Stalkern Publicerat Oktober 16, 2014 Share Publicerat Oktober 16, 2014 Hur blir köttkvaliten efter ett sådant skott? Jag tänker inte främst på bakterier utan hur adrenalin och stresshormoner påverkat köttet.. detta djur gick 150-200m men återfanns inte förrän flera timmar senare pga strul med hund djuret är ordentligt tillvarataget och luktar inte konstigt. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Slaktarn Publicerat Oktober 17, 2014 Share Publicerat Oktober 17, 2014 Om köttet är mer mörkrött än vanligt så är det stresskadat. Det kallas dfd-kött och älgar drabbas bara av det vid långvarig stress vilket skulle kunna vara möjligt med eran älg. Ofarligt att äta men hållbarheten blir dålig och det kan vara sjukt segt. Färsen blir dock inte seg men hållbarheten är dålig även där. Googla dfd kött om du vill läsa mer 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Slaktarn Publicerat Oktober 17, 2014 Share Publicerat Oktober 17, 2014 Och vakummöra aldrig dfd-kött Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Oktober 17, 2014 Share Publicerat Oktober 17, 2014 Tvätta av köttet väldigt noga med ättika som du köper på affären. Blöt ättika på ett papper, typ hushållspapper, torky el. liknande. Snåla inte med pappret. Tvätta av allt som har varit i kontakt med tarminnehållet. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Stalkern Publicerat Oktober 17, 2014 Författare Share Publicerat Oktober 17, 2014 Tackar. Jodå det är tvättat ordentligt och den biten är klar. Det va just det där om "dfd" jag undrade om. Hmm minns inte om köttet hade nån speciellt mörkare färg. Vi får äta upp det snabbt då Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MagnusN Publicerat Oktober 17, 2014 Share Publicerat Oktober 17, 2014 Nu har jag ingen egen erfarenhet men har läst en del om köttkvalitet. Som jag uppfattat det så är dfd något som tar betydligt längre tid, dvs stress under en längre period idjurets liv. Kortsiktig stress, ex transport eller kortare tid innan död hos slakteriet, ska ge ett mer gulaktigt och geléaktigt kött. Tycker mig kunna se detta på ex billigt tyskt fläskött. Det finns några bra SLUuppsatser om man vill grotta ner sig Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Oktober 17, 2014 Share Publicerat Oktober 17, 2014 Tackar. Jodå det är tvättat ordentligt och den biten är klar. Det va just det där om "dfd" jag undrade om. Hmm minns inte om köttet hade nån speciellt mörkare färg. Vi får äta upp det snabbt då Om du är osäker så skär bort det och kasta det. Det luktar illa om det är kött som kommit i kontakt med tarminnehåll. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
BigJim Publicerat Oktober 17, 2014 Share Publicerat Oktober 17, 2014 Om djuret "gick och dog" efter skottet, torde det väl inte vara värre än nån annan skottplacering.... Frågan kanske är mer hur stressat det var innan skott. Men vilda djur borde ju vara bättre rustade för stress jmf. med domesticerade djur kan jag tycka, då de är skapta att bli jagade så länge det är fritt fält att lubba undan. /Må 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Oktober 17, 2014 Share Publicerat Oktober 17, 2014 Om djuret är skjutit genom tarmarna o går o dör efter 1 tim el. flera tim så är köttet nersölat med tarminnehåll o då är det bara att tvätta det med ättika. Efter 4 tim med en skottskada genom tarmarna så är det bara att gräva ner den. Då är köttet så infekterat så det är otjänligt som människoföda. Vi fick själva gräva ner en älg andra dagen på älgjakten som gick i över 5 tim med skottskada genom buken innan dom fick fatt den o kunde avlida den. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Stalkern Publicerat Oktober 17, 2014 Författare Share Publicerat Oktober 17, 2014 Jag ska testa att skära bort en bit och steka i pannan, det borde väl lukta illa och smaka illa då? Precis som du skriver om djuret har pumpat runt vom-blod i systemet lär det ju inte gå att äta Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
sidelock Publicerat Oktober 17, 2014 Share Publicerat Oktober 17, 2014 Om djuret är skjutit genom tarmarna o går o dör efter 1 tim el. flera tim så är köttet nersölat med tarminnehåll o då är det bara att tvätta det med ättika. Efter 4 tim med en skottskada genom tarmarna så är det bara att gräva ner den. Då är köttet så infekterat så det är otjänligt som människoföda. Vi fick själva gräva ner en älg andra dagen på älgjakten som gick i över 5 tim med skottskada genom buken innan dom fick fatt den o kunde avlida den. Ööööh, gräva ner ett helt djur för en buksmäll? Nån har nog tittat lite djupt i flaskan, jag kan köpa att fileerna får kastas om det är illa men ryggen och fyra ben finns fortfarande kvar att ta hand om, och det utan minsta problem. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Oktober 17, 2014 Share Publicerat Oktober 17, 2014 Jag ska testa att skära bort en bit och steka i pannan, det borde väl lukta illa och smaka illa då? Precis som du skriver om djuret har pumpat runt vom-blod i systemet lär det ju inte gå att äta Det är så att vi har en utbildad livsmedelshygien i laget o han har gett oss alla i laget en grundlig genomgång i detta ämne o hur bakteriefloran sprids i magen på djur med vomskott. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
