Hoppa till innehåll

Kombi eller vanlig hagelspruta??


Macke

Recommended Posts

Hallå alla experter!

Jag sitter i tankarna på att införskaffa en kombi.

Har i nuläget en hagelhalvautomat för all drevjakt (rådjur/räv).

Men funderar alltså på en kombi främst till rådjursjakten, det får bli en klass 1, då chansen ibland dyker upp att få jaga kronhjort eller älgkalv i samband med detta.

Till frågorna:

Är en kombi något att ha (drilling är för dyrt)?? Det råder väldigt delade meningar med detta i min krets.

Och är det något speciellt fabrikat och kaliber man ska kolla efter?

Vill inte köpa något nytt/dyrt så här i första-läget utan något begagnat i budget modell ca: 3-6000:-

Mvh

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hallå alla experter!

Ja med den rubriken kanske inte jag ska svara, men det gör jag ändå ;)

Kombin är den bössa som jag använder mest i skogen, så visst f*n är det något att ha.

Och detta med kalibrar. Helt rätt att du ska ha en klass 1. Och det är som vid val av älgstudsare det är nog mest en smaksak.

Har själv 7*57r på kulan men skulle vilja ha 6,5*55 som vissa påstår är helt fel kaliber i en kombi efter som det inte är en randpatron. Dock ser jag det problemet uppvägas mot att det finns mer ammunition att välja på till 6,5an. Så det är för och nackdelar med allt.

Fabrikat det vet jag inte, men det är inte fel att ha en som har ett hagelpip set också. För om man t.ex är inbjuden till en klappjakt på räv så kan det vara att ena gången är det tillåtet med kombi och nästa gång är det bara hagel som gäller, då går det att ha hagel setet i bilen och byta på plats.

Så jag råder dig till att köpa en kombi.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

En kombi är aldrig fel,har haft några stycken och tycker vapentypen fungerar ypperligt för blandad jakt.

I din prisintervall så finns det många fina modeller tex Tikka M77k som oftast ligger på 4500-5000 beg.

Jagade så mycket med en sådan att den till sist blev utsliten och det är nog ett av dom vapnen jag fällt flest vilt med.

Orjant här på forumet hade en sådan till salu för ett tag sedan med klass1 pipa,minns dock inte om han fick den såld eller ej?

/Micke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

För en jägare med hjärna så är nog kombin fullkomligt perfekt! Dessvärre saknar jag just det organet så jag fixar inte att jaga med dem.. Man måste verkligen fatta att man bara har EN hagelsmäll, många gånger så vet jag att jag kan släppa ett hagelskott lite väl lätt helt på det klara med att ev trassel alltid kan repareras med nr 2 och 3.. Vidare så minns jag från min kombiperiod att jag vid åtminstonde ett tillfälle sköt ett löpskott på en killing och valde givetvis fel pipa. 222 kulan drog i backen säkert två meter framför rådjuret.. sköt alltså med bössan så som det vore en vanlig hagelbock ;)

Det rådjuret tog jag ändå, hållet var ok så jag fällde det sekunden senare med hagelsmällen... det var mitt livs första rådjur förövrigt.

Men den upplevelsen gjorde att jag snabbt skippade kombin, skyttet gick på tok för mycket på automatik och då fixade jag inte att ställa om till kulskytte.

Mvh!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Behåller du hagelautomaten så är en kombi ett utmärkt komplement!

Hade en tidigare som nu är i min fars ägo. Saknar kombin som f-n vid jakt med drivande hund det är ochså ett kanonbra eftersöksvapen. När det gäller kaliber så hade jag nog idag satsat på en 20/9.3x74R (min tidigare var 12/7x57R) Anledningen till det kalibervalet är att 20:an räcker gott till rådjur och ger ett ruskigt smidiigt vapen och 9.3x74R fungerar på rå (lite overkill) men med tanke på älg och framför allt en ökande grisstam så är nog 9.3 eller 8x57 ett gott val. De grövre kalibrarna fungerar dessutom ngt bättre genom buskar och snår som det ibland kan krävas att skjuta igenom vid eftersök.

När man har en kombi gäller det att träna mycket bara så att man i stressade situationer inte väljer fel pipa. Jag tycker att det är en stor fördel om hagelpipan går på den främre avtryckaren...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag köpte för ngr år sedan en kombi i kal 12/7,57, men jag kom aldrig överens med den så jag sålde den.

Anledningen var att jag tyckte att hagelskyttet blev kasst med rödpunktssikte. För hagelskytte vill jag inte ha ngt kikarsikte överhuvudtaget...men var tvungen för att få i land kulskyttet ngrlunda.

Tar hellre med mig en studsare då det finns chans på högvilt eller rådjur på lite håll.....MEN då får man ju så fint låta haren passera ;)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Vid fåmansjakt är en kombi ypperlig. Det är ju tveklöst den bössa som hänger med mig mest i skogen. Att ta med studsare till markerna, bara för att upptäcka att det är fler gubbar med ut än man trodde är ju inte så lyckat. Hos oss får man då rakt inte stå på drev med studsare om vi är fler att vi vet exakt vart de andra är. Då kan du ju bara strunta i att slänga i kulan på de passen där kula inte är tillåtet.

