Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

 1. Past hour
 2. Christian N

  Små kultingar

  Kan vara ett fall av rubriksättning men jag fick inte den signalen, förbundet var ju negativt inställt till att tillåta ”siktena” eller om så med synnerligen begränsad tillämpning, har det skett en svängning, om än så bara orsakad av praktikaliteter och ett närmande av verkligheten så är ju det fantastiskt. /C
 3. henke67

  Små kultingar

  Den intervjun jag hörde med Ligne så hade han lärt sig att skilja på bildförstärkande och termiska sikten. Inte som tidigare mellan IR och Termisk. Jag har visserligen jobbat även med termiska sensorer som inte är IR (mmVåg) men normalt sett är det väldigt bakvänt att försöka skilja på IR och Termisk. Detta är bara ytterligare ett talande exempel på att lagstiftare inte skall lägga sig i vilka tekniska lösningar som används. Vill man ha prestande krav så är det helt Ok. Motiverade egenskapskrav är helt Ok. Men att lagstifta om teknik man inte riktigt begriper sig på blir sällan bra. Läs följande artikel om ni vill bli mer konfunderade i begreppsvärlden. https://www.sensortips.com/featured/what-is-the-difference-between-a-thermal-ir-sensor-and-a-quantum-ir-sensor/ Den här kan också vara intressant även om den är gammal. https://irp.fas.org/agency/dod/jason/iird.pdf Jag kan även nämna att jag sett sikten som jobbar med "Chilled not cooled" microbolometrar som ger helt fantastiska bilder. Långt långt mycket bättre än de bildförstärkare som visas upp som "topp of the line" på jaktmässor. Även om siktena givetvis inte går att använda på jaktvapen så vill jag påstå att de termiska sensorerna som satt i gamla Saab HeliTow sikten på åttiotalet piskar det som presenteras som framsteg idag. (Dock kylda svindyra, otympliga osv)
 4. henke67

  Små kultingar

  Njae, När jag hörde Ligné så tolkade jag det som att det var utbildningsspåret han var ute efter. Kanske var min tolkning färgad av att jag via kretsen dryga månaden tidigare föreslagit att förbundet skulle ta fram ett utbildningspaket/frågebank (bildbank) och kretsen fått svaret att det redan är uppstartat...
 5. Today
 6. Chrymp

  Värde på cg 1900

  Hej på er. Har en cg1900 i kaliber 6,5x55. Har tänkt göra mig av med den men är osäker på vad man kan begära? Den skjuter bättre än jag och jag älskar kolvens utformning. Inte för att de gjort mig något men nån tidigare ägare har målat om kolven till svart så det kan nog dra ner priset lite 😬 Vad tror ni jag kan få för en gammal klenod?
 7. Arctic

  Små kultingar

  Det rör sig också om teknikutveckling. IR-siktena har idag hög upplösning (ofta HD-kvalitet). Det gäller även de billigaste varianterna. Det gör det relativt lätt att veta vad du skjuter på. De billigare termiska siktena har ofta rätt kass upplösning, vilket gör det svårare att se vad det är du skjuter på. Den Pulsar jag har för att hitta vilt har 320x240 i upplösning. Jag skulle inte vilja använda den som sikte. Jag kommer inte att skaffa ett termiskt sikte med låg upplösning. Jag väntar tills de kommer ner i pris till vad jag vill lägga. Om jag nu alls väljer att skaffa ett. Jag har inte riktigt bestämt mig. Jag vet att det inte finns något för mig intressant alternativ på marknaden idag. De som är bra kostar för mycket. Den kombination jag har av termiskt "spotter" och bildförstärkare med IR fungerar bra för min jakt. Jag tror (och hoppas) att problemen som idag finns försvinner när nya bättre termiska sikten kommer.
 8. Christian N

  Små kultingar

  På ämnet kan sägas/kommenteras att förbundets utspel om att felskjutningarna har ökat och att dessa sikten borde förbjudas igen är enligt mitt förmenande rätt onyanserat och ogenomtänkt. bortsett från rent praktiska moment som att sikterna är kostsamma och många har investerat betydande i dem och efter en tids användning är särskilt nöjda med möjligheten att jaga mer och bättre så är jag ifrågasättande till påståenden om att antalet felskjutningar har ökat. Att det sker fenomenalt udda, tråkiga och i vissa fall brottsliga felskjutningar är varken nytt eller i sig förvånade, förvånande är förbundets inställning, den svenska linjen är utbildning, ökad etik, övning och ansvarstagande inte förbud. Jag antar att det var en provballong för att testa allmänhetens uppfattning, åsikt, eller jägarkollektivets motstånd och reaktion, iom att det var Ligné som körde fram saken. Så med det sagt öva, öva mycket. Tydligen tecknar aluminiumfolie så pass att det är utmärkt till mål/vital del på måltavla. I frågan om små grisar kan jag konstatera att vargen eller vädret tog alla kultingar i första grisningen här nere, vi ser ett fåtal som är födda senare, de är små, men inte många, mycket färre än för två år sedan. /C
 9. vildmark

  Värmländsk tunnelfälla

  ännu en räv i fällan..
 10. Sjöfågeljägare

  Är det en labrador eller spaniel jag ska ha som första hund?

