John från England har lyckats montera detta "kit" i en Tikka 595.

Roedale1.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

MUMS!!!  :)

Jag har nu fått tag i en Rem 700 i 308 för en ganska modest slant. Tänkte sluta vela och om jag mot förmodan hittar en Tikka M590/595 för vettigt pris under tiden så kan jag ju alltid avyttra Rem 700an.

Nu händer det nåt igen. Ut ur Förvirringens Rum och in i Nöjdhetens Rum  ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Rikard,

Det märks att man börjar bli till åren, innan jag har hunnit läsa, fundera och formulera ett svar har du gått från förvirring till visshet och vidare till handling ;D. Förmodligen är det ett tidens tecken...

För att i någon mån revanschera mig tänkte jag försöka mig på lite multitasking och åtminstone försöka svara på både dina inlägg och ditt mail på samma gång..

När det gäller lådvalet så är du fullt kapabel att klara av det alldeles på egen hand utan input från mig, det är jag helt övertygad om. Tikka lådorna är utan tvekan bra lås ur precisionssyfte (kanske framför allt 590 och 595) och om man som du vill ha löstagbara magasin är de kanske den allra bästa lösningen (speciellt eftersom du gör din egen kolv). Om de sedan är värda de extra pengarna kan du bara svara på själv ;)

Nu verkar det som att du bestämt dig för rem 700 trots de frågor som du tidigare haft, jag förutsätter att frågorna fortfarande är aktuella?

Den första handlade om magasinen, jag kommer på rak arm på tre olika lösningar om du vill ha lösa magasin till dessa bössor.

  • [li]Remington har de senaste åren haft modeller med löstagbara magasin, från början hette de dbm men numera kallas de bara dm (för detachable magazine). Den billigaste lösningen torde vara att hitta ett original underbeslag avsett för löstagbara magasin komplett med magasinsbrunn och magasin, jag har sett dem på Ebay tidigare men numera är vapenprylar bannlysta där så det blir till att leta på andra amerikanska siter. Alternativet är att undersöka om det går att få tag på delarna från Remington?[/li]
    [li]Alternativ två är att köpa det kompletta "kit" som H.S Precision säljer till rem 700 med deras egna magasinslösning. Kostnaden är 250 $ på Brownells och då terstår det bara att få det hitskickat och att montera det (vilket enligt de som gjort det skall vara busenkelt). Kvalitén på dessa magasin är utan tvekan en eller ett par snäpp högre än på Remingtons original.[/li]
    [li]Alternativ tre är Badger/AICS lösningen som ger dig den bästa magasinslösning du kan köpa för pengar men för ditt projekt skulle jag säga att det är "overkill". Lösningen är inte speciellt billig men å andra sidan kan du då använda AICS klockrena 10 skottsmagasin om det lockar? Om du skall ha hit prylarna så råder jag dig att antingen gå igenom en Europeisk distributör eller att beställa via den Canadensiska firman som står som distributör på Badgers hemsida (då slipper du alla exporttillstånd). Magasinen köper du från England för ca 50£. Det är inga problem att montera denna lösning på en rem 700, det handlar "bara" om att ta ur stocken för att få plats. [/li]

Egentligen finns det ytterligare ett alternativ och det är "custom" med det menar jag att i stort sett allt är möjligt för den som vill betala. Jag har själv sett en rem 700 308 win som använde Sako 75 magasin men det kostar i varje fall i mina ögon väsentligt mer än vad det smakar.

Nästa fråga handlade om utdragaren, i Sverige brukar man montera Sako utdragare om man inte är nöjd med den lite tunna tingest som Remington utrustar sina slutstycken med från fabrik. På andra sidan atlanten sätter man istället på "M16 style extractors", förmodligen enligt parollen "man tager vad man haver". Arbetet inklusive material torde hamna på en dryg tusenlapp, om det är värt detta pris är som vanligt den resandes ensak. Jag hade bytt ut originalet om jag skulle nvända en patron med större bottendiameter än en 308 win men om jag som du funderade på en 6.5x47 vete sjutton om jag tycker att det är värt arbetet.

Vet inte om jag varit till någon större hjälp men jag vill i alla fall önska herrskapet en GOD NATT och trevliga drömmar!

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Rikard,

Det märks att man börjar bli till åren, innan jag har hunnit läsa, fundera och formulera ett svar har du gått från förvirring till visshet och vidare till handling ;D. Förmodligen är det ett tidens tecken...

Nja, tror snarare att jag är en ganska otålig person, och gillar inte när saker och ting står och stampar i onödan. Utmaningen med att välja låda blev lite för komplex kom jag fram till. Skulle jag hitta en M590 så hade den kanske kostat både 6000 och 7000 kr. Hur skulle jag veta att jag hittat rätt? När jag såg Rem 700an för 3200 så var det mindre svårt att bestämma mig. Och skulle jag ändra mig så är det sannolikt ganska lätt att kränga den då den lär vara populär till Jägarklassbyggen.