Köp billig, för den får mycket stryk... :rolleyes:

Tikkas M77K är nog min favorit också, men den är ganska tung. Där har du hagel i främre avtryckaren också, vilket är rätt bra för de flesta. Att ha den främst bara för att man inte ska skjuta "fel" pipa, det resonemanget köper jag inte - det är ju bara att ha ordning på fingrarna när man skall till att lossa ett skott.

Däremot blir ju handens placering så mycket bättre om man får dra bak handen, och få fullt utnyttjande av handutfyllnaden i stocken när man skjuter kulan. Känns lite avigt att få "engelskt" grepp om kulan och pistolgrepp om haglet, som jag får med den bössan jag har idag.

Skall du ha en klass 1 pipa i en hyffsat begagnat skick i en kombi, så får du nog räkna med minst 5000:-kr, tar du en klass 2, så kan du hitta en bössa hur billig som helst.

Jag har ett rödpunkt på min rådjursdödare, och det funkar alldeles utmärkt vid hagelskyttet. Svärmen sitter helt centrerad på 25-30m, och siktet är alls inte i vägen. En kombi lägger du ju inte tid och pengar på att skränka om och pilla med stocken, så jag tycker då att en rödpunkt inte alls är dumt på dessa vapen - jag tycker nog faktiskt att det är till Just kombivapen som en oförstorande rödpunkt funkar allra bäst.

Lycka till!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jo jag har en Tikka M77K som jag funderar på att sälja.

Den är riktigt bra att skjuta med, skjuter även jämt mellan skott med slugg och kula, ca 1 cm skillnad på 50 m men det går att ställa in så att båda piporna går helt lika.

Mr Mausers pris är nog mer relevant när det gäller klass 2 för Tikkan. :rolleyes:

Funderar på att sälja den vi Walter Borgs vapenauktion senare i höst.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har en BRNO kombi 12/7X57R som jag använder till rådjursjakten. Har använt den i många år och är supernöjd. :P

Där sitter också ett aimpoint 3000.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

jag köpte min valmet 412 (12/308)i våras och är helnöjd med den.Då jag även har ett hagelset till den så blir den mycke använd. Naturligtvis har jag snabbmontage på den för kikare gillar inte jag när de blir korta håll. Jag har även bytt riktmedlena på den för å få fiberoptik. Orginalsiktet är inte de bästa :D grovt och inget jag ville ha.

Jag gav 4000 för den. då jag hade ett pipset och kikare med fäste sedan förut så blev de inte kostsamt

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hmm är alla nöjda med kombin.jag tycker inte alls om min.det enda jag tycker den duger till är fågeljakt.ett skott till allt annat vilt tycker jag är för lite..

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har haft kombi i typ 10 år och varit nöjd. Men det beror nog mest på att man skjutit mest kula.

Nu när jag skaffade stående fågelhund och insåg att det blir mycket mer flyktskytte, så lessnade jag och sålde den till förmån för en gammal hederlig sbs och en repeter för toppjakten/bäverjakten

Varför, jo än fast jag hade gjort kolvkamsförhöjning och kunde justera ned kolvkammen vid hagelskytte med hagelpipsetet så bommade jag fanimej hela tiden.

Med kolvkammen upplyft för kula så funkade det väl ok med kulskytte, men då har man ju bara ett skott. På bävern har jag märkt att det kan vara bra med fler...å man är ju såld då man bryter bössan och sen försöker hitta åt den där brunklumpen i mörkret!

Då jag inte jagar med trädskällare har jag därför ingen nytta av kombin.

Och skulle jag ha en sådan så skulle jag nog önska en smidigare kaliber än den 12/222 jag hade i Valmet 412:an.

Kvalitetsmässigt var jag väldans nöjd med 412S!

Precisionen i kulpipan kunde platsa på skyttetävlingar!

Rådjursjakt kan jag inte yttra mig om då i princip inte existerar här...

...så det är väl bäst man ändrar sin signatur då....

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 months later...

Personligen föredrar jag drilling framför kombi av den uppenbara anledningen att man har en extra hagelsmäll. För mig är drillingen huvudsakligen ett hagelvapen med möjlighet att skjuta kulskott vid behov. Dock är ju prislappen tveklöst högre på en drilling än på en kombi. Numera går det dock att köpa klass 2 drillingar för 7000-8000 och om man inte har för avsikt att jaga större vilt än rådjur skulle jag snegla på en dylik med kulpipa i 5,6X52R. Själv så skall jag införskaffa mig en instickspipa i 22 Hornet till min drilling då jag upplever att 7X65R är lite väl mycket "åka av" på skogsfågel..Då blir den onekligen ett verkligt allroundvapen..

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.








×
×
  • Skapa ny...