Hoppa till innehåll

Tikka T3, jack of all trades


Henrik

Recommended Posts

Jag vill undvika att skriva sönder Mikes projekttråd med mina egna funderingar även om han den här gången i vart fall i viss mån kan hållas ansvarig för att sätta igång min tankeverksamhet.

För tillfället har jag haft lite stiltje på projektfronten, jag har i och förs sig införskaffat hylsor och laddverktyg till 5.6x50R. det som saknas är en pipa i denna eminenta kaliber. Jag har bestämt mig för att försöka skaffa mig en begagnad pipa på egun så nu handlar det mest om att vänta på att rätt pipa dyker upp (givetvis är jag tacksam för alla tips :blush:).

Nu skulle denna tråd inte handla om K95:or och brytvapenkalibrar utan om den sällsynt mångsidiga Tikka T3 även om tankarna faktiskt tar avstamp i min kipplauf eftersom den i mina ögon är ett oöverträffat val för den varierande smygjakt som är min absoluta favoritjakt. Begränsningen med denna vapentyp är såklart att även om den tekniska precisionen är förvånansvärt god så är den lite trixig att skjuta på grund av sin låga vikt, som alltid är det två sidor av myntet.

Tankarna har då börjat kretsa kring ett lite tyngre vapen för vakjakt och jakten från torn eller från lite mer stationära pass. Nu har jag som den uppmärksamme läsaren möjligen drar sig till minnes en Tikka T3 varmint i 6.5x55 som efter att ha begåvats med en kolv från robertson composites och en högförstorande kikare är en väldigt kapabel långhållsrigg. Eftersom denna bössa optimerats för banskytte och skytte på riktigt långa håll är den inte riktigt optimal som jaktbössa. Fullt utrustad och med laddat magasin väger den in på 7 kg vilket så klart bara är positivt när det står bukskytte på menyn men den har sina brister för lite mer praktisk jakt. Kalibern 6.5x55 är en i det närmaste optimal kaliber för långhållsskytte på papp och plåtmål men trots att det idag står tre olika vapen med pipor i denna kaliber i mitt vapenskåp är det ingen favoritkaliber för klass 1 vilt. Redan efter förra remmene skjutningen började jag få tankar på ett jaktvapen med lite långhållskaraktär, nu gjorde ju ödets ironi att dessa tankar slutade med att det blev den ovan nämnda K95 som erbjöds plats i mitt vapenskåp och tankarna på en 7mm jaktbössa sattes i väntläge.

När jag sist funderade på en 7mm bössa så gick tankarna gällande mekanism i två olika spår, antingen skulle jag gå "all in" och satsa på ett riktigt customlås eller också lurade jag på en Tikka 59X/69X bäddad i en Lazzeroni tumhållskolv. den senare tanken var den som kändes mest aktuell och kalibrarna som jag funderade kring var 7-08, 284win eller 280 imp. För bara ett år sedan var utbudet av eftermarknadskolvar till Tikka T3 väldigt begränsat och bland annat därför funderade jag inte så mycket kring den mekanismen.

Det som brukar anföras som negativ kritik mot T3 är framförallt två saker, dels är det förekomsten av plast i konstruktionen som får traditionalisterna att se rött. Den andra invändningen är att den långa lådlängden och systemet med varierande magasinslängder gör att bössan i samma traditionalisters ögon är onödigt lång för allt utom kalibrar av "30-06 längd". Undertecknad är en av dessa traditionalister även om jag med tiden i viss mån reviderat mina uppfattningar, styrhylsan av plast har jag fortfarande problem med men faktum är att Tikkas plastmagasin har visat sig vara överlägsna det mesta på marknaden om man kan bortse från principerna och bara se till funktionen, de matar i princip allt utan problem och de håller riktigt bra. Skulle man vara allergisk mot plastdetaljerna på bössan så kan man numera skaffa detaljer i plåt och aluminium, det finns både styrhylsor och plåt/aluminiummagasin som passar. Den andra invändningen att man har en lådlängd och bara anpassar mekanismen kvarstår givetvis men samtidigt så är det just detta som gör bössan så mångsidig, vill du pipa om bössan eller skaffa dig en eller flera utbytespipor går det rätt enkelt att få ned allt från 22-250 till 9.3x62 i samma bössa och med Tikkas magasin är jag övertygad om att matningen inte blir något problem. Nu vet jag inte hur pigga SSako sverige är på att sälja lösa slutstycken med med ett par extra slutstycken har du vips möjlighet att kamra allt från 222 rem till 358 Norma magnum.

