Jump to content

Fågelhundar och allround hundar


Recommended Posts

Dom flesta här kan väl hålla med om att münster och de olika vorsteh varianterna klassas som så kallade "allround" hundar. Dvs funkar bra som stående, men att man även med goda resultat kan använda dem till att stöta lite rådjur och göra eftersök med etc. 

Det som jag har funderat över är varför inte de engelska raserna av fågelhundar har fått samma status som allround hund? Jag köpee att en setter kanske  inte är lika vass som en vorsteh men det är inte en sommarfet labben heller och dessa används med stor framgång som stöthund, framförallt nere i landet södra delar. 

Är det någon slags stolthet blad de engelska hundägarna som gör att man inte vill använda dom som allround hund eller är det helt enkelt så att dom inte klarar av der?  Och om så är fallet vad är det som saknas hos de engelska raserna som de tyska har? 

 

Nå låt höra vad tror ni?

 

Link to post
Share on other sites
Sun Flower

Det handlar väl om hur man jagar i rasernas hemland. I England vill man ha specialister, de stående apporterar ju inte ens där, medan i Tyskland vill man använda samma hund till allt. Det bottnar nog i vilka som jagade och varför när raserna "skapades". I England var det överklassen och då var det viktigare att det såg bra ut och man hade råd att hålla många hundar, flera olika specialister. I Tyskland var det mer allmänt folk som jagade för att få mat på bordet och då hade man inte samma möjligheter att hålla fler hundar.

Sedan ser ju proven olika ut. De brittiska raserna har ju bara prov på fågel med ett ganska enkelt apportprov medan de kontinentala rasernas prov innehåller även spår och vattenapport och pälsdjursapporter. (Tror jag) 

Däremot är det klart att man kan använda en brittisk hund mer allround. Min setter driver t.ex. både hare och rådjur med skall. Svårigheten där ligger snarast i att få henne att INTE jaga dessa djur... :angry: Man avlar ju dock inte på "allroundegenskaper" bland de brittiska hundarna så det är mer osäkert att köpa en sådan för t.ex klövviltsjakt än om man köper en Vorsteh. Jag har väl haft "tur" helt enkelt. :whistling:

Link to post
Share on other sites

Håller med dig i mycket Sin Flower. Historien med de engelska raserna är ju som den är. Men för det så behöver ju inte det leva kvar idag då jag tror ytterst få av oss som jagar med engelska hundar har ens en gnutta adlig blod i ådrorna ;)  

Det jag har slagits av sen jag skaffade engelsk hund är att allt skall vara så himla speciellt. Förstå mig rätt nu men jag tycker att många anser att en engelsk hund skall  vara på ett visst sätt i jakten. Och detta skall gå före hur ägaren själv vill ha sin hund. För gud förbanna ifall någon råkar uppmuntra hunden på rådjur eller hare om du äger en setter eller Pointer.  

Personligen är jag av åsikten att jag tror det handlar betydligt mer om personlighet än om ras. Samt att hunden jagar det husse vill att den ska jaga dvs du kan få en Pointer att jaga älg om du så vill. Även om du kanske får vara lite mer ihärdig än om du gemför med att sprätta rapphöns på någon liten stubbåker en kväll 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Sun Flower

Det går säkert att jaga en massa olika djurslag med en brittisk hund och i slutändan är det ju ägaren som bestämmer vad hen vill att hunden ska jaga. 

Samtidigt är det ju så att uppfödarna av brittiska hundar avlar på hundar som är meriterade på fågel för att de ska kunna sälja valpar som fungerar till fågel. Vill man ha en allroundhund är det väl bättre att köpa en allroundhund? Lite som att man kanske inte köper en labbe för att jaga älg även om det bevisligen finns vissa labbar som funkar på älg. 

Sedan kan jag hålla med om att det ibland finns en del förväntningar på hur man ska bete sig när man har setter. Fick själv, rätt nyligen, lära mig att över en setter jagar man med svs. Inte med bock och framför allt inte en bock med syntetkolv... :rolleyes:

Vad har du för brittisk hund och vad jagar du med den? Jag behöver ju inte vara adlig då den röda settern lär ha varit tjuvjägarens hund från början då den inte syntes på ljunghedarna. :yes:

Link to post
Share on other sites

Absolut är det ju så att aveln är baserad på respektive ras specialiteter och då är det ju klart att fågel kommer i förta rummet när det gäller de engelska raserna. Der som jag är lite fundersam över är just att det inte har utvecklats mer till allround hundar då jag tror att de engelska raserna lika väl som de kontinentala skulle fungera mycket bra på hårvillt. 

 

Själv ska jag väl erkänna att jag inte är bättre än dom "andra". Har en Pointertik som jag enbart jagar fågel med. Och desutom med en sidasida ;) ... dock får hon även följa med som aportör på duvjakten men det är väl så allround som jag jobbar med hon. Dock börjar jag snegla på om man eventuellt skulle kunna ha hon som stöthund vid rådjursjakten, detta då jag vill ge henne så mycket jakts som möjligt och det är långt till fjället. Idag får hon nöja sig med 15-30 dagar på fjället och lite träning på fasaner hemmavid, men det skulle vara roligare för mig att byta fasanträningen mot rådjursjakt. Men det får kanske bli till nästa säsong.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
  • Create New...