Hoppa till innehåll

En Sakotrippel för allt vilt.


Henrik

Recommended Posts

  • Svar 144
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

  • Henrik

    47

  • jimbo

    20

  • Mr Fiberclass

    15

  • Hipshot

    11

Top Posters In This Topic

Posted Images

Hej,

om jag läser det Jimbo skrev riktigt "The fixed magazine holds five rounds" så tyder jag utan tvekan det som att 5+1=6... ;) detta är också vad jag fått information om tidigare. D v s att Sako Safari i 375 H&H rymmer 5+1, men jag vet inte hur gammal den bössan är.

Det verkar vara en riktigt djungel med gamla Sako modeller, tur att man inte är samlare  ;D

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Hej Govänner!

Det börjar dags för en uppdatering när det gäller mitt projekt.

Sakotrippeln har kommit igång ordentligt och det mesta har blivit beställt. Igår var jag och hälsade på Leif, bland annat för att inspektera träämnena som dykt upp. Dessutom leverade jag en påse blandade kikarsikten som skall monteras på 6x45:an (en belyst Swarovski 3-12x50) och på 308:an (Variopoint 1.5-6x42 och Swarovski 2.5-10x42). Vi hade en lång diskussion där vi fördjupade oss bland annat i linjespel på kolvarna och eventuella växelsatser.

Jag tycker att träämnena ser bra men för att herrskapet skall kunna bedömma frågan har jag klistrat in ett par bilder på ämnena... Jag har inte tillräcklig erfarenhet för att fullt ut kunna bedömma hur det slutgiltiga resultatet blir efter det att all finish och ytbehandling kommit på plats.

Det enda smolket i glädjebägaren just nu är att två av lådorna (vixen och finnbear) har den gamla tangenten för att frikoppla magasinsbotten medan forestern har den "modernare" knappen. För att få enhetlighet på hela trippeln skulle jag vilja få tag på ett underbeslag till forestern med den gamla tangenten. Så om det är någon som vet var det finns ett dylikt underbeslag (eller en hel låda eller till och med ett komplett vapen) så är jag i högsta grad intresserad....

Jag passar på att bifoga en bild på de två varianterna också eftersom min förklaring säkerligen lämnar en del i övrigt att önska.

Det ända i övrigt jag har att tillägga är att det känns underbart att diskutera vapenbyggen med någon som delar ens egen smak och tankar men när man kommer hem 2 timmar efter utlovad tid riskerar man att drabbas av en lätt irriterad hustru, som trots att hon är en förstående kvinna likväl tycker att det är märkligt att ett "snabbt besök" hos vapensmeden skall vara i tre timmar... ::) ::)

Henrik

post-376-1156413398_thumb.jpg

post-65-1156413398_thumb.jpg

post-65-1156413399_thumb.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ophhh den sved  ;) Vilken goding!

Din Forrester är i lyxutförande gissar jag? Om du inte tycker den passar in så kan jag ta över den ;)

Kolvämnena ser trevliga ut,speciellt bakstocken ser mörk och flammig ut.

Ni provade inte att ta lite vatten på för att se djupet?

När kan vi förvänta oss att få ta del av slutresultatet?

/Micke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Salubrin brukar funka hyfsat om det svider för jäkligt  ;D

Jäpp, forestern är en lyx så det känns nästan lite som ett helgerån att modellera om kolven för att ha en mall att utgå från. I itt nuvarande skick är bössan nästan att betrakta som ett stycke nutidshistoria. Det är en riktig 70 tals "Californialook" på den, den är så högglanspolerad att den praktiskt taget lyser i mörkret 8) 8)

Nu är ju problem att jag sökt med ljus och lykta efter ämnen som inte varit mörka utan jag vill ha ganska ljusa ämnen med tydliga "tigerstripes" om jag hittat rätt eller inte återstår att se. Vi fuktade ämnena en del innan vi plåtade dem men ljuset (regntunga skyar) var inte på vår sida igår.

Efter det att jag åkt ifrån Leif igår ringde han och meddelade att Border säger att han bör ha piporna i slutet av oktober, och innan piporna sitter på plats går det ju inte att fixa till mallarna (d v s kolvarna), sedan skall hr Boberg starta sin kopierfräs och därefter skall Leif visa vad han duger till som kolvmakare.

Enligt planen innebär det att jag bör ha 6x45:an i mitt vapenskåp i jan/feb -07 och 308:an i varje fall innan semestern -07.