  Lite apportbilder från två labbesystrars första jakter. Stor stund för dem.
 11. Arctic

  Små kultingar

  Markkännedom blir ännu viktigare med mörkersikten. Det är nog direkt olämpligt att vandra omkring på "nya" marker mitt i natten med mörkersikte. Jag har också upptäckt att ensamma djur varit på annat avstånd än vad jag trott. Det är lättare att välja rätt djur när det är flera vildsvin i gruppen.
 12. Älgflugornas Herre

  Små kultingar

  Good point. Det får åtgärdas. Och det blir ju allt enklare framöver i takt med att det blir mörkt tidigare.
 13. Älgflugornas Herre

  Små kultingar

  17 kg levandevikt var gårdagens gris.
 14. Dahla

  Små kultingar

  Man övar väl dessutom sällan i mörker lika mycket som i dagsljus.
 15. henke67

  Små kultingar

  Värmesikten är underbara och kan hjälpa till med mycket där traditionell optik och bildförstärkare inte duger. Men de är samtidigt väldigt annorlunda på många sätt. Och det är väl det vi ser i samband med flera felskjutningar.
 16. PAS

  Små kultingar

  Delar denna tanke. Inte många av vårkullen siktade. Talade med en inbiten harjägare som drar samma slutsats rörande Jösse. /P
 17. Älgflugornas Herre

  Små kultingar

  För övrigt använde jag mitt värmesikte på en plats jag känner mycket väl. När jag gick fram till den fällda grisen insåg jag att den låg typ 25% längre bort än jag trodde den skulle göra. Så nog är det lurigt med avståndsbedömningen när man använder sådana sikten alltid..... Note to self: gå aldrig upp i förstoring högre än defaultläget på x3,5. Det kommer bara att skapa dumma och onödiga problem.
 18. Älgflugornas Herre

  Små kultingar

  Under hösten så upplever jag att många kultingar varit mindre i kroppen än vanligt. Av 6 jag skjutit hittills i höst har 2 (från olika flockar) haft en levandevikt på under 20 kg. Nu hade vi en ganska sen vår och det var kallt en bra bit in i april så min tanke är att flera suggor tappat sin första kull och brunstat om under april/maj vilket då skulle stämma med dessa kultingars storlek.
 19. henke67

  Dubblestudsare i klena kalibrar

  Om du tycker 6,5 är kul så kanske du skall kika efter 6,5x57r. Nästan samma men patronen designad för brytvapen. Nu är det många som aldrig haft problem med "Cylinder patroner" i sina brytvapen men det finns även de som haft problem... Dock bör man då ladda ammon själv. Både för att komma ner i kostnad och för att det är minst sagt klurigt att hitta Klass ett ammo annars... Jag är osäker på om det ens finns.
 20. Förklarar en hel del detta...🙄😆
 21. Yesterday
 22. marcus.söderlund

  Dubblestudsare i klena kalibrar

  Hade ut en köpesannons på blocket nu inför ds köpet. Vart erbjuden en bockds i 9,3x74r för vettig peng om du är intresserad Inge finkalibrigt men är de bara för klass 1 jakt, varför inte låta den leva om lite?😎 Denna fanns i halland minns jag. Kan de varit en Krieghoff, minns en vad för kikare de va på, nån enklare va de iaf. Under 20 va prislappen.
 23. Järven

  Dubblestudsare i klena kalibrar

  7x57R eller 8x57R borde gissningsvis vara lättare att hitta en DS i än 6.5x55 då dom är gjorda för just brytvapen. 6.5x55 är väl dessutom en ganska Skandinavisk patron och man har ju gjort/sålt/ägt förhållandevis få DS här så chansen att snubbla över en är nog inte så där jättestor.
 24. knappåsarn

  Subsonic ammunition.

  det du söker finns, Samereier tillverkar dessa: http://www.reduzierpatronen.de/samereier---reduzierhülsen.html
 25. Vistas

  Dubblestudsare i klena kalibrar

  Det är till älgjakt jag tänkte mig. 6.5x55 hade varit kul. Jag gillar enkelheten i brytvapen bara. Just nu använder jag en Tikka m70, som klass 2. Gillar att slippa repetera, bara spänna en tangent innan skott. Tycker det är bra med pipväljare, och skönt att slippa en ejektor som bara kastar iväg patronen så man ändå måste böja sig och plocka upp den. Mindre jobb att bara plocka ut den, stoppa ned den i högerfickan och plocka fram ny ur vänster bröstficka. Skjuter serier med öppna riktmedel på skjutbanan också, det är en enorm frihet utan kikare, men givetvis med stora begränsningar, så någon jaktnytta är det väl inte tal om med den kalibern. Dubbelstudsare är mycket estestiska också, så det är väl en prysamlarfaktor inbakad dessutom. Det går säkert att få ta på en kombi med ett dbs pipset också, blir ungefär samma sak. Tänker mig att en ren dubbelstudsare är lättare dessutom.
 26. Vistas

  Dubblestudsare i klena kalibrar

  Okej, jag det måset ju vara någon med väldigt mycket pengar som någon kul idé och låtit tillverka.
 27. Vistas

  Dubblestudsare i klena kalibrar

  Mycket snygga vapen. DBS i .22LR - klart att någon redan fått idén. Måste ju vara bra att ha till mycket. Kul historia, aldrig hört talas om det. Är det dina vapen?
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...