Hoppa till innehåll
  • inlägg
    8
  • kommentarer
    17
  • visningar
    4 735

338-nojan över för denna gång...


exabit

929 visningar

När jag var som värst uppe i varv för det stundande inköpet av en 338 - närmare bestämt en Win 70 Pre-64, så pratade jag med en god vän och han frågade vad jag i allsin dar ska ha 338:an till. Denna fråga kunde jag inte besvara med något vidare vettigt. En stund efter samtalet så var lusten att köpa den där Winchestern på Torsbo helt borta, och jag undrade nästan vad som hände. Tycker också lite synd om den gode Henrik (EJ "vännen" som fick mig på andra tankar) som bemöter mina tankar med trevlig och givande input så gott han kan, och sen så svänger jag runt runt som en riktig virrpanna :rolleyes:

För ett par månader sedan "bestämde jag mig" för att jaga med minsta möjliga arsenal, och det var då jag köpte 6,5:an. 270:n köptes sen per automatik så snart jag fick syn på denna, eftersom jag gillar bössan som sådan, och dessutom tycker jag att patronen är oerhört vettig och intressant. Nu har jag med andra ord två klass 1:or och behöver således inte nån 338:a alls. Av någon anledning verkar jag inte gilla när det är stiltje i vapenskåpet, trots att det inte alls rådde stiltje eftersom jag i det läget väntade på inte mindre än 3 bössor som var på ingång. Det gör jag fortfarande, men skillnaden är nu att jag igår fick licenserna på två av dem (6,5x47-pipan och 270:n). Så vad f-n pysslar jag med egentligen??? :huh:

Jag har varit på banan lördag, söndag, och måndag kväll, och skjutit med 6,5:an, och det var frukansvärt trevligt att sitta och mysa i skjutbänken i det underbara vädret! ;)

Testade Nosler Ballistic Tip 120 framför olika mängder URP de två första kvällarna, och den tredje behöll jag den bästa laddningen och provade tre olika friflykter. Nu har jag bränt 36 kulor på dessa tester och resultatet börjar bli ganska tydligt. De bästa laddningarna skjuter neråt halvtummen på 100 meter, och då pratar vi 4-skottsserier. Jag har helt frångått 3-skottare numera för jag anser dem vara helt otillförlitliga. En 4-skottare säger mig oändligt mycket mer än en 3-skottare. Resultatet av testerna med BT-kulan är att laddningen 1 grains under min maxladdning skjuter tätast, samt att bössan skjuter tätare ju mindre friflykt jag har. Dock sätter patronlängden begränsningar iom att patronen blir "bräckligare" ju längre totallängden är iom att kulan hålls fast av allt mindre hylshals. Jag kommer nöja med laddningen som presterar runt 20 mm. Hastigheter har jag inte mätt överhuvud taget än, för det känns tämligen ointressant. Jag ska dock kolla den så att jag har lite hum om kulbana och liknande.

Nu när jag slagit 338:an ur hågen och fått licensen på 270:n så ser jag verkligen fram emot att testa den senare på banan. Kulor och verktyg ligger hemma, och jag kom över 5 askar Jaktmatch relativt billigt, så jag har övningsplugg för åtminstone i år och dessutom utmärkta engångsskjutna hylsor från dessa.

Utöver detta har jag läst lite för mycket Elmer Keith och ska nu ragga tag i en eller flera böcker av O'Connor för att få en motpol. O'Connor kallades för "270 Jack" av Keith m.fl. och är den som gjort mest för att göra reklam för patronen. Ska bli intressant att läsa om hans erfarenheter.

4 Kommentarer


Recommended Comments

BäckaBengtson

Publicerat

Nädu, Exabit. Jag tror du skulle köpa dig en Ruger No 1 i .375 H&H Magnum och byta in alla de andra vapnen.... :)

Länk till kommentera

Det finns fler som försöker :D

Nu ska bara jaktkontot fyllas på ordentligt så kan man gå lös på en massa tok sen :rolleyes:

Länk till kommentera
exabit

Publicerat

Nädu, Exabit. Jag tror du skulle köpa dig en Ruger No 1 i .375 H&H Magnum och byta in alla de andra vapnen.... :rolleyes:

Är du fortfarande så begeistrad i Ruger 1:an? Stort grattis i så fall - det måste vara en go känsla :D

Länk till kommentera
Gäst
Lägg till en kommentar...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
×
×
  • Skapa ny...