Jump to content

Farligt kärvande slutstycke


LGH
 Share

Recommended Posts

God eftermiddag.

 

Efter många om och men lyckades jag i går ta mig till skjutbanan för att skjuta in min Sako AII som fått ljuddämpare (RCC Carbon 44), ny bakkappa och kanske framför allt en ny glugg (Zeiss Classic 1,5-6).

 

När jag fick tillbaka bössan från smeden upplevde jag att slutstycket gick mycket trögare än tidigare. Jag satte mig ner och gjorde vapenvård. Efter det gick det lite bättre.

 

Ute på banan hade jag lite problem med skruvandet på siktet, men det löste sig till slut och jag började med glädje krympa mina grupper ned mot något som kanske är godkänt även bland er som faktiskt kan skjuta ordentligt.

 

Då kom det: Klicket. 

 

När jag kramade avtryckaren klickade det till lite lågt och indikatorn i underkant av slutstycket som visar om slagstiftet är uppspänt tror jag rörde sig en millimeter eller en halv, inte mer än så. Försiktigt lirkade jag upp slutstyckshandtaget, tog ur slutstycket och gjorde patron ur samt tömde magasinet. Lirkade lite med slutstycket, satte tillbaka det i oladdat vapen. Testade ett par gånger och det verkar fungera korrekt. Laddade vapnet med resterande skott i serien och tryckte av. Klick.

 

Frustrerad och skeptisk lirkade jag upp slutstyckshandtaget igen, med pipan vänd mot vallen. BOM! Där kom skottet, i början av rörelsen när jag drog slutstyckshandtaget uppåt.

 

Det var ingen vidare rolig upplevelse. Jag tömde genast bössan och började pyssla med slutstycket och kunde konstatera att jag nu kunde återskapa problemet med partiell avlossning.

 

Som jag skrev tidigare, indikatorn rör sig en pytteliten bit, så jag tror att slagstiftet är lossat, men fastkärvat på något vis. När jag sedan lyfter på handtaget far stiftet fram.

 

Jag avbröt givetvis och åkte hem. Plockade isär slutstycket och tyckte inte att det såg så illa ut. Helt torrt och bara en aning smuts. Efter rengöring har jag oljat slutstycket invändigt med Hoppes Elite olja och den klickar inte just nu i varje fall.

 

Vad bör jag göra? Hur ska jag gå vidare?

 

Jag vill inte råka ut för det här igen, någonsin. Frun stirrade surt på mig när jag satt och surfade på fabriksnya bössor av finska och tyska fabrikat hela kvällen igår, men jag vill självklart få den här bössan att fungera tillförlitligt och säkert.

Link to comment
Share on other sites

Lossa bakre stockbulten, notera skillnaden,

 

om det är som jag tror att det är har din smed dragit skruvarna lite väl hårt och stocken/kolven på din sako gett sig lite. Därav att den är lite kärv och att det hänger sig. /Christian

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vissa Sako A2 / L579 har också den egenheten att slagstiftet kan justeras med en liten insex-skruv. 

Den kan strula om man inte låser den med gänglim.

 

Det borde iof inte orsaka en smäll när du försökte öppna bössan, men kolla om du ha den skruven och den sitter fast.

Stiftet ska sticka ut ca 1,5 mm när fjädern är slackad.

På min Sako L579 lossnade skruven utan att jag märkte det, och vips var stiftet ute ca 2,5-3 mm.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ruggigt obehagligt! Frågan är om det inte vore bäst att du lämnade till smed rakt av? Risken är att du genom puts och studs löser problemet på kort sikt utan att själv kunna klura ut vad som hänt. Och då kan det riskera att hända igen.. Annars tyckte jag Christians teori lät rätt vettig.. Obehagligt som fan oavsett, lite för mycket pulver i dessa tingestar för att man ska vilja fånga rekylen i högerhanden..

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack för alla insiktsfulla svar!

 

Ja, jag har nya baser men då en erkänt duktig smed skötte montaget litar jag på att det inte kommer några spänningar därifrån. Men klart värt att hålla ett öga på.

 

Danne, jag ska kolla om jag har en insexskruv även om jag inte minns att jag skulle ha sett någon. Var skulle den sitta? Jag förstår inte riktigt utifrån din förklaring och jag har inte bössan framför mig just nu.

 

Först och främst ska jag testa Christians teori som låter mycket trolig. Om skillnaden är påtaglig och jag inte kan känna några tendenser till spänningar igen så ska nöta hemma vid köksbordet eller TV:n en kväll till jag känner mig hyfsat trygg. Annars åker den självklart tillbaka till smeden enligt Hipshots förslag.

 

Men ska det vara helt torrt i slutstycket eller ska man använda en tunn olja? Åsikterna verkar gå isär.

Link to comment
Share on other sites

.............Obehagligt som fan oavsett, lite för mycket pulver i dessa tingestar för att man ska vilja fånga rekylen i högerhanden..

 

Nä, så fort du lyfter spaken kommer spännkurvan fram och innan klackarna släpper har spännkurvan dragit så långt bak att stiftet inte kan nå hatten. Det är inte så mycket Mauser kvar numera - men den detaljen har vi kvar.

 

Jag lutar mig i förstan hand åt Christians kommentar, i andra hand kolla om skruvarna sticker genom lådvalvet/muttern. Vad som förmodligen händer är att slutsyckskroppen trycks åt ngt håll av en skev låda eller en skruv. Då hamnar uppspänningstanden lite fel relativt uppspänningstanden på slagstiftsmuttern och då får man sådana här symptom.