När det sedan gäller 375:an är den inte färdigspecad ännu utan lever sitt liv som en mekansm i Leifs byrålåda. Den kommer inte att påbörjas innan båda de andra bössorna är klara men sedan kan man väl räkna med att det tar knappt ett år från start till målgång för den bössan.

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Kära vänner!

Man blir ju nästan tårögd av engagemanget!

Jag har själv försökt hitta ett underbeslag av den "gamla" typen ett tag nu utan nån större framgång så all hjälp mottages tacksamt. Det vore ju riktigt trevligt att ha samma typ av underbeslag på alla bössorna.

Jag har varit i kontakt med några vapenkunniga människor och en av dem sade sig ha sett en forester med det "gamla" underbeslaget hos en handlare för ett par år sedan, anledningen till att han kom ihåg det var att han aldrig sett det förut. Så det är väl bara att hålla tummarna för att någon av de stenar som vi lyfter på visar sig gömma det jag söker.

Jag tittade på din länk Jimbo och det verkar mycket riktigt vara en forester med "rättt" underbeslag. Alltså känns det som att indicierna börjar väga allt tyngre för att de verkligen existerat ;-)

Tack för all hjälp!

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kindbo, du har hel rätt!

Jag har egentligen aldrig varit någon konnässör eller samlare av gamla Sakobössor så från början trodde jag att alla gamla vixen/forester/finnbear hade den lilla knappen på underbeslaget. Så när jag köpte min forester hade jag ingen tanke på att det kunde finnas flera olika modeller av underbeslag. Någon månad senare hittade jag den lilla vixen med sitt "gamla" underbeslag som jag gillade bättre än det jag hade på forestern  :(. Jag gjorde då lite snabba efterforskningar och fick svaret att det "gamla" underbeslage var väldigt ovanligt och i princip bara funnits på vixen...

Nåväl, jag pratade lite med Leif om detta och han lyckades hitta en L61R i 300H&H med det gamla underbeslaget! Detta gjorde mig jättelycklig samtidigt som det innebar ytterligare en komplikation, hur sjutton skulle jag hitta ett underbeslag av rätt typ till forestern? Men efter din och Jimbos detektivinsats känns det trots allt möjligt, nu handlar det bara om att ha lite tur och förmodligen ett rejält mått tålamod ;D

Tack för all hjälp!!

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Hej Go vänner!

Efter en lång och hektisk höst med nytt arbete, jakter och min lille son är det dags att uppdatera herrskapet om vad som hänt med Sako trippel (om det nu fortfarande finns något intresse ;))

Piporna som beställdes av Border i början av augusti med en uppgiven leveranstid på 8-12 veckor anlände till Sollebrunn den 3:e januari och den 4:e meddelade Leif att nu var pipningen och mallen för 6x45:an klar och jag kunde komma vägen om verkstaden för ytterligare måttagning innan mallen och valnötsplankan skulle till Johnny Boberg för kopierfräsning.

På plats hälsas man i vanlig ordning av två överlyckliga vorsteh killar i dörren, innan Leif uppenbarar sig med min lilla vixen i näven och ett stort flin på läpparna. Efter måttning konstaterar jag att i stort sett allt känns perfekt (det enda som behöver justeras är pitchen) och att jag och Leif i allt väsentligt har samma uppfattning även kring estetiken. Både kindstöd, förstock och linjespel blir precis som jag tänkt mig. Det går ju inte att uttala sig om balansen ännu eftersom det material som använts för att modellera fram kolvens form är avsevärt tyngre än vad valnöten är, men även här känns det som att resultatet kommer att bli mycket bra. I sitt nuvarande skick väger bössan 2.5 kg men Leif trodde att han skulle hamna mellan 2.4-2.5 kg när allt var färdigt, detta innebär en vikt med kikare på ca 3 kg vilket borde bli perfekt.

Leif konstaterade att han var ruskigt nöjd med hur denna lilla bössa gestaltade sig och att han var sugen på att bygga sig en liknande bössa (men han ville vänta tills vi såg det slutgiltiga resultatet och att jag tagit fram bra laddningar ;))

Med tanke på hur liten och smidig bössan blir har jag funderat på om jag inte skulle komplettera paketet med en smidigare kikare än den ursprungliga Swarovskin 3-12x50 varför jag lämnade en liten Swarovski 3-9x36 till Leif för att använda till smygjakt och jakt på dagtid. Även den tanken vann Leifs bifall och han konstaterade att med Leupolds QR fästen skulle jag dels kunna få ner båda kikarna riktigt lågt och dessutom få möjlighet att byta kikare utan att träffläget ändrar sig.

