Hoppa till innehåll

Blaser beställs, vilken kaliber som förstakaliber?


marcus.söderlund

Recommended Posts

Okej. Men som handladdare kan det väl knappast skilja något även om vi bortser från Norma? Eller skiljer det markant i hylspriserna? Eftersom det är det ju samma komponenter förutom att det går åt lite mindre krut.

 

Edit: En förklaring kanske hade varit om det finns någon tyngre billig helmantlad kula som funkar bra i .223 men ej i .222.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nej ur handladdningsperspektiv skiljer det inte många ören inte. 223an var mer tänkt som allsidig pga räffelstigningen. Dvs klarar både lätta o tyngre kulor. 222rem räffelstigningen är inge o hoppa högt över hos blaser. Klarar i te kulvinterna jag önskas skjuta.

222 och 223 smäller likvärdigt. Bara att 223an har lite mer kraft. ( om än föga märkbart egentligen )

Visst. Kommer någon med en 222 rempipa för bra pris till min blaser så köper jag den. Ska jag beställa nytt så blir det 223.

308 vs 6.5, absolut är dom ganska lika. Men ändock inte. 6.5x55an är orglång och dämparförsedd. Skulle det bli en 308win pipa så skulle den kapas ner till 48cm lång o gängas m14x1 för mynningsbromsanvändande. Dvs totalt kanske 53cm lång. Allt för o få en smidig bössa om man nu får för sig att promenera några längre sträckor i skogen.

utöver det önskande om smidighet så skiljer det inget extremt. Dom flesta djuren dör av bägge kalibrarna :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Inge broms! Glömmer du kåporna så blir de text tv! ett gott råd bara i all välmening.

 

S.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för tipset. Kör alltid med kåpor nu för tiden. Obotlig hörselskada vänster öra enligt öronspecialist. På skjutbanan är det kåpor och proppar. På jakt enbart kåpor. Skjuter numer även med kåpor o dämpare.

får grubbla på bromsen där. Hade varit skönt men samtidigt så smäller ej 308an så mkt vilket fall som.

308 pipan ska de grubblas på. Inge brått alls. Skjuter ju knappt klass 1 vilt så.

tackar för input och har det i åtanke när det är dags!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag skjuter rätt mycket med broms, det är inte så farligt om man är medveten om det och verkligen använder hörselskydd.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu är det ju väldigt individuellt. Men tror du att jag som är väldigt känslig på vänsterörat klarar mig med bara hörselskydd eller blir de öronproppar o skydd?

Nu ska den ju bli kortast möjligt pipan så möjligen man slänger på sin cyclone compact på pipan :) den ligger ju mest o skräpar o förlänger inte så mkt. Jag är ju ingen hundförare så i ärlighetens namn är det skitsamma men gillar kompakta bössor o gillar många prylar, dvs en till pipa. Så ja ni förstår ;)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Omöjligt att svara på vad du kommer tycka är acceptabelt. Better safe than sorry?

Min pipa är 66,5cm + broms, det trycker till rejält men jag tycker kåpor räcker. Det är värre att vara en meter åt sidan än rakt bakom.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Får grubbla på det. En broms är inte världens utgift heller så går ju alltid att testa och byta bort om det inte fungerar så.

den som lever får se mao :D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Liksom Mackan har jag en 66cm pipa med broms,min 06AI.

 

Skjuter med proppar och kåpor på bana och enbart kåpor i skogen,funkar för mig och då har även jag ett öra konstant brusande dygnet runt sedan många år.

 

/Mike

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för infon mad mike! Får nog ha den i fortsättningen i bakhuvudet. Kanske skulle testa en på 6.5an och se. Får nog snacka med rcc om o låna hem en broms! :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Står man på pass så funkar de kanske? Tycker alltid kåporna sitter på skallen när de smäller!?

 

S.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har ingen hund för dylika jakter när det skulle kunna vara intressant att ha med r93an :) har bara stövare o terrier. Terriern går bara på gryt så :)

Får testa mynningsbroms på 6.5an här framöver och se vad man tycker om det :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...

