Jump to content

jämthund som spårar vs de som går i vind


Recommended Posts

freddanek

Vet att många tycker att jämten enbart ska gå i vind. Har en själv som i första hand söker spår, men även behärskar vind. Han finner alltid älg även om avstånden till upptagsplatsen kan va på långt avstånd. Jag tycket personligen att detta är bra.

Vad har ni för åsikter om detta?

Är det nån som har koll på jämtlinjer där spåregenskaperna är starka?

Link to post
Share on other sites
mats_bengt

Har en Jämte som i huvudsak går på spår, nu är han ju viosserligen specialiserad på gris. Kan gå på nattslag efter gris i flera kilometer.

 

Ska man hitta grisar som inte ligger i närmsta plantering så måste dom nog kunna spåra längre sträckor, tror det är svårt att ta grisar i vind på några längre sträckor.

 

Sedan tror jag man kan prägla dom på spår som valpar/unghundar, la mycket spår till min när han var unghund.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
freddanek

Jo visst kan man prägla dem. Trodde först att det var för all spårträning som valp och unghund som han valde att gå mycket i spår. Men har fått reda på att de flesta i kullen är likadana. Tycker det funkar riktigt bra på viltfattiga områden i norr. Bara det luktar lite älg så kommer det ett upptag tillslut, han håller löpan tills han får kontakt även om älgen är väldigt långt bort. Har lånat med mej duktiga älgställare som är riktiga vindhundar på tex fjälljakt och tycker att de har i regel mindre upptag på antal släpp.

Link to post
Share on other sites
Kias Husse

Min tik spårar om hon har sele på sig.

Drar i vind om hon är lös.

 

Springer hon på en löpa där djuret finns bortanför vindriktningen, så kan hon spåra tills att hon känner djuret i vind eller kommer fram.

Ser det som en fördel att hon ibland spårar färska spår i medvind. Om hunden bara drar i vind så kan man ha oturen att gå förbi en älg som står rätt nära, men fel i vind....

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

Spännande ämne! Har en jämte på snart 8 mån som är väldigt spårinriktad. Ser honom nästan aldrig med nosen i luften. Han söker ut bra för åldern och har haft några älgkontaker, men jag tycker att söket blir så långsamt när han är så spårnoga. Vad tror ni som har erfarenhet, kommer han att vinda mer när han har fått mer erfarenhet eller kommer han att bli en "spårhund"? Han tar sig an dygnsgamla spår och sen fnular han på i dom länge.

Ibland blir det upptag och ibland släpper han och vänder. Självklart vet jag att han är ung och kommer att utvecklas mycket än, men jag försöker bara analysera hans arbetssätt.

/ Lars

Link to post
Share on other sites

 Mitt tycke så är en komplett hund som både andvänder näsan i backen o går på vind,,

 Banda o spårträning är värdefullt när hunden är unghund,,

 

 Sen har man hund till eftersöket med,,

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
Johan Backman

Har en jämt på 1,4 år som är jävligt spårnoga, långt förföljande. Har lagt henne på spår några gånger och hon följer dem till punkt och pricka och upptaget kan komma 2-3km ibland därifrån. Testade henne på ett ko+dubbelkalv spår som var 3 timmar gammalt, ena kalven påskjuten. Bandade 100m efter och sedan släppte, upptaget på ko och kalv kom 2km därifrån...hon skulle ju kunna tagit den skadade men av nån orsak tog hon friska djuren, vi fick kalven men lät henne få sin chans....men fördelar finns alltid med spårnoga hundar, har du en hund som inte är intresserad utav spår så har den trasslat bort spåret redan efter 300m om du släpper löst, jävligt bekvämt när man vet att hunden håller spåret, man slipper springar med bandet genom granplanteringen.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

min jämte går i regel i vind men tar även spår. ser helst att de går i vind. han är väldigt duktig att spåra trots att ja knappt tränat spårning med honom. alltid haft honom lös sen liten.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
  • Create New...