Som slutkläm trodde Leif att han behövde cirka en månad på sig efter det att han fått tillbaka kolven från Boberg innan han skulle vara helt färdig med 6x45:an, däremot var han lite osäker på hur lång tid Johnny behövde på sig. Så nu är det bara att vänta på den färdiga bössan, och att Redding skall få fram mina 6x45 verktyg med .266 neck.

Jag har bifogat ett par bilder på 6x45:an med dess ”mallkolv” men tyvärr missade jag att ta någon bild på kindstödet. Dessutom har jag ännu inte lärt mig att klistra in bilder "inne i" inlägget ;)

308:an ligger nog ett par-tre månader efter 6x45:an i leveranstid och den bör jag få till sommaren. Så fram till dess får jag väl nöta vidare på hustruns R-93:a…

Efter höstens jakter där jag nästan uteslutande använt 308 win och 150 grains TSX är jag ännu mer övertygad än vad jag varit tidigare att det är en svårslagen kombination mellan rimlig köttförstöring och mycket bra effekt på svenskt klass 1 vilt. Som exempel kan nämnas både den galt med slaktvikt på 71 kilo som jag vid drevjakt sköt rakt igenom bägge överarmsbenen och bägge bogbladen och den skadeskjutna kviga som jag sköt ett par centimeter under stickhålet. Galten som dessutom var i full brunst med allt vad det betyder i form av ”bogpansar” lade sig i skottet efter att kulan passerat rakt igenom båda bogarna, trots det var det ingen överdriven köttförstöring. På kvigan gick kulan igenom bröstben, lungpaket och våm för att återfinnas i tarmpaket med en rest vikt på 99% och en diameter på 18mm. Jag kan tillägga att bägge dessa djur var påskjutna med grövre kalibrar (338 win Mag respektive 9.3x74 R) men att det som vanligt är VAR man träffar viltet som har betydelse i mycket högre utsträckning än VAD man träffar med….

Lev väl

Henrik 

post-376-1168237329_thumb.jpg

post-65-1168237329_thumb.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hejsan min gode vän :)

Detta ser ut att ta bra form :)

Gillar skarpt linjerna på din 6x45. Skulle kunna tänka mig en sådan jag också, jag har ju tyvärr inte fått tag i någon klass 2 ännu  :o  :(  Men jag ger inte upp så lätt så jag håller på att leta vidare, och hoppas på att kunna byta min 6,5x55 mot en klass 2 så småningom.

  Jag skickar dig ett PM, har lite grejer att snacka med dig om ;)

Ha det bra!

MVH/Jocke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Utformningen av kolven har ni verkligen lyckats med att döma av det man ser på bilden. Hoppas att slutprodukten blir så elegant som jag föreställer mig!

Kul att "se" dig här på forumet igen!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej, kul att man fortfarande är välkommen här på jaktsidan :P

När det gäller utformningen av kolven har det varit många och långa diskussioner innan vi bestämde oss, men eftersom vi i det mesta har haft samma uppfattning så har det gått ganska lätt. Sedan kan man sitta länga och diskutera om förstocken skall vara 42, 45 eller 50% av piplängden etc...

Samtidigt upplevde jag linjerna som smäckrare i verkligheten än vad de ser ut att vara på bilderna, men man är ju ingen fotoexpert precis :-[

//Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På gamla dar har man ju börjat bli förtjust i klena och nätta grejer, som lilla sakolådan. I mitt fall är det dock L46 i klass 3, men med lite för låg (men original) kolvkam - din är ju helt rätt! Undrar om Leif inte blev förtjust i små sako när han fick testa min L 46 .25-20 och nu får han snickra till ditt trevliga projekt...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det känns tryggt att se att ni är på alerten allihop ;D Jag kan dessutom på detta vis bekräfta att det fortfarande är liv i gubben, men som nytillträdd VD så gäller det att smida medans järnet är varmt och jag har inte hunnit passa datorn på dagarna. När sedan kvällarna kommer ser lilleman till att man inte är sysslolös men i båda fallen är det en tillvaro jag stormtrivs med så det finns ingen anledning att beklaga sig.

Efter att ha studerat mina bilder lite närmare tror jag att man luras av att man inte tänker på hur litet vixenlåset i själva verket är, för mig ser bössan ganska "normal" ut och det var ju egentligen precis den effekten jag ville tre bössor med samma linjer och uttryck men anpassade till de respektive lådornas möjlighet...

