Jump to content

Viltvatten med änder


joco
 Share

Recommended Posts

Hej!

Har ganska nyligen köpt en gård med lite mark där det finns ett anlagt viltvatten på ca 1,5ha. Hade fina kvällssträck på änder där i höstas i okt/nov...men skulle vilja ge det ännu bättre förutsättningar. I höstas hade jag knappt några stadigvarande änder i vattnet på dagarna, men det kom ändå hyfsat med änder till kvällssträcket. Dock blev det väldigt kort jakt (15min) innan det blev för mörkt för att skjuta. 

Jag har nu börjat mata in lite efter islossningen för att försöka få lite häckande änder att stanna kvar. Känns som det har lyckats ganska bra då jag har åtminstone 4-5 andpar som varit där stadigt. Den senaste veckan har jag bara sett hanarna som börjat hänga tillsammans själva, så jag antar (hoppas) att honorna har lagt ägg och ligger och ruvar... Min tanke är att komplettera med lite (ca 30-40st) ällingar i juni också. För övrigt har jag ett sångsvanpar, en del sothönor och knipor i vattnet. Bör jag fortsätta med lite utfodring till dessa häckande vildänder fram tills jag sätter ut ällingarna då jag alltid måste ha foder? Som det är nu slänger jag ut en spann med vete ett par gånger i veckan.

Tänkte att jag ska börja bygga en foderautomat ganska snart för att förbereda mig inför utsättningen av ällingar. Hade först tänkt att ha en klassisk variant med behållare med öppet flöde mot marken, dvs där det rinner ut mer allt eftersom det äts upp. Skulle dock vilja få ett lite längre kvällsträck sen till jakten, så jag funderar på en foderspridare för att kunna styra det på ett bättre sätt. Men vågar jag ha det till ällingarna från början också? Kommer kunna titta till platsen i stort sett dagligen, förutom under juli månad. 

IMG_0776.JPG

IMG_0774.JPG

IMG_0773.JPG

Link to comment
Share on other sites

Fint vatten! Jsg hade gjort ett par foderautomater och satt ut redan nu. Sothönsen är dock ingen höjdare.. dom brukar vara ganska elaka mot ällingarna iaf på dom ställena jag satt ut fågel.

Link to comment
Share on other sites

Ja, jag har hört det om sothönsen också...är väl inte mycket att göra antar jag. Skulle du gjort foderautomater med spridare då alltså, så om en inte fungerar så finns en till?

Link to comment
Share on other sites

Spridarna är ju bara bra om du behöver begränsa utfodringen. Annars bättre att ha enkla foderstationer och lägga pengarna på foder än elektronisk utrustning.

Kan du inte fodra på flotte eller öar så tänk på att skydda foderplatserna från landpredatorer.  

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tanken med spridarna var att kunna styra kvällsträcken med givorna så de blir lite längre....läste nån tråd där Hipshot hade praktiserat det med framgång. Annars är det ju säkrast med enkla foderstationer.

Har en ö några meter ut som jag tänkte fodra på, även stängsla lite mot landsidan där jag tänkte ha en spång ut till ön. 

Link to comment
Share on other sites

Hur känsliga är änderna mot störningar under denna period...vill ju helst inte störa nu under häckningstider, men skulle behöva gå med röjsåg/motorsåg på ett par ställen. Om jag inte ser några i häckningsplatser i min absoluta närhet, kan jag göra det nu eller bör jag vänta tills framåt sommaren?

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago Hipshot sa:

Håll rent från mink. Och håll koll på svanen och gäss, jag har sett svan piska ihjäl ällingar. En annan art du inte vill ha där under yngeltiden är häger..

 

 

Kan inte nog understrykas. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Liten uppdatering och nya frågor....

Har haft bra aktivitet i vattnet, satte ut 40 ällingar i mitten av juni som nu är stora och flygkunniga....Minken har härjat lite, men har iallafall drygt 30 änder kvar av de utsatta.

Nu lite frågor inför jakten. Förra året hade jag bra kvällssträck i okt och nov, men hade ingen vidare koll på sträcken i aug/sep...när brukar de börja sträcka, september? Tänkte jag skulle prova att jaga första gången i mitten av september, hur bör jag lägga upp det? En tanke är att köra en kort uppflogsjakt 2-3 timmar innan skymning (ställer ut ett par skyttar och stöter upp änder med jolle och hund), för att sedan komma tillbaka för kvällssträcket. Eller ska jag skita i uppflogsjakten och bara koncentrera mig på kvällssträcket? 

Link to comment
Share on other sites

Det brukar funka att peta upp och invänta kvällssträcket.. jag hade tveklöst testat att åka och kika om det flög in några nya änder på kvällen till de befintliga.. Har de fått mat och mys där under sommaren så kan det gott och väl singla in annan fågel. Vet en gård som petade ut typ 300 och sköt 1500.. de ligger helt nära havet så de drar in massor med flyttfågel när de är på G söderut.

Link to comment
Share on other sites

Jag var ner en sväng vid skymning igår och det var bra fart redan nu, skulle uppskatta att drygt 50 änder flög in i tillägg till de redan utsatta. Bör jag ha tålamod och vänta med första jakten tills mitten av september eller nåt, eller kan jag jaga lite försiktigt redan vid premiären utan att det påverkar allt för mycket? Jaga varannan vecka, varje vecka, en gång per månad? Antar att det beror på hur jag jagar också, om jag går ut själv med hund och skjuter 2-3st eller ställer ut 4-5skyttar och skjuter 15-20st....

Link to comment
Share on other sites

När jag höll på med ankorna på Harg så körde vi en gång i veckan i viken där vi hade kvällssträck. Första två veckorna så petade vi bara upp änderna dvs uppflogsjakt.. därefter körde vi kvällssträck. Min känsla är att väder och fodertillgång styr mer hur mycket som flyger in än störningen av jakten. Då jagades det en gång i veckan. Så det kan väl vara vettigt att testa sen får du utvärdera och fundera på hur det fungerar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...