Det var lustigt att du tog upp magasinsfrågan, för det är det jag funderat mest på nu när jag "valt" Rem 700 faktiskt. Igår satt jag och spanade på olika lösningar och fastnade i byråkratin med att få hem grejer från Staterna, men det finns säkert vägar att gå för att få till en lösning som du skriver. DM-magasinen har jag sett en gång och det var något av det värsta löstagbara magasin jag sett. Ett sånt kommer det helt enkelt inte att bli kan jag säga med en gång. Både HS-Precison och Badgerlösningen (som Sajmon så vänligt klistrade in) verkar dock mycket intressanta - nåt sånt tror jag att det blir. Ett annat alternativ är att göra en enkelskottare av det hela. Vitsen med det blir väl å andra sidan enbart att slippa all "problematik" med magasinslösningen. Men en "taktisk bössa" ska ju ha magasin - eller hur?  ;)

Närmaste tiden går till att surfa runt och leta diverse roliga prylar till Rem 700, bl.a. Picatinnyskena eller liknande med 20 MOA lutning, sen lär det bli en Badger Tactical Bolt Knob för att få till ergonomin på slutstyckshandtaget. Sen blir det funderingar kring lämpliga kikarringar samt frågan om jag ska ta min Zeiss Conquest 6,5-20x50 med mildot och installera på bössan, eller om jag ska satsa på nåt annat. Hade varit skönt att slippa extra utgifter men å andra sidan lockar ett S&B med 30mm-rör ganska mycket.

Återkommer med nya funderingar.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Vilken räffelstigning har du valt i din pipa och vilka kulvikter kommer du att kunna skjuta? Samt uppskattade hastigheter på dessa vikter?

Jag valde 1-9" i samråd med Stefan och Kari. Det går med andra ord inte att stabilisera de tyngsta kulorna (vilka kräver 1-8") utan gränsen går vid Scenar 123 ungefär. Har för mig att Kari fick iväg denna kula i uppåt 950 m/s, men 900+ torde vara mer "rimlig" och sund hastighet antar jag. Verkar heller inte vara intressant att skjuta så mycket tyngre kulor då hylsvolymen har sin begränsning.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag valde 1-9" i samråd med Stefan och Kari. Det går med andra ord inte att stabilisera de tyngsta kulorna (vilka kräver 1-8") utan gränsen går vid Scenar 123 ungefär. Har för mig att Kari fick iväg denna kula i uppåt 950 m/s, men 900+ torde vara mer "rimlig" och sund hastighet antar jag. Verkar heller inte vara intressant att skjuta så mycket tyngre kulor då hylsvolymen har sin begränsning.

Ok, så att du kan skjuta från 85 grain till ca 123 grain?

Vet du vilket viktspann man kan skjuta med 1-8"?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej,

jag är ganska säker på att 1/9 klarar av att stabilisera bergers 130 grainare och ´förmodligen de flesta andra 130 grainare också även om jag inte kollat upp de senare. Med de "bänkskyttetryck" som Kari rekommenderar så blir ju även kulor som ligger på gränsen vid mer normala tryck stabila ;)

En pipa med 1/8 i 6.5x47 klarar i vart fall av att stabilisera kulorna i 140 grainsklassen utan större problem.

De två kulor som anses ge bäst resultat för långhållsskytte i 6.5x47 än så länge (i vart fall enligt mina källor) är 123 grains Lapua Scenar och 130 grains Brger VLD. 123 grainaren med hastigheter på runt 900 m/s och 130 grainaren strax under 900 m/s.

Jag ber att få återkomma senare med mer synpunkter.

Lev väl och skjut rakt!

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Sajmon,

i princip (eller i vart fall i teorin) finns det ett par nackdelar med att ha en tvärare räffelstigning än nödvändigt. I en del kalibrar som t ex 223 rem är det väsentligt större skillnaden mellan räffelstigningarna i just 223 rem så tillverkas det fabriksbössor med allt från 1/14 till 1/8 och då har räffelstigningen större betydelse. Om man väljer 1/8, 1/8.5 eller 1/9 till en 6.5x47 är blir skillnaderna inte alls lika påtagliga.

För det första så minskar den maximala utgångshastigheten lite grann med en tvärare räffelstigning.

För det andra så bör en kula inte vara "överstabiliserad" om man vill uppnå den optimala precisionen, i fallet 1/8 så vet vi från 6.5x55 att det funkar att skjuta kulor ned till 85 grains med hyfsad precision.

För det tredje så kan en allt för snabb räffelstigning i kombination med en hög utgångshastighet innebära att kulorna helt enkelt går i bitar på grund av den extrema rotationshastigheten, detta är ett problem i t ex 22-250 med räffelstigning på 1/8 och kulor i 50-55 grains klassen.

I ditt fall så kan du lugnt välja 1/8 utan problem, det enda som Exabit försakar när han väljer 1/9 är möjligheten att skjuta kulor i 140 grains klassen och det är uppenbarligen en uppoffring han är beredd att göra för att nå lite högre Vo och en bättre precisionspotential med lättare kulor.

MVH

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.









×
×
  • Skapa ny...