Ola, har du hunnit utvärdera Leupolds QR baser till Sako ännu? Leif är som du vet såld på dessa men det känns alltid bra med en "second opinion". Framför allt vore det intressant att veta om de håller på en 375:a?

När det sedan gäller underbeslag har jag inte kommit längre än att jag hittat ett antal kompletta bössor med det underbeslag jag söker men ännu ingen som velat sälja ett löst underbeslag...

Jim, du vet väl att variation är livets krydda? En garderob som uteslutande består av höga hattar och frackar är måhända elegant men knappast allround 8)

Lev väl så hörs vi!

Förresten är ni inbjudna på stående fot att pröva bössorna för det fall att ni har vägarna förbi göteborg! Jag står för kaffe, fika, singlemalt och vapenarsenal!!

//Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Henrik - jag har testat QR på min 9,3x62 och plockat av och på och skjutit ca 50 skott 286gr utan problem. De bör nog klara av en .375 - särskilt om du gör den lite tung. Vi får nog ses vid tillfälle - jag var i dina trakter runt jul men tyvärr så blev tiden för knapp. Du kan ju PM:a ditt tel nr så ringer jag vid tillfälle. Då kan jag ju ta med en Fiberclass eller så...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jimbo, Caol Isla finns på lager så det ställer inte till några problem 8)

Och att jag skulle vara avogt inställd till plastkolvar är en sanning med modifikation, om du tittar på de senaste bilderna lite noggrannare så märker du att det finns jättemycket plast på kolven nu för tiden. :-*

Ola, jag räknar med att 375:an skall landa på 3.4-3.5 kg ren. Jag hoppas att det skall funka bra med QR fästena men det kan väl bara tiden utvisa.

Jag skall passa på att kolla upp Leifs inställning till L46:or och 25-20 vid nästa besök.

I dagsläget finns det tre anledningar till att både han och jag med spänning ser fram emot att bössan skall bli klar;

För det första är de gamla L461 låsen både gjorda med en hög kvalité (Leif konstaterade att det är sällan han stöter på lås där allt sitter lika rakt nu för tiden) och sedan är de väl snarast att se som definitionen på "less is more".

Kalibern 6x45 känns väldigt rätt för klass2 vilt, vi är nog båda överens om att den ligger ganska nära den optimala balansen mellan effekt och storlek. Dessutom är den lätt att få att mata, skjuter bra, komponenterna är lätta att få tag i etc... (Som en parentes kan tilläggas att vi båda två kom överens om att 243win är en utmärkt hjortpatron  ;)Det skjuts rätt många tusen kron med 243 på Nya Zeeland varje år.)

Som lök på laxen råkar vi ha likartade uppfattningar om hur kolvar skall se ut, vilket gör att kolven till 6x45:an passar som handsken även till Leif. Hela uttrycket på bössan känns riktigt bra varför jag ser fram emot att undersöka om den skjuter lika bra som den ser ut.

När det sedan gäller klass 3 har jag en kraftig influens från en av min forna prickskytte kollegor som är engelsman. Han håller på att rädda sina brorssöner från ödet att bli snedseglare med Kalle Anka kragar genom att introducera dem i prickskyttets ädla konst. Att som 12 respektive 13 årig vapenintresserad yngling få smyga längs trakten häckar och stenmurar tillsammans med sin farbror torde vara ett ganska lockande alternativ t o m i förhållande till dokusåpornas förtrollade värld.

Platsen för denna skolning är det engelska grevskapet North Humbria och verktyget är en dämpad L-461 i 20 VarTarg, enligt John är det en utmärkt medicin när det handlar om att skicka traktens kaniner till de sälla jaktmarkerna medelst huvudskott. Nu skall det tilläggas att John är en så insnöad prickskytt som det är möjligt att bli och jag knappast skulle kalla hans referensramar  mainstream. Samme man har använt 6x45 med 85 grains Sierra till ett par hundra rådjur och ett stort antal dov... Hans favoritpatroner är 20 VarTarg, 6x45, 260 imp, 408 CheyTac och 458 SOCCOM och den uppställningen hittar du nog inte hos många andra människor :o.

När det gäller single malten har jag kommit fram till att ombyte förnöjer men i det långa loppet är det Talisker som gäller. Dock är det lämpligaste givetvis att avgöra denna fråga efter en dags skjutning och lite vapenmys.

Lev väl go vänner!

//Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.









×
×
  • Skapa ny...