Hoppa till innehåll

Lamadjur


MartinJ1

Recommended Posts

Jag har på flera håll läst om dessa lamadjur som nu skall skydda får och undrar hur SvJF ställer sig i frågan?

 

Denna artikel verkade mest hålla sig neutral

http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2013/05/Lamorna-som-ska-halla-vargen-borta-1.51037/

men jag tycker att man borde varit lite mer kritisk granskande särskilt när man med en snabb google sökning bl.a. kan kan hitta följande

 

http://www.rockisland.com/~newmoon/llamas/llamainfo.html

från en sida som älskar lamadjuret Läs myt #2 där de fastslår att lamadjuret är ett bytesdjur och inget vaktdjur.

 

http://www.pinedaleonline.com/news/2009/03/Wolveskillllamasonan.htm

750 Lamadjur lyckades inte skydda lamadjur (ej får utan skydda sin egen art) mot 2 vargar. Är vargarna som allt annat större och farligare i USA?

 

Och det går nog hitta mer info om man nu vill gräva att lamadjur snarare är ett byte för vargen än något de blir rädda för. För att försöka väga upp det hela gjorde jag en snabb sökning för att hitta bevis på att lamadjur trots allt kan jaga bort vargar men utan framgång. De kan däremot fungera som vakter för fåren i bemärkelsen att de kan hålla bättre koll på omgivningen än fåren då lamor har högre mankhöjd och framför allt längre hals vilket möjligen gör att djuren hinner samla ihop sig snabbare innan attacken och det på så vis blir svårare för vargen. Men hur är det tänkt att de skall fungera?

 

Om inte Lamadjuren fungerar kanske Ingemar får börja avla och sälja sina attackkreatur för att skydda får runt om i Sverige mot vargangrepp....

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5289637

De fungerade iaf bevisligen mot en ensam varg.

 

 

 

När jag ändå är inne på ämnet lama djur så kan jag inte låta bli att dra parallellen till våra kära politiker som försöker kasta bort bollen istället för att ta tag i den och föra spelet i rovdjurspolitiken. Jag undrar om budskapet med GYBS t.ex. gått fram? SvJF verkar ha en del kvar att jobba på.... för om en del politiker försökt ta tag i bollen så har det iaf inte nått statsministern.  

http://www.jaktojagare.se/notiser/reinfeldt-hanvisar-till-eu-i-vargfragan

 

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Inte skall man stoppa de som vill testa. Jag tyckte bara att artikeln på Svensk jakts hemsida var lite....lam och inte kritiskt granskande och det ger ju trots allt en bild hur förbundet håller sig i frågan. Men bra att veta att det iaf finns de centralt som verkar tänka iaf som jag. :)

 

En del av budskapet verkar iaf gått fram men så länge de inte t.ex. sätter GYBS så anser jag inte att polleten trillat ned hela vägen för det han gjort är egentligen bara att äta lunch. Ok lite till har han kanske gjort men inget mer än att prata för det handlar ju inte om något beslutsfattande och detta prat har nu gett honom lite bra publicitet utan att mycket mer behöver hända på ytterligare några månader och vad händer då? Jag anser att hans prat bara visar på att han fortfarande anser att bollen ligger hos EU och att Sverige inget kan göra mer än... äta lunch för att framföra synpunkter om och om igen till de som anses bestämma i frågan. Statsministern får därför fortsätta finna sig i att kallas lam tills dess han och hans regeringspolare börjar ta lite obekväma beslut så han i handling visar vad han vill istället för tomt prat.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

 

Gör man ingen forskning alls innan man testar praktiskt? Det står i klartext i länkarna ovanför att laman inte klarar av att försvara sig mot rovdjur. De som skrivit verkar ju vara insatta i hur lamor fungerar genom praktisk erfarenhet och inte genom tro. Expressen varnar för samma sak här som jag har sagt länge nu. Vårat civilförsvar är i botten och vårt militära försvar ska vi inte snacka om. http://www.expressen.se/nyheter/maten-tar-slut-snabbt-nar-krisen-kommer/

 

 

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.








×
×
  • Skapa ny...