Jump to content

Måla flockade bulvaner?


Mr.Mephisto

Recommended Posts

Mr.Mephisto

Efter några säsonger börjar mina flockade bulvaner se lite risiga ut. Duvorna verkar inte bry sig nämnvärt, men kråkorna har jag fått för mig reagerar mer på dåliga bulvaner. Så hur gör ni när det flockade släpper och färgen under går igenom? 

Link to post
Share on other sites
Skånepåg

Köper nya.. Känns knappt lönt att bråka med det..

Link to post
Share on other sites
Mr.Mephisto

Så tänkte jag med, men har man 30 duvskal, 10 kråkor, några skator och 50-60 gäss så blir det lite pengar. Men man kanske bara sja byta ut dem lite löpande.

Skickat från min D5803 via Tapatalk

Link to post
Share on other sites
Skånepåg

Jag köper lite löpande, häftig utgiftspost annars. :-)

Www.lockvogeljagd.de kan rekommenderas, bra bulvaner till riktigt vettiga priser.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


 • Similar Content

  • Per_B
   By Per_B
   Till hösten tänkte jag jaga ringduva (inte helt säker på att det är ringduva men jag tror det) i Dalsland. Jag tänker äta upp det jag skjuter. Inte så dumt med god sås till, smakar dock ganska mycket vilt vill jag minnas. Frågan är vad för hagelpatroner jag skall ladda med?
   Bössan är en Side by Side som är minst full choke på båda piporna (från 1952) så den samlar kulorna rätt tätt! På 35 meters håll 77% (höger pipa) respektive 72% (vänster pipa) av hagel-kulorna innanför en cirkel på 75cm diameter. När jag testade det sköt jag med US7 Gyttorp röda 12/70 (kvar efter pappa....nu verkar de inte att få tag på i US 7). 
    
   Först tänkte jag att US 7 blir bra men sedan så ser jag dels att de är ganska ovanliga och dessutom tänker jag att om nu bössan skjuter så tätt så kanske det är bättre att det är lite färre hagel att ta ur innan man äter duvan? Så nu lutar jag åt US6... Sedan så tycker jag egentligen att en hagelpatron skall vara av papp....men det kanske bara är fånigt?
    
   Tacksam för input!
    
    
  • Browning82
   By Browning82
   Hej!
   Bonden som jag arrenderar mark av har stora problem med framförallt svartfågel som under skördetid förstör stora mängder med ensilagebalar/hösilagebalar.
    
   Om jag ska hjälpa honom med skyddsjakt, vad gäller då för min del?
   Området är inte planlagt så det är inget problem, bebyggelse är heller inget problem.
    
   Tack på förhand.
  • bondensbästavän ;)
   By bondensbästavän ;)
   Hej!
   Jag bygger just nu en duvsnurra med en skruvdragare som jag helt enkelt byggt en trälåda till så den ligger rakt upp stilla.
   Och mina frågor är:  
   1. Hur långa ska armarna vara ifrån mitten ut till duvans vingspetts?
   2. Hur snabbt ska dom snurra? 
   3.  Spelar det roll med tjockleken på armarna? (nu snackar vi max 3,5 cm vid de första 30 cm ut från mitten)
   4. Camotejp på armarna?
   5. Vad tycker ni om duvsnurror? Vad är er erfarenhet? 
    
  • Skaunepaug
   By Skaunepaug
   Efter att flera hört av sig och undrat hur man lyckas med bulvanjakten på kråkor framförallt så tänkte jag dela med mig hur jag som själv är novis i ämnet har lyckats helt okej. 
    
   För att göra allting väldigt klart så är jag långt ifrån någon expert och tar därför emot kritik mer än gärna och ska försöka svara på samtliga frågor så kanske vi tillsammans kan hitta ett fantastiskt bra sätt att lura gråkapporna på.
    
   Jag delar upp det i olika kategorier så blir det enklare för er att förstå hur jag menar.
    
   Del 1: Tidpunkt
    
   Att höst och vår är bäst för kråkjakten har jag alltid hört från alla håll, jag vill faktiskt inte riktigt hålla med till 100%. Anledningen till att just dessa årstiderna kommer på tal är p.g.a kråkorna sträcker söderut/norrut. MEN!
   Jag själv som jagar rätt ofta på ett hönseri har märkt att det faktiskt är rätt klokt att jaga dem på vintern då de flockat sig runt matställena. Denna vintern är inte ett så bra exempel då maten har flödat och de inte varit lika bundna till kycklingbajset. 
    
   Sommaren däremot anser jag vara bäst, inte bara för att man skjuter avsevärt fler fåglar då utan för att kråkorna som ÄR ett otroligt intelligent djur inte hunnit bli så intelligenta. Ungkråkorna gör inte så stor skada som revirkråkorna gör men å andra sidan är det ungkråkorna som senare på året blir just revirkråkor. 
   Slutsats kring tidpunkten, jaga oftare på höst och vår men glöm inte sommarjakterna och en väl inåtlad jakt på vintern.
    