Efter en lite skriftväxling med Maddog har jag nu tecknat mig för ett pipskiftesverktyg vilket gjorde att jag började fundera på vilka begränsningar mekansimen satte. Jag plockade fram ett av mina 6.5x55 magasin för att kolla vad det skulle svälja , jag provade med lite 22-250, 243, 308, 8x57, 300 win mag och 9.3x62 och döm om min förvåning när alla patroner både gick ned i magasinet och matades utan problem :o Återstår bara att kontrollera om även 284win hylsan eller dess kusin 6.5x284 går ned och matar på samma fina sätt. eftersom jag är en nyfiken natur som älskar att pröva nya kalibrar och kulor även om jag numera kommit till insikt om att det inte är någon större praktisk skillnad mellan de olika kalibrarna så öppnas det härmed stora möjligheter att testa en del kul grejor......

Målet är att få till en bössa som väger 4.5-5kg fullt utrustad vilket inte blir särskilt svårt. I originalutförande väger min T3:a ca 3.6 kg, utav denna vikt så bidrar kolven med 900 gram. Den nuvarande robertsonkolven med sina justermöjligheter och annat godis väger 1.7 kg. Om man till exempel satsar på PSE kolven nedan eller någon annan lättviktskolv så skär man bort ca 200 gram från den vikten på originalkolven.

PSEtikkaT3.jpg

Genom att sedan behålla den nuvarande Picatinnyskenan men sätta på ett par lättviktsringar sparar jag ytterligare 250 gram, kikaren som sitter påi dagsläget ligger på dryga 1100 gram, att spara 500 gram där innebär inga större kompromisser om bössan skall användas för ren jakt eftersom mina erfarenheter med TDS riktmedlet till min lilla 8x57 IRS fått mig att inse att ut till i vart fall 500m klarar jag mig utmärkt med någon form av julgransriktmedel.

Just nu går funderingarna när det gäller kalibrar fortfarande åt 7-08, 284win eller 280 imp och då känns tvivelsutan 284 win som den hetaste kandidaten men Mikes funderingar har fått mig att återigen börja fundera kring en 7mm WSM men då krävs det ett extra slutstycke...hmmm

Detta torde bäst kontempleras över en Talisker!

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Väldigt tilltalande utseende på den där PSE-kolven, men visst är det en standardprofil på den pipan på bilden (ej varmint..)?

Kanske vore nått till min "nya" Tikka 690 6,5x55 som skjuter mkt. lovande. ^_^

mvh/Må

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tikka T3 är verkligen på god väg att köra om Remmy 700 i mångsidighet och framförallt tillbehör.

I stort sett så kommer det nya grejor någonstans på jorden till T3 varje månad B)

Lite lustigt att WSM patronerna som funnits i något tiotal år nu inte slagit igen mer egentligen,alla features är ju helrätt!

Väntar på svar från McM om dom kan leverera en A4 med diverse räksallad,annars blir det en Manners T4A för min del.

/Mike

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Är lite nyfiken på pipskiftesverktyget

Hur snabbt, smidigt är det?

Härligt med 2 nya intressanta projekt¨

Ser fram emot det.

Mvh Fredrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Detta med lådlängder och plast detaljer är nog till stor del ett skapat problem som dyker upp när man funderar runt bössbyggen för ute i verkligheten lider man sällan av dem.

Att köpa extra slutstycke blir nog både svårt och dyrt så det kloka valet är nog något rebated rim baserat men den kloka vägen är sällan den roligaste så visst skulle en magnum bult vara ett trevligt alternativ.

