Hoppa till innehåll

Injagning av älghundar,fråge, tips och råd-tråden


Jämta

Recommended Posts

Tjena. Är inne på min andra jaktsäsong med min jämte och lyckades skjuta en älg precis innan jul på ståndskall. Jag var också orolig för att hunden tappat intresset för älg pga att husse inte lyckats skjuta något. Nu hoppas jag att polletten trillat ner och jag och hunden har många älgar att fälla i framtiden. Ni som har lite mer erfarenhet hur har era hundar reagerat när första älgen är skjuten? Kan jag räkna med längre sökrundor eller kommer det vara samma som innan?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Är det någon här som kan ge tips på hur jag får min Gråhund att bli mer kontaktbenägen i skogen? Hemma är jag no1 för honom o han vill ha mycket närhet. Men i skogen så är det annorlunda. När jag släpper honom så ser jag honom som regel inte förens han ställt något eller att jag fått åka o koppla. Detta helt självständiga sök gör att det är mer eller mindre omöjligt att styra honom till att söka av de områden i såten som är hetast. Hittar han ett spår så tar han det o ger sig inte i första taget. Idag så fick han tag i ett rådjur o kunde inte ge fan i det utan drog efter det 6km fågelvägen. O det var som sagt fågelvägen så i verkligheten var det iaf 1 mil! Sedan är det ju frågan hur långt han verkligen var efter rådjuret för de brukar han bara följa några hundra meter.

Som sagt om det finns några sätt att få honom att söka ut i mer normal utsträckning o söka upp mig iaf 1 men gärna 2 eller 3 gånger i timman så vore jag oerhört tacksam för råd!

Fortsätter han med sitt idiotsök så är det ju nästan omöjligt att jaga med honom med folk som sitter på pass.

Såvida inte såten är 4000ha stor då förstås...

Det är en till i samma kull som är lika tokig medan resten har mer vettigt sök o förföljande.

Hej Per!

Har för mig att jag har läst att du har en gråhund från lalabo?

Jag har förmånen att vara med och jaga med flera hundar därifrån och ett par som är nära besläktade. tycker mig känna igen det du skriver. Riktigt mycket jakt i dem.

Ett par är precis som du skriver de är riktiga jaktidioter och rent grymma på att alltid leverera i form av upptag. Har man otur blir det mer hundjakt under dagen än gris och älgjakt. Hemma är de väldigt kontaktsökande.

En annan jag känner har fullständig kontakt med sin lalabo, jättefin kontakt och kan blåsa av vid fullt ståndskall.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Skickade för snabbt. Gällande rådjursjakten så är det väl bara ett tecken på mycket jakt, snart trillar polletten ner och han förstår vad som är roligast att jaga.

Jag kan inte älghundar och detta med injagning av dem. Men det känns som en gråhund har det mesta i sig och att du har fått tag i en med fina linjer.

Jag tror det kommer att lösa sig och det med bravur.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 4 months later...
  • 6 months later...

Hjälp tack!

 

Kato, min karelare är nu 8 månader gammal och han har ett otroligt sök.

Vi har spenderat mängder med timmar i skogen och har inte kunnat släppa honom något märkbart för ha sticker direkt och letar upp älg och tro mig, han lyckas!

Nu känner jag att han behöver komma ut på en riktig älgjakt för att få komma igång. Vi bor på Tjörn som ligger i Västra Götaland och här har vi bara älgjakt en vecka /år och tyvärr så missade vi den.

Så nu söker vi en vänlig själ/jaktlag som skulle vilja ha med honom så att han får en ordentig jakt att komma igång med.

 

Svara här eller nå mig på mail eller mobil

Mail: wiklund.rikard@gmail.com

Tel: 0706-668772

 

Med vänliga hälsningar

Rikard Wiklund och Kato.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 months later...
  • 9 months later...

Har en unghund som det behövs få skjuta för för att polleten faller ner,jakt laget hade gått med på att lämmna ett djur kvar för injagning men nu i onsdags var jakt ledarn och sköt den för sin 4åriga dubbel champinjon,vet ni vad fanskapet säjer "va tvungen att skjuta för att hunden skällde så fint".

nu tar jag nog mina 450ha och letare efter nytt jagtlag...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej.

Hur hårda lydbadskrav har ni på era ställande spetsar. Äger en jämthund som snart är 7 månader. Hon lyder mycket bra hemma, något sämre om hon är lös på tomten, och mediokert i skogen. Hon kommer när jag kallar på henne, men inte som när vi är inne i huset. Har använt samma inkallningssignal under hela hennes liv, samma som vid mat. Hon kan sitt, ligg, vänta på mat, mm. De gånger hon sover inne så ligger hon på sin sovplats tills jag säger att hon får gå. Samma gäller när hon sovit på soffan då ligger hon kvar på ena devanen tills jag ger tillåtelse att gå ner. En morgon vaknade jag av att hon satt intill mig och gnydde i soffan ich vi gick ut så hon kunde kissa. Blev väldigt förvånad att hon inte bara klivit ner och kissat då jag ändå sov för det gjorde hon tidigare. Hon satt snällt kvar och väntade. Hon är mycket tillgiven och hon tyr sig mycket till mig hemma. Hon är snäll men tar sig en styrande ställning mot hundar som hon träffar ofta. Upplever henne som en hund med mycket dåd och självständighet. Under den första två veckorna valde jag att sova på en Madrass intill korgen i hallen för att kunna vara nära dörren om hon behövde kissa. Detta upplever jag gjort henne väldigt trygg. Inskolning i hundgprden gick på ca 2 dagar sedan var det hennes hem. Inga problem.