kkjon Publicerat Oktober 17, 2014 Share Publicerat Oktober 17, 2014 Det är så att vi har en utbildad livsmedelshygien i laget o han har gett oss alla i laget en grundlig genomgång i detta ämne o hur bakteriefloran sprids i magen på djur med vomskott. Detta är ingen anklagan på eran"expert". Trots att man är utbildad är det inte säkert att man vet något av värde. Är person dessutom kommunal tillsyningsman ska man själv ta sig en funderare på om det personen säger kan vara rimligt. Jag håller med Sidelock, Låter väl petigt att kassera hela älgen efter dom omständigheterna som beskrivs, men det kanske fanns nån veterinär där som dömde ut djuret. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Slaktarn Publicerat Oktober 18, 2014 Share Publicerat Oktober 18, 2014 Jag ska testa att skära bort en bit och steka i pannan, det borde väl lukta illa och smaka illa då? Precis som du skriver om djuret har pumpat runt vom-blod i systemet lär det ju inte gå att äta Isf skulle inga vomskjutna djur gå att äta och så är det ju inte det kommer inte att lukta illa om du inte tar en rejält jävla ofräsch bit och lägger i stekpannan. Men då luktar den illa innan stekning också. Att steka kött är för att upptäcka brunstlukt. Älg är riktigt tåliga för stress, liksom nötboskap. Annat är det med tamsvin som kan få ett gulblaskigt kött, pse, om endast slaktmomentet är stressigt. Om du ska kolla efter dfd så är det ryggen och innanlår som blir hårdast drabbat. Om du skär ett tvärsnitt i ryggbiffen och ser att den har olika mörkröda nyanser så är det fel ph-värde (dfd). Anledningen till att dfd och pse är så segt är att köttet släpper mkt mer vätska när man steker köttet. En höst stod jag och styckade älgar på viltslakteri och det var några enstaka som hade det. Då kunde man misstänka ett utdraget eftersök. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Oktober 18, 2014 Share Publicerat Oktober 18, 2014 Ööööh, gräva ner ett helt djur för en buksmäll? Nån har nog tittat lite djupt i flaskan, jag kan köpa att fileerna får kastas om det är illa men ryggen och fyra ben finns fortfarande kvar att ta hand om, och det utan minsta problem. Jepp o har älgen gott i 5 tim efter skottet så har det skvalpat runt o smittat ner resten av köttet. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
sidelock Publicerat Oktober 18, 2014 Share Publicerat Oktober 18, 2014 Du har nog missat hur djuren ser ut på insidan, de är inte ihåliga ända ut i klövspetsarna. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
larze Publicerat Oktober 18, 2014 Share Publicerat Oktober 18, 2014 Jepp o har älgen gott i 5 tim efter skottet så har det skvalpat runt o smittat ner resten av köttet. Hej Jonsson. Hänger inte med riktigt. Menar du att buk/tarmbakterierna tar sig in i blodomloppet och tar sig runt i hela djuret? Eller hur går det till? /Lars. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Detta är en populär post. nuke Publicerat Oktober 18, 2014 Detta är en populär post. Share Publicerat Oktober 18, 2014 Att kategoriskt döma ut en djurkropp bara baserat på att ett visst antal timmar har gått tror jag inte på. Det får tas från fall till fall. /Markus 4 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Stalkern Publicerat Oktober 18, 2014 Författare Share Publicerat Oktober 18, 2014 För att förtydliga. Djuret har gått ca 150-200m. Lagt sig i sårlega och dött efter ovisst antal timmar (kanske fanns liv kvar när eftersöksjägarna hittade djuret efter 5 timmar). Anledningen till att vi inte spårade var att jag såg på skottplatsen att det inte handlade om lungträff. Vi inväntade istället hund för att inte stressa djuret. Kulan hade tagit lite av vomen, tarmar, levern och gått ut högt genom bakbenet. När jag flådde kände jag ingen speciell lukt, jag renskrapade och tvättade med ättika. Det jag va ute efter i frågan var att precis som slaktarna och isjonsson talade om. Dels DFD, hårt kött genom stress. Dels att djuret pumpat runt vom-bakterier i blodomloppet. Vad jag förstår så är tiden det viktigaste här. Jag har tagit reda på vom skjutna djur tidigare utan problem men i detta fall har det gått rätt lång tid som jag ser det och det va därför jag undrade... Jag tänker absolut inte gräva ner någonting förrän jag testat köttet. Min bedömning när jag flådde var att köttet såg mycket bra ut, ingen lukt och fin färg. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
peter24 Publicerat Oktober 18, 2014 Share Publicerat Oktober 18, 2014 Efter en viss tid sprids bakterie floran via blodet o köttet kasseras ,, Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
ozzian Publicerat Oktober 18, 2014 Share Publicerat Oktober 18, 2014 Min oproffesionella synpunkt är, lukta o se! Jag skulle tagit hand om köttet. om du ska kassera allt kött som fått en buksmäll får du kassera, gissar jag 20% av allt älgkött. det tar väl i snitt 2-3 tim innan en älg passas gissar jag? 5 timmar kan inte vara avgörande om det inte är 30 grader varmt! mina tankar! 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
ozzian Publicerat Oktober 18, 2014 Share Publicerat Oktober 18, 2014 Efter en viss tid sprids bakterie floran via blodet o köttet kasseras ,, prater du timmar eller dagar? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
peter24 Publicerat Oktober 18, 2014 Share Publicerat Oktober 18, 2014 Viltet får ju blodförgiftning till slut,, grannlaget hade en bukskjuten älg första jaktdan som stöttes i sårlegan älg o hund färdades- Ca 2 mil innan älgen kastade sig i en sjö o simmade ut till en ö älgen hittade dom dan efter o kasserades,, Att älgar blir bukskjutna o avlivas inom rimlig tid så är det väl ingen fara men älg som ligger en längre tid o dör kasserar vi,, En bukskjuten vilt som avlivats rengör vi med ättika o vatten Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.