Kanske det även skulle gå att lösa med att öppna original bulten och använda den med en annan utdragare och en bussning för standard botten men det blir nog thigt :unsure:

Prestandan ur 270wsm och 284win borde väl vara rätt likvärdig vilken har bättre utbud på lämpliga kulor?

6,5x284 är väl inte något tokigt val billiga kulor men gissar att den förtjänsten äts upp av betydligt kortare pipliv.

Improvd varianter är väl också rätt trevliga men kräver både jobb och pipliv för att skapa hylsor så har man inte tillgång till en "ut skjutnings pipa" går det stor del av piplivet för att skapa hylsor.

Ska det vara en ren jaktbössa kan vi nog glömma allt jag skrivit för då lär det knappast skjutas massor av skott vilket lämnar alla dörrar öppna.

Vad har du för tankar runt piplängd och vilken av kandidaterna passar bäst i en kortare pipa?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tanken är att stanna på 24" pipa. Förmodligen har du rätt om strulet med att skaffa ett extra slutstycke men osvuret är bäst.

Den kalibern som jag länge gått och funderat på är en 284win eftersom det finns en hel del intressanta kulor av både match och jaktkaraktär i 7mm med riktigt trevlig b.c., patronen är uppenbart harmonisk och den har en piplivslängd som är rätt skaplig. I 270 finns det gott om bra jaktkulor men lite sämre utbud av matchkulor.

Jag får återkomma i ämnet men jag klistrar in en liten exceltabell där jag jämfört kalibrarna

7mmjmfrelse.jpg

De två olika raderna för 284win motsvarar hur det ser ut i kort låda (som den är specad för) respektive i lång låda. Hylsvolymen är den effektiva volym med kula i hylsan. I övrigt är väl tabellen självförklarande.

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag vet inte om det är bra eller dåligt att svara på sina egna inlägg :blush:

Som de eventuella läsare av denna tråd redan insett så kretsar en hel del av tabellen ovan runt 162 grains Amax. Den har flera riktigt trevliga egenskaper, för det första har den ett b.c. på .625 vilket är riktigt bra. I princip slås det bara av ännu tyngre 7mm kulor eller av tunga 338:or (och en del andra för sina respektive kalibrar tunga kulor). För det andra har den ett skapligt pris på strax över 3 kr styck för 100 förpackning och en bit under 3 kr för bulkförpackningar.

Dessutom TROR jag att det kan vara en skaplig jaktkula men det återstår att bevisa. Min enda erfarenhet av Amax kulor för jakt är 123 grains Amax i 6.5x55 som jag använt på tre rådjur med rätt skapligt resultat. Mike är väl såvitt jag förstått det någorlunda nöjd med sina Amaxkulor också så det borde vara värt att testa dem. Funkar de inte tillfyllest så är goda 7mm jaktkulor i spannet 150-160 grain talrika som Egyptens gräshoppor så det kan knappast bli något problem.

Min tanke är som sagt att skaffa mig en jaktrigg på 4.5 kg eller något mer. Tanken är också att gå ifrån targetrattar för denna skapelse och istället satsa på ett Ballistiskt riktmedel a la Swarovskis BRX eller Zeiss Rapid Z-7 och då i lite mer "normala" jaktkikare.

Ett alternativ till PSE kolven skulle möjligen kunna vara en McMillan Lazzeroni Thumbhole om jag får ett positivt besked från McMillan gällande möjligheten att bädda en T3 i denna kolv.

Än så länge är detta "projekt" bara på idéstadiet men vi får väl se om det förverkligas eller ej.

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag är inte bara någorlunda nöjd utan vansinnigt nöjd med A-max som jaktkula!

Var jag än skjuter djuren i kroppen eller på vilket avstånd spelar ingen roll,dom faller på plats B)

I 270WSM blir jag av förklarliga skäl tvungen att använda något annat,förmodligen Ball Tip.

/Mike

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Detta och MM:s projekt kommer bli väldigt intressanta. Jag är i planerna för en långhållsrigg som ska ha jaktegenskaper.

Det första för mig nu är att bygga upp viljan att ha en Tikka T3 då jag inte har nån direkt förkärlek till den. Men jag tror att det är smidigare än att köpa en sps-varmint och bygga vidare på.

