Jump to content

älghund/grishund?


Recommended Posts

Kan ingen kunnig skriva ner vad en normal, gråhund,karelare jämte, östlaika,västlaika , svart o vit älghund har för egenskaper?

Jag skulle vilja veta:

1 Passar på gris, älg, fågel?

2 söker spår eller går i vind?

3 söksätt, stort litet, stickigt?

4 familjemedlem?

5 inkallningsmöjligheter, går att kalla in på jakt?( jag tror alla hundar går att kalla in oavsett jaktlust)

6 skallar dom dagarna i ända i hundgård(även om man jagar mycket så är dom mest i hundgård)?

7 lämplig till eftersök?

8 annat otrevligt beteende som aggresivitet, mot folk eller bytesmedveten?

9 nått jag glömt?

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

vad är den "normala älghunden" så kan man ju skriva att vit älghund är bättre i söket än normalt om nu så är fallet!

Link to post
Share on other sites

Beror på individen och injagning! Tror inte så mycket är rastypiskt.

jag håller med dig om att stam och att hundföraren har störst betydelse MEN jag lär ju inte få en gråhund att stå för fågel?

Jo kanske men det tar mycket tid!

MAO vill jag ju välja rätt ras, rätt stam, för att nå mitt mål med hunden!

Link to post
Share on other sites

Jag menar ju mer rätt jag har i valet av ras och föräldrar ju bättre får ju hunden och jag det!

Link to post
Share on other sites

Det kostar mig kanske 10 timmar vid datorn för att välja ras sen kanske 20 till för att välja rätt valp, och det är en piss i nilen mot vad jag lägger i skogen senare!

Link to post
Share on other sites
lsjonsson

Fråga Jämta om jämthund. Hon har stor erfarenhet av rasen, men kanske inte grisjakt.

Link to post
Share on other sites

Är det en ställande på älg och gris du är ute efter?

/Lars.

Ja

men vill forska lite först

Link to post
Share on other sites
JaktGripen

På 9 kanske hur långt de förföljer samt hur lång tid de står på ståndet? Har själv försökt ställa samma fråga fast med lite annan vinkling och min uppfattning är att detta inte är uppstyrt utan mer finns som en allmän uppfattning bland rasernas respektive företrädare och ägare. Det kan man förstås tycka är konstigt att det inte finns ett "raskompendium typiskt jaktsätt" men det man hittar är väl egentligen jaktproven där alla raser vill nå höga pris på jaktprov trots sina olikheter?

Link to post
Share on other sites

Min lilla erfarenhet av östlaika.

1 har eller skäller det mesta, men kommer att föredra det vilt som skjuts mest av.

2 Den äldsta söker till 98% spår, unghunden verkar bli likadan medans valpen går mer på luftvittring än.

3 den äldre söker trångt tills han hittar ett spår, de två yngre verkar få vidare sök.

4 jag är småbarnsförälder och mina 3 laikor sover alltid inne på nätterna.

5 Hitills så funkar det, den äldre släpper kanske lite väl tidigt och söker upp husse på gott och ont.

6 inte om dom inte ser något intressant jaktbart eller busar med varandra.

7 om man tränar spår så funkar dom.

8 ingen av mina har visat bytesmedvetenhet eller vaktat mat och ben.

9 tror laikan behöver mycket social närvaro med "flocken" och den är lätt styrd på både gott och ont.

Sent from my GT-P3110 using Tapatalk

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Min lilla erfarenhet av östlaika. 1 har eller skäller det mesta, men kommer att föredra det vilt som skjuts mest av. 2 Den äldsta söker till 98% spår, unghunden verkar bli likadan medans valpen går mer på luftvittring än. 3 den äldre söker trångt tills han hittar ett spår, de två yngre verkar få vidare sök. 4 jag är småbarnsförälder och mina 3 laikor sover alltid inne på nätterna. 5 Hitills så funkar det, den äldre släpper kanske lite väl tidigt och söker upp husse på gott och ont. 6 inte om dom inte ser något intressant jaktbart eller busar med varandra. 7 om man tränar spår så funkar dom. 8 ingen av mina har visat bytesmedvetenhet eller vaktat mat och ben. 9 tror laikan behöver mycket social närvaro med "flocken" och den är lätt styrd på både gott och ont. Sent from my GT-P3110 using Tapatalk

TACK!
Link to post
Share on other sites
Thomas Larsson

I grunden är det som Mats Bengt skriver som jag ser det. Det finns mindre skillnader mellan raserna men stora skilnader inom rasen och uppfödare. Där krävs det bara några dagars jobb för att läsa igenom jaktprovs resultaten på dom olika raserna för att möjligen se dom skilnadena. Samtidigt så kanske du finner en del uppfödare som lyckas bättre på prov på sina kullar än andra när du kollar på proverna.  Det mer handlar om är nog nr 9 på listan. Klarar du av att utveckla och träna den lilla valpen till den ultimata jakthunden och har tiden? Det är inte lätt att få till en topp hund. Först skall man få ett bra ämne som det finns en utmärkt tråd på den här sidan om. Där man kanske bör vara "känd" eller har presterat utmärkt med tidigare hundar för att kunna få möjlighet att få köpa ett riktigt bra ämne. Sedan så måste man inse att det inte är ett färdigt paket man köper. Det handlar om att göra rätt med injagningen med just den här indeviden osv.... Det kan vara lite knepigt för man kan få en valp som har mycket självständighet och "tuff" eller en som har mycket "feghet"och under given. Uppfödaren kan inte alltid veta vad det blir av valpen och hur den kommer att passa valpköparen. Klarar du ut att få till den ultimata jakthunden av vilket det än blir? Eller har du möjligheten att få hjälp? Man brukar säga att en duktig hundförare får alltid fram bra hundar..... Varför?? Tror att dom kan "läsa hund" och på något sätt alltid får till det med viket matrial dom får i sin hand och lägger ner mycket tid på sin blivande jakthund.

