Jump to content

Kan man regne ud munnings hastigheden


ros222
 Share

Recommended Posts

Hej igen.

Ja jeg ved der kommer mange fråger, nu som man skal begynde at ladde selv og ikke kan vente på kurset begynder i marts :rolleyes:

Jo jeg skal vente med at ladde, men ikke med frågerne.

Kan man regne ud munningshastigheten på en kugle, hvis man har kaliber (.222rem) , kuglevägt (3,2g.) og krudttype (Norma 200) og ladningen (20grains) ?

Fins der en formel, eller må man ha en cronograf ?

mvh Robert

Link to comment
Share on other sites

Finns alldeles för många variabler med för att räkna ut V0, man kan möjligen göra en kvalificerad gissning.

Min gissning är att din laddning kommer att ligga i spannet 920-940m/s.

Link to comment
Share on other sites

Takker så meget B)

Det var ikke fordi jeg ville ladde när grensen, men var bare nyfiken på hvad en vis kombination ville give for hastighed på kuglen. :)

Men når man tester Balestic i ex. Normas software og skriver ind BC og kuglevägt ( på egen kugle ) da kan man justere på kuglehastigheten også. Så da må man ha en cronograf for at vide vilken fart kuglen har og da se kurven :) ?

Tak Andax for et bud.

robert

Link to comment
Share on other sites

Visst finns det de som har försökt räkna ut utgångshastigheten med mer eller mindre lyckade resultat. Ett av de bättre försöken är givetvis Quickload som brukar hamna i rätt härad om man matar in bra data.

Vi kan ju börja med att fundera på några av de parametrar som påverkar kulans utgångshastighet ( om inte annat så för att inse komplexiteten).

Kulans utformning, här handlar det både om kulans form (störst påverkan har anläggningsytan mot pipan) och om kulans konstruktion där t ex homogena kulor eller kulor med homogena mellanväggar gör ett större motstånd när de skall pressas mellan pipans bommar. Eftersom tryck och hastighet har tydliga samband så påverkas givetvis hastigheten av vilken kula man väljer men att beräkna detta är inte helt busenkelt, som lök på laxen har olika kulor olika legeringar i sin mantel vilket innebär olika friktionskoefficienter.

Krut, det finns ganska tydliga faktablad för de olika kruten men det är normalt inget som vi som lekmän funderar över eller har något större intresse av. Här gäller det att att koll både på krutets energiinnehåll men framförallt på brinnhastigheten. Själv har jag aldeles för dålig koll på detta område för att ens våga mig på att i detalj gå in vilka parametrar som är kritiska, hur räknar man t ex på vilken på verkan olika påverkan olika typer av extrudering har på utgångshastigheten? Det tillsätts också en hel del olika kemikalier till krutet för att uppnå olika önskvärda efgenskaper som t ex okänslighet för temperaturskillnader, renare förbränning etc..

Tändhatt, valet av tändhattar påverkar mer än vad många handladdare inser. Både när det gäller hastighet och framför allt tryck. Jag vet inte hur detta kan kvantifieras eller mätas men påverkar resultatet gör det under alla förutsättningar.

Pipan, här påverkar givetvis piplängden en hel del men även pipans innerdimensioner och i viss omfattning bommarnas utformning påverkar resultatet. Genom åren har vi sett exprimenterande med bland annat "gain twist", antalet bommar och "trånga pipor", allt detta påverkar så klart utgångshastigheten.

Patronläge, det tydligaste exemplet är förmodligen den generösa friflykten hos Weatherbystudsarna som är en förutsättning för den höga utgångshastigheten som dessa levererar med fabriksammunition. Man kan också konstatera att ett lite "tightare" patronläge som ligger på minimigränsen för det tillåtna kan ge en väsentligt högre utgångshastighet än vad ett patronläge på gränsen till maxmåtten gör.

Sedan tillkommer sådant som yttertemperatur, vapnets temperatur och en massa andra mindre signifikanta omvärldsfaktorer.

Förmodligen har jag glömt en del andra parametrar som också påverkar i hastigheten men slutsatsen blir att visst går det att räkna ut utgångshastigheten men det är ett livsverk att hitta formerna för detta och än så länge känner jag inte till något riktigt 100% program som klarar av detta även om quickload förmodligen kommer närmare än något annat på marknaden idag.

Det enklaste är utan tvekan att jobba över några timmar och köpa sig en kronograf.

Vänligen,

Henrik

Link to comment
Share on other sites

:o :o :o Ok, nu forstår jeg, at det ikke er bare bare :lol:

Men det er jo viktigt med anslags energi på dyrene, så jeg tänkte at kunne man rekne ud hastigheten, da kunne jeg også få frem energien (joule) på x meter ^_^ Så man må gå ud ifra at min og max loader til en given kugle har en ret (joule) på 100m.

Er det så ?

robert

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Varför måste man ha det, det är väl inte hastigheten som avgör när en laddning nått toppen.

/Lasse

Jo, det är ett av våra bästa verktyg för att veta att vi nått maxladdningen. Har du en laddstege som visar att t ex max 75gr av ett krut skall ge 850m/s, men du mäter upp 850m/s redan vid 73,5gr - då ska du stoppa där.

Skulle du i stället få en hastighet av endast 840m/s vid 75gr - då ska du stoppa där.

Använder du laddstegarna på detta vis, och aldrig överstiger något max, så laddar du säkert och har inte fått för höga tryck i vapnet.

Och andra - riktiga - sätt att mäta tryck....ja, de är inte något för glada amatörer.

The King is back! Hail the King! :P:lol::lol:

Välkommen tillbaka in i matchen, BB!!! :lol:

Skönt att få ordning på burken igen..!

:o :o :o Ok, nu forstår jeg, at det ikke er bare bare :)

Men det er jo viktigt med anslags energi på dyrene, så jeg tänkte at kunne man rekne ud hastigheten, da kunne jeg også få frem energien (joule) på x meter :) Så man må gå ud ifra at min og max loader til en given kugle har en ret (joule) på 100m.

Er det så ?

robert

Visst kan du räkna ut anslagenergin på 100m när du känner till kulans ballistiska koeffecient och hastigheten. Att utgå från att maxladdningen alltid har "rätt" anslagsenergi för något är på grund av väldigt många olika bestämmelser inte möjligt. Ett typexempel är ju vår svenska 6,5x55.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...