Blev en 45cm 308win pipa till blasern idag. Gängad m14x1 så broms ska lånas hem o testas iaf. Men högst sannolikt blir det nog ändå min aimzonic cyclone compact som sitter på. Pipan med dämpare blir ju under 60cm med dämp :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Om jag inte missminner mig ökar en broms ljudnivån vid skyttens öra omkring 10-15 dB. Kan tyvärr inte ange exakt källa men har för mig att jag läste det i vapentidningen för några år sedan. Kommer inte heller ihåg vad det var för kaliber de testade med. Men givet att det stämmer, vilket jag tror det gör, så tycker jag att alla med hörselskada borde sky broms som man skyr ebola. 10-15 db är rejält mycket och är skillnaden mellan ett par kassa kåpor och ett par rätt så bra. Jag har en permanent hörselskada på båda öronen, kraftigast på höger öra, och jag skulle aldrig använda broms.

Även med både proppar och kåpor finns det ju en gräns för hur mycket dämpning man kan uppnå - ljudet fortplantas direkt via skallbenet in till benen i mellanörat. Om man har en konstaterad hörselskada har man ju dessutom större risk att få ytterligare hörselnedsättning jämfört med någon som har fullgod hörsel. En hörselnedsättning blir ju i princip aldrig bättre heller, det kan alltså bara gå åt ett håll - mot sämre hörsel. Jag har redan märkbara problem och har träffat tillräckligt med gamla människor för att inse att dålig hörsel kan bli ett stort (socialt) handikapp.

Därför tycker jag man ska vara utomordentligt försiktig om man redan har en hörselskada och definitivt undvika broms, gärna köra med proppar och bra kåpor (Inga Sporttac eller liknande, dock aktiva naturligtvis) alteranativt bra kåpor och dämpare. Om man har något som smäller extra mycket skadar det inte med både kåpor, proppar och dämpare - då har man gjort vad man kan åtminstone. Jag brukar försöka köra med kåpor och dämpare, det tycker jag är smidigast, men kör med proppar och kåpor om jag ligger bredvid någon idiot med broms :wink:

Så ta hand om er hörsel, allihopa.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

En fundering angående bromsar. Det borde väl bli olika buller vid örat beroende på hur bromsen är konstruerad, dvs om den har utblåsen år sidorna eller upp/ner? Min har upp/ner och jag upplever inte den som värre bullermässigt än utan broms (nu pratar vi meningslöst kort 9,3x62). Skjuter iofs alltid med kåpor. Jagar med kåpor och är benhård på det. Skjuter helt enkelt inte utan kåpor oavsett läge. Vill, precis som övriga i tråden, inte förvärra suset.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det kan nog ligga en hel del i att hur bromsen är konstruerad spelar stor roll. En gång sköt jag en 338-06 AI med en Lothar Walther broms - kommer inte ihåg konstruktionen exakt men tror ganska säkert att det var hål runt om - och jag kommer ihåg att jag tyckte att knallen var väldigt, väldigt snäll för att komma från en broms.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Blir dämpare ändå. Vågar ej chansa. Glömmer allt som oftast kåporna trots att jag försöker minnas dessa saker. Har dom gärna inte på mig mer än nödvändigt då jag tycker det är obekvämt. Nä de blir aimzonicen som ska fortsätta pågas. Den dämparen lever tuft :D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har också varit inne på att köpa på mig en broms att ha till Sakon i 308win - men när tanken dyker upp så slås den bort liks fort då jag avskyr kåpor under jakt.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

I väntan på licens på den korta 308 pipan så är en spec RCC dämpare påväg in. En 44a som förlänger 15 o bygger bakåt 25. Kommer dock vara anpassad för 6.5 och 22-250an ( annan bössa )

308 pipan ska få ha aimzonic cyclone compacten samt även en mynningbroms trotts allt. Måste testa o den blir inte så dyr den inte.

Sikten står jag o stampar på i väntar på en svensksåld trijicon 5-20 som ska sitta på 6.5 pipan. 308 får en S&B 3-12x42 samt troligen en micro.

bara en 9,3 pipa som saknas sen? En prof tumhålskolven oxå?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hur kommer det sig att ett land som bygger så fina bössor och bilar rent tekniskt, kan vara så grönjävligt smaklösa när det gäller design.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...