 

1 kolla att inget går ner i låsläge eller låda från fästet.

2 Lyft upp mekanismen ur stocken, kontrollera att slutstycket löper helt fritt.

 

Skulle det behövas så får du lägga en bricka under den bakre lådskruven.

 

/T

Link to comment
Share on other sites

Tack för alla insiktsfulla svar!

Ja, jag har nya baser men då en erkänt duktig smed skötte montaget litar jag på att det inte kommer några spänningar därifrån. Men klart värt att hålla ett öga på.

Tänkte om en skruv till basen är för lång när du sa slutstycket går trögt.

/Lars.

Link to comment
Share on other sites

 

Danne, jag ska kolla om jag har en insexskruv även om jag inte minns att jag skulle ha sett någon. Var skulle den sitta? Jag förstår inte riktigt utifrån din förklaring och jag har inte bössan framför mig just nu.

 

På slagstiftets mutter som sticker ut under styrhylsan.

Det är inte alla Sako-slutstycken som har den, och det är inte säkert att den har orsakat dina problem.

 

MEN - det är värt att kolla. Skruven kan absolut orsaka klick om den är feljusterad.

Eller tändhattsgenomslag för den delen.

Jag gillar verkligen Sakos konstruktioner, men jag har också jävlats med dom x antal gånger genom åren.

 

 

.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kolla även listen på slutstycket den kan pressa slutstycket snett. Antar att du inte skruvat på baser på en sako utan använder spåren

Link to comment
Share on other sites

I bästa fall kan det finnas manualer och sprängskisser till vapnet på SAKOs hemsida, kolla. ( Hittade till min )

Link to comment
Share on other sites

Det var nog en hel del spänningar mellan stock och låda. Jag lossade bakre skruven en bit och lossade sedan den främre en smula för det kändes som om hela underbeslaget satt väldigt hårt. När jag sedan ruckade en smula på underbeslaget kom det ett bestämt knakande ljud från stocken och det kändes som om hela systemet lade sig till rätta. Skruvade åt båda skruvarna måttligt och nu går slutstycket betydligt bättre, om än inte lika bra som innan besöket hos smeden.

 

Jag ska om möjligt testa på banan i dag (jobbar hemma i dag så kanske kan jag ta en långlunch :)) då jag inte upplever att slutstycket hänger sig längre.

Link to comment
Share on other sites

Nähäpp. En problemfri serie, sedan bara strul. Det är fruktansvärt tråkigt att behöva peta på indikatorn (vad det nu heter egentligen?) under slutstycket för att skottet ska gå. Riktigt olustigt.

Det får bli ytterligare en tripp till smeden för bössan. Sedan får jag se hur jag gör. Jag var tvungen att hindra mig från att åka till XXL i kväll och i vrede och frustration köpa mig ett tyskt systemvapen då jag inte har något utöver denna, en hagelbock och en 22:a.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Similar Content

  • Långjanne
   By Långjanne
   Hallå där,
   Jag har en Huskvarna 1622 som gått och tappat sitt slutstycke nån stans i skogen. (Jess, det är polisanmält)
   Någon som har tips om var jag kan få tag på ett slutstycke, eller är det bara att skrota bössan?
  • Per_B
   By Per_B
   Jag har en Tikka M77k 12/222. Nu sitter ett aimpoint 5000 på men jag skall sätta på ett kikarsikte för att kolla vilken av 222 ammunitionen som jag har går bäst i bössan. Jag har de här i kaliber 222:
   Vilken av de här tre tror ni går bäst i bössan?
   Norma Soft Point 3,2g
   Norma Soft Point 4,0g
   Sako Gamehead 3,2g
   Samtliga är vanliga blyspets ammunition. Vilken tror ni kommer ge bäst precision på 80 meter (minst diameter 3 skotts-grupp)? De brukar ju prata om stigningen / räfling i pipan när det gäller 222... vet ni vilken jag har i min Tikka M77k? Spelar det någon roll i detta fallet med de här tre patronerna? Tacksam för input! 
    
   Skall testa Jaktmatchen också (men det är mest på kul, skall ha bössan till rådjur inte fågel)
   Norma Jaktmatch 3,6g
   Sako FMJ 3,2g
  • Tobias90
   By Tobias90
   Hej! Jag köpte nyligen en ny sako 85 med valnötsstock och har lite frågor om hur man på bästa sätt håller den vädertålig. Har inför varje jakt hittills smort in den med skyttens stockolja men känner att den behöver något bättre. 
   Hittar mycket på nätet om hur man återupplivar sin gamla stock men jag vill ju få min nya bössa vädertålig! Hur göra? 
   Mvh.
  • Granatz
   By Granatz
   Sugen på ny bössa och behöver lite hjälp, tips.
    Står mellan Tikka t3x super varmint. T3x Tactical och T3x CTR.
   alla känns hyfsat lika, men skulle gärna ta del av era åsikter!! 
  • lodjuret88
   By lodjuret88
   Sinom tid kommer en sådan vara i min ägo bäva måde hörntand och krokenäbb   så jag undrar om ni garvade kan säga något om den bössan? stabiliserar den 50grains kulor? dela gärna laddata om ni själva skjuter med 22hornet så man har en grundplåt att utgå från^^ vad jag kunde utläsa från anonsen så satt de ett 2-6x40 sikte på den så jag funderar på att köpa en fast 8x50 och sätta på den några tankar om optikvalet?
×
×
 • Create New...