Hoppa till innehåll

Gråhund som trädskällare?


Sparven

Recommended Posts

Kan man prägla en gråhund på fågel istället för älg, så att den går att använda som trädskällare?

Jag förstår att det optimala givetvis är att istället välja en hund som är avlad för just det, men jag är nyfiken på (o)möjligheten.

Bakgrunden till frågan är att jag har en gubbe i familjen som råkat ta över en gråhundsvalp och lite halverst frågat om jag ska ha den. Mitt intresse för älgjakt är svalt, mitt intresse för fågeljakt är desto större. 

Tacksam för klok eller rolig input. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Allt går med tillräcklig träning.....men det är nog att göra det onödigt svårt för sig!!

Vet att legendaren Jan Åkerman dresserade en gråhund som allroundhund, och nyttjade den bla till att apporterna änder!!

Dagens gråhundar är nog ytterligare förädlade, så det blir knappast lättare.....

Varför inte börja jaga älg istället..... eller tacka nej till gråvalpen och skaffa en trädskällare!?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jaga älg är jag inte så sugen på. En riktig trädskällare står högst på önskelistan, men den här gråhunden dök upp och jag blev nyfiken på ungefär exakt hur dålig idé det är :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag tror att du kommer att slita ditt hår om du försöker. Släpper man ut en valp av Norrbottenspets eller Finsk spets i skogen så springer de automatiskt och tittar i träden och de skäller automatiskt fågel. Det är absolut inget som man dresserar fram eller lär hunden. De fungerar så genetiskt helt enkelt. Om du tror att en gråhund fungerar likadant så underskattar du värdet av avel. Arbeta inte mot aveln, utan med den så får du ett lättare liv som jakthundsägare. Satsa på en ras som åtminstone får starta på jaktprov för skällande fågelhundar, får du väl till en bra hund så kommer du kanske vilja ha en avkomma efter den i framtiden och då gör du allt mycket enklare om du väljer någon av de fem raserna som får starta dessa prov.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

kan ju tillägga att även om man köper en valp från en specialiserad fågelskällare så är jaktformen extremt svår. De flesta skjuter färre än 5 fåglar på en säsong även om hunden är injagad. Att i det läget skaffa sig ytterligare ett handikapp genom att välja en ras som saknar de medfödda egenskaper som krävs (exempelvis anlag för att lyssna efter bortflygande fågel) är ingen god ide enligt mig. När man väljer hund ska man inte förlita sig på tur i första hand utan köpa så välmeriterat som möjligt. 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för er input! Jag har redan avvisat erbjudandet några gånger, ca 10-15 ggr sen i somras, till och med understrukit hur väldigt ointresserad jag är av en hund som jagar älg... gubben får väl fortsätta tjata. Han maler på om hur duktiga gråhundar är på tjäder och orre, men jag konstaterar att det här inte är en hund för mig. Nästa hund ska vara fågelhund och jag vill jobba med hundens drifter, inte mot... :) 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

18 minutes ago henke67 sa:

Det är många älghundar som står och skäller fågel när de gått tomt på Älg en timme eller två. Det är dock inte samma sak som att de är duktiga fågelhundar...

Jag hoppar gärna över dom första timmarna i det fallet och går direkt på fågeljakten istället  :)

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

59 minutes ago FarsanSeger sa:

Varför inte. Jag har jagat både älg, bandat, och ripa, på stånd, med en riesenschnauzer.
Presenterar man och tränar gråtussen på enbart fågel så...

Hur har du tänkt rent praktiskt om du ska presentera den för enbart fågel!? Är ju liksom lite svårt att styra så det inte står älg i området!?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Om kravet är "gå att använda" så torde det gå. En gråhund som det jagas och skjuts fågel för torde bli fungerande som fågelhund. 

Om kravet är att det ska bli bra -- gå för en specialist med välmeriterade föräldrar. Det är inte säker att det blir bra i alla fall, men sannolikheten ökar. Att få en gråhund riktigt bra på fågel är väl inte helt omöjligt, men nästan. ;)

Jag har en Kleiner Munsterländer som jag jagar det mesta med. Det är egentligen en stående fågelhund -- men som ren fågelhund hade det nog varit bättre med en Pointer. Som drivande hund finns det många raser som är betydligt bättre. Men som kompromiss fungerar det för mig. Jag har skjutit tjäder, orre, fasan, diverse änder, rådjur, älg och vildsvin framför hunden. 

Så -- är du ute efter kompromissfunktion så kan det fungera. Är du ute efter en specialist så leta vidare. 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

7 hours ago Urban sa:

Hur har du tänkt rent praktiskt om du ska presentera den för enbart fågel!? Är ju liksom lite svårt att styra så det inte står älg i området!?

Det va just  det :-)
Men om man först fångar ett antal tjädrar, och så sätter man ut dessa i sk uppflogsburar, sen leder man in hunden så den får vittring på fågeln och skickar upp den i luften på lagom avstånd. 
Alternativt så tar man de fångade tjädrarna och knyter fast uppe i några olika träd så leder man fram hunden så den får kontakt...
Skämt å sido, det är nog inte det enklaste, utan de "inbyggda" egenskaperna hos hunden kommer ju troligtvis ta över

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.








×
×
  • Skapa ny...