Jump to content

Alfie's Blog

  • entries
    47
  • comments
    17
  • views
    7,037

Skarp eftersök


Alfie

461 views

 Share

Mobilen pinglade till strax efter 6, råbock påskjuten, kan du komma och söka?

Visst, en snabb titt i agendan visade att tid finns, på med kläderna och in i skåpet efter nått som smäller, blev halvauton med buckshots som fick följa med, och hunden förstås men hon var redan laddad som vanligt.

På plats bra precis 2 timmar efter skott, hittar ingen skottplats direkt trots idogt letande.

Hämtar hunden och låter henne söka fritt i koppel, hon hittar skottplatsen direkt nästan, 3 små muskel bitar och en ca 1mm stor benbit samt lite brosk som sitter på muskeltrådarna, inte en bloddroppe så långt ögat når.

Bra förhållanden att hitta blod då det är lätt höjning bakom skottplatsen som blod skulle kunna stänka upp mot, söker noggrant ca 20min innan jag sätter på hunden spårlinan och ger kommande sök.

Hon far iväg som en misil förstås, övertänd, låter henne virra på en stund så hon lugnar ner sig, tillbaka till skottplatsen och nytt försök, nu går det lite bättre, hon drar ivgä målmedvetet men inte riktigt åt det håll som skytten anser är rätt ner mot en ravin, det är dock inget ovanligt, spänningen gör lätt att man tar miste på saker och ting.

Efter ca 200m tappar hunden dock intresset och börjar virra runt planlöst, tillbaka och om igen.

Ny väg denna gång en kort bit innan hon blir ointresserad igen, tillbaka igen.

Samma väg som första varvet.

Hmmmmm

Jag går tillbaka till skottplatsen och platsar hunden så hon får varva ner lite medans jag söker vidare en gång till.

Inget blod står att finna trots att jag dammsuger platsen på alla fyra, bara muskelbitarna som hittade ibörjan.

Kulan har slagit av en 3cm tjock torr kvist bakom skottplatsen och borrat sig in i mossan, genom att lägag mig ner och titta genom kvisten mot passet så konstaterar jag att avståndet är ca 200m, inget i vägen men avståndet från marken är ca 20cm till kvistträffen, detta innebär att kulan gått lågt med tanke på passets placering.

Jag tar ett beslut att släppa hunden helt enket, hon drar runt på skottplatsen innan hon drar iväg som ett streck och börjar att väcka innan det blir drev.

Det verkar slingra runt i samma ravin som tidigare men på samma plats, jag skyndar iväg men innan jag hinner fram så blir det tyst, några skall uppströms bäcken sedan tyst. jag väntar. Efter ca 2-3 min kommer hunden längs en körväg som går i kanten på ravinen, tillbaka till skottplatsen.

Vi tar en ny sväng upp mot hygget som ligger bakom platsen men ett litet spänne skog emellan, hunden drar iväg igen ner emot ravinen, jag följer med.

Hon drar igång igen ca 200m uppströms där hon slutade förra gången, återigen låter det som att det buktar trångt, jag börjar ta mig ned längs ravin kanten, tyst blir det, väntar någon minut innan jag smyger upp igen mot körvägen, väl uppe ser jag hunden på andra sidan hygget ca 300m bort, hon drar in i skogen och börjar driva igen i ca 2min innan det blir tyst, efter ca 3-4 min kommer hon tillbaka.

Vi går tillbaka till skottplatsen och gör en ny grundlig undersökning, har hunden lös medans jag ålar runt på alla fyra.

Nada, njet, inget, zero...efter ca 2 timmar slår jag en ring runt skottplatsen, ca 200m runt, det enda hunden hittar är den drev löpa hon drog iväg efter tidigare men kommer snart tillbaka.

Min bedömning är att det är en konturträff lågt under bröstet alternativt benträff i konturen, skytten skjuter vulcan 30-06 så en bättre träff borde ha renderat i kraftigare skotttecken med blod bla.

Enligt skytten, var lugn och sansad och kunde redogöra ordentligt för hur allt gått till, så studsar djuret rakt upp i skottet innan den tar mark, springer ca 5-10m längs åker kanten innan den viker av upp i skogen, detta kan styrka en konturträff lågt i målet.

Bara ett erkänna sig besegrad, hunden hittar inget helt enkelt, hon har tidigare vid spårträning löst spåret lätt och på bra sätt, så väl blodade spår som icke blodade spår, är helt säker på att det inte ligger något djur inom en radie av 300m från skottplatsen.

Har sökt grundligt runt den faktiska platsen samt i ett kraftigt utökat område för att hitta blod eller andra tecken men icket något.

Surt, gillar inte att inte hitta och lösa problemet, men så är det ibland tyvärr, kanske jag åker tillbaka efter jobbet och testar spåra en gång till med hunden i band om jag har tid.

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...