 

Så 1 Japp kan vara svårt att få till det med alla raser att få dom att jaga gris och älg och nästa stund få till det med fågel. Det finns nog raser som du inte har räknat upp som kan klara av det. Med "rätt träning".  Men vill du att hunden skall skälla orre när du är ute efter älg? Eller tvärt om?

2 Handlar mycket på indevid och injagning. Hundar gör vad dom tjänar på. Man kan få dom att följa spår bättre med träning osv...Du som förare kan påverka det mycket med injagningen och indevid mer än ras skulle jag tro.

3 Samma som Nr 2 i stort sätt. Handlar mer om indevid än ras.

4 Kan man inte få till en hund att fungera i familjen så skall man nog ta sig en funderare varför blev det så här? Med min erfarenhet så är det sällan det handlar om hunden utan nog mer på ägaren. Självklart finns det undantag med hundar som är sjuka och dyligt. Sedan skaffa hjälp snapt som bara den för så får det bara inte vara i min värld.

5 Ren förar grej. Alla hundar går att kalla in det handlar bara om att lägga ner jobbet. I bland en rolig utmaning :smile:

6 Mycket en förar grej där också. Kan vara en riktigt rolig utmaning :smile:

7 Alla hundar i stort sätt klarar att spåra med träning. En ställande hund brukar inte ha några större problem att få stopp på en skadad älg eller gris bara det finns någon som helst "gå" i den.

8 Ren förar grej där också.

 

Så vad blev kontentan av det här då? Det handlar mer om indeviden och du som förare än ras. I min lilla värd då förstås :yes:

PS är ordblind. Så alla stavfel beror på det :tongue:

Link to post
Share on other sites

tackar jag läser och lär!

Jag har tex förutfattade meningar om att laikor skäller på allt och alla jämfört med de andra raserna, men där har jag alltså fel?

jag trodde också att laikor o karelare går mer i vind, gråhund går mer på spår, har jag även fel i detta?

Jo jämte är ibland för stor o osnabb för gris, om man nu inte har en liten jämte, har jag fel även där?

Jag har hört om äldre linjer på karelare som är mer aggressiva mot människor, finns inte detta problem längre, eller det kanske aldrig funnits, de jag träffat har varit trevliga bör jag tillägga?

Jag har läst en del om att förföljandet med en gråhund nästan är dubbelt så långt som hos en jämte, är detta inte rasbetingat utan gäller det bara dessa individer?

Upptagstekniken, är den lika på alla raser?

Tackar för alla synpunkter!

Link to post
Share on other sites

Även om mycket är indevid beroende så tror och hoppas jag att man fortfarande kan se tydliga skillnader mellen raserna.

Sent from my GT-P3110 using Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Även om mycket är indevid beroende så tror och hoppas jag att man fortfarande kan se tydliga skillnader mellen raserna. Sent from my GT-P3110 using Tapatalk

Ok

Kan du nämna några skillnader?

Jag menar inte utseende o färg!

Link to post
Share on other sites
strävhår

Bra där Ozzian, vill man ha en spets som skäller på fågel, mård och katter i träd bör man skaffa en laika ?! Eller ?

Link to post
Share on other sites

Som jag ser det lite grovt, så är jämte och gråhund mer älg specialister även om det kommer mer på gris och rovdjur, medan laika raserna är mer allround, jag ser inget konstigt med att en laika skäller ekorre då det är ett pälsvilt. De övriga raserna har jag nästan ingen erfarenhet av.

Sent from my GT-P3110 using Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Som jag ser det lite grovt, så är jämte och gråhund mer älg specialister även om det kommer mer på gris och rovdjur, medan laika raserna är mer allround, jag ser inget konstigt med att en laika skäller ekorre då det är ett pälsvilt. De övriga raserna har jag nästan ingen erfarenhet av. Sent from my GT-P3110 using Tapatalk

Nej absolut inte, men det kan ju vara bra att veta att ex laika skäller ekorre!

vill man absolut inte ha en hund som skäller ekorre bör man välja en annan hund!

Det är väl grunden för finska spetsar att skälla ekorre?

Link to post
Share on other sites
JaktGripen

ozzian jag kan rekommendera Rune B Samuelssons böcker om du vill lära dig lite mer om ursprunget till Finsk spets och nobs samt även laika. "Taigajägaren" tex är riktigt trevlig och bildande läsning inom det ämnet.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Nej absolut inte, men det kan ju vara bra att veta att ex laika skäller ekorre!

vill man absolut inte ha en hund som skäller ekorre bör man välja en annan hund!

Det är väl grunden för finska spetsar att skälla ekorre?

Ekorre brukar gå över när dom blir äldre och inser att det inte lönar sig och skälla på dom.

Sent from my GT-P3110 using Tapatalk

Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...

Jag jagar med finsk spets, mina hundar skäller fågel och mård i första hand, men skäller även älg om tillfälle ges, älgen står som regel i upptaget. gris har vi inte här så hur de skulle fungera på gris vet jag inte.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
  • Create New...