Nissen Publicerat December 30, 2015 Share Publicerat December 30, 2015 Hej! Sista helgen i nov sköt jag en spetshjort. Den var fin som f-n men hade absolut inget fett på kroppen. Den hade väl hållit i gång en del under brunsten tänker jag. Fanns absolut ingen brunstlukt i köttet Den blev fint slaktad och fick hänga någonstans runt 45 dygnsgrader. Tyvärr så kunde jag själv inte vacca o frysa in djuret pga arbetet, så min kära mor fick lov att göra det. Nu till själva funderingen. Min mor sa att köttet var otroligt klistrigt. Fastnade på händerna hur lätt som helst. Hon hade aldrig sett på maken, och hon har frusit in mycket kött under åren. Jag sökte på nätet och hittade denna text: Normalt ligger ligger pH-värdet i den levande muskeln på mellan 7,0 och 7,4.Efter slakt sker en pH-sänkning beroende på att glykogen bryts ner till mjölksyra och pH hamnar runt 5,5.Om glykogen innehållet i musklerna är lågt t.ex. beroende på stress innan slakt eller att djuret är i dålig kondition så kommer pH-värdet i köttet att bli för högt och det resulterar i sämre håll- barhet och mörhet samt i värsta fall att köttet blir mörkt och klistrigt.Därför bör inte pH-värdet vid en kvalitetsmärkning överstiga 5.8 Köttets pH-värde mäts ungefär 24 timmar efter slakt och vanligast i ytterfilen. Kan det vara så att min spets var i så dålig kondition efter brunsten att köttets PH blivit fel? Eller kan det bero på något annat? Sjukdom? Är det någon här som varit med om liknande och vad kan jag förvänta mig av köttet i så fall? Går det att äta? //Nissen Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Urban Publicerat Januari 2, 2016 Share Publicerat Januari 2, 2016 Jag har inte varit med om att spetsar luktar brunst. Min erfarenhet av det du skriver är att djuret var ordentligt stressat innan skott. Då brukar det bli ordentligt "klistrigt" Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Nissen Publicerat Januari 2, 2016 Författare Share Publicerat Januari 2, 2016 Jag har inte varit med om att spetsar luktar brunst. Min erfarenhet av det du skriver är att djuret var ordentligt stressat innan skott. Då brukar det bli ordentligt "klistrigt" Jo, för något år sedan så sköt jag en spets någon vecka in i december som hade ordentlig brunstlukt. Den var väldigt stor i kroppen men hornen bestod av två spetsar. Kan det varit en dåligt utvecklad stånghjort? Har du ätit sådant kött som varit "klistrigt". Hur var det? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Urban Publicerat Januari 2, 2016 Share Publicerat Januari 2, 2016 Har faktiskt aldrig ätit stressat kött.... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
kkjon Publicerat Januari 2, 2016 Share Publicerat Januari 2, 2016 Jo, för något år sedan så sköt jag en spets någon vecka in i november som hade ordentlig brunstlukt. Den var väldigt stor i kroppen men hornen bestod av två spetsar. Kan det varit en dåligt utvecklad stånghjort? Har du ätit sådant kött som varit "klistrigt". Hur var det? inte för att vara petig men du ska nog tala tyst om att du sköt en spets någon vecka in i november. Dom är fredade till och med 15 november. jag kan inte påstå att vi har skjutit någon spets som varit i brunst, men då undviker vi helst att skjuta handjur i direkt anslutning till brunsten. I år (jaja 2015) sköt en gäst den 27/11 en vad han trodde var en spets. självklart var vi tvungna att göra ett eftersök på den. När vi fick tag på den visade det sig vara en med avslagna horn, ca 15 cm höga "spetsar" men med ögontagg. jag såg direkt på halsen att han var i brunst och när den flåddes märktes det med. Den blev rävmat. Det var inte mycket rätt med det skottet. Han fick bara skjuta spets, träffar i magen när han skjuter på ca 70 meter och han skjuter liggandes. och som grädde på moset var det bara att kasta allt. 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Nissen Publicerat Januari 2, 2016 Författare Share Publicerat Januari 2, 2016 inte för att vara petig men du ska nog tala tyst om att du sköt en spets någon vecka in i november. Dom är fredade till och med 15 november. jag kan inte påstå att vi har skjutit någon spets som varit i brunst, men då undviker vi helst att skjuta handjur i direkt anslutning till brunsten. I år (jaja 2015) sköt en gäst den 27/11 en vad han trodde var en spets. självklart var vi tvungna att göra ett eftersök på den. När vi fick tag på den visade det sig vara en med avslagna horn, ca 15 cm höga "spetsar" men med ögontagg. jag såg direkt på halsen att han var i brunst och när den flåddes märktes det med. Den blev rävmat. Det var inte mycket rätt med det skottet. Han fick bara skjuta spets, träffar i magen när han skjuter på ca 70 meter och han skjuter liggandes. och som grädde på moset var det bara att kasta allt. Alltså för tusan, menar så klart december. My bad! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Ricjon Publicerat Januari 22, 2016 Share Publicerat Januari 22, 2016 Hej! Lånar tråden och undrar ifall någon vänlig har en teori om varför den här kronisen ser ut så här? Luktar och ser förj.ligt ut! Tacksam för svar! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
danny.k Publicerat Januari 22, 2016 Share Publicerat Januari 22, 2016 Satan vad vidrigt... Förruttnelse i all sin prakt. Skickat från min D5803 via Tapatalk Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Mad Mike Publicerat Januari 22, 2016 Share Publicerat Januari 22, 2016 Bukskjuten? Kula som slagit in i baklåret? /Mike Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
kkjon Publicerat Januari 22, 2016 Share Publicerat Januari 22, 2016 Ett alternativ är att korp har hackat lite efter skottet och innan djuret kom in från skogen. Kan även vara följder av sotningen, fel bakterier på rätt ställe så går det fort. Om den nu inte är skjuten i arslet. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.