Kör på!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har kortat min gamla 6,5-06 pipa och skurit ett 6,5x55 patronläge på den för att skjuta DL fält och patronläget skar med extremt kort freebore så fabriks ammon har bomkontakt trots att kulan sitter djupt i dessa.

Tyvärr har jag inte skjutit över krongraf men det verkar som att pipan ger väldigt hög fart om man räknar bakvägen på droppet blir det Vo 920 :blink:

Det verkar inte rimligt men helt klart verkar detta patronläge ge bra fart givetvis lär väl trycket stiga men kan inte se några tecken på hylsorna och nya hylsor tål ordentligt tryck så att handladda till den pipan kräver nog större försiktighet.

Med detta försöker jag förklara att det kanske är idé att ändra patronläget på orginal pipan om du ska fixa en extra pipa

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Viro, nu vet jag inte om jag är världens mest objektiva person men min erfarenhet har varit att chansen att få en bössa som skjuter bra direkt ur kartongen är väsentligt större med en T3 än med en Rem 700 sedan skall man inte sticka under stolen med att Rem 700 fortfarande har ett monuentalt försprång när det gäller att hitta eftermarknadsprylar även om det mesta numera finns till T3:orna.

Det jag saknar är egentligen bara ett bra tryckpunktstrycke, CG tryckena som fanns en kortare tid finns inte längre på marknaden även om det går rykten att det kommer en ny version av dessa. Nu är originaltrycket rätt bra så den bristen skall inte överdrivas men för oss förtappade själar som föredrar ett tryckpunktstrycke är väl just avsaknaden av ett sådant det enda riktiga minuset för T3:orna.

Jag satt igår och kompletterade min lilla tabell med teoretiska världen för rekyl och piplivslängd. Rekylen är såklart inget konstigt utan den är helt sonika räknad på en 4.5 kg bössa, att alla skyttar uppfattar rekyl olika är ett oomkullrunkeligt faktum men inte desto mindre är det en parameter som kan vara lämplig att ha med i ekvationen runt kalibrar och laddningar.

Piplivslängden är såklart ännu intressantare men också lurigare att beräkna med precision. Det är rätt många parametrar som man måste ta hänsyn till, det handlar bland annat om krutmängden i förhållande till kalibern, krutets energiinnehåll (trögare krut sliter betydligt mer pipa än snabba krut) och vilket tryck man använder. Dessa kan man med skaplig precision räkna på men det finns i vart fall två parametrar som i vart fall jag saknar kunskap att räkna på nämligen patronens utformning och hur vapnet används. Jag har fått en excelsnurra från en god vän som funkar rätt skapligt för F-class skytte vilket är ett rätt intensivt skytte där piporna blir duktigt varma, enigt Geoffry Kolbe på Border barrels så skall dessa resultat multipliceras med en faktor på 1.8 för att ge ett vettigt värde för "jaktbruk" d v s att pipan inte skjuts varm. De två olika värdena i min lilla tabell är just dessa värden, det första kan sägas motsvara ett intensivt skytte a lá älgbana medan den högre siffran motsvarar ett mer försiktigt skytte, sanningen ligger nog någonstans mitt emellan. Sedan är det såklart inte en digital händelse när pipan går från att vara jättebra till att vara en kandidat för kassation, utan försämringen är normalt gradvis.

Piplivochrekyl.jpg

Det som är ännu lurigare är att de flesta kunniga är ense om att även patronens design påverkar, Dr Kolbe hävdar med stor emfas att han får längre piplivslängd ur 243AI än vad han får ur en vanlig 243 win och ser hylsbröstet i den senare som boven i dramat, det handlar då om ett förhållandevist flackt hylsbröst i kombination med en rätt kort hylshals. Eftersom Dr Kolbe dels är doktor i teknisk fysik och dessutom hjärnan bakom Border Barrels och en mångårig Palmaskytt på landslagsnivå så är i vart fall jag benägen att lyssna på hans tankar.

