Hoppa till innehåll

Vad har jag gjort?


Mad Mike

Recommended Posts

Fick idag hem mina första patroner i kaliber 300 Holland&Holland Magnum, fick gåshud över hela kroppen samtidigt som en skräckblandad förtjusning spred sig i hela kroppen ;D

Känns som att detta kommer att göra ont! samtidigt får jag en bild för mitt innre när jag sitter på en fjälltopp i British columbia med ett leende från öra till öra när jag poserar med min snöget som fälldes på ett avstånd om 350meter.

Är sjukt sugen på att få hem min 60år gammla remington nu så jag får vetskap om vad detta egentligen innebär.

Någon som har skjutit med kalibern?

Mina nuvarande kulvapenkalibrar inklusive den tillkommande.

22 Hornet , .223 Remington , 7x57R , .308 Winchester och till sist 300 H&H.

/Micke

post-240-1204738505_thumb.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag kan tänka mig att den är inte riktigt men nästan som min 8 mm rem. mag. Den är ju 8*72 BR och din är 7,62*72 BR. Den smekningen är inte så farlig. ;D ;) :-*

Ha det så trevligt!

:D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kul att du börjar närma dig lite manliga kalibrar... ;D

Faktum är, att min Ruger i .375 har faktiskt en riktigt snäll rekyl. Finns Många bössor i klenare kalibrar jag skjutit med som slår betydligt hårdare. Hoppas Remingtonen har lite massa i sig, så blir nog skyttet en trevlig upplevelse. Ska bli intressant att läsa om vilken kulbana du får till med denna kalibern.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

sa juh att dom var rätt gulliga ;) ;D :-*...

;D Dom liknar verkligen en förvuxen 22Hornet!

/Micke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

lsjonsson:

Vad har du för V0 i din 8mm Magnum med 200grainskulor?

BB.

Det finns ingen kaliber som kommer i närheten av min manlighet hur stor dom än gör den ;D

Detta är min första bältade kaliber någonsin,du som har både 375 och 9,3x62 hur pass stor skillnad är det mellan dom?

/Micke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Den här ligger på ca. 850 m/s men org. ligger på nästan 900 m/s. Den går fint med den kulan. :D

Lycka till med knallpåken!

;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Vart tog snacket om drevjaktsracer vägen  ???

Du har ju blivit sjuk på riktigt, den där tingesten verkar ju vara direkt ohälsosam!

Men ok, jag skulle ju coacha..vem var det nu.. crowfears ? flygrädsla vid flygningen över så jag kan ju hjälpa dej att bära din kanon upp för bergen när ni väl ska jaga för det lär du inte fixa själv  ;D ;D ;D Vore ju trist om du inte skulle förmå att skjuta med tingesten då du väl fick 350 meters läget!

Mvh!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

ser ut att vara en vacker patron. Påminner lite om 300wby eller? en 240wby står såå högt på önskelistan för mig nu :) ::)

Grattis till en fin kaliber!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Micke,

du vet väl att enda skillnaden mellan 300 H&H och 300 wsm är att hylsorna till den förstnämda har en mycket högre ballistisk koefficient ;D

Volymmässigt är de i princip identiska vilket innebär att laddata för 300 wsm funkar bra i 300 H&H, (jag vågar skriva det eftersom jag vet att du är tillräckligt smart för att inte rusa på maxladdningar med en gång).

Jag skulle säga att maxladdningar är ungefär som följer med för oss tillgängliga krut:

165 grains kulor ca 950-960 m/s

180 grains kulor ca 920 m/s

200 grains kulor ca 880 m/s

Det är de kulvikter jag har hyfsad egen erfarenhet av, givetvis går det att ladda både tyngre och lättare kulor om man vill. Med någorlunda kunskap om vilka ståndpunkter du brukar ta när vi diskuterar kulor och skottverkan skulle jag nog rekommendera dig att prova 180 grains Partition.

När det sedan gäller rekylen så upplever jag den inte som speciellt besvärlig (och då är jag inte precis någon vän av tuff rekyl eftersom jag gärna vill träffa det jag siktar på ;) ).

