Jump to content

Ripjakt på vinterfjället


BigJim

Recommended Posts

Jag och en par kompisar planerar att jaga ripa på fjället sista lovliga helgen längst upp i norr. Det blir någonstans i Kirunafjällen. Snackat om det i flera år, men nu jä-lar!!

Så jag skulle behöva lite jakttaktiska tips. Har jagat med stående hund på hösten tidigare, men aldrig vintertid.

Så är det nån som har några tips? Bössorna är 22lr. Nått speciellt runt ammo-val? High Velocity? Inskjutningsavstånd? Tält eller stuga? Snöcammokläder eller ej? Var hittar vi riporna?

Kanske finns nån litteratur att förkovra sig i?

/Må

Link to post
Share on other sites
cypherpunks01

Skall ni åka ut med skoter eller hur färdas ni där uppe? Fördelen med tält, eller ännu bättre, ark, är att man kan sova mitt där man tänkt jaga. Sover man i t.ex en av STFs stugor vill man väl helst kunna ta sig en bit bort med skoter för själva jakten. Brukar också vara en ordentlig ökning på antalet jagande där sista helgen så det kan väl vara en viss trängsel i stugorna.

 

Under dom mörka åren när jag jagade ripa med 22lr använde jag själv high velocity ammo, men det var nog mycket för att den sköt bra i min bössa.

 

Exakt var i Kirunafjällen man kan hitta ripor har jag ingen koll på, har bara jagat där på hösten när man jobbat där och åkt ut och jagat efter jobbet. Generellt kan jag väl säga att det kan variera rätt bra från dag till dag exakt var man hittar dom och på vilken höjd dom finns. Det finns väl lokala förmågor som kan peka ut ett område där ni kan börja leta i alla fall.

Link to post
Share on other sites

Varför åka så långt? Mycket ripa i Jämtland och Västerbotten också. I min bössa går Lapa Polar Biathlon otroligt bra när det är kallt. 150 kr för en ask kan tyckas dyrt men billigt för 50 ripor. Har provat många märken och modeller. Den här är långsam men grymt precis. Ripor är ju så jäkla små. När det är riktigt kallt ser man kulan i kikarsiktet. Ballt! Med mitt kikarsikte med mil dot håller jag mitt i på 50 m, en dot upp på 75 m och tre upp på 100 m. Det är en rund kulbana. Smyger med avståndsmätare för att inte bomma dessa vackra fåglar i onödan.

Link to post
Share on other sites
lsjonsson

Hör med Nils l här på forumet för han har väl säkert något tips. :thumbsup:

Link to post
Share on other sites

Sök dig så högt att det verkar omöjligt för något att leva där ;) sedan gäller det att lyssna och spana efter ripa, när du funnit ett gäng är det bara att hakapå. Ammo skulle jag välja en underljuds som skjuter bra, är man paragrafryttate gäller det att kolla så den håller klass 4 för riporna märker ingen skillnad.

Testa även lite skytte i vind uppe på fjället, har man inte skjutit 22lr i hård vind vågar man sällan hålla av nog mycket. Sedan lite suntförnuft att inte offra livet i branter för en ripa

Link to post
Share on other sites

En förutsättning för framgångsrik jakt är nästan att ha tillgång till skoter, för att komma ut till områdena. Men visst finns det områden efter Nikkavägen och i höjd med Torneträsk, som nås med bil. Vart fåglar finns varierar från dag till dag och år till år tyvärr, men stenig eländig hög terräng är ju en början. Kolla med boende i t,ex Abisko som utgångspunkt är ett tips.

Link to post
Share on other sites

Jag har hyrt stuga ute i väglöst land vid något tillfälle, med 15 km på skidor för att ta sig ut. En av mina bästa jaktupplevelser någonsin. Skoter är nog bra om man bor på STF el liknande.

Kan man välja en kaliber med bättre vindavdrift än .22lr är det en stor fördel som tillrest jägare. Man kan inte välja sina jaktdagar och riporna sitter rätt löst när det blåser vilket blir frustrerade med de maximala 50 m som är realistiskt att skjuta på om det blåser lite.

Annars är det bara att ta sig upp på blockrik mark över trädgränsen, spana och hålla sig i sakta rörelse. Handkikare är en fördel men när man lyckas kalibrera blicken efter några dagars jakt ser man plötsligt riporna även utan. Snökamouflage ser jag som helt onödigt. Inskjutning i den låas temperaturen på fjället är ett måste.

Har du rutin nog för att tälta i det väder som kan uppstå i Kirunafjällen i början på mars låter det helt grymt!

Link to post
Share on other sites

Ok, tack för alla svar. Ska läsa lite mer noggrant senare i kväll.

 

Anledningen att vi ska åka till Kirunafjällen är delvis av nostalgiskäl, delvis att få tillgång till de sista två veckorna (som iof även är tillåtna i V-botten...).

 

/Må

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
  • Create New...