Lars, jag är inte så säker på att det finns tillräckligt mycket pipliv kvar i min 6.5x55 för att det skall vara någon idé att rädda den utan det kan bli frågan om en ny 6.5x55 pipa.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag provade att skjuta Norma Jaktmatch med 190 SMK i mitt patronläge skuret för 155 grains palma i helgen,

resultatet blev så där kanske man kan säga. :D

Men bra fart var det i det 1 skott jag sköt, bara en .5 mils skillnad mellan den och mina laddningar, kan ha varit frågan om lite övertryck.

Det jag vill säga med detta är att man skall verkligen veta vad man håller på, såsom du Lars när man pular med freebore och slika saker.

/Christian

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kan inte tillföra något i denna tråd bortsett från att Amax fungerar mycket bra som jaktkula i 308. Gris och dov gör som Mausern säger, säckar bara ihop (100+ grisar vill dock knata iväg 50-60 meter).

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kan inte tillföra något i denna tråd bortsett från att Amax fungerar mycket bra som jaktkula i 308. Gris och dov gör som Mausern säger, säckar bara ihop (100+ grisar vill dock knata iväg 50-60 meter).

Det är i allra högsta grad ett svar som bidrar! Min tanke är att använda 162 grains Amax för i första hand dov men också för allt annat klass 1 vilt som kan tänkas dyka upp på passet. Främst blir det då gris och rå men även en och annan kron kan tänkas vara möjliga vilt.

Eftersom jag uppenbarligen fått ett halvtaskigt rykte i en del kretsar brukar det bli några jaktinbjudningar när jag sätts på pass för att "täcka en yta" och jaktvärden har i några fall en sjuk övertro på vilka skott som kan tas. För att i mesta möjliga mån kunna leverera vid dessa tillfällen så skulle en välskjutande klass 1 bössa med kapacitet för de lite längre hållen sitta som en fläskläpp. När det gäller utformning av bössan och kaliberdiskussioner vet jag rätt väl vad jag är ute efter men eftersom jag saknar tillräcklig erfarenhet av jakt med Amax är alla erfarenheter synnerligen välkomna.

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Eftersom jag uppenbarligen fått ett halvtaskigt rykte i en del kretsar brukar det bli några jaktinbjudningar när jag sätts på pass för att "täcka en yta" och jaktvärden har i några fall en sjuk övertro på vilka skott som kan tas. Henrik

Takes one to know one :rolleyes:

Hur som, tråden lär följas :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har idag haft lite kontakt med Edi på PSE och det verkar vara en ohyggligt sympatisk kille som gav begreppet custom en ny innebörd. Vi pratade en del om hans kolvar både när det gäller utformning av kolven och tillverkningsmetoden.

Han skickade över en bild på kolven så att jag kunde markera eventuella förändringar varefter han skulle fundera på om de var praktiskt möjliga att genomföra.

Måns, du hade förresten helt rätt i att bössan på bilden är en standard T3 SS, jag bifogar en ny bild på kolven för att ni skall kunna få en känsla för den.

PSET3.jpg

Prisbilden var dessutom helt rätt och med tanke på att det inte blir någon tull eller moms så står sig priset väldigt bra mot de kolvar som importeras från Jänkeland. Tror faktiskt att detta kan bli riktigt bra om jag nu bara får tag på någon smed som är sugen på att skära till en ny pipa. Allt pekar på att det blir en 284win om jag bara kan verifiera att magasinet sväljer dessa trinda skapelser.

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det bästa är att i en Tikka T3 kan du göra läget helt otroligt långt och optimera det kring just 162-180 grains pillerna,

även jag har haft kontakt med Edi, delar din uppfattning om honom.

Att komma ihåg dock är att han är bästa vän med Pete på Roedale för det fall att det skulle komma på tal.

/Christian

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det bästa är att i en Tikka T3 kan du göra läget helt otroligt långt och optimera det kring just 162-180 grains pillerna,

även jag har haft kontakt med Edi, delar din uppfattning om honom.

Att komma ihåg dock är att han är bästa vän med Pete på Roedale för det fall att det skulle komma på tal.

/Christian

Jag är medveten om hans tvivelaktiga bekanta men tror inte på någon "Guilt by association" eftersom jag är en stor humanist och även om Pete har betett sig illa så innebär det inte att Edi skulle vara av samma skrot och korn.