Min egen (eller snarare hustruns :o) 300 wsm är en blaser r-93, denna får en totalvikt på 3.7-3.8 kg med kikare och är faktiskt helt OK att skjuta även med maxladdningar. När du bytt kolv och satt på en vettig bakkappa så får du säkert en bössa som är riktigt trevlig att skjuta med ;)

En mer klassisk bergsbössa än en 300 H&H får du nog svårt att hitta (det skulle väl i så fall vara en 270 win) även om du tänkt dig en kolv som inte är i riktigt samma material som de kolvar Cactus Jack hade på sin tid ;)

Hör av dig om jag kan hjälpa till med laddata eller något annat!

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Med någorlunda kunskap om vilka ståndpunkter du brukar ta när vi diskuterar kulor och skottverkan skulle jag nog rekommendera dig att prova 180 grains Partition.

Du känner mig ;D

Partition var min första tanke när jag bestämde mig för bössan men efter en stund så infann sig eftertankens djupa avgrund..

Trivs jättebra med partition i 308 och de hjortar och vildsvin som fått stifta bekantskap med den hade inte mycket att säga....alls.

Dock så får jag i den bössan med den milda rekylen ganska så stukade blyspetsar efter några avlossade skott.

Tänker mig att 300 med betydligt kraftigare rekyl kommer att ge mig ännu värre tillplattade/stukade  spetsar.

Har detta någon betydelse för långhållsprecision?

En annan kula som jag haft bra erfarenheter av(enligt min kravlista ;)) är annars Speer Grand Slam och just nu är jag inne på att ladda deras 165grains version,med det V0 du anger för kulvikten borde jag få en ganska imponerande kulbana.

Tankar?

/Micke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Detta är min första bältade kaliber någonsin,du som har både 375 och 9,3x62 hur pass stor skillnad är det mellan dom?

Skillnaden är precis som man skulle tro om man tittar "på pappret". Själva rekylen är inte större, men 375'an är "snabbare", en lite mer ärtig knyck. Innan jag satte en bättre bak-kappa på 9,3'an så slog den värre än 375, det är då säkert det... Jag har inga som helst problem med att skjuta liggande med Rugern.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

...jag smyger in en liten, liten halv trådkapning här när vi ändå är inne på ladd-data, eftersom både MrMauser och Henrik är på samma tråd... Kan man - om man nu inte pratar hårda, tryckökande helmantelkulor eller solida sådana - utgå lite från att man kan ha samma laddning till samma kulvikter när man laddar? Alltså om jag hittar en kula som "ser" lika dan ut som en annan jag har ladd-data till, vågar jag använda den? Och fråga nr 2 - Om jag i stället har olika kulvikter, kan jag för att få mer lika träfflägen använda den lägre laddningen även till den lättare kulan?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Micke,

det är på något vis befriande med människor som till varje pris vill undvika de självklara lösningarna.  :-*

(För er som inte följt våra tidigare diskussioner vill jag bara tillägga attför alla andra skyttar än Micke skulle jag givetvis rekommendera antingen en tsx eler en bondad historia med plastspets 8))

Eftersom du har en fobi mot bondade kulor eller helkopparkulor blir såklart utmaningen att välja kula till en mediummagnum som skall användas till skytte på lite längre håll ganska intressant och kräver en del oortodoxa alternativ.

För det första så innebär de tillplattade spetsarna bara problem på de lite längre hållen. På dessa håll så bör ju skottsituationerna vara av sådan karaktär att du är säker på att träffa med första skottet, då spelar det såklart mindre roll om de övriga skotten i magasinet är lite tillknöcklade ;) Om du bara ser till att det första skottet är fräscht så bör du följdaktligen inte ha några problem.

Dessutom är det såklart så att det vilt vi pratar om vid den "normala" bergsjakten inte är speciellt hårdskjutet, i kombination med att köttförstöringen inte känns så högt prioriterad så kan du i princip välja vilken blöt kula som helst. Till exempel en 180 grains BT tror jag skulle funka klockrent till den jakten.

