Detta är en populär post. Ijahman Publicerat Oktober 21, 2021 Detta är en populär post. Share Publicerat Oktober 21, 2021 Jag fick ett samtal av en kompis som ville ha förklarat hur jag gjorde när jag fixar mina vildsvinsbetar för montage. Jag tänkte att jag kunde göra en likadan tråd som jag gjort för råbock och älg tidigare. Så här är hur JAG gör. 1: Såga av över och underkäke med god marginal. Överkäken ca. en dm bakom tanden. (Den går sedan att lossa lätt utåt/framåt) Underkäken sågar jag bakom tredje kindtanden framifrån räknat. Vissa säger bakom andra kindtanden, men jag sågade av någon mm av tanden en gång när jag gjorde så. 2: SJUD käkarna ca. 45 minuter. Jag har läst om vissa som rekommenderar upp till ett par timmar men det har jag aldrig behövt. Jag använder inget disk/tvättmedel som vissa rekommenderar. Har aldrig något problem att få bort hinnorna med lite lätt nagelskrap efter kokningen. Viktigt är att undvika snabba temperaturväxlingar under hela processen. Så lägg käkarna i kallt vatten och låt komma upp i temp. Tina käkarna innan du värmer dem om de varit frusna. Låt dem inte kallna för fort efter kokningen. 3: Nu tar jag upp käkarna och medan de fortfarande är skållheta (Fodrade och gummerade handskar) så trycker jag först IN tänderna i käken tills det ploppar till och de ”släpper taget” Sedan börjar jag med överkäkens tänder som oftast lossnar enkelt. Drar helt enkelt ut dem framifrån. Ju äldre vildsvin desto lättare lossnar de tycker jag. Sedan drar jag ut underkäkens tänder. Ofta går det inte att dra ut dem framifrån då helt enkelt tandens inre del är tjockare än hålet i käkbenet. Då kan man behöva ta ut tanden bakifrån. Behövs det så såga av käken någon cm till men se då till att dra ut tanden så långt det bara går framåt först. Så att inget av tanden riskerar att bli avsågad. Ta sedan ut tanden bakifrån. 4: Sedan tar jag något spetsigt (ståltråd t.ex.) och petar ut pulpan ur samtliga tänder. Ofta behöver man inte göra mer än att skaka tanden så ramlar de ur. (Samma här. Enklare ju större svinet är) 5: Jag skrapar sedan rent tändernas utsida med naglarna. Tycker inte något verktyg är nödvändigt för det så länge man gör det medan tänder fortfarande är ljumna. 6: Sen kommer man till momentet som kan vara väldigt olika beroende på vad jag har hemma och om jag känner för att testa något annat. Fyllningen. Gör det så snart som möjligt. Låt bara betarna torka någon timme innan ni gör detta. Oftast använder jag vanligt syltparaffin. Jag smälter det i en avklippt läskburk som jag klämt till en spetsig pip på. Vattenbad! Inte i micro eller direkt på platta då paraffin kan börja brinna. Man kan även använda trälim, o.s.v. Viktigt att det kan röra sig något efter att det härdat. Sedan fyller jag alla betar hela vägen upp med paraffin. När det sedan stelnar så sjunker det ihop lite och man kan dra en klutt med limpistolen för att täta och limma ihop det båda betarna i baserna. 7: Sedan behöver man behandla utsidan. Man kan t.ex. pensla på trälim eller något typ av lack. Jag gned senast in betarna med stelnat paraffin och körde försiktigt med varmluftspistol för att smälta in det i betarna. Fyllning och utvändig behandling är ett måste för att inte betarna ska spricka. (vilket jag tycker de gör ändå….) Montera med valfritt lim. Silicon eller limpistol är bra då limmet kan röra sig lite efter att det stelnat. Epoxi mm blir för hårt och kan göra att tanden spricker. Man kan även stifta fast dem men det har jag aldrig gjort. Limma på ett eklöv i silver och montera skönheten. 6 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MrT. Publicerat Juni 1, 2022 Share Publicerat Juni 1, 2022 Alltså, jag har ännu inte fällt något (ätbart) vilt som jag skulle vilja ha någon trofé ifrån, men det är väl bara en tidsfråga (antar jag) 😜. I vilket fall som helst, så vill jag ha de ev. troféer som den första grisen (förhoppningsvis galten) jag fäller har, oaktat hur ynkliga troféerna är. Tänker det samma om min första bock. Men, för att komma till saken; Då jag (så som så mycket annat vad det gäller jakt), saknar all kunskap om hur man tar hand om troféer (och handen på hjärtat, efter det att jag läst lite om processen, känner jag mig inte direkt angelägen att göra det själv heller, om jag skall vara ärlig), därav min fråga; Vad får man räkna med att betala för att någon skall konservera vildsvins-respektive rådjurstroféer !? Och då tänker jag på betar resp.hornmontage (typ). P.s; Notera att jag skrev i plural 😜. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Luger6 Publicerat Juni 2, 2022 Share Publicerat Juni 2, 2022 Mellan 500-750kr får man nog räkna med idag så man tjänar ju en del på att göra det själv. Jag gjorde som så att jag tog vara på alla bockar jag sköt under mina första två år och började träna på att göra iordning dom. Sabbar man en liten spets så har man förhoppningsvis lärt sig något när man kommer till sexorna som ska upp på väggen. Vildsvinsbetar är ju en mycket enkel process så där finns ingen anledning att lämna iväg något. Det som jag har lämnat iväg är sådant som är skjutet utomlands, där har man ju inte mycket att välja på. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MrT. Publicerat Juni 2, 2022 Share Publicerat Juni 2, 2022 5 hours ago Luger6 sa: Mellan 500-750kr får man nog räkna med idag så man tjänar ju en del på att göra det själv. Jag gjorde som så att jag tog vara på alla bockar jag sköt under mina första två år och började träna på att göra iordning dom. Sabbar man en liten spets så har man förhoppningsvis lärt sig något när man kommer till sexorna som ska upp på väggen. Vildsvinsbetar är ju en mycket enkel process så där finns ingen anledning att lämna iväg något. Det som jag har lämnat iväg är sådant som är skjutet utomlands, där har man ju inte mycket att välja på. Jaha, det är att ha varit ute på resande fot och jagat, kan jag konstatera. Hm, 500-750 :- kan jag nog tänka mig betala för att slippa slabba med det själv och med det risken att förstöra något. Dessutom lär det inte bli så där väldigt ofta, om man säger så 😉. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Joacim Publicerat Juni 2, 2022 Share Publicerat Juni 2, 2022 Jag har betalt runt 350-450kr senaste gångerna jag lämnat bort bockar, men det är ett par år sedan nu, har 2 bockar och en dov i frysen, räknar kring 2500kr för att få det gjort (500kr/bock och 1500 för doven). Det har varit billigare kapad skalle med sköld när jag lämnat bort, jag vill alltid ha helskalle på mina (vilket är en hel del pilligare för konservatorn). Vi får väll planera in nån natt med grisar i spannmålen framöver, så kanske du kan få ett par tänder om inte innan. Mvh 1 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MrT. Publicerat Juni 3, 2022 Share Publicerat Juni 3, 2022 13 hours ago Joacim sa: Vi får väll planera in nån natt med grisar i spannmålen framöver, så kanske du kan få ett par tänder om inte innan. Du vet var jag finns, Joacim😊👍🏻. Kan ju kort nämna att jag har inte tillgång till min bil mellan 21/6-1/7 då den skall in på verkstad för en försäkringsskada, så om du hade tänkt dig något i närtid, får det ske innan dess. Dessutom är det ganska bra om jag är ledig samma dag som du tänkt dig och gärna dagen efter, (men det är inte nödvändigt). 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Joacim Publicerat Juni 4, 2022 Share Publicerat Juni 4, 2022 På 2022-06-03 at 12:41 MrT. sa: Du vet var jag finns, Joacim😊👍🏻. Kan ju kort nämna att jag har inte tillgång till min bil mellan 21/6-1/7 då den skall in på verkstad för en försäkringsskada, så om du hade tänkt dig något i närtid, får det ske innan dess. Dessutom är det ganska bra om jag är ledig samma dag som du tänkt dig och gärna dagen efter, (men det är inte nödvändigt). Absolut 👍🏻 Det är med all säkerhet ett tag kvar innan det är hetaste tiden på grisarna ute i spannmålen, jag lägger datumen på minnet och återkommer när det börjar bli aktuellt. Mvh Joacim Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MrT. Publicerat Juni 4, 2022 Share Publicerat Juni 4, 2022 2 hours ago Joacim sa: Absolut 👍🏻 Det är med all säkerhet ett tag kvar innan det är hetaste tiden på grisarna ute i spannmålen, jag lägger datumen på minnet och återkommer när det börjar bli aktuellt. Mvh Joacim Alternativt kan jag skicka dig mitt schema då du kan se hur jag är ledig, så kan du planera i förhållande till det !? Kan ju kort nämna att jag är ledig varannan helg och vanligtvis någon dag mitt i veckan, typ. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Joacim Publicerat Juni 7, 2022 Share Publicerat Juni 7, 2022 På 2022-06-05 at 00:14 MrT. sa: Alternativt kan jag skicka dig mitt schema då du kan se hur jag är ledig, så kan du planera i förhållande till det !? Kan ju kort nämna att jag är ledig varannan helg och vanligtvis någon dag mitt i veckan, typ. Gör det, har kvar samma nr som sist. Mvh Joacim Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MrT. Publicerat Juni 7, 2022 Share Publicerat Juni 7, 2022 58 minutes ago Joacim sa: Gör det, har kvar samma nr som sist. Mvh Joacim Hej Joacim, jag skickar mitt schema (så långt det nu är färdigt, denna månaden m a ord), i ett PM. Och jag har kvar ditt tel:nr... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.