Min gode vän John har gått i god för kvalitén på Edi's stockar och det sitter ruskigt långt inne för honom att säga något positivt om en Paddy :P

Jag får fundera en sväng till på specen för rivaren. Jag vill nog ha ner 5mm av shanken i hylsan vilket ger en COL på ca 81mm. Enligt QL så ger då 60 grains MRP en Vo på 911m/s ur en 24" pipa vilket gör att jag blir tveksam på om en 7mm RM över huvud taget har något existensberättigande B)

Visst skulle jag kunna ladda ännu tyngre kulor för en ännu bättre ballistik men då blir det till priset av sämre jaktlig prestanda enligt mitt sätt att se det och den här gången är jag inte ute efter något riktigt långhållsmonseter utan nöjer mig med ypperlig 600m prestanda. (Som bonus får jag en drop på -8.9 MIL på 1000m om nu den andan skulle falla på och jag skulle känna för att sträcka på avstånden lite grann. )

Nu är ju inte tanken att behålla Premieren på denna setup utan det blir nog en mer jaktbetonad kikare även om jag inte är riktigt säker på vilken variant som jag kör i slutänden.

Fridens liljor!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Henrik- nja var o en är sin egen man, tanken med mitt tillägg var snarare att bespara er båda det tråkiga i att behöva kommentera ämnet,

utöver det så som sagt, tjohoo o hej vad det kommer att gå, jag gillar verkligen denna utveckling på material sidan på forat.

/Christian

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu är ju inte tanken att behålla Premieren på denna setup utan det blir nog en mer jaktbetonad kikare även om jag inte är riktigt säker på vilken variant som jag kör i slutänden.

Tja, då kan jag ta Premieren. :wub:

MVH!

/Bengt Berg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Stort av dig Bengt,

du har du inte fått behandling än för ditt beroende av kvalitetsoptik?

/Chris

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Govänner,

det börjar så smått röra på sig när det gäller denna "makeover"..

I det första steget kommer jag nog att satsa på att fixa till bössan med den nuvarande pipan eftersom jag inte lyckats (läs hunnit) ta kontakt med någon lämplig smed ännu. Viktmässigt spelar det mindre roll eftersom jag tänker mig en liknande pipprofil även på 284 win pipan som på den nuvarande pipan i 6.5x55.

Efter en del funderingar har jag insett att jag faktiskt kan minska den nuvarande bössans vikt med 1.5-2.0 kg "bara" genom att byta kolv, kikare och montage.

När det gäller kolven finns det två olika möjliga vägar, antingen blir det PSE kolven på bilderna i inläggen ovan eller också har jag fått klartecken från Ryan på McMillan att de klarar av att bädda en T3:a i deras Lazzeroni tumhålskolv vilket är ett riktigt intressant alternativ, speciellt som det går att få denna kolv i EDGE utförande (bild bifogas)

LazzeronithumbholeRPA2.jpg

Att byta ut Premier kikaren och det tunga skenmontaget från Apel mot en lättare jaktkikaren och ett par lätta nightforceringar innebär förmodligen minst 6-7 hg besparing vilket tillsammans med en viktreduktion på ca 1 kg för den nya kolven innebär att jag ur ett praktiskt perspektiv skaffar mig en ny bössa.

Det kan tilläggas att Maddog hade vänligheten att skicka ned en 6.5x284 hylsa för att testa T3 magasinets förmåga att härbärgera dylika projektiler och det verkar som att det inte kommer att bli några som helst problem på den fronten.

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Fredrik,

rent praktiskt innebär det att kolven är lättare en vad en standard kolv är. Detta har man uppnått genom att man använder andra material än vad man gör på en "vanlig" McMillan kolv, baksidan är givetvis att prislappen går upp lite grann.

Nu skall det väl samtidigt sägas att jag för egen del har uppfattningen att kvaltén på McMillans produktion inte är vad den har varit. Det är fortfarande väldigt bra kolvar men passform/finish etc lämnar numera en del i övrigt att önska på en hel del kolvar.

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...