Det finns dessutom en riktig darkhorse i startfältet nämligen, Bergers VLD kulor :o Dessa har jag fått entusiatiska rapporter om både från USA, Skottland och Nya Zealand. Berger marknadsför faktiskt dessa kulor som jaktkulor och de har den lilla specialegenskapen att de inte börjar expandera förrän efter 3-5 cm med sedan är det i princip som en varmintkula. Konkret innebär det att den utöver de rekommenderade rena lungsmällarna även klarar en bogsmäll med riktigt smakligt resultat och riktigt korta flyktsträckor.

Baserat på vad jag vet om ditt skytte och dina preferenser så är det nog dessa kulor som jag skulle rekommendera , antingen 175 eller 185 grains varianten.

Vad tror du om det?

BB,

jag skulle inte rekommendera att du tar laddata från en kula och överför till en annan rätt av, visst är det ofarligt i de allra flesta fall men det finns en del fallgropar som gör att jag skulle avråda från sådana övningar. Om du nu ändå gör det så rekommenderar jag skarpt att du lånar eller skaffar en kronograf så att du på det sättet kan hålla koll på laddningarna. Om du passerar den hastigheten som uppges i laddatan så har du också passerat det uppgivna trycket. Men 9 gånger av 10 så kan du förmodligen byta laddata mellan likartade kulor rätt av, det är den tionde gången som gör det hela lite besvärligt :-

Ta till exempel en kula som Hornadys 139 grains kula i 7mm, den har en så kort anläggningsyta mot pipan att den går att skjuta med 20-30 m/s högre hastighet än andra kulor i den viktklassen. Ett annat exempel är att i min 308 win pipa så ger 150 grains Ballistic Tip (som enligt din definition inte är en hård kula) högre tryck än vad jag får med en 150 grains TSX, båda givetvis med samma laddning.

Var VÄLDIGT försiktig med att följa laddata som du hittar i någon laddatabas på nätet om dessa inte är publicerade av någon du känner och litar på! En bra liknelse är att om ser att någon på nätet rekommenderar dig att satsa ditt sparkapital i en viss aktie, gör du då det? Det krävs givetvis en stor källkritik när man inte vet vem som lämnar en viss rekommendation eler vad denna har för belägg för sitt påstående.

Däremot din andra fråga ser jag som betydligt riskfriare (om det inte är allt för stor skillnad i kulvikt), skicka gärna ett PM om det konkreta fallet så skall jag försöka svara lite mer utförligt!

MVH

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Micke,

det är på något vis befriande med människor som till varje pris vill undvika de självklara lösningarna. 

För det första så innebär de tillplattade spetsarna bara problem på de lite längre hållen. På dessa håll så bör ju skottsituationerna vara av sådan karaktär att du är säker på att träffa med första skottet, då spelar det såklart mindre roll om de övriga skotten i magasinet är lite tillknöcklade ;) Om du bara ser till att det första skottet är fräscht så bör du följdaktligen inte ha några problem.

korta flyktsträckor.

Baserat på vad jag vet om ditt skytte och dina preferenser så är det nog dessa kulor som jag skulle rekommendera , antingen 175 eller 185 grains varianten.

Vad tror du om det?

Ur led är tiden....här sitter jag och ska försöka svara dig med ett glas RÖDVIN framför mig....uuuurrrk!

Jag tackar för de värmande orden att jag är befriande att diskutera med  8) sånt värmer :-*

Jag är helt med dig i ditt resonemang om att med fräscha patroner i bössan så är stukade blyspetsar inget problem,dock är jag sådan av naturen att finns det risk att felkällor kan uppstå i situationer när ingen marginal för fel finnes och inget nytt läge uppstår, så ska risken för felkällan elimineras hur liten den än är ;D

De intressanta rapporterna du fått om Bergers VLD-kulor,vilka vilt besköts med dessa och på vilka avstånd?

175-grains kulan känns intressant att prova.

Köpte för övrigt tre askar Remington 165grains ballistic tip i 308 win idag,har blivit lite av en favoritladdning för mig 8)

/micke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ur led är tiden....här sitter jag och ska försöka svara dig med ett glas RÖDVIN framför mig....uuuurrrk!