   Del 2: Vapen och ammunition
   Alla vapen duger, inget suger förutom bössor som inte passar en så bra.
   Jag jagar mest med en Beretta Perennia III i kaliber 12, använder den oftare än mirokun då mirokun har kluddat en del + att jag har utbytbara choker i Berettan. Just att kunna byta choker har en liten roll men absolut ingen nödvändig tingest för att lyckas med jakten.
    
   Är det sommarjakt på kråkor kör jag oftast kvart och halvborrning medans jag på resten av året gärna skruvar i fullt trångt och halv. Anledningen är ganska enkel, majoriteten av fåglarna jag skjuter för bulvaner är på 25-40 meter, skulle jag bara nå ut till 25-35 som max hade jag tappat ett stort antal fåglar då de inte blir så grundlurade när de börjar bli lite äldre.
   Är risken stor för att jakten inriktas på trut så är fullpipan given av samma anledning.
    
   Ammunitionen har jag kluddat ganska mycket med, jag har också kommit fram till efter ett litet test att till skräpfågel (Trut, kråka, kaja, råka samt mås) fungerar allt mellan US3-US9 fullgott till 25meter.
   MEN!
   US9 på trut är känsligt, jag har skjutit på 35 och en trut singlade ner (ej död)
   Samma sak gäller på kajor och du har us5 och neråt, det är ofta inte helt döda fåglar som faller till marken då haglena är för glesa för att ta död på fåglen.
    
   "Så hur fan ska jag då veta vad som kommer framför en just denna dagen" har jag tänkt ofta!!
   Därför stoppar jag gärna en 28grams 7,5a i halvtrång pipa och en 30/32grams 7a/6a i fulltrånga pipan därför att då är jag rustad för det mesta.
    
   När jag väl är inne och snurrar på vilken ammo så har jag haft en liten förkärlek till Rio och Gamebore, båda är fantastiskt jämna mellan batcher till priset deras. Rios 7or (30g) kostar 1.99 och biter förvånansvärt bra på trut och Gamebore behöver ingen närmre förklaring.
    
   På sommaren när jag märker att hagelskåpet börjar tömmas går jag gärna över och använder en billig ståltrap som duger på allt utom trut om man drar in maxhållet 10meter.
   Nackdelen är att några får man avliva inne i gömslet.
    
   Del 3: Gömsle
    
   Det är inte något speciellt svårt att snickra ihop ett gömsle, det kluriga är att bygga så det är bekvämt, bra sikt samt helt osynligt för fåglar.
    
   Därför gör jag så att jag bygger ofta ett gömsle som jag döljer väl med skrot (kvistar bl.a) vecka innan jag tänkt att jaga så att fåglarna som eventuellt stannar på området längre än en vecka hinner vänja sig vid synen.
    
   Jag föredrar att sitta ner när jag väntar på fågel, men ibland när möjlighet finns gör jag så pass stort gömsle att jag kan sitta ner men även stå hukad och vänta på fågel om det inte dröjer så länge mellan var fågel.
    
   Del 4: Bulvaner och bulvanbild
    
   Detta problemet är klurigare än vad jag klarar av, jag har aldrig satt bulvanerna likadant två gånger. Jag har c.a 15 bulvaner med mig, samtliga är flockade eller hemmaknackade med strumpa och målarfärg. Jag tycker att det har bättre resultat framförallt på just kråkor.
    
   Försöker sätta som en halvmåne eller ett L, ganska vid båge så intrycket att det är fler fåglar ges. 
    
   Sedan har jag en kråksnurra som har en fantastisk effekt på framförallt kajor och råkor, har märkt på sistone att äldre kråkor har lite svårt att godkänna snurrandet så när det vankas vanlig kråkjakt lämnar jag den hemma men den är given på sommarhalvåret.
    
   Sedan har jag blivit ganska lat av mig och har ännu inte hunnit med att preparera en jakt som jag själv tror kommer vara optimal. 
    
   Åtla med kadaver i en veckas tid, ett riktigt välbyggt gömsle som smälter in som stått där under hela intåtlingen, tillräckligt mycket skott med mig och ett skytte som jag är nöjd med.
    
   Men den bästa kråkjakten är alltid den nästa!
    
   Skriv gärna kommentarer så jag kan förklara otydligheter eller idiotsaker för somsagt, jag är fortfarande en lekman i ämnet.
    
   Lycka till!
  • Sassa
   By Sassa
   Kulvapen är på väg till skåpet (bara licenshandläggningen blir klar)
   Tänker att jag ska finna en hagelbössa som är lämplig.
   Min tanke är att främst nyttja den till rådjur, hare, duva och kråka.
    
   Vad bör jag tänka på: Tips på bössor: Ny vs beg:
×
×
 • Create New...