Jump to content

Små viltvatten


Recommended Posts

alias

Hej!

Har en skogsfastighet med några områden som jag funderar på huruvida de skulle vara lämpliga att gräva ut lite för att få mer permanenta vattenspeglar även sommartid.

 

Det rör sig om 3 små områden 500- 2000 m2.

 

Har ett par "grytor" i fastmarken som håller en vattenspegel under delar av året för att bli mer av en gräsmark vid längre perioder av uppehåll och värme (tror att materialet i botten på grytorna är organiskt eller finsediment). Funderar här på om man skulle gräva fram en ringformad vattenspegel och lägga upp materialet både på ön i mitten och strandkanten runtom för att sedan trycka ner sticklingar av t.ex. videarter i det uppgrävda materialet. Tänker att det skulle kunna gynna både klövviltet och t.ex. änder.

 

Har även ett gammalt, mindre grustag från 50-/60-tal där jag funderar på att ta material till ett skogsbilvägsprojekt och anlägga en damm/viltvatten. Återställningen är idag obefintlig med branta slänter och kvarlämnade materialhögar. Placeringen är dock kanske inte optimal i slutet av en svag ytterkurva på en 70 km/h väg.

 

Jag har inte sett några dylika skapade mindre viltvatten i min närhet så jag funderar främst på om grävning av viltvatten i "grytorna" är till någon nytta, eller om det t.o.m. förstör någon viktig biotop.

 

Är det någon annan som har erfarenhet av dylika SMÅ viltvatten i ren skogsmark eller kanske t.o.m. har grävt något själv (i så fall - är du nöjd?)?

 

MVH

Alias

Link to post
Share on other sites
Outdoorsman

Inte grävt själv, nej. Men visst kan de vara värdefulla! Förr hörde väl dynamit till viltvårdsutrustningen ;-)...

Link to post
Share on other sites
alias
48 minutes ago Outdoorsman sa:

Inte grävt själv, nej. Men visst kan de vara värdefulla! Förr hörde väl dynamit till viltvårdsutrustningen ;-)...

Ok, då ska jag kanske inte skrinlägga planerna helt ännu. Om jag bestämmer mig för att skrida till verket så ska jag försöka komma ihåg att ta lite före- & efterbilder att lägga upp på forumet.

 

Att spränga hade kunnat vara ett kul och intressant alternativ om det hade varit hyggen runtom, men inte i dagsläget då det är gallringsskog intill. Vet att en hel del av skogsdikena på en fastighet i grannbyn är gjorda med slangdynamit (tror den kallades Anaconda) och det gjorde onekligen jobbet avseende avvattningen, men det är inte särskilt vackra diken.

 

MVH

Alias

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
  • Create New...