Förvirrande.. måste vara ett steg i någonslags socialiseringsprocess  ;D ;D

Fan.. ditt svammel har fått mej att snudda vid tanken på att köra ballistic tip i min bössa.. Hmm...

Mvh!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Micke,

detta blir bara ett kort svar men för det första har du en utförlig artikel som John Barsness skrev i Rifle i din mailbox! John är förmodligen den amerikanska vapen, skytte och handladdningsskribent jag har störst förtroende för, han har både kunnande och integritet.

De rapporterna som jag fått handlar dels om 185 grains kulor från en 300 win mag som använts till ett tiotal vilt bland annat snöget ;) men framför allt "mule deer" i USA. I Nya Zealand har det jagats tahr och förvildade får med en 308 win laddad med 175 grains kulor och den kanske intressantaste rapporten är från skottland där det bland annat skjutits 90 kronvilt med en 130 grains kula från en 260 AI.

Skotthållen har varierat men sammantaget handlar det om närmare 150 vilt och överlag har dessa tre jägare varit väldigt nöjda framför allt med de i stort sett obefintliga flyktsträckorna!

Vänligen,

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Men jäklar du har ju skaffat dej patronen som är slankare än den slankaste skönheten ;D och vad roligt att du snart e nere med båda fötterna och hela benen i laddträsket. Väntar med spänning på kommande trådar om laddtankar, bössfix mm.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Herbert.

Läge för en Sandaträff i sommar kanske ;D

Tack för länken Henrik! Du har övertygat mig och jag är nu en "true beliver" av Bergerkulornas perfektion enligt mina önskemål.

Överälgset B.C gentemot andra fabrikat,erkänt hög precision samt underbar expansion,dessutom är dom väldigt prisvärda har jag sett.

Kommer initialt enbart att beställa 175-grainsvarianten,tror inte jag kommer att vara intresserad av att prova andra sorter just ;D

Hoppas någon svensk importör tar med det där gröna gelatinteströret,vore riktigt intressant att skjuta i.

/Micke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Micke,

kul att du är så lättpåverkad ;D Jag har faktiskt själv varit lite intresserad av att testa Bergers VLD kulor på jakt. Jag hittade förresten en länk den PDF jag skickade dig så att alla intresserade kan ta del av den intressanta artikeln (om inte annat finns det bilder på några stadiga kronhjortar ;))

http://www.riflemagazine.com/magazine/PDF/hl248partial.pdf

"Gelatinteströret" finns på Midway har jag för mig ??? Jag har själv varit på gång att beställa det ett par gånger för att ha ett testmedium som uppträder konsekvent. Syftet är givetvis att kunna jämföra testresultaten med varandra för att på det sättet kunna dra lite mer långtgående slutsatser. Röret heter "Bullet test tube" och tillverkas av

http://www.thebullettesttube.com/ på samma sida finns det möjlighet att köpa en bok som heter "Rifle bullets for the hunter" den kan jag varmt rekommendera :P

Vänligen,

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det blir bra Micke! Inga problem! Bara att panga på som vanligt! ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 9 years later...

Jag grävde fram den här tråden på förekommen anledning då jag har en Win 70 Pre-64 i 300 H&H på g och har liknande frågor i huvudet förstås.

En sak som slog mig efter att ha läst tråden är: vad hände med Bergerkulor för jakt? I USA och på andra ställen verkar de fortfarande poppis (vad jag vet - följer inte amerikanska forum såsom Long Range Hunting aktivt längre) men jag har nog aldrig hört någon förutom möjligen Peder som skrivit nåt positivt om Bergerkulor till jakt.

Beror detta på att svenska jägare som provar dem gör misstaget att ladda för tunga kulor i för låg hastighet (samma fenomen ser man rätt ofta gällande Barnes TSX och liknande, men där får det kanske inte lika allvarliga konsekvenser då TSX oftast kommer öppna som ett paraply ändå), eller beror det på något annat? Läser man Barsness-artikeln som Henrik länkade till så tror man ju direkt att detta är den bästa jaktkulan någonsin.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.








×
×
  • Skapa ny...