Vi har varit mycket i skogen, hon har varit lös men senast så drog hon iväg på en långtur. Jag höll koll på henne via en pejl och i början höll hon sig inom 200 meter men när det gick iväg upp för ett berg och avstånden steg till 1200 m mycket snabbt så gick min puls upp. Väntade en stund och provade att kalla på henne men ingen hund kom. Smög efter en stund mot henne och efter ytterligare några inkallningssignal så kom hon ut efter en åkerkant. Jag kallade på henne och hon kom efter en liten stund, då något i dikeskanten var mer intressant. Hade jag inte kallat på henne så hade hon sannolikt sökt ännu längre bort. Inget behov att kolla in mig. Höll inte riktigt koll på tiden men upplevde det till 15-20 min innan hon återkom.

Tycker ni att man kan kräva att en 7 mån jämthund skall komma direkt vid en inkallning i det skedet? Jag tänker att hade hon mött en älg så hade hon säkert sökt stöd av mig men denna utsvävning handlade nog mer om att hon fann dofter som var intressanta. Att hon hörde mig råder det ingen tvekan om. Spårade mycket ivrigt fram och tillbaka och vindande mellan varven. Känns inte riktigt bra att låta henne vara lös nu när hon söker ut som hon gör. Risken för älgkontakt blir större. Vi spårar därför mycket nu. Man ser dock en frustration hos henne när hon känner en älg i närheten och jag inte släpper henne. :-)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tycker det låter som du har ett ämne till jakthund...!

Min gråhund har noll sök, är omöjlig att kalla in i skogen, men konstigt nog så kan jag kalla in honom på ståndskall med älglock.

Ett tips är att inte skjuta på stånd förrän hon besökt dig och varit kopplingsbar.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack jo hon verkar helt klart vara ett ämne! Din verkar ju trots allt finna sina älgar då du kan kalla in henne bra. ja detta med inkallning verkar vara ett gissel.

Fågeljundsfolk kräver ju en oerhörd disciplin på sina hundar men det är ju en förutsättning då hunden jobbar tätt.

Därför undrar jag hur hård man skall vara med en älghund som skall jobba självständigt. Tittar man på jaktprov så varierar det mycket. Många får siffror som Visar bristande inkallning. Det säger ifs inget om hur lydig hunden är när den inte har fått fatt i en älg. :-) Kommer göra som du säger, och invänta skott innan hon återkommer vid inkallning.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Intressant tråd detta. :)

Jag har min första egna älghund nu som är drygt 1,5år. 94% jämte å 3% vardera av finnspets å gråhunn. Fick en tuff start i livet då han vid 3 mån ålder lekte med lite äldre hund som hoppade med framtassarna på hans vänstra bakdel så lårbenet sprack. Blev tiĺl att kapa höftkulan så det blev lååång rehab med endast koppelpromenader så mycket av den obligatoriska egenutforkningen av skogen gick åt pipan. Nu är han väldigt trång i söket ända tills det luktar älg men då är man i regel för nära så det skenar men då hänger han på ca 2km. Alla de andra hanarna i kullen är det skjutet för men min är som tikarna i kullen, lite omogen/valpig å bara måste reda ut var haren sitter om det luktar sån. Fågel i princip struntar han i men idag for han med en räv ca 1km. Rätt som det är hittar han en pinne som ska gnagas på en stund osv. Märkligt nog är att det bästa ståndskallet jag haft hittills är på en björn förra veckan. Jag va bara 2m ifrån innan jag fatta att björnen lagt sig under ett stort omkullblåst träd så den va på väg ut då jag skulle kolla vad de va för hål hunn nosa i å backade så sakta ifrån. Trodde ju de va en grävling där under jag. :lol:

Jag vill tro att det bara är tid i skogen som gäll så kommer även söket då han ju uppenbarligen vill med älgarna å kanske även björn sen. Eller vad tror ni? Finns det nå "knep" att få ut söket på? Jag ha även släppt han å bara stannat vid brasan själv med varierat resultat. Från att hålla sig inom 500m till långkut till andra sidan området. Tog han på älglöpan efter nån timma den gången.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 years later...

 Blir så brydd på min unghund. Jämrhundstik på 1.5år. Hon ha bruka skälla på älg tidigare i höst men inte fått dom till att stå utan de har alltid blivit sken. Man ha bara hört hur hon ha vråla och sen har det bärt iväg. Hon ha följt efter mellan 1-5km å sen bakspåre tillbaka.

Hon fick upp älg både igår å idag men ha helt sluta skälla på älg. Igår va de bara 60m från mig, ja hörde hur hon bara stod å morra på ko+kalv. Sen sprang hon efter dom 500m sen släppte å bakspåre tillbaka.
Idag likaså. Sprang på en älg 150m från mig..Inte ett ljud..Sen följde hon efter 1km sen bakspåre igen.

Hon ha skällt fågel flera gånger idag och igår så kan inte va fel på halsen. Hon skäller på dom andra hundarna i hundgården också.

Vad kan det bero på? Ska hon ha blivit skrämd av någon älg?
Funderar på att åka till älgpark med henne och se hur hon reagerar.

Sista älgkontakten hon hade innan uppehållet var att hon spåra ca 2km fram till en död älg som en passkytt sköt. Hon skällde då inte på älgen men var intresserad av den.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Prova och samsläpp med nån rutinerad hund!?

Kan tänka mig att konkurrenssituationen triggar igång skallet..... Är inget fan av samslöpp, men skulle nog testat det i din situation.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...